Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Štědře placení poradci u Jermanové: Policie obvinila pravou ruku bývalé hejtmanky

Autor: ČTK - 
16. března 2021
16:50

V kauze pracovních smluv s externisty na středočeském krajském úřadě čelí obvinění někdejší vedoucí odboru kanceláře hejtmanky Hana Mastrini. Policie ji stíhá kvůli porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti. Podle státní zástupkyně Gabriely Turkové se škoda pohybuje v rozmezí od jednoho do deseti milionů korun, uvedl server Seznam Zprávy. Kraj podle dřívějších informací vyplácel externistům v době, kdy byla hejtmankou Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), údajně pět milionů korun ročně.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu zasahovali na krajském úřadě na konci června 2019, zároveň i ve Středočeské vědecké knihovně v Kladně. Prověřovali pracovní smlouvy s externisty. Hejtmanství částky vyplácené externistům odůvodnilo tím, že odešli klíčoví zaměstnanci a chyběly pracovní síly. Odbor interního auditu prověřil dohody o provedení práce a pracovní činnosti od roku 2017 a dospěl k závěru, že úřad uzavíral pracovní smlouvy v souladu s platnými normami.

Mezi externisty byl například někdejší volební manažer ANO Martin Itterheim, který za 50 000 korun měsíčně radil bývalé hejtmance s odpady. Pokorná Jermanová už dříve uvedla, že je normální, když má poradce na věci, v nichž se neorientuje. To, že má Itterheim stranickou knížku ANO, bylo podle ní jeho právo a shoda okolností. Za důležité považovala to, že je odborníkem a pracuje dobře.

krtek. ( 16. března 2021 19:14 )

pokud by to pochaytali včetně Hrabiše a vysypali jim kapsy, tak se vyrovná těch 500 miliard státního dluhu, snad se dočkáme po volbách

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa