Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš chce ulehčit maturity a Čechům vzkazuje: Nikoho tu nemlátíme, uvědomte si

Autor: ČTK, Mii - 
24. ledna 2021
19:16

Dlouho se čekalo, zda premiér Andrej Babiš (ANO) odsoudí sobotní brutální protesty v Rusku, při kterých bylo zatčeno přes 3000 lidí. Nakonec tak udělal – ale trochu napůl. Čechům vzkázal, že doufá, že uvědomují, jak skvěle se mají, protože je nikdo při protestech nebije. Tímto prohlášením zakončil své tradiční Čau lidi, ve kterém mimo jiné uvedl, že podporuje zrušení didaktických testů u maturit na zdravotních školách, ale i jinde.

V Rusku se v sobotu konaly demonstrace na podporu hlavního opozičníka Alexeje Navalného, kterého po návratu do země zatkla policie. Protestů se účastnily tisíce lidí a nejméně 3000 z nich skončily v poutech. Příslušníci bezpečnostních složek lidi surově bili, nevyhýbali se ani ženám.

Video  Protesty za Navalného v Rusku: Brutální střet demonstrantů a policie  - Reuters
Video se připravuje ...

Násilí v průběhu víkendu odsoudila řada vrcholových českých politiků, včetně ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) či šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Komentář od Babiše ale dlouho nepřicházel – až nyní. Rusko v něm explicitně nezmiňuje, jen říká, ať si Češi cení toho, co mají. „Doufám, že si uvědomujete, v jaké skvělé zemi žijeme. Protože tady od listopadu 1989 nikoho, kdo demonstroval, nezmlátili. Tak se podívejte, co se děje ve světě,“ řekl Babiš ve svém tradičním nedělním videu.

Didaktické testy řešil s Plagou

V něm hovořil i o maturitních zkouškách. Vyslovil se pro zrušení didaktických testů na zdravotnických školách, protože studium na nich v letošním roce silně poznamenala epidemie koronaviru. Kvůli spravedlnosti by to mělo platit i pro maturanty dalších škol, míní. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) avizoval, že o podobě letošních maturit rozhodne v nadcházejícím týdnu.

Žáci se kvůli epidemii covidu-19 učili většinu prvního pololetí aktuálního školního roku z domova. Výuku na dálku měli už loni na jaře, tehdy nebyla ani povinná. Premiér dnes zmínil, že studenti zdravotních škol k tomu loni na jaře i nyní pomáhají se zvládáním epidemie v nemocnicích. „Neměly by se dělat didaktické testy, měla by být školní maturitní zkouška v plném rozsahu, pět zkušebních předmětů,“ uvedl Babiš s tím, že o věci hovořil s Plagou.

Plaga na začátku ledna zjišťoval názory studentů na případné změny v letošních maturitách i na svém instagramovém účtu. Z ankety podle něj vyplynulo, že studenti by vzhledem k pokračující výuce na dálku nejvíc uvítali zrušení ústní části maturit. Další by si přáli vypuštění státních maturitních testů nebo slohových prací. Podle ředitelů škol by ale úprava teoretické části maturit neměla být nutná, protože se na ni studenti mohou připravit i při výuce na dálku. Za větší problém označili praktickou část maturit ve středních odborných školách.

Státní maturitní testy se mají konat od 3. do 7. května, školní maturity od 16. května do 10. června. Písemné zkoušky, slohy z češtiny a cizích jazyků a praktické maturity mohou podle vyhlášky ministerstva začít od 1. dubna. Studenti se mohli k maturitě přihlásit do 1. prosince.

Menhira ( 19. února 2021 12:24 )

Vy jste hodně frustrovanej chudák. Hlava vymytá z televize a věříte všemu, co vám nakukají. Takové oni potřebují ta demožumpa, která nás tlačí do Brusele. Malé závistivé Čecháčky, pokud možno udavače, kteří moc nepracují, ale řvát v ulicích umí dobře. Na pokyn kdy a kde. Proč, to už není důležité!

Menhira ( 19. února 2021 12:18 )

Nic o Rusku nevíš jen z našich médií. Tak neplácej.

Menhira ( 19. února 2021 12:16 )

A vy Pokroku jste ta většina? Nemluvte za druhé. Řvouny v ulicích nikdo moc nemusí. A navíc mnohdy řvou a ani neví proč. Řvou, protože jim řekli, ať řvou.

Menhira ( 19. února 2021 12:12 )

U nás si opravdu může každý pořvávat po ulicích, urážet prezidenta, vládu, sprostě jimřvouni schromažďují,i když je zákaz vycházení a ani nenosí roušky. Prostě tito uliční řvouni si pletou demokracii s anarchismem. A když řvou, tak ani mnohdy nevědí proč. Např. protesty proti uvěznění Navalného? No, pan Navalnyj není souzen za politiku, ale za podvody. Navalnyj je právník a finanční spekulant. V roce 2012 byl Alexej Navalnyj obviněn z podvodu na státní společnosti „Kirovles“ v transakci se dřevem a zpronevěry 10 000 metrů krychlových dřeva v ceně nejméně 16 milionů rublů. Za to byl odsouzen k 5 letům vězení. Dalšími trestními řízeními byly pomluvy. Navalnyj na základě rozsudků platil miliony rublů. No a posledním bylo trestní stíhání „Yves Rocher“ v případě tunelování společně se svým bratrem Olegem. Alexej a Oleg Navalní byli obviněni a několika instancemi souzení za krádež, podvod a za praní peněz.Jen chytrá manipulace s řvoucím davem vytvoří z něj mučedníka......

Uživatel_5500418 ( 19. února 2021 10:49 )

To teprve uvidí až se trošku oteplí kolik lidí bude na Staromáku a veselo jim s toho nebude.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa