Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman na vozíku jmenoval Kulhánka ministrem. Šéf diplomacie hned promluvil o agentech

Aktualizováno -
21. dubna 2021
16:19
Autor: ČTK - 
21. dubna 2021
07:30

Prezident Miloš Zeman odpoledne jmenoval Jakuba Kulhánka (ČSSD) ministrem zahraničí. Poprvé z vozíku. Prezident na něj přesedl kvůli neuropatii dolních končetin a pokračující bolesti nohou, v kolečkovém křesle již Kulhánka přijímal coby adepta na ministra. Jmenování proběhlo ve 14 hodin a hned v 18 hodin se nový ministr setká s ruským velvyslancem Alexandrem Zmejevským, aby mu sdělil protest Česka v kauze Vrbětice. Ambasadora si předvolal původně vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a ve hře je i české přitvrzení vůči Rusku. Zeman ani tentokrát neřekl nic přímo ke kauze Vrbětice. Nový ministr zahraničí následně vystoupil na své první tiskové konferenci. 

Jakub Kulhánek patří k dlouholetým spolupracovníkům špiček sociální demokracie, radil bývalému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a nyní patří do nejbližšího okolí Hamáčka.

Od poloviny července 2018 pracoval jako Hamáčkův náměstek na ministerstvu vnitra, dříve byl jeho parlamentním poradcem, když Hamáček předsedal Sněmovně. Jako náměstek působil také na ministerstvech obrany a zahraničí. Působil i v čínské společnosti CEFC Europe. Kvůli tomu jeho nominaci kritizovala opozice.

Zeman na novém ministrovi ocenil prověrku na stupeň Přísně tajné a při jmenování zmínil odkaz Tomáše Guarriga Masaryka. Čeká prý od Kulhánka, že bude hájit národní zájmy, konkrétní náplní je podle hlavy státu ekonomická diplomacie.

O Vrběticích Zeman stále mlčí

Zeman se ani dnes nevyjádřil ke kauze kolem zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček dříve oznámil prezidentovo vystoupení na tuto neděli.

Kulhánka poté uvedl do úřadu premiér Andrej Babiš (ANO). Ve funkci ho ihned čeká ostrý start, bude muset řešit právě kauzu výbuchu ve Vrběticích. Hamáček na dnešek předvolal ruského velvyslance Alexandera Zmejevského. Tlumočení nespokojenosti Česka s ruským postupem při odvolávání zaměstnanců české ambasády i případné oznámení dalších kroků bude už právě na Kulhánkovi. Poslanci v úterý vyzvali vládu, aby počet pracovníků ruské ambasády zásadně omezila.

Kulhánek si ruského velvyslance předvolal na dnešních 18:00, má také na dnešek naplánovaný videohovor se šéfem NATO Jensem Stoltenbergem.„Toto vůbec není snadná doba pro českou zahraniční politiku. Přistupuji k funkci ministra zahraničí s pokorou,“ řekl nový šéf diplomacie.

Česko-ruské vztahy vstoupily podle Kulhánka do mimořádně složité etapy, není to však vina České republiky. „Rozhodli jsme se jako suverénní země a jednali jsme rázně. Rozprášili jsme síť agentů ruských tajných služeb, ruský Rosatom nebude osloven v souvislosti s dostavbou Dukovan a v příštích dnech budeme řešit další postup směrem k Rusku, a to i ve spolupráci se zahraničními partnery,“ řekl.

Za první ze svých priorit označil kontinuitu zahraniční politiky. „Chci prosazovat české národní zájmy včetně aktivní ekonomické diplomacie v úzké spolupráci s podnikatelskými svazy,“ uvedl Kulhánek. Chce také řešit témata spojená s covidem-19 a cestováním a plnit české závazky v EU a NATO, kde chce sebevědomé vystupování ČR. „Tyto organizace jsou klíčové pro naši bezpečnost a prosperitu,“ uvedl.

Za důležité považuje také to, aby česká zahraniční politika „mluvila jedním hlasem“. Chce se snažit hledat cesty k dohodám nejen v zahraničí, ale i mezi aktéry na domácí scéně, byť se to může někdy zdát složité.

Babiš uvedl, že se Kulhánek stává šéfem diplomacie ve velmi těžké době a situaci. „Těším se na spolupráci jednak při oslovování spojenců na podporu našich kroků, ale také v evropské agendě a při přípravě českého předsednictví v EU,“ řekl Babiš.

Připravoval na kritiku

„Je před vámi jako před každým ministrem zahraničí těžký úkol, jehož podstatou je hájení národních zájmů České republiky. Tento pojem je někdy znevažován a někdy se říká, že ti, kdo hájí národní zájmy, jsou populisté nebo dokonce xenofobové. Neznám ovšem suverénní zemi, která by ve světě nehájila své národní zájmy a věřím, že pod vaším vedením ministerstvo zahraničí bude činit totéž,“ řekl Zeman.

Hájení národních zájmů podle něj musí mít konkrétní náplň, nikoli podobu „dutých, patetických deklarací“. Vidí ji v ekonomické diplomacii. Uvítal Kulhánkův příslib, že na zahraničních cestách ministra budou doprovázet podnikatelé.

Kulhánkovi Zeman řekl, že jako vrcholný politik bude vystaven nejrůznějším kritikám. Doporučil mu řídit se vlastním rozumem a radami skutečných odborníků. 

Video  Zeman jmenoval nového ministra zahraničí. Kulhánka přijal v kolečkovém křesle  - Blesk/ČT
Video se připravuje ...

„Povšiml jsem si, že první, kdo Vás kritizoval byl Miroslav Kalousek. To je z mého hlediska pozitivní reference,“ podotkl Zeman, který narážel na Kalouskovo vyjádření na twitteru. „To je srozumitelná volba. Pan Jakub Kulhánek pracoval v minulosti pro zájmy CEFC v České reublice až do okamžiku, kdy CEFC zkrachovala a pan Jie zmizel v čínských temnicích. A teď povede českou diplomacii...Ještě tu někdo nechce vyslovit vládě nedůvěru?,“ napsal bývalý poslanec na svém účtě. 

Zeman: Pozor na Matěje

Zeman novému ministrovi doporučil i jednu ze svých oblíbených knih na dobu „až mu bude smutno“. „Doporučuji Zákony profesora Parkinsona. V této knize mj. vystupuje vrátný Matěj a každý kdo chce posoudit projekt se na Matěje odvolává. Tím způsobem, že pokud vrátný něco podporuje, tak je takový projekt automaticky zamítnut a když je vrátný Matěj proti projektu, je tento projekt téměř automaticky schválen. Jako ministr budete obklopen mnoha vrátnými Matěji, nenechte se jimi otrávit,“ řekla hlava státu.

Na Petříčkově místě

Na post ministra zahraničí byl Kulhánek nominován poté, co funkci odmítl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Odvolání Petříčka navrhl Hamáček poté, co nad ním zvítězil ve volbě stranického předsedy. Zdůvodnil to tím, že ČSSD musí působit jednotně. Jeho konec v Černínském paláci dlouhodobě požadoval Zeman. Právě Petříček se nyní kriticky postavil k vyjádení premiéra Andreje Babiše (ANO) ohledně toho, že útok ve Vrběticích, za kterým stojí dle vyšetřování ruští agenti GRU, byl útokem na zboží a nikoli aktem státního terorismu.

Kulhánek ve funkci nahradil odvolaného Tomáše Petříčka (ČSSD). Premiér Andrej Babiš (ANO) neměl proti nominaci výhrady, Kulhánka označil jako slušného kluka.

Kdo je Jakub Kulhánek

  • Datum a místo narození: 30. června 1984, Mělník
  • Vzdělání: vystudoval bakalářský obor mezinárodní teritoriální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze (2008), získal magisterský titul na Georgetownské univerzitě ve Washingtonu v USA
  • Dosavadní funkce: náměstek ministra vnitra (od června 2018)
  • Kariéra: mezi roky 2008 a 2011 byl analytikem nevládní neziskové organizace Asociace pro mezinárodní otázky (AMO), od června 2013 do března 2015 byl členem správní rady AMO; v letech 2013 až 2017 působil jako poradce tehdejšího předsedy Poslanecké sněmovny PČR Jana Hamáčka (ČSSD); od února do listopadu 2014 byl náměstkem ministra obrany ČR za ANO Martina Stropnického, od listopadu 2014 do května 2016 byl náměstkem ministra zahraničních věcí ČR Lubomíra Zaorálka (ČSSD).
  • Po odchodu z MZV působil jako externí konzultant v čínské firmě CEFC Europe. Experti oslovení Hospodářskými novinami (HN) to vnímali jako bezpečnostní riziko. „V minulosti jsem působil ve firmě jako externí konzultant a mimo jiné jsem se věnoval analýze investičních projektů a regulačnímu prostředí v EU,“ řekl k tomu Kulhánek. „Má bezpečnostní prověrku na přísně tajné,“ řekl pak HN Hamáček.
  • Kulhánek patří k dlouholetým spolupracovníkům špiček sociální demokracie, radil bývalému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a nyní patří k nejbližším spolupracovníkům současného šéfa ČSSD Jana Hamáčka.

  • HN také po Kulhánkově nominaci do čela MZV citovaly předsedu pražské ČSSD Petra Pavlíka, podle kterého Jakub Kulhánek z tohoto ministerstva musel před lety odejít, „protože neudělal zkoušku z jazyků“. Kulhánek sice umí perfektně anglicky, problém ale měl se zkouškou z ruštiny na druhý nejtěžší stupeň. Podle týdeníku Respekt si zaletěl pro zkoušku do Kyjeva, byť ji mohl udělat v ČR, i proto se tehdy spekulovalo, že si zkoušku v Kyjevě koupil. Ministerstvo mu pak zkoušku ale neuznalo a musel z úřadu odejít. Nyní podle HN sociální demokraté připomínají, že důvodem byla i nechuť Zaorálka mít na ministerstvu Hamáčkova člověka, který měl na tehdejšího ministra „dohlížet“.
  • „Jakub Kulhánek je člověk, který je odborníkem v oblasti jak zahraniční politiky, tak bezpečnosti. V České republice zná celou bezpečnostní komunitu a v Evropě všechny důležité,“ řekl o něm Hamáček. V rámci Kulhánkových kompetencí a prověrek s ním záležitost konzultoval. „Je zasvěcen a připraven úřad převzít víceméně okamžitě,“ dodal šéf ČSSD v pondělí 19. dubna v reakci na otázky, jak to bude s Kulhánkovým jmenováním v souvislosti s nejnovějším vývojem česko-ruských vztahů.
  • Jako analytik se věnoval postsovětskému regionu, věnoval se například vztahu Ruska s NATO a EU nebo vztahům Moskvy k jednotlivým postsovětským státům.
  • V pozici náměstka pro řízení bezpečnostní a multilaterální sekce na ministerstvu zahraničí byl mimo jiné členem delegace, která v létě 2015 jednala v Libanonu o osudu pětice Čechů, unesených tam v souvislosti s kauzou obchodníka se zbraněmi Alího Fajáda. A po odchodu z MZV se například v roce 2017 podílel na přípravě návštěvy premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v USA, připravoval návrhy k článku pro The Wall Street Journal nebo pro projevy ve Washingtonu.
  • Má za sebou i neúspěšné kandidatury ve volbách, předloni byl devítkou kandidátky ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu, ve kterých ale sociální demokraté propadli a nezískali jediný mandát. Loni pak za ČSSD kandidoval v krajských volbách ve Středočeském kraji.

Video  Hamáček o Vrběticích a předvolání ruského velvyslance. Babiš se omlouval za "útok na zboží"  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vrbětická krize

ONLINE: Vrbětická krize Oznámení české vlády Tajná jednotka 29155 Ruská reakce Šéf BIS Michal Koudelka Stopy ruských agentů v ČR Projev prezidenta Zemana

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

wenzel trousil ( 22. dubna 2021 09:09 )

Komicke je ze HaWloidni smecka ocekava "solidaritu" od komplicu v EU a NATO...ANiz by predlozili jedinny dukaz ke svemu tvrzeni--zadny nemaji a EU uz davno neni tak zaryta v Americkych analech jako soucasna Ceska gastarbeiterska republika...To sem tedy zvedav kolik "Velvyslancu" EU vypovi..Aby nakonec "nevypovedeli" CEsko tam, kam patri!

wenzel trousil ( 22. dubna 2021 09:02 )

Zeby kvuli ratlikovi vedenem na provazku Americkym Führerem vypukla valka je malo prav­depo­dobne­...Sp­is si Rusky medved ratlikem vytre podocasni vyfuk a tim cele dobrodruzstvi pro ratlika skonci..Jak vcera rekl v CT 24 Radek Drulak---Kdyz je medved na ratlika vosklivej, neni to hezky..Ale kdyz ratlik si vyskakuje na medveda je to smesne.

e.lesanova ( 22. dubna 2021 01:20 )

No, Kulhánkovi po nominaci asi stoupla horečka Těším se na to "očekávané" připojení ostatních zemí k protiakcím vůči RF, kterou iniciuje zaprděná rohožka EU zvaná Česko...Že by se jiné státy nechaly zatáhnout do provokace, která může skončit válečným konfliktem ?? No, každopádně ta třetí válka by byla "krátká", zmáčkne se knoflík na jedné a pak na druhé straně a "planeto" adieu Lidé jsou nepoučitelní

zada ( 21. dubna 2021 21:09 )

A co třeba z jiného soudku:
A co je pravdy na tomto cituji:
"Ruský zdroj: Američané tlačí na Prahu, aby ČR úplně přerušila diplomatické styky s Ruskou federací, zaúkolovali tím českou opozici po smrti Petra Kellnera, který jako poslední blokoval Američany řízené útoky Prahy proti Ruské federaci! Zabili Kellnera přímo Američané, aby nebránil procesům likvidace zbytků vztahů ČR s Ruskem? Ruský zdroj nám popsal, že FSB podezřívá americké tajné služby z odstranění Petra Kellnera, jehož PPF má v Rusku obrovské finanční investice a dlouhá léta usilovně lobboval za klid v Praze a blokoval ze zákulisí nebezpečné kroky českých politiků proti Rusku! Redakce Aeronetu získala od ruských novinářů včera výměnou za náš článek výbušné informace, které nyní zpracovávají ruští novináři jako naprostou bombu zdrcujícího kalibru. Redakce Aeronetu je zaručeně první redakcí v ČR, která získala přístup a informace ke zdrojům ruských médií, které jsou úzce napojené na ruské zpravodajské služby. Podle těchto informací se v těchto hodinách nehraje o nic menšího, než o obrovský tlak americké strany na českou politickou reprezentaci, aby poprvé od II. sv. války úplně přerušila diplomatické vztahy s Ruskou federací. Podle ruských novinářů, kteří nás včera podrobně informovali o situaci, se jedná o součást mohutné operace pod hlavičkou Ústřední zpravodajské služby (CIA), která vyvrcholila 27. března 2021 na ledovci Knik na Aljašce, kde došlo k úmrtí hlavní postavy usilující o udržení normalizovaných vztahů mezi ČR a Ruskou federací, a která by nikdy nedovolila"

ingmarie ( 21. dubna 2021 17:33 )

Lživé plky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa