Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vláda s KSČM a podporou Zemana protlačila rozpočet dál. Kalousek zmínil nesmysly

Aktualizováno -
11. listopadu 2020
18:40
Autor: simao, vei, sab, ČTK - 
11. listopadu 2020
08:00

Miloš Zeman dnes do Sněmovny dorazil na projednávání návrhu rozpočtu na rok 2021 se schodkem 320 milard. Promluvil o druhé vlně pandemie, ale také příjmech a výdajích rozpočtu. A tradičně vyzýval k rušení daňových výjimek, což by dle něj přineslo miliardy do rozpočtu. Když opouštěl prostor stolku pro zpravodaje, kam tentokrát kvůli bolavým nohám usedl, hlesla Alena Schillerová (za ANO): „Má pravdu.“ Sněmovní mikrofony pak přistihly Andreje Babiše (ANO), který dodával: „Má pravdu, ale je to nereálné.“ Vláda nakonec podle očekávání protlačila díky podpoře komunistů návrh rozpočtu do druhého čtení. Dění ve Sněmovně sledujeme online.

První vládní návrh předpokládá se schodkem 320 miliard - s příjmy 1488 miliard korun a výdaji ve výši 1808 miliard.

• Návrh přitom nezahrnuje dopady tzv. daňového balíčku, který ještě není projednán. Spory jsou kolem způsobu zrušení superhrubé mzdy, sešly se totiž dva rozdílné a protichůdné daňové od Andreje Babiše (ANO) a Jana Hamáčka (ČSSD). Babiš míní, že by zaměstnanci měli po zrušení superhrubé mzdy platit daň z příjmu 15 %, Hamáček 19 %. Nižší daň by však přinesla rozpočtu ztrátu dalších až 90 miliard korun.

Cestu do Sněmovny si 11. listopadu naplánoval i prezident Miloš Zeman podpořit návrh Aleny Schillerové (za ANO). Ve svém projevu řešil i aktuální druhou vlnu pandemie koronaviru. Mluvil zhruba 25 minut - vsedě od stolku zpravodajů, postěžoval si totiž na bolavé nohy. A poslancům popřál i šťastné a klidné Vánoce. Více o Zemanově návštěvě Sněmovně čtěte ZDE

• Zeman tradičně apeloval mj. na rušení daňových výjimek, což by dle něj přineslo miliardy do rozpočtu. „Má pravdu, ale je to nereálné,“ zachytily mikrofony neveřejná slova premiéra Babiše, když Zeman odcházel.

• Alena Schillerová o rozpočtu, schodku, který patrně bude nakonec vyšší než 320 miliard i problémech se superhrubou mzdou promluvila v rozhovoru pro Blesk

• Ve 2. čtení jsou už možné jen přesuny peněz uvnitř rozpočtu. Závěrečné schvalování návrhu je plánováno na 16. prosince.

Sněmovna o rozpočtu 2021
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
16:00
18. 12. 2020

Vážení čtenáři, 

Sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok se schodkem 320 miliard korun. Děkujeme, že jste využili informační servis Blesk Zpráv. Další vývoj budeme i nadále sledovat a přineseme všechny podstatné informace. Přejeme Vám hezký den.

15:55
18. 12. 2020

Rozpočet na 2021 je podle ekonomů nerealistický. Většinou očekávají novelu rozpočtu a zvýšení schodku. Sněmovna ho schválila ve výši 320 miliard Kč.

15:51
18. 12. 2020

Senátor Pavel Fischer uvedl, že se v horní komoře budou věnovat osekanému armádnímu rozpočtu. Ten podle něj totiž ohrožuje dlouhodobou koncepci výstavby sil a prodraží nákupy zbraní. „Chce-li vláda vládnout, musí nám odpovědět na to, zda ještě nese závazky, které na sebe přijala za modernizaci armády a obranyschopnost republiky,“ uvedl senátor.

Pavel Fischer
15:47
18. 12. 2020

"Neodešli jsme. Hlasovali jsme proti lživému a kvůli škrtům armádě také vlastizrádnému rozpočtu. Bohužel to nestačilo," shrnuje dnešní hlasování šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. 

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová hovoří 18. prosince 2020 v Praze na schůzi Poslanecké sněmovny, která pokračovala v projednávání návrhu státního rozpočtu na rok 2021.
15:36
18. 12. 2020

„Poslední bitva vzplála, dejme se na pochod. Máme definitivně protobolševickou vládu. Pokud ani toto neotevře lidem v naší zemi oči, máme se na co těšit...“ komentuje současnou politickou situaci někdejší premiér Mirek Topolánek. 

15:32
18. 12. 2020

„Nedůstojné handrkování o rozpočtu opět skončilo úlitbami pro komunisty, včetně oslabení pozice ČR v NATO,“ zhodnotil dnešní boj o rozpočet šéf hnutí STAN Vít Rakušan. Ještě horší zprávou je podle něj  schválená podoba rozpočtu. „Bez vize, bez naděje lepší budoucnost. Takhle do té krize skočíme rovnýma nohama a nezachrání nás ani nové naleziště lithia,“ dodal.

15:18
18. 12. 2020

„Rozpočet armády je jako domino. Když shodíte jednu kostku, začne se celý plán hroutit. To ohrozí akceschopnost armády. Dnešní zkrácení rozpočtu rozbije celý proces modernizace,“ uvedl bývalý náčelník generálního štábu a vysoký představitel NATO Petr Pavel. Rozhodnutí považuje za podraz na české vojáky i spojence a za oslabení bezpečnosti v době krize.

Generál Petr Pavel promluvil v rozhovoru pro Blesk Zprávy o své minulosti v KSČ. Zveřejnil i dokumenty z vojenských archívů. (14. 12. 2020)
15:00
18. 12. 2020

Další bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý schválení nižšího rozpočtu označil za komplikaci. Varuje zejména před narušením důvěry vojáků, kteří věřili slovům předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) a dalších vládních politiků. Až někdo bude podle něj opět vojákům něco slibovat, vojáci jim nebudou věřit a budou očekávat, že až budou opět „politici zatlačeni ke zdi“, opět armádu obětují.

Generál Jiří Šedivý promluvil v pořadu Epicentrum o teroristických útocích v Evropě.
14:50
18. 12. 2020

Poslanci vyřadili zbývající neprojednané body a schůzi Sněmovny ukončili. „Děkuji všem, kteří to vydrželi až do teď,“ řekl místopředseda Vojtěch Pikal (Piráti). Před Vánoci však poslanci ještě do Sněmovny půjdou, další schůze je svolaná na úterý 22. prosince. Budou řešit i prodloužení nouzového stavu.

Poslanci vyřadili zývající neprojednané body a schůzi Sněmovny ukončili. (18. 12. 2020)
14:46
18. 12. 2020

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) bude příští rok hospodařit se 127,5 miliardami korun. Zemědělci a potravináři získají příští rok na národních dotacích 3,8 miliardy korun. 

14:44
18. 12. 2020

„Pro KSČM je přijatelné, že se 10 mld. vrátí armádě, ale v jiné struktuře a v jiném čase,“ řekla poslankyně Miloslava Vostrá (KSČM). „Vláda musela ustoupit od razantních slov,“ dodala. 

14:37
18. 12. 2020

„Já bych opravdu chtěl uklidnit vojáky a Armádu ČR v tom směru, že opravdu rezort ministerstva obrany ani armáda nepřijde o 10 miliard korun,“ řekl ministr obrany Lubomír Metnar. Řekl, že hned na prvním zasedání vlády příští rok, 4. ledna, předloží vládě materiál k vrácení deseti miliard z rezervy do rozpočtu ministerstva obrany.

Dodal, že je rád, že byl schválen státní rozpočet jako celek. Provizorium by podle něj bylo pro rezort obrany složitější i kvůli čerpání peněz.

14:23
18. 12. 2020

„Já jsem velmi šťastná, myslím, že to na mně je vidět. Mně se velmi ulevilo, spadl mně kámen ze srdce,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle ní vláda ukázala, že se umí domluvit. „To máte i v rodině, i v manželství, že se stále domlouváte s partnerem, s partnerkou,“ řekla.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (ANO) spolu hovoří 18. prosince 2020 v Praze na schůzi Poslanecké sněmovny, která pokračovala v projednávání návrhu státního rozpočtu na rok 2021.
14:16
18. 12. 2020

„Já jsem taky velmi rád, že ČR má rozpočet na příští rok,“ řekl šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček s tím, že je rád, že se tak koronavirová krize nebude řešit v rozpočtovém provizoriu. Hamáček řekl, že o samotném rozpočtu jako vládní koalice vyjednávali. „Jednotlivé rezorty uplatňovaly své připomínky,“ řekl s tím, že sociální demokraté šli do Sněmovny s tím, že vládní návrh podporují. Návrh prý reflektuje pořadavky na všech ministerstvech, která ČSSD obsadila.

Hamáček dodal, že komunisté byli i přes složitá jednání jediní ochotni pro rozpočet zvednout ruku. Jejich pozměňovací návrhy po dohodě tak vládní strany podpořili. „Většinou navyšují rozpočtové kapitoly jednotlivých rezortů, takže s tím zásadní problém nebyl,“ řekl Hamáček.

Odebrání 10 miliard z rozpočtu na obranu ČSSD podle Hamáčkových slov považovala za velmi problematické. Jasně prý říkali, že škrty na obranu nemohou akceptovat třeba kvůi spojeneckým závazkům. „Zlom přišel ve chvíli, kdy pan premiér ujistil sociální demokracii, že je připraveno řešení,“ řekl Hamáček s tím, že toto řešení sice může vypadat jako komplikované nebo nestandardní, ale v politice prý k dosahování cílů nevede přímá cesta.

14:05
18. 12. 2020

„My máme samozřejmě obrovskou radost, že se naší menšinové vládě podařilo prosadit rozpočet v nejtěžším období naší země,“ řekl na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš. Dorazil na ni společně s ministryní financí Alenou Schillerovou a šéfem koaliční ČSSD Janem Hamáčkem. Nejdůležitější podle Babiše je, že zabránili rozpočtovému provizoriu.

Zmínil, že u demokratické opozice nenašli pochopení. „Opozice se zachovala jako předtím, jako v rámci nouzového stavu - čím hůř pro občany, tím hůř pro naši vládu a tím líp pro opozici. Takto se chová,“ řekl Babiš s tím, že jejich menšinová vláda nemůže dělat jen to, co považuje za správné, ale i dělat kompromisy. Přesunutí peněz z ministerstva obrany je dočasné. „My tam ty peníze co nejrychleji vrátíme, je to v rezervě, žádné peníze se obraně neberou,“ řekl premiér s tím, že k navrácení by mělo dojít v lednu.

Nesouhlasili jsme s tím návrhem KSČM, nelíbilo se nám to a nelíbí se nám to, ale zkrátka jsme museli zvolit to menší zlo. Ale znovu opakuji, že to je dočasné, a že armáda nepřijde o peníze,“ shrnul Babiš.

Premiér Andrej Babiš (ANO) hovoří 18. prosince 2020 v Praze na schůzi Poslanecké sněmovny, která pokračovala v projednávání návrhu státního rozpočtu na rok 2021. Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (ANO) spolu hovoří 18. prosince 2020 v Praze na schůzi Poslanecké sněmovny, která pokračovala v projednávání návrhu státního rozpočtu na rok 2021.
13:56
18. 12. 2020
!

Metnar nerezignuje kvůli přesunu 10 mld. z rozpočtu jeho rezortu do rezervy, řekl to ČT. Očekává, že se peníze do rozpočtu obrany vrátí začátkem roku.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) v rozhovoru pro Blesk.
13:55
18. 12. 2020

Bývalí náčelníci generálního štábu kritizují škrty v rozpočtu armády. Obávají se o důvěru vojáků a spojenců z NATO i o modernizaci armády.

13:42
18. 12. 2020

Ministryně financí Alena Schillerová sbalila do tašek své podklady a opouští po schválení rozpočtu jednací sál Poslanecké sněmovny. Její vládní kolega Richard Brabec mezitím ještě hovoří k dalšímu bodu dněšního jednání, kterým je rozpočet Státního fondu životního prostředí ČR na rok 2021.

Ministryně financí Alena Schillerová sbalila do tašek své podklady a opouští po schválení rozpočtu jednací sál Poslanecké sněmovny. Její vládní kolega Richard Brabec mezitím ještě hovoří k dalšímu bodu dněšního jednání, kterým je rozpočet Státního fondu životního prostředí ČR na rok 2021. (18. 12. 2020) Ministryně financí Alena Schillerová sbalila do tašek své podklady a opouští po schválení rozpočtu jednací sál Poslanecké sněmovny. Její vládní kolega Richard Brabec mezitím ještě hovoří k dalšímu bodu dněšního jednání, kterým je rozpočet Státního fondu životního prostředí ČR na rok 2021. (18. 12. 2020) Ministryně financí Alena Schillerová sbalila do tašek své podklady a opouští po schválení rozpočtu jednací sál Poslanecké sněmovny. Její vládní kolega Richard Brabec mezitím ještě hovoří k dalšímu bodu dněšního jednání, kterým je rozpočet Státního fondu životního prostředí ČR na rok 2021. (18. 12. 2020) Ministryně financí Alena Schillerová sbalila do tašek své podklady a opouští po schválení rozpočtu jednací sál Poslanecké sněmovny. Její vládní kolega Richard Brabec mezitím ještě hovoří k dalšímu bodu dněšního jednání, kterým je rozpočet Státního fondu životního prostředí ČR na rok 2021. (18. 12. 2020)
13:35
18. 12. 2020

Poslanci teď ještě řeší střednědobý rozpočtový výhled na roky 2022 a 2023. Člen rozpočtového výboru Jiří Dolejš (KSČM) poznamenal, že se vychází z čísel z letošního září a nelze nyní zcela odhadnout situaci, a doporučil tak pouze vzít výhled na vědomí. Tak poslanci také učinili.

Vláda plánuje na rok 2022 schodek státního rozpočtu 286 miliard korun a v roce následujícím 252 miliard korun. Sněmovna to dnes vzala na vědomí hlasy ANO, ČSSD a KSČM. Podle pravicové opozice je ale střednědobý výhled rozpočtu nerealistický a schodek ve skutečnosti bude vyšší.

„Je to prognózou úplně stejně na vodě, jako je státní rozpočet, který jste právě schválili,“ dodal k tomu šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. 

13:31
18. 12. 2020
!

Prezident Miloš Zeman je připraven rozpočet, který dnes schválila Sněmovna, podepsat. Předpokládá ale, že bude novelizován v případě schválení daňového balíčku. ČTK to dnes sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

„Schválený rozpočet jsem sice připraven podepsat, ale předpokládám, že dojde k novelizaci tohoto zákona v případě schválení daňového balíčku, který do tohoto rozpočtu činí zásek 130 miliard korun,“ citoval prezidenta Ovčáček.

13:16
18. 12. 2020

Poslanci neschválili doprovodné usnesení, které navrhoval poslanec Roman Onderka (ČSSD), v usnesení měla sněmovna vyzvat vládu, aby veškeré v tuto chvíli postradatelné dotace ze státního rozpočtu na rok 2021 směřovaly výhradně na podporu zdravotní, sociální a ekonomické péče o oběti pandemie a ohrožené skupiny.

13:15
18. 12. 2020

Ve sněmovně se po schválení rozpočtu rozezněl potlesk a za ministryní financí Alenou Schillerovou přišel šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, aby ji objal. Schillerová si pak podala ruku s Babišem i s Hamáčkem.

Ve sněmovně po schválení rozpočtu rozezněl potlesk a za ministryní financí Alenou Schillerovou přišel šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, aby ji objal. (18. 12. 2020) Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek gratuluje ministryni financí Aleně Schillerové (ANO) ke schválení návrhu státního rozpočtu na rok 2021 na schůzi Poslanecké sněmovny 18. prosince 2020 v Praze. Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek gratuluje ministryni financí Aleně Schillerové (ANO) ke schválení návrhu státního rozpočtu na rok 2021 na schůzi Poslanecké sněmovny 18. prosince 2020 v Praze. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) gratuluje ministryni financí Aleně Schillerové (ANO) ke schválení návrhu státního rozpočtu na rok 2021 na schůzi Poslanecké sněmovny 18. prosince 2020 v Praze.
13:12
18. 12. 2020

Ministerstvo financí navrhuje pro příští rok schodek státního rozpočtu 320 miliard korun, návrh nepočítá se zrušením superhrubé mzdy. Ze střednědobého výhledu vyplývá, že v roce 2022 by mohl být schodek státního rozpočtu 286 miliard korun a v roce 2023 pak 252 miliard korun, uvádí ČTK.

Ministerstvo financí navrhuje pro příští rok schodek státního rozpočtu 320 miliard korun, návrh nepočítá se zrušením superhrubé mzdy. Ze střednědobého výhledu vyplývá, že v roce 2022 by mohl být schodek státního rozpočtu 286 miliard korun a v roce 2023 pak 252 miliard korun.
13:01
18. 12. 2020
!

Sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok se schodkem 320 mld. Kč. Pro schválení státního rozpočtu na příští rok hlasovalo 56 poslanců ze 106 přítomných. Podpořili jej poslanci ANO, ČSSD a KSČM, která podporu podmiňovala škrty v rozpočtu armády. 

Poslanci schválili návrh státního rozpočtu na rok 2021 na schůzi Poslanecké sněmovny 18. prosince 2020 v Praze.
12:59
18. 12. 2020

Rozpočet nepodpoří ani Piráti. Vadí jim, že neobsahuje daňový balíček, který se bude schvalovat až v úterý. Vadí jim také, že rozpočet není připravený na reakci na covidovou krizi.

12:55
18. 12. 2020

Šéf lidovců Marian Jurečka navrhl Babišovi „gentlemanskou dohodu“, která by se týkala toho, v jakých jednotkách se bude na plénu mluvit o financích a investicích. „Když se to hodí, tak to podáte v absolutních částkách, když se to nehodí, tak to HDP necháte bokem a musí přijít poslankyně Černochová,a by to tady vysázela. A když mluvíte o státním rozpočtu, zadlužení a zvyšování schodku, tak absolutní částky vynecháváte, o tom mlčíte a mluvíte hlavně o HDP,“ kritizoval Jurečka.

12:50
18. 12. 2020

Poslankyně Jana Černochová (ODS) reagovala na Babišovu kritiku vedení ministerstva obrany v minulých letech tím, že hájila konání ODS a argumentovala jejich úspěchy, naopak řekla, že Babišův někdejší ministr obrany Martin Stropnický byl neschopný.

Babišovi také nabídla, že mu donese Bílou knihu o obraně podepsanou od tehdejšího ministra Alexandra Vondry. Bílá kniha definuje a zdůvodňuje roli a funkce českých ozbrojených sil a říká, jak by se měla vyvíjet. Babiš řekl, že ji chce raději podepsanou od ní, pochválil její spolupráci s ministerstvem obrany. Černochová je totiž šéfkou výboru pro obranu.

Poslankyně Jana Černochová (ODS) hovoří 18. prosince 2020 v Praze na schůzi Poslanecké sněmovny, která pokračovala v projednávání návrhu státního rozpočtu na rok 2021.
12:44
18. 12. 2020

„Těch 10 miliard není něco, s čím stojí nebo padá rozpočet příštího roku, vy to víte,“ řekl směrem k premiérovi Andreji Babišovi poslanec lidovců Jan Bartošek a pokračoval: „Ten objem peněz není zásadní pro státní rozpočet. Je to o tom symbolu, že jste ustoupil komunistické straně. Rozhodující slovo v této koalici má komunistická strana, kterou vy jako premiér posloucháte,“ vyčetl premiérovi Bartošek.

Mezitím dochází ke kuriózním situacím. Premiéra Bartoškova slova rozčilují, ukazuje na něj prstem a vykřikuje. „Pane premiére nehulákejte na mně,“ reaguje lidovec a cosi si s Babišem tváří v tvář v rouškách vyříkává. Bartošek se tak u pultíku otáčí zády k poslancům a komunikuje mimo mikrofon s Babišem, který usilovně kroutí hlavou.

Premiér Andrej Babiš (ANO) reagoval na slova poslance Jana Bartoška (KDU-ČSL). (18. 12. 2020) Premiér Andrej Babiš (ANO) reagoval na slova poslance Jana Bartoška (KDU-ČSL). (18. 12. 2020) Premiér Andrej Babiš (ANO) reagoval na slova poslance Jana Bartoška (KDU-ČSL). (18. 12. 2020)
12:25
18. 12. 2020

Hnutí STAN rozpočet nepodpoří, podle poslankyně Věry Kovářové se dá označit za „vylhaný“. Kdo ho podpoří, podle ní poruší svůj poslanecký slib, který v jedné části zní „poslanec slibuje, že svůj mandát bude vykonávat v zájmu všeho lidu“.

12:17
18. 12. 2020

„Já se nestačím divit, co se tady děje, já skutečně nerozumím těm vystoupením,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO), který nebyl přítomen a omlouval se za to, protože byl s ministrem zdravotnictví Blatným navštívit Ústřední vojenskou nemocnici kvůli přípravám na očkování Čechů. Ohradil se proti slovům poslance Jana Bartoška (KDU-ČSL), že vláda je banda obchodníků. „Označovat vládu za bandu obchodníků, to je fakt jako neuvěřitelné,“ diví se premiér.

 „My jsme za vámi přišli a pěkně jsme požádali o vaši podporu. Vy jste nás vyhnali. Vysvětlovala vám paní Schillerová, co to znamená rozpočtové provizorium,“ řekl Babiš s tím, že když bude rozpočtové provizorium, tak nebude na kompenzace podnikatelům.

 „Menšinová vláda zkrátka bez podpory někoho jiného není schopna prosadit rozpočet, není. Pro nás to byla jediná šance, jak řešit ten rozpočet, který by samozřejmě, kdyby nebyl schválen a dostaneme se do rozpočtového provizoria, tak je to katastrofa, absolutní katastrofa,“ podotkl Babiš.

Postupně Babiš kritizoval jiné strany, které v minulosti vedly ministerstvo obrany a kritizoval je. Armáda se podle něj nikdy neměla tak dobře jako za vlády hnutí ANO. „Já jsem navštívil x krát naše vojáky na různých místech ČR a oni vědí, že za nimi stojím a vždycky jsem stál,“ tvrdí premiér. „Když jste měli ty ministry obrany, co jste pro ně udělali? Vůbec nic. Jenom aféry, vyšetřovačky a zastaralé vybavení,“ dodal.

Premiér Andrej Babiš ve Sněmovně při hlasování o rozpočtu. (18. 12. 2020) Premiér Andrej Babiš ve Sněmovně při hlasování o rozpočtu. (18. 12. 2020) Premiér Andrej Babiš ve Sněmovně při hlasování o rozpočtu. (18. 12. 2020) Premiér Andrej Babiš (ANO) hovoří 18. prosince 2020 v Praze na schůzi Poslanecké sněmovny, která pokračovala v projednávání návrhu státního rozpočtu na rok 2021.
12:09
18. 12. 2020

„Ta situace samozřejmě není jednoduchá a určitě by každý z nás uvítal, kdyby to rozhodování bylo jednodušší, ale mě tady fascinuje ten zájem kolegů z pravice o obranyschopnost ČR a to napadání sociální demokracie, jak to s tou obranou myslí špatně a jak tady destruujeme obranu,“ uvedl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Šéf ČSSD Jan Hamáček při schvalování rozpočtu na příští rok. (18.12. 2020) Šéf ČSSD Jan Hamáček při schvalování rozpočtu na příští rok. (18.12. 2020)
12:02
18. 12. 2020

Šéf lidovců Marian Jurečka se ohradil proti slovům šéfa komunistů Vojtěcha Filipa. Zmínil, že opozice předkládala návrhy na pomoc občanům a vyjmenoval několik konkrétních případů.

Zdůraznil také, že armáda potřebuje v dnešním nestabilním světě špičkovou techniku, protože je to investice do naší bezpečnosti. „Je to otázka boje s terorismem a hybridními hrozbami, které nás ohrožují ze strany Ruska a Číny. A chápu, že tohle se komunistům nelíbí, s tím komunisté mají dlouhodobě problém,“ řekl Jurečka a připomněl slova generála Aleše Opaty o frustraci z nedostatku financí.

Šéf lidovců Marian Jurečka při schvalování státního rozpočtu. (18. 12. 2020)
11:57
18. 12. 2020

Zoufale špatný je rozpočet i po změnách podle ODS. Nebude tedy pro rozpočet hlasovat. Poslanec Jan Skopeček zkritizoval rekordní schodek, který podle jeho slov budou splácet ještě „děti našich dětí“. Vláda podle něj nebyla schopna ušetřit ani korunu provozních výdajů.

11:50
18. 12. 2020

Šéf komunistů Vojtěch Filip řekl, že Kalousek má jiný ekonomický názor než má současná vláda. „Nerozumím ale vůbec farizejskému vystoupění jak pana předsedy Jurečky tak paní předsedkyně Pekarové Adamové,“ řekl Filip a kritizoval, že podpořili jenom výdaje pro podnikatele, ale nepodpořili ty, kteří „pracují za mzdu“.

Nemají proto komunistům vyčítat, že přesunuli peníze do vládní rozpočtové rezervy, aby mohli financovat vojáky, policisty a hasiče, kteří mají pomáhat zdravotníkům. „Něco tak odporného jsem dlouho neslyšel,“ řekl Filip. Nikdo podle něj nebere jedinou korunu těm, co bojují s pandemií. 

Návrh komunistů prý pomáhá vládě řešit pandemickou krizi a uvolňuje jí ruce. „Je možné, že se to vrátí do kapitoly ministerstva obrany, ale ne na nákup toho nebo onoho,“ podotkl. „To se vám to krásně vykřikuje, když si myslíte, že jsou lidé hlupáci,“ dodal Filip.

Šéf komunistů Vojtěch Filip při schvalování státního rozpočtu. (18. 12. 2020) Předseda KSČM Vojtěch Filip hovoří 18. prosince 2020 v Praze na schůzi Poslanecké sněmovny, která pokračovala v projednávání návrhu státního rozpočtu na rok 2021.
11:44
18. 12. 2020

Miroslav Kalousek (TOP 09) zopakoval, že rozpočet v základních ukazatelích – tedy se schodkem 320 miliard korun – je „neopravitelný jakýmikoliv pozměňujícími návrhy“.

Přesvědčování Babiše, že by měli „rukama či nohama umožnit schválení tohoto rozpočtu, tak jsem si mu dovolil připomenout, že má dva měsíce zpoždění“.

Rozpočet přirovnal k pečení dortu. Když se zkazí korpus, nebude z toho dobrý dort – za zkažený korpus přirovnal rámec rozpočtu z 1. čtení se schodkem 320 miliard. Příjmy naprosto neodpovídají tomu, co nás čeká v příštím roce, míní exministr financí, propadnout se minimálně o 40 miliard, Kalousek míní, že spíše o 50 miliard. „Je to mrtvý materiál a dávno už měl být v odpadkovém koši a už dávno jsme měli společně pracovat na novém rozpočtu,“ dodal.

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek při schvalování státního rozpočtu. (18. 12. 2020) Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek hovoří 18. prosince 2020 v Praze na schůzi Poslanecké sněmovny, která pokračovala v projednávání návrhu státního rozpočtu na rok 2021.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

luder ( 12. listopadu 2020 10:02 )

Do toho Babiš nepůjde do prezidentování, jako premiér má daleko větší pravomoci; to by udělal chybu!

luder ( 12. listopadu 2020 10:00 )

Kalousek který nakonec a to už musel dát
důchodcům 40 kč by lidem nedal ani tu koblihu, naopak chudý lid ještě více odíral a šikanoval! V součinnosti s Drábkem a Hegerem pokrátil či odebral invalidům důchody kdy v hodně případech lidem přibyli další vážné nemocí; posudkový doktor jim ale i na dálku oznámil že se uzdravili (zázračně)! Co zbytečných milionů stály Skarty atd. atd. Kalousci měli v plánu aby u obvoďáka lidé platili 100 kč a u specialisty 300 – 500! Jenom všechno rušit-likvidovat, to by Kalouskovi šlo! Radši 1000 x volit daleko menší zlo Babiše! Kalousek chce prostě našim občanům krom některým jeho vyvoleným škodit a o tom to je!

Pohybovenadany ( 12. listopadu 2020 08:00 )

Už je to domluvené na Hradě . Po Zemanovi převezme křeslo mamánek Jágr. S Čínou si rozumí , jeste mu najit holku co je krev a mliko, né ty třeštidla, co ani ponožky neumi zaštupovat!

stoura ( 12. listopadu 2020 07:11 )

stoura ( 12. listopadu 2020 07:10 )

Už to nehulte! Kalousek jako budoucí prezident?To bysme tedy chytli *** za tlustý konec!!! To jste se asi musel pořádně břinknout do kebule a bolí to ještě teď žejo?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa