Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Konec Kalouska ve Sněmovně: Byl jednička, „zloděj zlodějský“ a popichoval i básničkami

  • Autor: Markéta Mikešová - 
    20. 1. 2021
    05:10

    V české politice končí jedna dlouhá a výrazná etapa. Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek oznámil, že skládá poslanecký mandát, nechce zasahovat do probíhající kampaně. Už dříve uvedl, že v podzimních volbách nebude kandidovat. Známý kritik současné vlády se v průběhu let proslavil jako glosátor, který nejde pro ostré slovo daleko. Dlouho zastupoval lidovce, poté stál u zrodu TOP 09, v jeden moment řídil i státní kasu. Ale hlavně se pošťuchoval, s kým to šlo. Co za sebou Kalousek nechal? 

  • 1.Začátky v politice

    Existuje jen málo českých politiků, kteří v nejvyšších místech politického dění působili tak dlouho jako Kalousek. Rodák z Tábora s občanskými ambicemi začal koketovat již ve svém mládí, start jeho kariéry se však odehrál v gumárenském podniku Mitas. Kalousek zde pracoval jako chemický inženýr, má vystudovanou Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze.

    Jak dříve odhalil v rozhovoru pro Novinky.cz, fabrika v jeden moment vyhořela a on z pozice technologa přešel do investiční výstavby. Tehdy si poprvé čichl k ekonomice, která jej následně doprovázela celý život. V tomto období byl také mluvčím místního Občanského fóra a již v roce 1984 vstoupil do Československé strany lidové.

    Z podniku podle svých slov odejít nechtěl. Ovšem v jeden moment jej oslovil tehdejší místopředseda vlády Antonín Baudyš, kterého znal z lidové strany a který mladého Kalouska požádal, zda se stane součástí týmu, který bude koordinovat hospodářská ministerstva. Muž, který měl nastartovanou kariéru někde úplně jinde, souhlasil.

    Padáky už ho nikdy nepustily

    Do Sněmovny Kalousek poprvé zasedl za lidovce už v roce 1998. Ihned se stal členem Hospodářského výboru a také Výboru pro obranu a bezpečnost či Stálé komise pro kontrolu činnosti Vojenského obranného zpravodajství policie ČR. Netrvalo ani rok a získal i post místopředsedy KDU-ČSL.

    Kalousek v 90. letech hrál podstatnou roli při transformaci vlasteneckých vztahů v Česku. Nemá cenu vyjmenovávat všechny podniky, na které dohlížel, ani úřady či resorty, ve kterých působil – bylo jich mnoho. Můžeme ale zmínit, že se dostal mimo jiné k agendě financování armády a v té době došlo k nákupu padáků, kvůli kterým se smrtelně zranil jeden voják. Kalouskovi je tento tragický incident dodnes přisuzován, byť podpis smlouvy ani výběr dodavatele neprovedl.

    „Nikdy jsem žádné padáky nekoupil (…) Přesto se říká, že Kalousek koupil padáky, což není pravda. To, že byly špatné, také není pravda, a že se na nich zabilo několik vojáků, také ne,“ obhajoval se v roce 2013.

  • 2.Kalousek je jednička

    KDU-ČSL si Miroslava Kalouska jako svého předsedu zvolila v roce 2003. Post o dva roky obhájil, nakonec v něm vydržel až do roku 2006. V té době působil také jako předseda rozpočtového výboru, ovšem přišla první kauza – na jeho manželku bylo podáno trestní oznámení pro údajné nezaplacení dědické daně. Obvinění se nakonec nepotvrdilo, Kalousek přesto funkci ve výboru složil. Ten samý rok se řešilo také údajně podezřelé vlastnictví nemovitostí ze strany manželů Kalouskových.

    A hlavně začala doba, kdy se politik začal všem Čechům vrývat do paměti. Mimo jiné kvůli turbulentnímu vyjednávání o vládě, kdy se nejdříve lidovci snažili spolupracovat s ODS a zelenými. Pak začali zvažovat nabídku ČSSD vedené Jiřím Paroubkem, ovšem to zahrnovalo podporu ze strany KSČM a proti tomu Kalousek v minulosti vystupoval.

    Kvůli jeho rozhodnutí podstatná část lidovců rezignovala, nakonec Kalousek vyjednávání ukončil a v čele strany skončil. Sice sklidil kritiku, později to ale popisoval jako provokaci, ke které muselo dojít, aby zabránil velké koalici ČSSD a ODS. K ní opravdu nedošlo, vládu složila ODS, KDU-ČSL a zelení, premiérem se stal Mirek Topolánek (ODS).

    Prostředníček sem, prostředníček tam

    Kalousek v jeho vládě zasedl do čela ministerstva financí. Schválil dvakrát po sobě rekordně nízký deficit státního rozpočtu, druhý se mu ovšem nepodařilo splnit, nastala světová hospodářská krize a Česko skončilo s deficitem 192 miliard korun. Až do pandemie koronaviru to byl nejvyšší deficit v historii země.

    Došlo také tehdy k památné události, kdy Topolánek ve Sněmovně zdvihl prostředníček, který později vysvětloval tak, že „Kalousek je jednička“. Prý takto spolu oba muži neverbálně komunikovali. Dnes se prezentují jako dobří přátelé.

    Video  Křest Topolánkovy knihy: Miroslav Kalousek recituje báseň  - Blesk - Jaroslav Šimáček
    Video se připravuje ...

    Kalousek se pak tímto gestem inspiroval v roce 2009, kdy prostředníček zvedl pro změnu on směrem k Davidu Rathovi (ČSSD), když o něm poslanec mluvil v souvislosti s nedostatečnou péčí o duševně nemocné v Česku. „K onomu vzájemnému napadání, které beru sportovně, pane kolego, jsem ochoten připustit v rámci pokory parlamentní diskuse, že já se občas opiji a vy se chováte jako debil. Rozdíl mezi námi je v tom, že já jsem schopen se z toho do druhého dne vyspat,“ prohlásil Kalousek na konto Ratha.

  • 3.Básnické střevo se nezapře

    Kalousek si dlouho zahrával s myšlenkou založení nové politické strany. Nakonec ideu finalizoval před zamýšlenými předčasnými volbami v roce 2009.  Pro myšlenku nadchl Karla Schwarzenberga a 26. června společně založili TOP 09. Rovnou pak se stranou vyrazili do voleb, ve kterých získali 16,7 procenta. Schwarzenberg se stal předsedou, Kalousek 1. místopředsedou.

    TOP 09, ODS a Věci veřejné nakonec utvořili vládu premiéra Petra Nečase, Kalousek v ní opět zasedl jako ministr financí. Z jeho úst v té době zazněly „perly“, jako báseň na konto stávky odborářů:

    „Odboráři, odboráři, vezli sračky na trakaři.

    Po cestě však vedli boje, kdo se bude držet oje.

    Neboť ten, kdo tlačil vzadu, ten se neubránil smradu.

    Odboráři, odboráři, hádali se s hněvem v tváři tak,

    že ač cesty byly rovny, spadli s vozem do senkrovny.

    Odboráři chodí plačky, nemají v čem vozit…“

    Video  VIDEO: Hanba, hanba, skandují odboráři na Kalouska, cinkají klíči a pískají na píšťalky  - Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

    Nebylo to ale poprvé. Své básnické střevo projevil už na konci Topolánkovy vlády, kdy komentoval poslance, kteří nechtěli podpořit vládní reformu veřejných financí:

    „Má nálada je v minusu, jednám s bandou pičusů. Kdo je více hustý, Hovorka či Tlustý? Budoucnost to stvrdí, jsou to oba zmrdi.“

    Kalousek se během Nečasovy vlády dostal do sporu s exministrem obrany Alexandrem Vondrou (ODS) v rámci aféry ProMoPro, ministerstvu financí přišla podezřelá zakázka, kterou stejnojmenná firma dostala bez veřejné soutěže. Zakázku přidělila vládní sekce, kterou vedl právě Vondra. Kauza se nakonec táhla devět let.

    Angažoval se také v obvinění exministryně obrany Vlasty Parkanové kvůli nákupu letadel CASA, existovalo podezření, že vyšetřovatelům kvůli záležitosti vyhrožoval.

  • 4.„Zloděj zlodějský“ a „Babiš není chlap“

    V čele ministerstva financí nakonec Kalousek skočil v roce 2013. Za vlády Bohuslava Sobotky už působil jen jako poslanec, v jeden moment kandidoval na prvního místopředsedu Sněmovny, ale neuspěl. Později se stal předsedou poslaneckého klubu STAN a TOP 09. Jeho „topka“ se ocitla v opozici.

    Během této vlády začala vrůstat dnes již pověstná nenávist mezi ním a Andrejem Babišem (ANO), který usedl do čela resortu financí. Kalousek nejdříve kritizoval nápad na zavedení elektronické evidence tržeb nebo prodloužení povinného přimíchávání biopaliv a pak… skoro vše, co se týkalo Babiše. Tento stav trvá dodnes, kdy vládne vláda šéfa hnutí ANO. A platí to i opačně. Andrej Babiš dlouhé roky říkal a stále říká, že za všechno může Kalousek.

    Jejich nejintenzivnější výměna proběhla ve Sněmovně v roce 2018. Babiš nazval Kalouska „zlodějem zlodějským“, ožralou a tykal mu. Ten mu předtím řekl, že fňuká a kňourá. Celá diskuze byla plná tolika bizarních výroků, že zde je přehled těch nejvýraznějších. Kalousek se kvůli tomu později právně bránil.

    Kalousek o Babišovi:

    „Pane premiére, děláte všechno, co normální chlap nedělá. Bojíte se lidí s jinými názory, kňouráte, fňukáte, křivě přísaháte na zdraví svých dětí, podvádíte a kňučíte. Česká republika si zaslouží předsedu vlády, který s sebou nese název chlap. To vy nejste.“

    Babiš o Kalouskovi:

    „Šel jsem mezi demonstranty. Nevím, kolik má promile ožrala Kalousek dneska. Možná stejně jako ti venku. Je zase ožralej jako obyčejně. Zloděj, zlodějský. Nebudeš mě urážet a nebudeš mluvit o mých dětech.“

    „Tak ty mi tady nebudeš vykládat o StBácích. Nebudeš mi vykládat o tom. Já jsem ten soud vyhrál a takový zloděj zlodějský mě nebude tady urážet. Symbol korupce.“

    „On, který rozkrádal ministerstvo obrany a zabil lidi přes padáky.“

    To byla ale jen jedna debata. Slovních výměn mezi muži za roky proběhla celá řada, i na Babišovo konto složil Kalousek báseň.

    „Kdybych měl milionů, kolikrát Andrej lhal,

    koupil bych vagon tónů z opery Parsifal.

    Bezdětným koupil tátu a depresivním žert…  

    Potom ve prospěch státu koupil bych Agrofert,

    Mít tolik milionů, kolikrát Babiš lhal,

    v korunách jarních stromů prapor EU by vlál.“

    Babiše pak nazval lhářem opakovaně, například při řešení údajného únosu premiérova syna na Krym. „Na vlastní uši jste slyšel svého ministra financí, že ta farma patřila jeho blízkým osobám. Od člověka, který se před měsícem díval do kamery a říkal celé veřejnosti, že netuší, komu ta farma patřila. Vedle vás sedí usvědčený lhář. Co na tom k čertu má řešit OLAF? Pane premiére konejte,“ vyzval premiéra Kalousek.

    S kritikou současného šéfa vlády pokračoval Kalousek i během pandemie koronaviru. Jeden z posledních výrazných komentářů se odehrál při jednání o prodloužení nouzového stavu v říjnu. „Až, pane nepřítomný premiére, budete zase kňučet, že jsme přece všichni na jedné lodi a že máme táhnout za jeden provaz, tak si, prosím pěkně, uvědomte, že ta jedna loď, byla dneska tady,“ řešil absenci premiéra na jednání Kalousek.

    Video  Kalousek v boji o prodloužení nouzového stavu v první vlně pandemie: Máte data? A mohl bych je vidět?  - PSP ČR / Facebook TOP 09
    Video se připravuje ...

  • 5.Za všechno (ne)může Kalousek

    V posledních dvou letech už Kalousek v rámci funkcí odstoupil trochu do pozadí, už není ani místopředsedou TOP 09, pouze šéfoval jejímu poslaneckému klubu. V červenci 2020 překvapil, když v pořadu Otázky Václava Moravce oznámil, že v letošních podzimních volbách nehodlá znovu kandidovat. Místo toho se chtěl věnovat straně, která podle něj bude schopná porazit hnutí ANO.

    Video  Miroslav Kalousek složil mandát poslance! Opouští Sněmovnu kvůli volbám, členem TOP 09 zůstává  - Jan Jedlička / Blesk
    Video se připravuje ...

    Překvapil pak znovu včera, když oznámil, že mandát poslance složí úplně už teď. Jako hlavní důvod citoval předčasné vypsání voleb a kampaň. „Nepamatuji si, že bychom lednovou schůzi zahajovali už v ostré volební kampani. Skutečně nečekaně brzké vyhlášení voleb způsobuje, že nejenom tato schůze, ale všechny následující řádné i mimořádné schůze už budou v rámci volební kampaně. Já pokládám za racionální a taktické, aby v takovém případě nadále ve Sněmovně v diskuzi vystupovali dominantně ti poslanci, kteří se budou ucházet o hlasy voličů, což já, jak známo, nejsem. Je tedy zřejmé, že moje 22letá dráha aktivního poslance se dovršila právě nyní, protože pasivní závěr této dráhy by byl pravda možná pohodlný, ale dával by pramalý smysl. Rozhodl jsem se proto, že svůj mandát ukončím dnes,“ uvedl Kalousek.

    Zároveň přiznal, že ho trochu zlobí zdraví. Před měsícem oslavil 60. narozeniny a v nedávných měsících podstoupil operaci kolene, kvůli kterému chodil o holi. „Mám zdravotní problém, to se přiznám. Budu se muset odebrat do nemocnice na operaci a na rehabilitaci, čekají mě dlouhé týdny. Nebude to nic příjemného. Bude to trvat asi osm týdnů,“ odhalil na dotaz Blesk Zpráv, že „pod kudlu“ půjde znovu.

    Stále chce být aktivním členem TOP 09. „Pevně věřím, že mí voliči, sympatizanti tento krok pochopí a že povede k maximalizaci volebního zisku pravostředové koalice, kterou budu volit a které přeji vítězství,“ řekl a sklidil potlesk vestoje.

    Video  Kalousek se loučil s poslanci: Složil mandát kvůli kampani, omluvil se a sklidil potlesk vestoje  - Facebook - TOP 09
    Video se připravuje ...

    Poslanecká kariéra Kalouska tak po dlouhých 22 letech končí. Určitě ale nekončí jeho veřejné působení. Sám řekl, že se politikou bude dál zabývat minimálně na sociálních sítích, kde sklízí jeden z největších úspěchů mezi politiky. S přibývajícími roky se stupňuje jeho sarkasmus, na spoustu věcí také pohlíží s nadsázkou – třeba na slavný komentář, že „za všechno může Kalousek“. TOP 09 slogan dokonce použila v kampani.

    To byl Miroslav Kalousek, který odchází, ale rozhodně nekončí.

vilda69 ( 20. ledna 2021 13:40 )

Však až on se klaun a alkáč probere z delíria ,on to odcházení přehodnotí a jisté je,že ještě nějakou tu křivárnu vymyslí.

anna1234 ( 20. ledna 2021 13:08 )

.. na FORBESu je jich ke stovce, ale ani jeden z nich není v aktivní politice, jenom Babiš. A o tom to je. I když nedělejme si iluze, že ti ostatní netahají za politické nitky, tahal za ně dřív i Andrej. Jenom on už to teď nepotřebuje, je přímo u zdroje.

manunu ( 20. ledna 2021 12:26 )

Andrejko Bures: Souhlas, výstižně napsané komentáře.

Andrejko Bures ( 20. ledna 2021 11:36 )

Takovy Babis, to je jiny charakter.
"urputne hovado" co "nikdy neodstoupi, nech si to vsichni zapamatuji". Ten se toho koryta drzi jak hov no kosile.

jajas ( 20. ledna 2021 11:26 )

Tak jsem teď četl článek o Kalousovi od nějakého Šídla....a ten tam uvádí Kalouskův monolog o tom, jak vnímal své působení v politice: "Jsem jako gambler. Vejdete do kasina, vidíte všechna ta blikající světla, víte, jak na to… Prostě si nemůžete nezahrát.“ Takže z toho vyplývá, že pro Babiše je stát jako firma a pro Kalouse jako casíno.....sice netuším, co je pro lidi lepší, ale evidentně to ani ti politici nevidí stejně......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa