Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Nejsem hadr.“ Zaorálek odmítl nabídku na ministra zahraničí, ČSSD má nového adepta

Aktualizováno -
13. dubna 2021
23:27
Autor: ČTK, vei, simao - 
13. dubna 2021
09:55

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) odmítl nabídku, aby po vyhazovu Tomáše Petříčka vedl ministerstvo zahraničí. Zaorálek zmínil, že nabídku považuje za „danajský dar“, a to, že není „hadr a loutka“. Šéfa ČSSD Jana Hamáčka stihla zdravotní indispozice a zkolaboval. Sociální demokraté navrhnou na ministra zahraničí Jakuba Kulhánka, náměstka ministra vnitra.

„To ministerstvo není stejné ministerstvo, které jsem opouštěl,“ řekl v emotivním projevu na tiskovce ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), když vysvětloval, proč odmítá plán na to, aby převzal ministerstvo zahraničí po odvolaném Tomášovi Petříčkovi (ČSSD).

Zaorálek argumentoval tím, že mu nabídka na vedení diplomacie připadá jako „danajský dar“. Zaorálek má mimo jiné výhrady k zahraniční politice, vadí mu vliv Pražského hradu. Stejně tak nepřímo kritizoval, že by ho měl na ministerstvu kultury nahradit poslanec ČSSD a starosta Náchoda Jan Birke, vystudovaný strojař.

ČSSD proto navrhne na ministra zahraničí Jakuba Kulhánka, náměstka ministra vnitra. „ČSSD navrhne jako nového ministra zahraničí mého náměstka z vnitra Jakuba Kulhánka. Je zárukou pokračování dosavadního kursu české zahraniční politiky. Má nejvyšší bezpečnostní prověrku a zkušenosti z ministerstva vnitra, ministerstva obrany nebo ministerstva zahraničních věcí,“ vzkázal vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Onderka: Zeman o novém jménu ví

Jakub Kulhánek zastával také pozici náměstka pro řízení sekce bezpečnostní a multilaterální na ministerstvu zahraničí v době, kdy úřadu šéfoval právě Zaorálek. Náměstkem byl také na ministerstvu obrany. Kulhánek studoval mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově v Praze, magisterský titul má z washingtonské Georgetown University.

O nominaci už byl podle statutárního místopředsedy Romana Onderky informován prezident Miloš Zeman, který jmenuje a odvolává členy vlády na návrh jejího předsedy. „Pan prezident o jménu ví. Nevím o tom, že by sdělil jakékoli výhrady,“ řekl Onderka. Více se k věci podle něj vyjádří ve středu Hamáček. Onderka očekává, že ke jmenování nového ministra dojde v řádu dnů.

Zaorálek byl podle Onderky logickou první volbou, protože už dříve českou diplomacii vedl. ČSSD měla jistotu, že by zastával proevropský a proalianční program sociální demokracie. „Ukázalo se, že Lubomír Zaorálek chce dokončit svoji misi na ministerstvu kultury, že chce dokončit rozdělanou práci, kvůli které na ministerstvo nastoupil. Proto sociální demokracie vyhověla jeho přání,“ doplnil Onderka.

Zaorálek: „Nejsem loutka ani hadr“

Zaorálkovo odmítnutí přitom mnohé překvapilo. Ukázalo se, že vedení sociální demokracie nemá připravený plán v momentě, kdy sesadí Petříčka. „Rozumím, že potřebuje řešit situaci na rezortu,“ řekl Zaorálek dnes na začátku tiskové konference na konto šéfa ČSSD Jana Hamáčka. Uvedl ale, že není ochotný měnit své křeslo. „Nemám být jako hadr. Opravdu nejsem žádná loutka,“ řekl novinářům Zaorálek.

„Leckomu to asi připadá jako exkluzivní nabídka, já se musím přiznat, že mi to přijde jako danajský dar,“ komentoval dál Zaorálek nabídku vrátit se do Černínského paláce, který v pondělí opustil odvolaný Petříček.

Zaorálek upozorňoval, že se podle svých slov nechce vracet do úřadu, který podle něj slouží spíš jako dekorace a nemá žádné pravomoci. Vadí mu například, že mimo ministerstvo zahraničí vznikla pozice zmocněnce pro ruskou federaci, kterým je Rudolf Jindrák z Pražského hradu.

„Myslím, že s tím, co se na ministerstvu zahraničí událo, jsem se já srovnával těžko, dnes ho pokládám za vykuchané ministerstvo, v němž ty kompetence byly převedené jinam,“ upozorňoval Zaorálek. „ANO, je pro mě zásadní, pokud má být jednotná zahraniční politika, tak ruská relace má být součástí ministerstva zahraničí,“ podotkl.

„Jsem ochoten se pobavit s premiérem, zda je možné toto změnit, jestli je zájem, aby existovala schopnost zaujmout jednotné stanovisko,“ nechával si Zaorálek otevřené dveře. 

Zaorálkovi vadil i výběr Birkeho

„Je nejen v mém, ale i v jeho zájmu, že má být ministerstvo kultury řízeno profesionálně a kvalitně,“ kritizoval Zaorálek během úterní tiskovky Hamáčkův výběr, kdy šéf ČSSD ukázal na poslance Birkeho coby možného ministra kultury. „Má to být ministerstvo, které má váhu, a ne aby tu bylo jen jako dekorace,“ podotkl Zaorálek, podle kterého platí Birke v ČSSD především za někoho, kdo rozumí dopravě a bytové politice.

„Kdybych ji měl někomu předávat (kulturu), tak to budu předávat tomu, kdo tomu rozumí,“ řekl doslova Zaorálek s tím, že se přechod na ministerstvo zahraničí bere zatím jen za čistě hypotetický a rozhodování nemají všichni zúčastnění očekávat v blízké době. „Myslím, že to budou týdny,“ reagoval Zaorálek na dotaz, kdy by mohl mít jasno.

Birke, který měl Zaorálka v čele ministerstva kultury nahradit, dnes uvedl, že se o práci na ministerstvu neucházel, ale byl požádán, aby se jí ujal jako krizový manažer do říjnových sněmovních voleb. Vzhledem k tomu, že varianta padla, není aktuální ani jeho pomoc v resortu. Dodal, že má spoustu práce v Náchodě i ve Sněmovně, zmínil například zákon o dostupném bydlení.

„Mé místo je dnes tady,“ řekl Zaorálek při úterní tiskové konferenci s tím, že sám byl překvapený, jakou podporu mu lidé z kulturního odvětví začali vyjadřovat. „Potěšilo mě, že docela dost lidí si myslí, že se tu neflákáme. Až mě to dojalo,“ dodal v emotivní řeči Zaorálek. 

Prázdno po Petříčkovi

ČSSD tak sáhla k variantě číslo 2 - a jala se hledat jiného adepta na ministra zahraničí.

Rošáda na ministerstvech necelý půl rok před volbami souvisí s víkendovým sjezdem sociálních demokratů, během něhož Petříček neuspěl v souboji o vedení strany. Podle předsedy ČSSD Hamáčka skončil proto, aby byla strana před volbami srozumitelná.

 

Petříčka prezident Miloš Zeman odvolal v pondělí. Dočasně je pověřený řízením rezortu zahraničí vicepremiér, ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček. 

Šéf ČSSD na Zaorálka ani nezareagoval. Blesk Zprávám řekl, že ho postihl mírný kolaps a ruší program, nebude ani na jednání Sněmovny. „Už toho bylo moc,“ napsal v SMS s tím, že se u něj zřejmě projevil problém s krevním tlakem, Záchranku podle svých slov ale nevolal.

Video  TK ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) a jeho reakce na nabídku postavit se do čela ministerstva zahraničí  - abl
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jonn ( 14. dubna 2021 06:35 )

ČSSD to je banda blbců

1pravda1 ( 14. dubna 2021 00:06 )

nééééé

frantacizek ( 13. dubna 2021 23:57 )

Luboš má dvě holky jako?? To jsem blázen, ten socanský Cicero posledních pár dnů udivuje.. Luboš měl dycky náběh na Thalii, co ho znám, má v sobě takové to drámo kumštýře. Ale dneska s tím seknul - prý už nechce být za klauna..

frantacizek ( 13. dubna 2021 23:42 )

dnes vedle v threadu recitoval zase z brožurky progresivního svazáka

frantacizek ( 13. dubna 2021 23:32 )

Mája je náhodou super, dělá i vedle do fotbalu.. tak na ni neštěkej, kolchozníku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa