Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Na výbuchu ve Vrběticích se podíleli ruští špioni, kteří otrávili Skripala. ČR vyhostí diplomaty

Aktualizováno -
17. dubna 2021
20:27
Autor: trm, ČTK, mach - 
17. dubna 2021
19:50

Česko vyhostí 18 ruských diplomatů, oznámili premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Podle Hamáčka jde o důstojníky ruské GRU. Babiš tvrdí, že ruská vojenská zpravodajská služba hrála roli v ničivém výbuchu muničního areálu ve Vrběticích v roce 2014, při kterém zemřeli dva lidé. Diplomaté musí z Česka odjet do 48 hodin. Policie zároveň žádá o pomoc při pátrání po dvojici mužů, kteří mohli být do výbuchu zapleteni. Podle fotografií jde o stejné muže, kteří jsou podezřelí z otravy Sergeje Skripala ve Velké Británii.

„Na základě jednoznačných důkazů získaných vyšetřováním našich bezpečnostních složek musím konstatovat, že existuje důvodné podezření o zapojení důstojníků ruské vojenské služby GRU, jednotky 29155, do výbuchu muničních skladů v areálu Vrbětice v roce 2014. Při této explozi došlo k obrovským materiálním škodám, vážnému ohrožení a narušení životů mnoha místních obyvatel, ale především zahynuli dva naši spoluobčané, nicnetušící nevinní otcové rodin,“ šokoval Babiš na mimořádné tiskové konferenci s tím, že případ vyšetřuje policie.

Babiš o situaci informoval prezidenta Miloše Zemana, který podle premiéra tvrdý postoj Česka vůči Rusku plně podporuje.

Podle Hamáčka se tím Česko dostalo do podobné situace jako Velká Británie, kde ruští špioni otrávili Sergeje Skripala. „Jsme v podobné situaci, jako byla Velká Británie v případě pokusu o otravu v Salisbury v roce 2018. Dnes jsem si na 19. hodinu předvolal ruského velvyslance Zmejevského a oznámil jsem mu následující postup. Jako ministr zahraničních věcí ČR jsem se rozhodl vyhostit všechny pracovníky ruské ambasády v Praze, kteří byli našimi tajnými službami jasně identifikováni jako důstojníci ruských tajných služeb. Tedy SVR a GRU,“ doplnil Hamáček.

Stejní útočníci jako u Skripala?

V souvislosti s výbuchem policie pátrá po dvojici mužů, kteří byli zapleteni právě i do Skripalovy otravy. Oba podle mluvčího NCOZ Jaroslava Ibeheje pobývali v době výbuchu ve Vrběticích, konkrétně od 11. do 16. října 2016, v Česku. „Nejprve v Praze, následně v Moravskoslezském kraji a Zlínském kraji. Osoby využívaly nejméně dvě identity, kdy se nejprve prokazovaly dvěma ruskými pasy se jmény Alexander PETROV, nar. 13. 7. 1979, a Ruslan BOSHIROV, nar. 12. 4. 1978, následně pasem Moldavska na jméno Nicolai POPA, nar. 18. 7. 1979, a pasem Tádžikistánu vydaným na jméno Ruslan TABAROV, nar. 23. 10. 1975,“ napsal Ibehej.

Jedním z podezřelých mužů je Alexander Miškin, o němž mezinárodní investigativní skupina Bellingcat napsala, že jde o lékaře ve službách ruské vojenské rozvědky GRU. Dříve byl znám jako Alexander Petrov, uvedl už kdysi Radiožurnál.

Druhý, vystupující pod jménem Ruslan Boširov, se ve skutečnosti podle britských médií jmenuje Anatolij Čepiga a je plukovníkem rozvědky GRU.

Ruslan Boširov (vlevo) a Alexander Petrov, muži obvinění z útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala, se v televizním rozhovoru snažili veřejnost přesvědčit o tom, že oni s otravou nemají nic společného. Ruslan Boširov (vlevo) a Alexander Petrov, muži obvinění z útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala, se v televizním rozhovoru snažili veřejnost přesvědčit o tom, že oni s otravou nemají nic společného. | Reuters

Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Oba sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Munice uložená v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena.

Video  Likvidace trosek po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

wenzel trousil ( 20. dubna 2021 09:53 )

wenzel trousil:Humorne byly take komentare Ceskych "Odborniku na vsechno a trochu vic" v Ceske televizi...Z Ceska bylo vyhosteno 18 spionu a z Ruska se vraci 20 "muzikantu",..Lide! Bdete!

blamal ( 18. dubna 2021 10:16 )

Takze vsecko uz vedeli driv. Hamacek do Ruska presto chtel jet,co jim chrel rict,ze jim odpoustime atentat, miliardu v tahu a dva lidske zivoty?!? A vcera na tiskovce Bures uplne hysterickej-nerekli by to mozna nikdy,ale uz to vedela media, tak museli s pravdou ven. Zdraci vlastni zeme. A ted uz taky konecne vime, proc hrdina Zaoralek,kteremu tolik zalezi na kulture🤣🤣🤣, nevzal MZV. Musel by tenhle pruser resit a jit proti ovarovi. Hnusak zbabelej,prolhanej.

wenzel trousil ( 18. dubna 2021 09:51 )

Tajny INformator Pepek vyskoc na Hrad! Sice mu to trvalo ale ty davy Ruskejch spionu nakonec nasel...UZ pro nej v LOngley chystaj medaily!

jhwh ( 18. dubna 2021 09:47 )

Vy jste pako, člověče!

wenzel trousil ( 18. dubna 2021 09:29 )

Babis se odhalil, BAbis ma po kariere..Cuckari delaji v CEsku politiku za nej...Hamba!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa