Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zkuste se dívat na umírajícího a koukejte si nasadit roušku, sepsula Volného poslankyně

Aktualizováno -
18. února 2021
15:36
Autor: ČTK, simao - 
18. února 2021
13:13

Jakub Michálek (Piráti) chtěl dnes vykázat nezařazené poslance Lubomíra Volného a Mariana Bojka na galerii pro veřejnost nad sněmovním jednacím sálem, protože odmítají nosit roušky. Poslankyně Věra Procházková (ANO) Volného vybídla, aby si místo ní sedl do sanitky podívat se  na to, jak na koronavirus umírají lidé, nasadil si roušku a nechal se otestovat tak, jako ostatní.

Pirát Jakub Michálek vystoupil potom, co se nezařazený poslanec Lubomír Volný ve svém vystoupení, na které si opět nevzal roušku, postavil proti projednávání návrhu pandemického zákona zrychleně ve stavu legislativní nouze. „Otvíráme budoucí hygienickou totalitu,“ prohlásil Volný a varoval před tím, aby se z Česka stal „epidemiologický lágr“. Mluvil též o útoku na lidi.

Michálek: Bez roušky nás ohrožujete

„Jediný útok, který tady ve Sněmovně je, je, že vy tady nenosíte ochranné prostředky. Sedíte tam vedle nás hnedka a ohrožujete nás tak, jako ve slovenském parlamentu fašisti rozšířili covid a nakazili ostatní poslance. My když potom půjdeme za našima babičkama a dědečkama, tak je budeme ohrožovat kvůli tomu, že vy se chováte nezodpovědně,“ vytkl Michálek Volnému.

Volného by chtěl Michálek vykázat ze sálu prostřednictvím změny zasedacího pořádku na galerii pro veřejnost za bezpečnostní skla. „Můžete si tam prskat, jak chcete, nebudete tady nikoho ohrožovat. Dáme vám tam knoflík a tam si můžete realizovat svůj politickej program,“ dodal Michálek. Galerie je nyní uzavřená, už delší dobu je na ní namontováno ochranné plexisklo.

Volný se bránil, že by měl Michálek požádat spíše premiéra Andreje Babiše (ANO), který „má být v karanténě 14 dní, protože se setkal s nemocným člověkem, který měl příznaky“. Babiš Blesk Zprávám již dříve řekl, že do karantény nemusí díky očkování. Covidem se nakazila vedoucí Úřadu vlády Tünde Bartha, Babišova pravá ruka ve Strakově akademii.

Sněmovna o pandemickém zákonu: Poslanec Lubomír Volný si opět nevzal roušku (18.2.2021) Sněmovna o pandemickém zákonu: Poslanec Lubomír Volný si opět nevzal roušku (18.2.2021) | Reprofoto ČT

Volný: Klidně nás dejte na galerii

Na návrh Piráta Michálka reagoval Volný slovy, že si ho klidně na galerii s jeho poslaneckým kolegou Mariánem Bojkem přesadit mohou.

„Klidně si nás posaďte tam nahorů za to sklo, to uvidíte spoustu zajímavých věcí a nám se tam bude líbit, my tam budeme spokojení, ono to bude vypovídat spíš něco o vás, než o nás. Nám to tam vadit nebude,“ reagoval Volný během svého projevu na návrh Piráta Michálka, aby byli kvůli tomu, že nenosí roušky a mohou šířit nákazu, přesazeni na galerii pro hosty za plexiskla.

Volný dnes také poslance nařkl z toho, že ani oni nedodržují nařízení o nošení roušek, nebo je nosí pod nosem. „Jste pokrytci, podvodníci a lháři,“ prohlásil.

Procházková: Přestaňte lidem říkat, že covid nic není

Poslankyně ANO Věra Procházková na poslance udeřila emotivně. „Uvědomujete si všichni, co jste tady, že venku umírají lidi? Opravdu vážně si uvědomujete, že venku umírají lidi a my tady mluvíme a mluvíme, přerušujeme a mluvíme a přerušujeme. Vždyť je to hrozný,“ uvedla poslankyně.

„Panu poslanci Volnému: sedněte si místo mně do tý sanity, zkuste se dívat na toho umírajícího člověka a přestaňte lidem říkat, že covid nic není. Začněte tu roušku nosit a běžte se konečně taky otestovat tak, jak se testují všichni, kdo tady v tom poslaneckém sále jsou,“ vzkázala poslanci bez roušky Procházková a sklidila potlesk mj. i od vicepremiérky Aleny Schillerové (za ANO).

Pandemický zákon ve Sněmovně: Po poslanci volném museli vydezinfikovat řečnický pultík (18.2.2021) Pandemický zákon ve Sněmovně: Po poslanci volném museli vydezinfikovat řečnický pultík (18.2.2021) | Reprofoto ČT

Staněk: Lituji paní, co to tu musí dezinfikovat

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) už ráno oba nezařazené poslance kvůli rouškám napomenul. Vedení dolní komory se už dřív dohodlo na tom, že jiné kroky podnikat nebude, aby Volnému a Bojkovi nedělalo propagaci.

„Tady ve Sněmovně sedí poslanci, kteří nosí roušku a snaží se neohrožovat své kolegy ve svém okolí. Vy jste dva poslanci, kteří jste se rozhodli svobodně a plně oprávněn porušovat obecné pravidlo. Sedíte mezi kolegy, mladými lidmi, kteří mají svoje rodiče, prarodiče a opravdu oprávněně se mohou obávat o své zdraví a já opravdu lituji pracovnici Sněmovny, která sem musí pravidelně chodit dezinfikovat prostor jenom proto, že se někdo rozhodl ukazovat, že on má svoje právo. Ale to právo na život, právo na zdraví a bezpečí máme v Poslanecké sněmovně v tuto chvíli i my, kteří jsme zde v rouškách,“ vytkl Volnému a Bojkovi exministr kultury Antonín Staněk (ČSSD).

Pandemický zákon ve Sněmovně: Poslanec Volný vystoupil bez roušky, Hamáček i po dezinfekci opatrně s použití papírové role zvedal mikrofon (18.2.2021) Pandemický zákon ve Sněmovně: Poslanec Volný vystoupil bez roušky, Hamáček i po dezinfekci opatrně s použití papírové role zvedal mikrofon (18.2.2021) | Reprofoto ČT

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) se i přes předchozí dezinfekci u pultíku po Volném obezřetně jal papírové role, pomocí které zvedal mikrofon.

„Protože vystupuji po panu poslanci Volném a on tady říkal, že bychom všichni měli chodit na testy, já si myslím, že zejména v jeho zájmu by bylo chodit na testy velmi často, protože bych ho upozornil na paragraf 153 trestního zákoníku šíření nakažlivé nemoci z nedbalosti, je tam docela zajímavá trestní sazba,“ vzkázal ministr vnitra.

Za ostudnou potyčku ve Sněmovně má poslanec Volný dle rozhodnutí mandátového a imunitního výboru zaplatit pokutu ve výši jednoho poslaneckého platu - tedy 90 tisíc korun.

Video  Rvačka ve Sněmovně kvůli rouškám: Poslanec Volný se vrhl na předsednický pultík! Pěsti létaly  - Česká televize
Video se připravuje ...

Ksel ( 21. února 2021 11:20 )

Poslankyně se vůči Volnému prezentuje velmi arogantně a impertinentně. Volný je hrdina současnosti, on nepropadl koronavirovému šílenství, nekonvertoval k rouškově-koronavirové věrouce, jejíž prosazovatelé fakticky ovládli Sněmovnu a zlikvidovali sněmovní slušnost a ducha demokracie. Nositelé roušek jsou nesnášenliví, intolerantní agresívní, militantní a samolibí. Čest projevům osobní statečnosti Volného a jeho občanské zodpovědnosti !

kedris ( 19. února 2021 03:38 )

přesně, jim nevadí, že se děti musí 2x týdně testovat a poslanci nic?? premiér měl být v karanténě po kontaktu s pozitivním..
konfliktu předcházelo vystoupení p. feriho..necht si kecalové zjistí okolnosti.
návrh 1158 tzv. pandemický definitivně pohřbil vše..ústavu a ,,volební mandáty,, které mají čisté jak slovo boží na popeleční středu..
byť kar. duku nemusím, skoro řekla pravdu na plnou ,,ústa,,

až vám po vakcinách začnou umírat příbuzní a děti budou těžce nemocné je to vaše vina!!
roušky + očkování nechrání!! potvrdil to prymula i min. zdr. po dotaze na bezpečnost vakcín..stačí 30min hledat na webu..
léky máme, ale to by nebyl kšeft, léčí se hlavně záněty, trombozy..add.
chcete znát pravdu, sledujte tok peněz..odkud kam..

1, kdo vlastní testovací centra?
2. čssd mmj. dosud dluží ,,altnerovi,, at si papáček nevyskakuje a exkutor koná!!
komplet stranu zapečetit a vyplatit dluhy!!!
3, ještě někdo věří, že mu stát zaplatí kompenzace?? z čeho??
prožrali všechno..
4, jsme nejbohatší zemí na světě..asi

ti co pochopili, držte se, všechna čest, braňte deti a seniory!!
síly přírody jsou mocné a všeho dočasu..někomu se už vaří voda..

verka1 ( 18. února 2021 21:41 )

V poslanecké sněmovně nemají ochranku u dveří? Bez roušky nikoho nevpustit dovnitř.
Teď tedy znovu neměl nasazenou roušku a bude další pokuta?

Jana JJ ( 18. února 2021 20:41 )

Přesně, zdravý člověk nemůže druhého nakazit
A presumpce neviny snad ještě platí
Roušku mají nosit nemocní
A móda tzv. bezpříznakového pacienta u respiračního onemocnění je nesmysl hodný svědka covidova
Stejně tak jako pravomoc uzavřít vše pouze z obavy možné nákazy
Volný bojuje za svobodu, a buď to tu cenzor maže nebo jsou lidé stálé slepí

strejda777 ( 18. února 2021 20:41 )

Úplný brouk Pytlík......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa