Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putin v novoročním projevu zhodnotil těžký rok. Rusové mají „věřit v sebe“. Macron odrážel kritiku

Autor: ČTK - 
31. prosince 2020
16:15

Ruský prezident Vladimir Putin ve svém tradičním novoročním projevu konstatoval, že uplynulý rok byl mimo jiné kvůli pandemii koronaviru obtížný pro všechny, a vyjádřil naději, že v nadcházejícím období se podaří Rusům vrátit k normálnímu životu. Agentura TASS upozornila, že jeho letošní novoroční přání trvalo šest minut, nejdéle ze všech jeho podobných vystoupení v 21. století. Francouzský prezident Emmanuel Macron krajanům slíbil rychlé očkování proti covidu19 a děkoval občanům, kteří při pandemii zemi "podrželi". Zmínil se také o odchodu Velké Británie z EU.

Nikdo si neuměl představit, jakými zkouškami budeme muset všichni projít. Zdá se, že uplynulý rok do sebe pojal břemeno let několika. Byl těžký pro každého z nás... Pro některé s hořkou ztrátou blízkých a milovaných lidí,“ pronesl šéf Kremlu v projevu, jenž tradičně mohli jako první vidět obyvatelé ruského Dálného východu, kde vzhledem k časovému posunu nový rok začal s náskokem oproti evropské části země.

Zkoušky a neštěstí podle Putina přicházejí nevyhnutelně. Rusy podle agentury Interfax vyzval, aby věřili v sebe, před obtížemi neustupovali, a dodal, že je přesvědčen, že se jim společně problémy podaří překonat a vrátit se k normálnímu životu.

Virus mohl v Rusku způsobit až 186 tisíc úmrtí

Rusko od vypuknutí pandemie zaregistrovalo přes 3,1 milionu infikovaných a vláda před několika dny připustila, že koronavirus způsobil mnohem více úmrtí, než chorobě připisuje operativní štáb. Ten zveřejňuje denní statistiky, podle nichž dosud s nemocí zemřelo 57 019 osob. Ruský statistický úřad Rosstat koronaviru přičítá 116 030 úmrtí od dubna do listopadu a podle vicepremiérky Taťjany Golikovové mohl virus způsobit až 186 000 úmrtí. Úřady rozpor vysvětlují různými metodami výpočtů.

Putin byl dosud podle agentury TASS v novoročních projevech časově úspornější, jeho nejdelší novoroční poselství trvalo přes 4,5 minuty a přednesl ho v roce 2013. Tehdy také nečekaně pronesl dva projevy. Jeden předtočený tradičně v Kremlu a druhý před kamerami živě v Chabarovsku, kde vyjádřil solidaritu s oběťmi katastrofálních záplav, které v tomto roce postihly ruský Dálný východ. Na rozdíl od předtočené verze v něm rovněž reagoval na teroristické útoky v jihoruském Volgogradě, které si krátce před koncem roku vyžádaly desítky mrtvých.

Rekord drží podle agentury TASS Boris Jelcin, který na sklonku roku 1999 ve svém novoročním projevu oznámil rezignaci. Hovořil více než deset minut.

Macron hájil strategii proti covidu

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek večer v projevu ke krajanům slíbil vyvarovat se „neospravedlnitelné pomalosti“ při očkování proti covidu-19 v situaci, kdy podle stanice BFMTV již začíná zaznívat kritika na toto téma. Ocenil také všechny Francouze, kteří „podrželi naši zemi v této zkoušce“, jakou představuje neslábnoucí pandemie koronaviru, zůstávající na pořadu dne i v novém roce.

„Naše země je jednou z těch, které byly zasaženy nejvíce. Ujišťuji, že také nejvíce podporovala mladé lidi, pracovníky a podnikatele, ať to stálo, co to stálo,“ hájil se Macron a zdůraznil, že Francie v této historické zkoušce obstála. Vzdal také úctu 64.000 spoluobčanům, kteří nákaze podlehli.

V projevu se také zmínil o odchodu Velké Británie z Evropské unie. Navzdory brexitu, který označil za „dítě evropských potíží a lží“, ale Spojené království „zůstává naším sousedem, přítelem a spojencem“, zdůraznil.

kacer56 ( 3. ledna 2021 12:11 )

Snad to konečně frantíci tomu gerentofilnímu slimáckýmu vlezdoprrrdelistovi u příštích voleb spočítají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa