Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pirátům a STAN průzkum přeje: Politolog o absenci alfasamce u ODS i nervozitě voličů

Autor: for - 
14. listopadu 2020
14:55

Vládnoucí hnutí ANO se stále nevrátilo nad 30 procent, nedaří se ODS a ČSSD zvoní hrana. Výrazně naopak posilují Piráti a STAN, ukazuje to aspoň volební model agentury Katnar CZ. Premiéru měl mít v neděli v České televize, ale na sociální sítě unikl předčasně. Proč se tak přelévají voliči? Politolog Jan Kubáček pro Blesk Zprávy zmínil, že je za tím přeběhnutí kvůli strachu o peněženku, kvůli pocitu ze ztráty alfasamce, ale i prostá únava ze značky.

Sociálními sítěmi „prosvištěly“ říjnové volební průzkumy, které měly mít premiéru v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce. Kvůli údajně technické chybě se tak ukázalo, že hnutí ANO premiéra Andreje Babiše oproti svému standardu oslabuje.

Vládnoucí hnutí si stabilně drželo okolo 30 % voličů. Jak sílila druhá vlna koronaviru, tak voliči ANO ubývali. Podle modelu agentury Median by v říjnu volilo ANO 28,5 % respondentů, podle modelu Kantar CZ pro ČT je to dokonce „jen“ 27,5 %. Nutné je ale poznamenat, že modely předpokládají statistickou odchylku od 0,9 do 2,9 procent. A že v září Kantar pro ANO uváděl jen 24,5 procenta.

„Hnutí ztratilo část svých vlažných podporovatelů,“ okomentoval průzkum pro Blesk Zprávy politolog Jan Kubáček. „Ale daří se jim udržovat pevné jádro. Ti ostatní podle mne čekají, co se bude dít v ekonomice, protože jsou více orientování na peněženky,“ konstatoval. 

Kubáček: STAN sebral voliče Babišovi

Druzí skončili Piráti. Ti slavili úspěch během voleb do Senátu a do krajských zastupitelstvech a stabilně se drží nahoře. Nově by během voleb získali 21 % hlasů, v říjnu to bylo 19 % a v září 19,5 %.

„Skok Pirátů je překvapivý, nepamatuji si totiž, že by tam byla nějaká důležitá kauza. (…) Dělá to na mě dojem, že část váhavých a nespokojených voličů, která přemýšlela o přechodu, se rozhodla podpořit Piráty, ale podle mě je to zatím mělká podpora a jsou to spíše váhající voliči,“ dodává komentář Kubáček.

Vedle Pirátů stabilně rostou i Starostové a nezávislí. Ti přeskočili ODS a jsou podle Kantaru na třetím místě. Z 6,5 %, které jim model přisoudil v září, se vyšvihli na říjnovou 11procentní podporu voličů. 

Skok je podle experta způsobený tím, že se voličům zamlouvá jejich spolupráce s ostatními stranami. A zmínil i vliv nových hejtmanů. Kubáček také dodal, že právě ke Starostům mohli zamířit voliči hnutí ANO.

Video  Volby 2021: ODS, TOP 09 a KDU-ČSL půjdou do voleb v koalici  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Kubáček: Nudná ČSSD i zakrnělá ODS bez alfasamce

Naopak klesají Občanští demokraté, jejich „papírová“ podpora klesla o pět procentních bodů. „Pro voliče jsou ODS moc klidnou silou, nepřichází iniciativa ani zásadní nápady, či řešení jak překlenout koronavirus. Často se spíše zužuje jejich slova na to, že to Babiš nezvládl a to nestačí,“ konstatoval Kubáček a zmínil i vliv stávajícího předsedy Petra Fialy. „ODS, když odmyslím Petra Nečase, tak měla ve vedení vždy rázné muže a alfasamce, to byl Klaus i Topolánek - a to voličům chybí,“ dodal.

Co se ČSSD týče, zde se jedná podle Kubáčka o únavu ze značky, která se nijak dynamicky neposouvá. Podle výsledků průzkumů by se nyní se svými třemi procenty vůbec neměla dostat do Sněmovny. ČSSD stagnuje už delší dobu. Za doslova propadák pak označil předseda a ministr vnitra Jan Hamáček senátní volby.

„Jan Hamáček by tím hnul jen tím, že by do toho šel rázněji. Refrešovat nabídku a kandidáta, ale k tomu potřebuje drive (…) Je to strnulé, je to nudné,“ zmínil expert. Dodal, že pád sociálních demokratů upozadil pád další tradiční strany, a tedy komunistů. I jejich problémy jsou podle Kubáčka na širší debatu.

Video  Hamáček o propadáku v krajských volbách 2020: O další strategii ČSSD rozhodne sjezd v lednu. S Haškem byl spokojený  - Facebook ČSSD
Video se připravuje ...

marmat ( 13. prosince 2020 20:31 )

Mnoho lidí ani netuší, že "oblíbená" Richterová je sestra Ferjenčíka...
To už je hodně zajímavý udávat a rejpat za dva super platy ....

marmat ( 13. prosince 2020 20:23 )

kacer56: Podívejte se na 20.07.......je to konkrétní !!!
KOUPIT se to dá tak, že naprezentujete nevěrohodné agentury !!! a JE TO !!!

marmat ( 13. prosince 2020 20:20 )

xiioma: Vaše mokré sny pod nickem asi JO......
jinak je to slabota, kterou NIKDE nevytahujte !!!

marmat ( 13. prosince 2020 20:18 )

7vox7: Bez nadávek nízké IQ nedá větu dohromady, že ???

marmat ( 13. prosince 2020 20:16 )

Covid19: Chtěli původně obrátit IT naruby.....NESTIHLI NIC !!!§§§§§§§

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa