Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chtěl vzít lidem na home office část platu: Ať začne u sebe, schytal to Vystrčil. Výroku lituje

Autor: mach - 
1. března 2021
13:36

Pořádně nadzdvihl mandle lidem, kteří jsou dlouhodobě kvůli pandemii covidu na home office - někteří navíc s dětmi, které nemohou nyní do školek ani škol. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) nadhodil myšlenku, že by se lidem na home office mohlo odebrat 20-30 procent platu, aby se naopak pomohlo těm, které krize zasáhla naplno. Sám Vystrčil nyní svých slov lituje. Ekonomové i řada politiků kroutí hlavou.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (za ODS) vyzval v nedělním pořadu Partie na CNN Prima News ke sdílené solidaritě mezi lidmi. Podle něj by část mzdy lidí na home office, které krize vůbec nepostihla, mohla pomoci těm, kteří jsou krizí zasaženi. Později své vyjádření korigoval a označil za chybu.

„Jsem na sebe naštvaný. Myšlenka byla, že o účet za pandemii bychom se měli podělit všichni. Omlouvám se,“ napsal na twitteru.

Poté, co rozpoutal bouři příspěvků, které Vystrčilovi vyčítaly znevažování lidí, kteří musí pracovat kvůli pandemii covidu-19 z domova za ne úplně snadných podmínek. Často se objevovaly i návrhy, aby příkladem šli senátoři, potažmo poslanci - a části platů se vzdali i oni.

Také šéf odborů ČMKOS Josef Středula Vystrčilovi vzkázal, že by se s aplikací jeho rady mohlo začít v Parlamentu, kde už téměř rok polovina poslanců a senátorů pracuje z domova.

„My jsme si s předsedou Senátu hned po tom vyjádření volali a vysvětlili si ho. Byla to nešťastná interpretace. V každém případě je mylné se domnívat, že lide na home office nepracují. Pracují a k tomu se často starají o děti, které mají zavřené školy. Panu Vystrčilovi jsem řekl, že by toto své vyjádření mohl nejprve zkusit aplikovat v Parlamentu, kde je polovina lidí také na home office,“ vzkázal Středula.

Ekonom: Ten návrh je mimo

Ekonom Lukáš Kovanda na dotaz Blesk Zpráv řekl: „Myslím si, že ten návrh je mimo, tím spíše, že je od politika z pravicové strany. Ta solidarita tady je - a je obrovská. Lidé, kteří pracují, tak platí daně, z nichž daní jsou placené všechny ty vládní kompenzační programy. Takováto vyjádření by mohla pro lidi na home office být naopak dost demotivující.“

Bartoš: Nepromyslel si to

Předseda Pirátů Ivan Bartoš Vystrčilův výrok pro Blesk Zprávy okomentoval takto: „Od představitele strany, která se na politickém kompasu označuje jako pravicová, mne tento výrok poněkud překvapil. Patrně si to pan předseda dopředu nepromyslel.“

Bartoš míní, že solidarita s lidmi, které zasáhla koronakrize více, než ovlivnila jiné, se projevuje průběžně již nyní.

„Solidarita, která vede k soudržnosti, je formou občanské svobody a je běžnou vlastností lidí. V koronavirové krizi ji lidé dokazují dnes a denně svým chováním, ale i pomocí jiným, klidně ve finanční rovině. Věřím, že nad tuto úroveň pan předseda Vystrčil nemířil,“ podotýká Bartoš.

„Představa, že když máte doma děti, protože jsou zavřené školy a je možná jen distanční výuka, a proto je home office v době covidu méně náročná forma práce, není úplně správná. Zároveň je ekonomika domácnosti nastavena na určitý příjem. Solidarita se zasaženými lidmi a segmenty nespočívá v tom, že tento příjem jiným lidem pokrátíte. Proto si skutečně myslím, že si to pan předseda pouze nepromyslel,“ dodal šéf Pirátů.

Video  Další spor ve vládě? Schillerová se brání dalšímu rouškovnému. A kdy byla naposledy u holiče?  - Blesk
Video se připravuje ...

Matos7 ( 12. listopadu 2021 14:32 )

.rase

AHel ( 12. listopadu 2021 14:20 )

Jsem ročník 1968. Mám vystudovanou VŠE a architekturu v Brně na VÚT, pro nás, kdo studoval "pedˇák" byl primitiv, který by se na jiné škole neudržel ani zimní semestr . Obecně úroveń učitelů na všech úrovních je katastrofální a začíná to od ředitelů, každý je psychopat, vozí se po svém učitelském sboru, neumí oddělit blbé učitele od dobrých, platy jsou podle odučených let, nikoliv kvality výuky...Jak může obstát učitel, který neumí pevně stisknout ruku, neumí se dívat do očí, neumí se vkusně a moderně oblékat, neumí zaujmout, zavtipkovat, děti něčím překvapit, nebát se říci, že něco neví....smrdí po první hodině potem... když děti nezvládají, tak se na ně křičí... o obezních zadýchaných ućitelích ani nemluvě...učitel by měl mít charisma....sjezd do bahna začal po roce 1996.

AHel ( 12. listopadu 2021 14:08 )

Tleskám!!!!! Všechny strčit do letadla a odvést na opuštěný ostrov, jinak budou škodit a mlaskat u koryt dál.

AHel ( 12. listopadu 2021 14:06 )

Ubohej střízlík, v hlavě piliny, ubohost, takových primitivů politických máme většinu, dala bych mi lopatu, když si myslí že home office je ulejvárna..., ten by koukal, pár facek si zaslouží.

LuCo ( 5. března 2021 18:56 )

Mně taky...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa