Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Vtipný i tvrdý soupeř.“ Kalouska ocenil Hamáček, Babiš mlčí. Topolánek tasil idiota

Aktualizováno -
19. ledna 2021
18:03
Autor: ČTK, simao - 
19. ledna 2021
16:24

Miroslav Kalousek (TOP 09) se rozhodl po 22 letech skončit coby poslanec a Sněmovna tak již nebude stejná jako dřív. Své rozhodnutí Kalousek vysvětlil tím, že vyhlášením termínu voleb již odstartovala ostrá kampaň. A on znovu kandidovat nebude. Kalouskův odchod komentují jak kolegové ze strany, tak opozice, ale třeba i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), který Kalouska označil za vtipného, ale tvrdého soupeře. Andrej Babiš (ANO) se nevyjádřil. A expremiér Mirek Topolánek, Kalouskův kamarád, si do premiéra rýpl.

Předseda ODS Petr Fiala si váží jasných názorů, otevřenosti a politické zkušenosti Miroslava Kalouska (TOP 09), který v úterý složil poslanecký mandát. Na twitteru dále uvedl, že je mu bývalý ministr financí blízký svým pravicovým myšlením a svým vztahem ke kultuře, zvláště vážné hudbě.

Lidovecký šéf Marian Jurečka vyjádřil respekt ke Kalouskově politickému nadání, rétorickým a argumentačním schopnostem. Za dosavadní práci poděkovala Kalouskovi šéfka jeho strany Markéta Pekarová Adamová.

Babiš mlčí, Topolánek si do premiéra rýpl

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) jej popsal jako vtipného, i když tvrdého soupeře. Kalouskův nejtvrdší soupeř, premiér Andrej Babiš (ANO), se nevyjádřil. A chyběl v sále i v momentě, kdy se Kalousek s poslanci loučil.

„Milý Andreji. Možná si ode dneška budeš v tebou tak nenáviděné Sněmovně připadat jako o trochu menší idiot než doposud. Ten, co ho z tebe tak bravurně činil, již nebude přítomen. Netetel se, skunku! Stěny tam mají paměť,“ rýpl si expremiér Mirek Topolánek.

Fiala: Vážím si jeho jasných názorů

S Miroslavem Kalouskem se intenzivně pracovně setkávám celé poslední desetiletí. Vážím si jeho jasných názorů, otevřenosti a politické zkušenosti. Je mi blízký svým pravicovým myšlením a také svým vztahem ke kultuře, zvláště vážné hudbě. Přeji mu vše dobré v jeho dalším životě,“ uvedl Fiala.

Kalouskův krok označil Jurečka za jeden z historických momentů Sněmovny. „I když jsme spolu mnohokrát nesouhlasili, tak vyjadřuji respekt k jeho politickému nadání, rétorickým a argumentačním schopnostem. Díky za to dobré, co ve své práci pro Českou republiku udělal,“ poznamenal na twitteru.

Ráda bych Miroslavu Kalouskovi za všechnu jeho dosavadní práci poděkovala. Bude mi v Poslanecké sněmovně chybět, protože jako rétor nemá konkurenci,“ uvedla na twitteru Pekarová Adamová.

V příspěvku mu zároveň slíbila, že udělá vše, aby Česko po volbách už nevedl „neschopný oligarcha“. „A jsem si jistá, že k tomu z pozice zakladatele svým umem dopomůžeš,“ dodala.

Hamáček: Vtipný i tvrdý soupeř

Mirek Kalousek končí po 22 letech ve Sněmovně. Respekt! Tisíckrát jsem s ním nesouhlasil, ale vždy to byl vtipný, i když tvrdý soupeř. Hodně štěstí!“ napsal na twitteru vicepremiér, ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský Kalouskovo rozhodnutí označil za ztrátu pro Sněmovnu i demokracii. Popřál mu hodně sil a štěstí v dalším konání.

Jeden z nejvýraznějších českých politiků poslední doby složil poslanecký mandát prohlášením v úvodu sněmovní schůze. Už v polovině loňského roku oznámil, že nebude letos do dolní komory kandidovat. Načasování svého odchodu v úterý vysvětlil brzkým startem předvolební kampaně.

Poslancům Kalousek řekl, že všechny schůze Sněmovny se už budou v souvislosti s brzkým vyhlášením voleb konat v rámci volební kampaně. Pokládá za racionální a taktické, aby v diskusi nadále vystupovali zejména poslanci, kteří se budou ucházet o hlasy voličů. Jeho TOP 09 plánuje jít do voleb v koalici s ODS a lidovci, což už dříve politik označil za jedinou možnou cestu.

Video  Kalousek se loučil s poslanci: Složil mandát kvůli kampani, omluvil se a sklidil potlesk vestoje.  - Facebook - TOP 09
Video se připravuje ...

Jakob poslancem, Válek šéfem klubu

V dolní komoře Kalouska podle pořadí kandidátní listiny nahradí starosta Roztok u Prahy a místopředseda TOP 09 Jan Jakob. Podle informací ČTK slib složí zřejmě ve středu.

„Podzimní volby jsou mimořádnou a zároveň možná i poslední šancí, kdy mohou představitelé demokratických stran převzít moc od amatérů, populistů a extremistů. Zároveň se pokusím navázat na dlouholetou práci Miroslava Kalouska v oblasti rozpočtové zodpovědnosti. Bude to práce nelehká, protože státní rozpočet je v rozkladu,“ napsal Jakob na facebooku a přidal fotku s Kalouskem.

Novým šéfem poslaneckého klubu TOP 09 se krátce po třetí hodině odpolední stal poslanec a místopředseda strany Vlastimil Válek.

„22 let ve Sněmovně. Mirek Kalousek bude na plénu chybět. Pro mě to bude vždycky otec zakladatel, kvůli kterému jsem mj. do TOP 09 vstoupil, a taky nejlepší ministr financí, jakého naše země dosud měla. Mirku, díky za tvou práci!“ vzkázal Válek na twitteru.

Bývalý předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil ke Kalouskovu odchodu uvedl: „V naší novodobé historii to byl objektivně jeden z nejlepších ministrů financí, který naší zemí provedl ekonomickou krizí a zvládl udržet stabilitu veřejných financí. Ano, i za to může Kalousek! A minimálně za to mu patří velký dík.“

Topolánek: Věděl jsem o tom dopředu

„Věděl jsem o něm dopředu, nepřekvapilo mě to, je to pro mě složité, protože Mirek byl můj kolega, souputník, soupeř a je to kamarád,“ uvedl někdejší premiér Mirek Topolánek, bývalý předseda ODS.

„To rozhodnutí naprosto chápu,“ poznamenal Topolánek. Nemyslí si, že by Kalousek odcházel z politiky. „Řekl bych, že poodstoupil, myslím si a doufám, že se s ním ještě potkáme, protože když mluvíme o těch velkých osobnostech posledních tří dekád, tak Miroslav Kalousek k nim nepochybně patří,“ podotkl v ČT expremiér.

„Já samozřejmě nechci o tom spekulovat, a i kdybych něco věděl, tak bych to určitě teď neřekl. Mirek je velmi dobrý hráč. Oba dva by se s Václavem Klausem urazili, kdybych řekl, že mají něco společného a to je schopnost hrát hru na několika šachovnicích současně. Tahy dopředu si rozmýšlí. Já si nemyslím, že odchází. Ať už bude působit kdekoli, tak bude velkým přínosem. Má obrovskou schopnost rétorickou, což mu přiznávají všichni, ale dokáže být i velmi loajální a dokáže jít za svým cílem (...). Chtěl bych, abychom spolu seděli na pivu a žvanili jsme o různých věcech a o opeře, ale nemyslím si, že on končí,“ dodal Topolánek.

Jeho slova o „poodstoupení“ na twitteru potvrdil částečně i Kalousek. „Já jsem řekl, že ‚se završila moje 22letá dráha aktivního poslance‘. S politikou jako takovou nekončím,“ poznamenal nyní již bývalý poslanec, který v prohlášení mj. uvedl, že se bude snažit obnovit i akce Pivo s Mirkem, jak jen to prý bude možné.

Video  Miroslav Kalousek složil mandát poslance! Opouští Sněmovnu kvůli volbám, členem TOP 09 zůstává.  - Jan Jedlička / Blesk
Video se připravuje ...

LuCo ( 24. ledna 2021 16:42 )

Topolánek nikdy v sobě nezaspře pravdivost Klauzovi sms-ky....A ještě by ho pár vypatlanců dokázalo kandidovat na prezidenta

salto ( 22. ledna 2021 19:42 )

altmanova: Ktééé tóóómoff muj...

Huron ( 20. ledna 2021 09:45 )

Je vidět že se Topolánek vůbec nezměnil,je to stále stejný hulvát.

xiioma ( 20. ledna 2021 08:39 )

MirdaKradousek ( 20. ledna 2021 08:06 )

Mirdo,pozdravuj v pekle!!To jediné si zasloužíš!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa