Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Blatný se vykrucoval z dotazu na dětské zimní boty. A vakcína bude pro 5,5 milionu Čechů

Aktualizováno -
23. listopadu 2020
16:45
Autor: ČTK - 
23. listopadu 2020
15:00

Češi si mohou nechat ostříhat psa a nakoupit zbraně, ale papírnictví mají zavřeno a obchody s dětskou zimní obuví taktéž. Jaká je v tom logika, měl na novinářský dotaz po jednání vlády vysvětlit ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Připustil, že logika v tom na první pohled vidět moc není, ale že výjimku na prodej střeliva si vyjednal jiný resort kvůli prasečímu moru. A že při stříhání psů není přítomný další člověk. Zbytek přešel s tím, že se lidé dočkají otevření obchodů v další fázi rozvolnění. Blatný dále uvedl, že Česko má ve společné dohodě EU objednánu vakcínu proti covidu-19 od tří výrobců pro 5,5 milionu obyvatel, jedná s dalšími. Zaplatí za ně zhruba dvě miliardy korun. Zmínil také, že vláda zrušila nařízení, kterým zakázala nemocnicím poskytovat odkladnou péči. Nemocnice už mohou dělat plánované operace.

Na tiskové konferenci se řeč stočila i k daňovému balíčku a vyjednávání opravy v Senátu. Když Andrej Babiš (ANO) dlouze chválil úspěchy vlády s tím, že na tiskovky často nechodí, vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) ho pobídla k dalšímu vyjádření se slovy: „Užijte si to.“ 

Babiš a Schillerová budou ve středu jednat s šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) o projednávání daňových změn, uvedl premiér. Chtějí vypustit růst slevy na poplatníka.

Vláda také zrušila nařízení, kterým zakázala nemocnicím poskytovat odkladnou péči. Nemocnice už mohou dělat plánované operace, musí mít ale zachovány zálohy pro pacienty s onemocněním covid-19. Po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Některé nemocnice už dnes uvedly, že s obnovením odkladné péče začaly.

Ministerstvo zdravotnictví nařídilo nemocnicím omezit péči, kterou lze odložit, mimořádným opatřením 26. října. Podle zveřejněných dat o kapacitách nemocnic jsou nyní obsazeny asi dvě třetiny standardních lůžek s rozvodem kyslíku. Volných pro pacienty s covidem-19 jich je asi 1600, skoro dvojnásobek proti začátku října. Na jednotkách intenzivní péče jsou obsazeny asi tři čtvrtiny všech lůžek. Pro pacienty s covidem-19 je volných asi 320, pro ostatní pacienty kolem 650. Plicních ventilátorů je obsazeno přes 60 procent.

Prymula poradcem Babiše

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula, který se poroučel z funkce, když Blesk odhalil jeho schůzku v uzavřené hospodě a odchod bez roušky, bude poradcem premiéra Andreje Babiše na úřadu vlády. Bude mít smlouvu jako ostatní poradci, řekl na tiskové konferenci po jednání vlády premiér. Prymula byl ministrem zdravotnictví do 21. října. 

„Pan Prymula by mi měl radit ve zdravotnictví. Založil jsem tady takový zdravotnický NERV,“ řekl Babiš. Zkratkou NERV se označuje Národní ekonomická rada vlády. Návrhy tohoto poradního orgánu nejsou pro vládu závazné. „Bude mít nějakou smlouvu s úřadem, úplně stejnou jako s každým poradcem,“ dodal Babiš.

O budoucím působení Prymuly dosud nebylo jasno. Prymula 15. listopadu v médiích na dotaz, jestli bude mít roli ve státní sféře, odpověděl, že zájem je, ale nic zatím nenastalo.

Podívejme se, co dalšího ministři schválili:

Zeman rozhodne o deseti soudcích:

Prezident Miloš Zeman může jmenovat desítku nových soudců. Vláda dnes schválila seznam kandidátů, který kabinetu předložila ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo. Devět z navržených kandidátů má působit ve správním soudnictví.

„Navržení kandidáti by měli nahradit soudce, kteří v rámci takzvané přirozené obměny odešli, respektive odejdou z resortu justice k 31. prosinci 2020,“ uvedla k tomu Benešová.

Čtyři posily mají zamířit do obvodu středočeského krajského soudu, tři pod pražský městský soud a po jedné do obvodu krajských soudů v Plzni, Hradci Králové a Brně. Mezi aspiranty na soudcovský talár je jedna dosavadní státní zástupkyně, dva advokáti, tři vyšší soudní úředníci, dva asistenti soudce, jeden právník z Generálního ředitelství cel a jediný justiční čekatel. Kandidátům je od 31 do 44 let, sedm z nich jsou muži.

Benešová odeslala Hradu seznam kandidátů 11. listopadu. Vláda návrh projednávala proto, že podle Ústavy spolupodepisuje prezidentovo rozhodnutí o jmenování soudců premiér. Zeman soudce naposledy jmenoval letos v červenci, tehdy jich bylo 33.

Daň z vylitého piva zpět do pivovarů

Pivovary nebudou muset ani v příštím roce platit spotřební daň za vylité nebo jim vrácené pivo. Vláda schválila novelu, která tuto možnost prodloužila a upravila, sdělilo dnes ČTK tiskové oddělení ministerstva financí. Dosud platí výjimka do konce letošního roku. Za likvidované pivo budou mít pivovary nárok na vratku daně.

Podle důvodové zprávy k novele zákona o spotřebních daních by se změna měla projednat v Poslanecké sněmovně ve stavu legislativní nouze, aby mohla platit od prvních dní příštího roku.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) dnes na twitteru napsala, že odvádět daň z vylitého piva nemá logiku. „Na jaře jsme pivovarům umožnili vracet nespotřebované pivo určené k likvidaci či přepracování zpět do režimu podmíněného osvobození od daně, a to do konce roku. Nově tuto možnost budou mít už natrvalo,“ uvedla ministryně. Podle jejího vyjádření na tiskové konferenci po jednání vlády by se novela mohla ve Sněmovně projednat ve čtvrtek. Kontrolu likvidace by prováděla celní správa.

Přídavky na děti se zatím navyšovat nebudou

Ministerstva práce a financí se minulý týden shodla na zvýšení přídavků na děti o 26 procent. Dohoda ale není na tom, kolik rodin by mělo od ledna mít na dávku nárok, na vládě se úprava nedostala na program jednání a ve čtvrtek se jí bude zabývat vedení koalice. Zatímco resort práce navrhuje, aby ji nově pobíralo místo zhruba 240 000 až 590 000 dětí, podle resortu financí by se pravidla pro získání měnit neměla. Ročně by přidání mohlo stát navíc až 4,9 miliardy. Pokud by uspěla i novela o zvýšení životního minima, mohlo by to být až 15,2 miliardy korun. Chystaný rozpočet ministerstva práce s těmito výdaji nepočítá.

Zvýšení přídavků doporučovali kvůli krizi někteří odborníci jako pomoc domácnostem s nižším příjmem. Ministerstvo práce chce okruh rozšířit i na rodiny se středním příjmem. Podle resortu je nutné podpořit ty, na které dopadla nařízená omezení kvůli epidemii, zavření škol a zdražování.

Přídavky dostávají domácnosti s příjmem do 2,7násobku životního minima. Na děti do šesti let stát dává 500 korun, od šesti do 15 let je to 610 korun a od 15 do 26 let při studiu 700 korun. Rodiny, kde aspoň jeden z rodičů pracuje, podniká, je na rodičovské, nemocenské, ošetřovném či v důchodu, mají částky o 300 korun vyšší. Podle novely by se podle věku dítěte nově od ledna vyplácelo 630, 770 a 880 Kč. V rodinách s pracujícím rodičem by to pak bylo zas o 300 korun víc, tedy 930, 1070 a 1180 korun.

Video  Hamáček to schytal u piety: U pomníku 17. listopadu na vicepremiéra pokřikovali  - Aleš Brunclík, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mopsamanda ( 24. listopadu 2020 17:14 )

Proč mi ten člověk začíná jako každý ministr před ním vadit? Chovaj se k nám jako k tupému stadu. A ten novej ještě na nás poštval stupidního psa. Jsem ráda, že už nemám malý děti. Boty a zimní oblečení jsme vždycky kupovali těsně před sezonou podle toho, jak děti vyrostly. Ano, toto zboží je možné zakoupit v obchodních domech, ale někdy né úplně optimální kvality. Navíc, proč bych měla podporovat takový byznys. Od toho jsou speciálky, kde mi i poradí, co je pro dítě lepší.

Maximilian ( 24. listopadu 2020 08:57 )

Ona to pravděpodobně bude úplně jiná vakcína,vy myslíte,že dostanete tu stejnou jako pan Zeman a pan Babiš

Maximilian ( 24. listopadu 2020 08:55 )

Lidí,co nekupují dětem boty by se neměli vyjadřovat,neví o čem mluví,dospělí to nějak bez nových bot dá,dítě neeee

Maximilian ( 24. listopadu 2020 08:52 )

Maximilian ( 24. listopadu 2020 08:51 )

po Vyšehrade nám už reálnou představu o rýžování pan Prymula udelal

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa