Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman byl v Polsku za raritu. Proč neměl venku jako jediný státník roušku?

Aktualizováno -
9. února 2021
16:20
Autor: ČTK, for - 
9. února 2021
07:20

Prezident Miloš Zeman se v úterý v Polsku účastní dvou summitů. Dopoledne se v Gdaňsku přes video spojil se zástupci dalších zemí střední a východní Evropy a začali jednat s Čínou. Odpoledne pak začal dvoudenní summit zemí visegrádské čtyřky. Tady Zeman poukázal na významnou úlohu Václava Havla při založení tohoto uskupení, referoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Český prezident byl před samotným jednáním spolu s dalšími státníky venku před palácem - a jako jediný v tu chvíli neměl nasaznou roušku.

I během summitu prezidentů V4 platí povinnost nosit ochranu nosu a úst. Tu ale Miloš Zeman občas odložil. „Roušku neměl pan prezident jen ve venkovních prostorách na velmi čerstvém zimním vzduchu, při krátkém ceremoniálu, na jednáních uvnitř budovy s rouškou,“ komentoval pro Blesk Zprávy mluvčí Jiří Ovčáček.

Ochranou nosu a úst nedisponoval Zeman i při vítání s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Naopak při jednání, kde naproti němu seděla Zuzana Čaputová, již nasazenou roušku ve vnitřní zasedačce měl.

Čínský summit 17+1 začal v 09:00. Zástupce každé ze zemí na něm měl vystoupit s krátkým příspěvkem. O začátku summitu s Čínou informoval později mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Podle snímku, který mluvčí sdílel na twitteru, se konal formou videokonference. 

Konat se původně měl loni v dubnu, kvůli pandemii byl ale odložen. Zeman se ho původně nechtěl zúčastnit kvůli nespokojenosti s velikostí čínských investic v České republice.

Později Pražský hrad cestu připustil za podmínky, že se investice podaří dokončit. Nakonec český prezident s návštěvou souhlasil. Do Pekingu plánoval jet i přes pandemii, Číně chtěl poděkovat za dodávky zdravotnických pomůcek. Summit ale byl nakonec kvůli situaci s koronavirem odložen.

Přesunut byl i prezidentský summit zemí Visegrádu (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko), původně byl naplánován na podzim. Konat se bude v prezidentské rezidenci na Helské kose u Baltu. Začal odpoledne oficiálním uvítáním s vojenskými poctami, pokračovat bude ve středu dopoledne. Celkem jsou naplánována tři společná zasedání, při kterých se bude řešit energetická bezpečnost a otázky klimatu, ekonomické zotavení z pandemie a 30. výročí vzniku V4.

Právě u příležitosti výročí založení spolku prezidenti odhalí pamětní desku. V plánu jsou také dva společné obědy a večeře a tisková konference. Do Prahy se Zeman vrátí ve středu večer.

Zeman se oháněl Havlem

Na společné politické spolupráci se 15. února 1991 dohodli tehdejší prezidenti Československa a Polska Václav Havel a Lech Walesa a maďarský premiér József Antall v severomaďarském Visegrádu. A právě Havlovi věnoval stávající prezident ČR prostor ve své úvodní řeči, kde připoměl jeho významnou úlohu během zakládání uskupení V4. 

Summit doprovází přísná protipandemická opatření. Ovčáček ČTK řekl, že doprovod Zemana byl omezen na nutné minimum a členové delegace se museli opakovaně nechat testovat na koronavirus. Omezen je i přístup novinářů, tisková konference se bude konat prostřednictvím videa.

U oběda si podle Ovčáčka prezidenti zemí V4 pochutnali na tresce s bramborovou kaší a na cuketových závitcích. Ke společnému stolu prezidenti zasedli kolem druhé hodiny. A to s velkými rozestupy. Tématem jednání bude hodnocení V4, ekonomické dopady pandemie a téma klimatu a energetiky.

Zeman se naposledy vydal mimo Česko na konci předloňského roku, kdy v listopadu 2019 navštívil Německo a Slovensko a v prosinci 2019 summit NATO v Londýně. Všechny následně plánované zahraniční cesty byly v loňském roce kvůli pandemii koronaviru zrušeny. Zeman měl loni například v plánu návštěvu Itálie a Bulharska, zúčastnit se chtěl také summitu iniciativy Trojmoří v Estonsku. Letět měl i do Moskvy na slavnostní přehlídku k oslavě konce druhé světové války a na summit 17+1 do Číny.

Video  Zeman pro Blesk: O očkování, koronaviru, Kate i výběru příštího premiéra  - Blesk - Vera Renovica
Video se připravuje ...

villon ( 10. února 2021 20:50 )

Lihoš se celej život jenom opičí po Klausovi, tak asi proto.

villon ( 10. února 2021 20:43 )

7vox7 Tak třeba proto, že chytrácky žvaní o tom, jak je lidi mají nosit, ne? Že jako jde prezident automaticky národu příkladem je asi u Lihoše zbytečný předpokládat, to je jasný.

smrtka13 ( 10. února 2021 19:36 )

Pane bože, to je buran.

slovan1954 ( 10. února 2021 19:31 )

nespokojeny ( 10. února 2021 18:38 )

brugal: Chtěl bych vidět tu "Silvestrovskou estrádu", kdyby jsi veřejně diskutoval s prezidentem. Ono to anonymně jde, ale je to zbabělé. To by se ukázala tvoje vzdělanost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa