Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Místo Hniličky zabral náhradník. A Sněmovna pustí za katedru učitele bez „peďáku“

Aktualizováno -
27. ledna 2021
09:28
Autor: ČTK, simao - 
27. ledna 2021
07:10

Sněmovna ve středu dokončila schvalování novely o zmírnění požadavků na vzdělání učitelů. Odpoledne by měla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) poslance informovat o čerpání peněz z protikrizových programů Antivirus. Středeční jednání zahájil slib nového poslance ANO Miroslava Samaše, který po kauze z oslavou v teplickém hotelu nahradil v poslanecké lavici Milana Hniličku (ANO).

Nový poslanec hnutí ANO Miroslav Samaš složil v úvodu jednacího dnes Sněmovny slib. Nhradil předsedu Národní sportovní agentury Milana Hniličku (ANO). Hnilička se v úterý vzdal mandátu kvůli porušení protiepidemických opatření.

Zúčastnil se totiž oslavy Petra Bendy v hotelu v Teplicích, na kterou upozornil Blesk. Hnilička tvrdil, že se do hotelu vydal kvůli pracovní schůzce s exposlancem a dalším bývalým hokejovým reprezentantem Jřím Šlégrem.

Video  Tajná party papalášů: Paroubek, Hnilička, Šlégr a další pařili u kmotra Bendy!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Hniličkův nástupce Samaš (54) dříve působil jako místostarosta Rakovníka. Sněmovnu opustilo v tomto volebním období i s Hniličkou celkem 17 poslanců. Letos zatím dva. Před týdnem se vzdal mandátu bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), před ním hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO).

Za katedru i bez pedagogického vzdělání

Sněmovnou dnes prošla novela učitelského zákona. Na středních školách a na druhém stupni základních škol by mohli učit i odborníci bez pedagogického vzdělání. Ministerstvo školství tak chce řešit nedostatek učitelů v některých oborech.

Novelu, kterou nyní dostane k projednání Senát, přijali poslanci navzdory nesouhlasu pedagogických fakult, profesních organizací a školských odborů. Proti byli také vládní sociální demokraté a komunisté. Odborníci z řad neučitelů by podle novely mohli ve školách působit až tři roky bez doplnění pedagogické kvalifikace. Kritici to pokládají za degradaci učitelské profese a snah o zvýšení prestiže pedagogů.

Aby na středních školách mohli učit i experti bez pedagogického vzdělání, Sněmovna schválila i přes kritiku pedagogických fakult, organizací a odborů.

Schválen byl i pozměňovací návrh, který umožňuje uznání kvalifikace pro studenty pedagogických fakult – bakaláře, kteří pokračují v navazujícím magisterském studiu.

Sněmovna už dříve schválila také pozměňovací návrh opozičních Pirátů, podle kterého by se měly učitelské platy ze zákona zvyšovat minimálně na 130 procent průměrné mzdy do roku 2023.

Video  Zeman hájil distanční výuku. Za rok bez školy by byl šťastný chlapeček  - Blesk
Video se připravuje ...

Návrh zákona o provádění zvláštních režimů v oblasti zahraničního obchodu reaguje na evropské nařízení. Má za cíl potlačit možné financování ozbrojených nebo vykořisťovatelských skupin z výnosů z obchodu s vybranými nerosty.

Maláčová o Antiviru

Stát vyplatil z programu Antivirus podle údajů ze začátku ledna skoro 24,5 miliardy korun na příspěvky na mzdy firmám, na které dopadla nařízená omezení kvůli koronaviru. Program má bránit propouštění.

Video  Jak učit zpěv v době zákazu? Šéf konzervatoře zmínil fatální následky pandemické výuky  - Blesk
Video se připravuje ...

Johny44 ( 27. ledna 2021 15:15 )

On není důležité jaké má kantor vzdělání. Důležitější je co umí, zda děti něco naučí a také jaký má k dětem vztah. Mnozí učitelé i když z vysokoškolským vzděláním nestoji za nic.

Matos7 ( 27. ledna 2021 12:32 )

HNILIČKA největší český PAPALÁŠ, ze ti není hanba, ty pra*e

rapid15 ( 27. ledna 2021 12:00 )

Před SVVŠ to byly myslím jedenáctiletky. Dopadlo to tak, že slečny co tam dělaly repec třeba z matiky, šly pak učit na ZŠ počty

rapid15 ( 27. ledna 2021 11:56 )

Ve sněmovně sedí lidé, kteří nevědí, že stejný počin zde byl někdy na přelomu 50sátých až 60tých let . Dopadlo to katastrofálně. Do školství tehdy vpustili blbky , co stěží prolezly SVVŠ, které vlastně nic neuměly, na vyskokou by je s trojkama a čtyřkama nevzali a do výroby (makat) se jim nechtělo. Touhle feminizací školství celý systém zdeformovali . Tak jen tak dál !!

amgal ( 27. ledna 2021 11:14 )

Je pravda, že vysoká škola neznamená vysokou inteligenci ( u učitelů), ale učit bez patřičného vzdělání je přes čáru. Už tak jsou naše děti bez pořádného vzdělání. Distanční výuka je nedostačující. Co z nich vyroste?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa