Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš se chtěl v Rakousku podívat na testování žáků. Nepustila ho tam mlha

Autor: ČTK - 
15. února 2021
07:10

Premiér Andrej Babiš kvůli počasí musel zrušit plánovanou krátkou návštěvu Rakouska. Chtěl tu získat informace o testování rakouských školáků na koronavirus. A plánoval ve Vídni během testování žáků navštívit českojazyčnou obecnou školu Školského spolku Komenský. V Babišově diáři bylo i setkání s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem. Jenže v pondělí ráno premiér nakonec oznámil, že kvůli mlze by mohl odletět z Prahy nejdřív v 11 hodin a nestihl by se vrátit na jednání vlády.

„Bohužel pilot mi oznámil, že kvůli mlze nemůžeme odletět dřív než v 11,  takže já tu cestu do Rakouska musím zrušit, protože dneska je důležitá vláda, kde pan ministr Blatný má za úkol předložit pandemický zákon, odprezentovat to, jaký je rozdíl vůči stávajícím zákonům, v rámci kterých bojujeme proti pandemii. A samozřejmě dnes na vládě je prezentace všech antigenních testů, které jsou v ČR schváleny. Uvidíme, jestli bude prostor tu cestu ještě zopakovat,“ uvedl ráno na kbelském letišti premiér Andrej Babiš (ANO).

„Já jsem zkrátka nemohl riskovat, že bych odletěl a potom že bych nebyl na vládě, protože ta vláda je samozřejmě velice důležitá i z hlediska přípravy diskuze s opozicí, kterou jsem zítra pozval na jednání, abychom pokračovali v těch debatách, které minulý týden nedopadly dobře, ale teď na základě žádosti hejtmanů se pokusíme najít řešení ve Sněmovně,“ podotkl Babiš, který o víkendu absolvoval jednání s hejtmany, kteří požádali, aby vláda prodloužila nouzový stav o dalších 14 dní.

Českého premiéra měl na škole Komenského uvítat rakouský ministr školství Heinz Fassmann. Ukázka testování žáků se pak měla odehrát na školním dvoře.

Zatímco počasí v Praze-Kbelích bylo ráno opravdu hodně zamlžené a odlet premiéra znemožnilo, v Praze-Ruzyni bylo počasí jasné a viditelnost dobrá. Blesk Zprávám to potvrdili meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu. Premiér Babiš měl tak smůlu, že byl jeho start plánovaný právě ze kbelského letiště.

Česko by se podle Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) mohlo při návratu žáků do škol inspirovat rakouským modelem testování. Šéf ÚKŠ a ministr vnitra Jan Hamáček ve středu uvedl, že v Česku by se podobně jako v Rakousku mohly ve školách používat antigenní testy s výtěrem z kraje nosu, které rychle ukážou výsledek.

Ve Vídni a ve spolkové zemi Dolní Rakousy se školáci vrátili do tříd už před týdnem, ve zbytku země nastupují dnes. Podmínkou účasti na prezenční výuce je právě otestování dvakrát týdně.

Český premiér předminulý týden navštívil Maďarsko a minulou středu Srbsko. Do obou zemí ho doprovodily týmy odborníků, jednání se týkala mimo jiné očkovacích látek, které dosud neschválily unijní orgány.

Video  Nový nouzový stav: Otevřou se úřady a výdejní okénka knihoven.  - Stream
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 15. února 2021 11:20 )

proč ztrácí hodiny na cestách? To neumí telefonovat? V jeho týmu byla pozitivní osoba, tak nechápu, kam se žene. Proto nás má Evropa za roznašeče, prezident bez roušky na setkání prezidentů, premiér má v týmu pozitivní, to máme reprezentanty

Jirik-ta ( 15. února 2021 10:21 )

No právě.

Jirik-ta ( 15. února 2021 10:20 )

Žádný problém. Poručíme větru dešti.

ingmarie ( 15. února 2021 10:08 )

Tak ono se vyjasňuje v mlze, že ho tam ( zdvoŕile) nechtěli Rakušáci . Setkal se s nakaženou osobou a tam platí karanténa pro všechny , i pro Babiše . Dobrá facka

ingmarie ( 15. února 2021 09:40 )

Tady mu furt nadávají , protože je neschopný , tak rajzuje po cizině kde se k němu z titulu premiěra České republiky ještě chovají slušně. Navíc v Česku žije pár let ‘ nemá k němu žádný vztah , české mentalitě nerozumí a česky pořádně ani neumí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa