Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rok od smrti Kubery: Dcera zmínila poslední oběd, od táty jí zůstal nepřijatý hovor

Autor: for - 
20. ledna 2021
11:15

Je tomu rok, co nás navždy opustil oblíbený politik, známý kuřák a milující otec Jaroslav Kubera (†72, ODS). A právě dcera Vendula dnes na svého tatínka s láskou zavzpomínala. Vedle dojemných slov o posledním setkání ale připomíná i nejasnosti kolem jeho smrti. 

„Začíná den, kdy zemřel Jarda Kubera. Vzpomeňme vtipem, cigaretou, dobrým slovem nebo nejlépe obhajobou svobodného myšlení a slušnosti,“ vyzývá Miloš Vystrčil, současný předseda Senátu. Je tomu totiž rok, co jeho předchůdce a oblíbený politik odešel na věčnost. Jaroslav Kubera (†72, ODS) zemřel 20. ledna 2020 náhle na srdeční příhodu. 

A zatímco Senát na počest tohoto velkého muže vyvěsil na svém úřadě fotografii, dcera Vendula zavzpomínala na facebooku obsáhlým a dojemným příspěvkem. 

„Doteď mám od něj nepřijatý hovor“

Dcera vzpomíná spíše než na den otcovy smrti na den předchozí. S tátou se totiž viděla naposledy necelých 24 hodin předtím, než zemřel, na slavnostním nedělním obědě. „Táta mi volal, kde jsme, protože jsme šli do místní teplické hospůdky. Ale já to nevzala, jelikož jsme byli skoro na cestě a on vždycky netrpělivě naháněl celou rodinu, když byla nedostupná. Doteď tam mám od něj zmeškaný hovor,“ napsala Vendula na facebooku. 

Věra Kuberová s dcerou Vendulou promluvily v pořadu 168 hodin na ČT Věra Kuberová s dcerou Vendulou promluvily v pořadu 168 hodin na ČT | Reprofoto ČT

Dcera si nyní vybavuje téměř každou minutu z tohoto dne, kdy viděla otce naposledy živého. „Při procházce domů se po mně rozlil takový ten hřejivý pocit, který určitě každý zná, kdy je člověku dobře po těle i duši. Říkala jsem si, jak je na světě krásně,“ popisuje dále truchlící dcera. 

Kubera si podle ní ten den užíval čas s rodinou déle, než měl ve zvyku. „Nebyl ve svém kuřáckém kumbále (...) Ten den byl posledním normálním dnem našeho života,“ pokračuje Vendula. Dodává, že tehdy ani nedojedl svůj oběd a že ji mrzí i to, že nemá z toho dne jedinou otcovu fotografii. „Přitom v jeho mobilu nás má všechny a jako úplně poslední nějaké zrychlené vtipné video jak piju kafe,“ popisuje.

Vendula zmiňuje, že už když jí maminka oznámila, že museli tátu odvézt do nemocnice, tak se jí v hlavě usadila temná předtucha. „Když přišel další telefonát, že ho vezou na přístrojích do Ústí, byl to konec. Asi po nejdelší hodině, kterou si pamatuju, mi maminka s pláčem volá znovu a říká, že táta umřel. Budu si to pamatovat do konce života,“ popisuje osudný den dcera.

Otec Vendule v těchto časech chybí o to urputněji, jak zmiňuje, ráda by slyšela jeho názor na dnešní dění. „O tátovi se mi často zdá, myslím na něho pořád. Strašně mi chybí, není dne, abych si nepředstavovala, jak by tuhle vyhrocenou dobu vnímal, jak by se choval,“ uzavírá svou zpověď.

Výhružné dopisy i odmítavá „pitvoložka“

Kromě vzpomínky a zamyšlení nad hodnotami, které byly Kuberovi blízké, se dcera opětovně pozastavila nad procesem zkoumání příčiny jeho smrti. „Přišel těžký kalibr. Nejasnosti kolem pitvy, kdy jeho doktor absolutně nechápal, proč paní pitvoložka odmítá zprávu vydat a zdržuje ji. Ale hlavně moment, kdy jsme v tátově tašce našli výhružné dopisy s přípisem Hradu, které se týkaly jeho cesty na Tchaj-wan,“ píše.

Existenci výhružných dopisů potvrdil později nový šéf Senátu Miloš Vystrčil. Stát v dopisech varoval, že pokud by Kubera odjedl na Tchaj-wan, on i české firmy za to budou platit. Dopis podle informací skončil na Hradě, odkud putoval do rukou tou dobou druhého nejvyššího ústavního činitele. Údajně byl dopis tajně předán v době, kdy byl Kubera na Pražském hradě na obědě s prezidentem Milošem Zemanem.

Později se objevily spekulace, že o dopis „požádala“ Kancelář prezidenta republiky. Hrad totiž opakovaně kritizoval Kuberovu plánovanou cestu na Tchaj-wan. To razantně odmítl kancléř Vratislav Mynář. „Odmítám jakékoli spekulace na téma, že si kancelář prezidenta měla objednat výhružný dopis z čínské ambasády jako zcela nepravdivé a falešné,“ opakoval Mynář.

Vendula: Báchorky z Hradu, covid nám zastoupil cestu

Nad Mynářem se dcera Kubery rovněž pozastavuje. Podle ní jsou jeho slova báchorky, především ty, ve kterých tvrdí, že s Kuberou chodil na pivo. „Táta skoro nepil, natož aby na něj chodil (…) Každý soudný člověk si udělá obrázek sám a pochopí, proč a jaké důvody maminku vedly k odmítnutí státního vyznamenání,“ dodává. Naráží tím na fakt, že prezident Miloš Zeman metál opravdu navrhl, ale rodina si jej nepřála přijmout.

Vendulu nyní mrzí, že otcova smrt stále nemá jasné obrysy. Tahanice o pitevní zprávu dodnes podle svých slov nepochopila a nebýt pandemie covid-19, byla by podle ní větší šance zjistit, co se přesně stalo. Oficiální příčinou smrti je nyní infarkt.

Video  Töpfer na pietě za Kuberu bavil sál anekdotou o černé kávě  - abl
Video se připravuje ...

tarka ( 26. ledna 2021 17:32 )

jak může dcera vědět, jestli chodil nebo nechodil s někým na pivo.....pan Kubera prostě zemřel na následky jeho tragického životního stylu desítky let a také vzhledem k jeho věku, i když při rozumné životosprávě by mohl mít ještě nějakých minimálně 10 let navíc k dobru.....stresy v politice, brutální kouření, špatná životospráva, alkohol.....jenomže jeho manželka a dcera Vendula si ulevují různými spikleneckými teoriemi a udělaly si z něj pomníček, je to na jednu stranu poch­opitel­né..­..za­jíma­vé je, že pan Kubera měl ještě jednu dceru, Jolanu, která se nikdy na adresu otce k těm dvěma osobám mediálně nepřipojila....

Uživatel_5411569 ( 21. ledna 2021 12:31 )

petrsvetr1 ( 20. ledna 2021 15:36 )

čekám jaká moudra zese vypadnou z holek...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa