Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kalouska čílí „hromady hnoje“. Schillerová žádá u balíčku Senát o zrušení návrhu Pirátů

Aktualizováno -
21. listopadu 2020
21:15
Autor: ČTK, simao, sova - 
21. listopadu 2020
12:52

Daňový balíček v podobě, kterou v noci ze čtvrtka na pátek schválila Sněmovna, nebude mít v Senátu „na růžích ustláno“, míní Miloš Vystrčil (ODS). Vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) dnes uvedla, že senátory požádá, aby z návrhu vypustili zvýšení slevy na poplatníka, kterou prosadili Piráti. Rozpočet má vyjít na 35 miliard korun, Schillerová to označila za chybu. Miroslav Kalousek (TOP 09) píše o zoufalém hlasu ministryně, která je dle něj ministryní omylem.

ANO prosadilo ve Sněmovně daňový balíček, který snižuje sazbu daně z příjmu u zaměstnanců na 15 a 23 procent, což byl poslanecký návrh premiéra Andreje Babiše (ANO).

Schválen však byl i pozměňovací návrh Pirátů na zvýšení základní daňové slevy na poplatníka. Autor návrhu Mikuláš Ferjenčík (Piráti) prý nečekal, že Sněmovna podpoří Babišův návrh na snížení sazby i jeho návrh, který měl být alternativou.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) budou opatření znamenat dopad do veřejných rozpočtů ve výši asi 130 miliard korun. Samotné zvýšení daňové slevy pak má přijít na 35 miliard korun. Ekonomové, ČSSD či část opozice kvůli tomu varují před rozvratem veřejných financí. Opatření kritizují i samosprávy, protože výrazně ovlivní příjmy krajů a obcí.

Schillerová má prosbu

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) požádá Senát, aby z daňového balíčku vypustil zvýšení slevy na poplatníka a vrátil zákon poslancům.

„Zvýšení slevy na poplatníka, které bylo schváleno společně se snížením daně z příjmu, je podle mého názoru chyba. Mít obojí prostě není možné. Požádám proto Senát, aby návrh upravil a zvýšení slevy vypustil. Pokud by se to nestalo, znamenalo by to pro veřejné rozpočty -130 mld., pro obce - 31 mld. a pro kraje -12 mld. Kč. Budu proto apelovat na senátory, aby balíček v této podobě vrátili Sněmovně s návrhem na vypuštění návrhu na trvalé snížení slevy,“ uvedla v sobotu Schillerová.

Návrh Ferjenčíka zvyšuje základní daňovou slevu na poplatníka z 24.840 korun na průměrnou výši hrubé mzdy za předminulý rok. Schválili jej poslanci ODS, Pirátů, SPD, ČSSD, KDU-ČSL a TOP 09. Ovšem předtím, než byl odhlasován celý daňový balíček. 

Podle Schillerové vyjde na 35 miliard. „Já jsem upozorňovala už včera, že toto znamená dalších 35 miliard navíc na veřejných rozpočtech, takže jsme celkově na veřejných rozpočtech na dopadu daňového  balíčku na 130 miliardách. A to jsem nepodpořila a myslím si, že to dobře není, nebyla na tom shoda. Prošlo to i hlasy našeho koaličního partnera, který to hlasoval, vůbec to nebylo ani dopředu avizováno, netušila jsem to,“ řekla ministryně financí ČT.

Ferjenčík však míní: „Paní ministryně se snaží otočit celou tu kauzu na hlavu. Ono je to totiž přesně naopak. Slevy na poplatníka vůbec nejsou problém, naopak jsou rozumné. Problém je ten návrh pana premiéra Babiše, který dělá tu obrovskou sekeru. Ona bere návrh, který celkově stojí 130 miliard, ukazuje na jednu část, která stojí 35 miliard a nechává tam tu část, co stojí 90. Ve skutečnosti problém je návrh poslance Babiše, který stojí stát a veřejné rozpočty 90 miliarda a ten by se měl vyjmout. Slevy na poplatníka bych tam nechal, ať z toho mají něco všichni pracující.“

Kalousek: Zoufalý hlas ministryně

Slova Schillerové o chybě a žádosti Senátu, aby zvýšení slevy na poplatníka vypustil, komentoval ostře exministr financí a šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Zoufalý hlas ministryně, která je ministryní omylem, neboť: 1. Za dnešní situace dává zvýšení slevy mnohem větší národohospodářskou logiku, než Babišových 15%. 2. Své cti dbalý ministr by nikdy nedovolil sněmovně tu hrůzu schválit. A kdyby ji přesto schválila, tak by rezignoval,“ napsal na twitteru.

„Svého času jsem věnoval veškerou energii i ztrátu popularity konsolidaci bilance rozpočtu, když nám hrozila dluhová spirála. Populisté si ze mě za to udělali střelnici. Ta práce je vniveč a já upřímně lituji každého, kdo bude muset uklízet hromady hnoje A. Babiše a A. Schillerové,“ poznamenal dnes také Kalousek.

Vystrčil: Balíček nebude mít v Senátu na růžích ustláno

Zrušení superhrubé mzdy a základní sazbu 15 procent u daně z příjmu podle Babišova návrhu vedle ANO a SPD podpořila i ODS, která má v Senátu nejsilnější klub. Společně s TOP 09 občanští demokraté mají v klubu 27 senátorů.

„Jemně řečeno je zřejmé, že daňový balíček schválený v pátek o půl druhé ráno Sněmovnou, nebude mít v Senátu zrovna na růžích ustláno,“ odhaduje však šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

V ČT následně Vystrčil uvedl, že chce hledat kompromis na schůzce šéfů senátních klubů se zástupci vlády. „Pokud o to bude mít pan premiér, pan místopředseda vlády a paní ministryně financí zájem, abychom se o té velmi složité situaci, která nastala, pobavili a zkusili najít rozumné řešení pro všechny,“ podotkl Vystrčil.

Vystrčil na twitteru napsal, že chce připomenout čtvrteční „vzkaz“ Senátu poslancům, tedy usnesení, pro které hlasovalo 60 z 67 přítomných členů horní komory. „Senát vyzývá vládu, aby činila potřebné kroky k dodržení zákonné hranice dluhové brzdy, a zabránila tak riziku postupujícího rozvratu veřejných financí s negativním dopadem na budoucí vývoj ekonomiky i životní úroveň občanů,“ stojí v usnesení.

Hamáček doufá v Zemanovo veto

Někteří politici už v pátek vyjadřovali přání, aby daňový balíček opravil Senát výrazněji. „Toto šílené rozhazování může ještě zkorigovat, případně může zrušení superhrubé mzdy vetovat prezident,“ uvedl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Prezident Miloš Zeman byl podle Hamáčka totiž „oklamán nedodrženým slibem“, že opatření by mělo platit jen dva roky. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček však v pátek ČTK sdělil, že Zeman věří Babišovu politickému závazku, že zrušení superhrubé mzdy je omezeno na dva roky.

Padl však i návrh, aby Senát vypustil nikoli Ferjenčíkův, ale Babišův návrh. „Smysl dává postupovat přesně naopak, nechat zvýšenou slevu na poplatníka, podpořit tak spravedlivě a přiměřeně možnostem ekonomiky všechny včetně rodin a vypustit patnáctiprocentní hazard Andreje Babiše,“ uvedl na twitteru lidovecký poslanec Marek Výborný.

Pád vlády nehrozí, míní Havlíček

Kvůli sporům o daňový balíček, respektive sazbu daně 15 a 23 %, kterou navrhl Babiš, se přitom objevily výzvy přímo z ČSSD, aby sociální demokraté opustili vládu. Nejhlasitejěí byl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

„Myslím, že to určitě ustojí. Vláda ČSSD a ANO nepadá na dani z příjmů, navíc v situaci, když se ANO i ČSSD shodly, že se superhrubá mzda zrušit má. Diskuse v rámci koalice byla o tom, zda se zruší a daň posune na 19 procent, nebo 15 procent. Původně jsme se domluvili, že to bude 15 procent, ČSSD potom změnila svůj pohled na věc a navrhla 19 procent, ale to není nic, co by mělo vládu rozklížit,“ řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) pro Právo.

V programovém prohlášení vlády přitom byla varianta 19 procent, na což ve Sněmovně upozorňoval i Hamáček.

„Řešíme důležitější věci. Covid, stabilitu celé země. Vláda není jen o dani a o tom, že se koaliční partneři neshodnou. To je teď spekulace a rétorika těch, kteří by tu vládu nejradši neviděli. Ale vylučuji, že by vláda na tomto skončila. A ani to nikdo z vládních aktérů nenaznačoval,“ dodal nyní Havlíček.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

monhtik ( 23. listopadu 2020 12:20 )

V první řadě i kdyby balíček naši povedení senátoři neschválil, mnoho by se nestalo, sněmovna ho schválí znovu a senát už do toho nemá co mluvit. Pak bych řekl, že pan Kalousek by udělal lépe kdy držel ústa, neboť tím ministerským omylem byl právě on, lidé si jistě dobře pamatují jak jim !nejlepší ministr financí" utahoval opasek kolem kolem krku a měl tolik drzosti, že rozesílal složenky, aby lidé zaplatili dlkuh, který na rozdíl od něho a jemu podoným nezpůsobili.

marmat ( 23. listopadu 2020 10:06 )

Za jakých okolností mohlo tohle "PROKLOUZNOUT " společně ????
Chybí vysvě­tlení­....nez­náte ho Vy ???

marmat ( 23. listopadu 2020 10:04 )

Covid_19: Jinak DOMA zdrávi ?????

marmat ( 23. listopadu 2020 10:01 )

Covid_19: Naštěstí POUZE Vaše...sponzor je halt sponzor, cooooooo ?

marmat ( 22. listopadu 2020 23:39 )

Jak je prakticky možné že NĚCO o co se delší dobu všichni velmi zajímají
a co má variantu buď A), nebo projde klidně hlasováním SPOLEČNĚ ??
Nebo každé v témže dnu s časovou mezerou´= zvlášť ???
Tedy jak vypadalo znění výzvy předsedy PS (předsedajícího) k hlasování???
Je to jakoby všichni spali, podřimovali....nebo jak to , že si SLOUČENÍ A+B
vůbec nikdo nevšimnul ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa