Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nouzový stav v ČR? Vláda je zoufalá a selhává, útočí opozice. Rakušan: Nestrašte lidi

Aktualizováno -
29. září 2020
13:31
Autor: simao, ČTK - 
29. září 2020
11:41

Česko čeká, zda vláda ve středu vyhlásí na návrh ministra zdravotnictví Romana Prymuly opět stav nouze. Opozice žádá vysvětlení, co by všechno přinesl. Téma stavu nouze okamžitě rezonovalo i tradičním kolečkem tiskovek poslaneckých klubů před úterním jednáním Sněmovny. Opoziční lídři se do vlády pustili s vervou. Označovali její kroky za zoufalé, chaotické a postrádající rozum. Na kritiku reagovala poslankyně ČSSD Kateřina Valachová. Dle ní nechce nikdo vypnutí ekonomiky jako na jaře. Nouzový stav označila za dobrého sluhu, ale zlého pána.

Vít Rakušan (STAN) přišel s plánem, „jednoduchým návodem“ 4R. „Chceme ukázat, že neustálé výkřiky toho, že opozice nepřichází s žádnými řešeními, není schopna se semknout a hází klacky pod nohy, prostě nejsou pravdivé (...) Pan premiér často mluví o třech R - roušky, ruce, rozestupy. Ale často v postupu vlády chybělo to čtvrté a možná nejdůležitější R, kterým je rozum,“ rýpl si Rakušan.

Podle něj by se mělo víc věřit hejtmanům a místním samosprávám, které mohou pomoci s fungujícími opatřeními v daném teritoriu. Za opakovanou mantru označil posílení testování. „Je velkou otázkou, proč zatím stále testují jenom dvě velké soukromé laboratoře,“ uvedl. „Je důležité komunikovat k lidem, kteří jsou nakaženi,“ doplnil.

Rakušan: Nouzový stav jako selhání vlády

Důležité je proto podle Rakušana zvládnout současnou krizi „bez hysterie a bez toho, abychom lidi strašili“, ale také bez toho, aby se opět „uzemnila česká ekonomika“.

Rakušan k návrhu na vyhlášení nouzového stavu poznamenal, že by se mělo spíše jít cestou krizové legislativy, která existuje.

„Nouzový stav a jeho případné vyhlášení je přiznáním. Přiznáním selhání vlády. Pokud vláda nezvládla trasování, pokud vláda nezvládla testovat v dostatečném počtu, pokud vláda nezvládla komunikaci, tak poté se musíme vracet k instrumentům, které omezují ústavní práva v ČR, k plošným instrumentům, které jsou zbytečné a byly by zbytečné, kdyby vláda nezanedbala to, co už dávno udělat mohla,“ uvedl ve Sněmovně Rakušan.

„Nouzový stav má být instrumentem extrémním a rozhodně se nemá vyhlašovat pomocí médií. Nemá to být tak, že sám premiér v televizní debatě neví o tom, že jeho ministr zdravotnictví uvažuje o vyhlášení nouzového stavu. A co jsme slyšeli? Premiér říká: Nevím, proč ho chce vyhlásit, ale podpořím to,“ dodal ve svém kritickém komentáři šéf STAN.

Návrh probrala vládní rada

Ministr Roman Prymula (za ANO) ještě v pátek v rozhovoru pro Blesk Zprávy vyhlášení stavu nouze odmítal, o víkendu však v Respektu uvedl, že jej zvažuje, na což reagoval premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí v předvolební debatě na Nově. V úterý Prymula návrh předložil Radě vlády pro zdravotní rizika.

Na vládu zamíří návrh na nouzový stav ve středu ráno, mimořádné jednání Babišova kabinetu bylo svoláno na 7:00 prostřednictvím videokonference.

Fiala: Absurdní situace, vláda selhává

Šéf ODS Petr Fiala mluvil o „absurdní situaci“, kdy Prymula promluvil o svém záměru vyhlásit nouzový stav, premiér ani ministr vnitra - šéf Ústředního krizového štábu však nevěděli, co by to přesně obnášelo. 

„Nejdřív se vyhlásí úmysl, že budeme mít nouzový stav a pak se teprve začnou hledat důvody a začne se to nějakým způsobem obhajovat. To mně připadá jako vrcholně nezodpovědné a absolutně nepřijatelné,“ vytkl vládě Fiala. Také podle něj se nouzovým stavem „straší“.

„ODS není nějaký oslík, který takhle zakývá, když vláda si vzpomene, že by měla mít nouzový stav. My v této chvíli nejsme vůbec připraveni nouzový stav podpořit a nevidíme pro něj žádný důvod. My jsme si vědomí, že situace je vážná, podle toho postupujeme, podle toho navrhujeme opatření, ale nouzový stav, ta myšlenka a způsob, jakým je to sdělováno veřejnosti, je jen pokračování chaosu, nekompetence a selhávání vlády, jehož důsledkem je tak dynamický náběh druhé vlny,“ vzkázal.

Pekarová Adamová: Absolutní nezvládnutí

Také Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) označila případné vyhlášení stavu nouze za „absolutní přiznání nezvládnutí“ situace.

Jsme opět svědky zoufalé komunikace zoufalé vlády. Vláda oznamuje velmi podivným způsobem, že chce hlasovat o zavedení nouzového stavu v ČR. Neříká k tomu žádné konkrétnější informace, dozvídáme se to v televizní debatě, nikoli jako věc, která už je jasně projednaná, ale jako polotovar,“ míní.

Vláda podle ní kolem nouzového stavu mlží. „Mají se zavírat školy? Mají se opět omezovat podniky? Mají se nějakým způsobem připravit nemocnice, které už případně nestíhají kapacitu? Je nutné uklidnit veřejnost,“ vzkázala.

Podle poslance a lékaře Vlastimila Válka (TOP 09) je nezbytně nutné předložit občanům vizi toho, co je čeká, a požádat je o spolupráci. „Je smutné, že metoda vládnutí této vlády je chaos,“ dodal. Pekarová Adamová vyzvala, aby vláda přišla s jasnou podporou podnikatelů a živnostníků a varovala před tím, „aby ti, kteří již dnes stojí nad propastí ekonomického přežití, do té propasti spadli, zkrachovali právě kvůli těm opatřením a neschopnosti vlády“.

TOP 09 proto navrhuje nový způsob jejich odškodňování. Vedle toho pak padl návrh Topky na jednání o opatřeních ve školství.

Bartoš: Nejsou nám jasné důvody

Piráti navrhli rozšíření ošetřovného na rodiče dětí, jejichž škola bude v karanténě či pro živnostníky, jejichž děti také zamíří do karantény. Ivan Bartoš podotkl, že „občané mají obavy z možných nových omezení, která je mohou připravit o zdroje příjmů nebo jinak zkomplikovat život“.

„Nám ani veřejnosti však v tuto chvíli není jasné, z jakého důvodu vláda toto plánuje, nebo kvůli kterým předpokládaným opatřením je nouzový stav v ČR nutno zavést,“ dodal Bartoš a připomněl, že vládní opatření musí být jasně odůvodněná a podložená daty. „Dávat pro formu lidem, kteří ani nedokáží zdůvodnit své kroky, takovouto moc (...) je riziko pro ČR. Data, informace a na základě nich se budeme rozhodovat,“ dodal Bartoš.

Jurečka: Ať Babiš svolá předsedy

Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka vzkázal, že v současné kritické době by bylo na místě, aby Babiš svolal v „hektické a kritické době“ jednání předsedů všech stran a vysvětlil, jaké parametry má mít nový nouzový stav, jaká omezení Čechy čekají.

„Aby tyto informace nedostávali lidé kusé na základě některých rozhovorů. Ale abychom tady mohli vidět propracovanou, promyšlenou strategii této vlády, kterou je možné představit veřejnosti, která je uvěřitelná tak, aby lidé chápali, proč ta opatření jsou, aby za nimi stáli a aby to potom nebylo předmětem různých vtípků, že se to stejně nebude dodržovat,“ vyzval Jurečka.

Valachová: Vypnout ekonomiku nechce vůbec nikdo

Na tiskovce ČSSD před jednáním Sněmovny uvedla Kateřina Valachová: „Nouzový stav v téhle zemi nechce vůbec nikdo v tom smyslu, že by se vypla ekonomika, vyplo hospodářství, zavřela se republika. To si nikdo nepřeje. Ale co se týká metody, jak zajistit, např. abychom měli dost personálu v nemocnicích, v domovech pro seniory, rychlé nákupy ochranných pomůcek, protože ta 2. vlna koronaviru zasáhla celou Evropu, celý svět, tak je jasné, že potřebujeme způsob, jak toto řešit. Řešit to rychle.“

„Nouzový stav je dobrý přítel právě pro toto - z hlediska zajištění zdravotní péče a bezpečí, zdraví a života lidí - ale je to samozřejmě špatný pán a my rozhodně nechceme opakovat ten jarní scénář vypnutí ekonomiky. To v žádném případě,“ dodala Valachová.

Video  Prymula: Roušky na celou zimu, varování důchodcům a omezení kroužků  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik míní, že je třeba návrh na stav nouze prodiskutovat, komunisté chtějí slyšet argumenty, rozhodnutí o podpoře vlády prý nejsou. Vláda by měla do konce roku prodloužit program Antivirus a čas po volbách bez „předvolebních tanečků“ věnovala intenzivně řešení problému.

Podle něj je třeba „pročistit komunikační bariéru“ a vysvětlit „zásadní argumenty, které vládu vedou k tomu, jakým způsobem, proč, na jak dlouho a za jakých parametrů chce ten nouzový stav vyhlásit“. „I ze stran veřejnosti je kritizováno, že vláda vydává nejednoznačná stanoviska, že je často mění, že pan Prymula vládne jakoby sám v tomto směru. Někdo říká moc tvrdě, někdo zase moc měkce,“ podotkl.

„Dát bianco šek, říci: Vládo, můžete si dělat, co chcete... nás může přivést do situace, která tady byla při té první vlně, že sice byl nouzový stav, ale řada těch opatření potom byla napadána jako neadekvátní. Chceme tentokrát poučení z první vlny,“ dodal Kováčik.

marmat ( 30. září 2020 21:40 )

KARMA-ta je zdarma......
Co všechno provedla s Minářem (MCH) se pomalu dozvíme...
CO provede s opozicí bude jistě také INTERESANTNÍ !!!

marmat ( 30. září 2020 21:37 )

Asi takhle...Kdyby nebyla opozice tak zoufalá a hysterická,
- doslova totálně posedlá Babišem,
lidi by to jejich "šmé" možná až do voleb tak jasně nerozeznali

marmat ( 30. září 2020 21:32 )

bigoseman: Vy jste se teda opozici poved !!! Hurá do Blaníku

marmat ( 30. září 2020 21:30 )

KONOR: Možná, kdyby se TROCHU ovládali, budou mít u voleb víc !!!
Kdo tyhle týpky kaučuje ?
Je to sabotér, který Z NICH vyrábí pečlivě TITANIK ???

marmat ( 30. září 2020 21:26 )

denisz: Je to dokola 5let....Opozice s ostatními pučisty a MCH....
asistence opozice na Letné....Staromáku i Václaváku !!!
Minář v ilegalitě a hysterie se má/měla dávno a "správně" obrátit proti vládě !
Tolik hodin, týdnů měsíců soustavné šikany a NIC ???
No tak odměnou budiž u voleb okolo 4 %, když TO dobře dopadne !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa