Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pandemie volby neodloží, slíbil Hamáček Zemanovi. Přiznal ale potíže v komisích

Aktualizováno -
22. září 2020
17:20
Autor: ČTK - 
21. září 2020
12:20

Prezident Miloš Zeman v úterý na pravidelné schůzce přijal vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Jednali mimo jiné o přípravách na krajské a senátní volby, které Česko čekají už příští týden. Hamáček očekává, že se volby uskuteční v plánovaném termínu, posun je jen hypotetickou možností. O členství ve volebních komisích je menší zájem.

 

Hamáček prezidentovi sdělil informace o aktuální situaci s pandemií a seznámil ho s fungováním Ústředního krizového štábu. Poznamenal, že nutné je nyní připravit kapacity zdravotnických zařízení a přijmout opatření, která by pomohla zploštit křivku nárůstu nových onemocnění způsobených koronavirem.

Zeman se podle něj ptal, jak je zajištěno konání říjnových voleb, Hamáček mu vyjmenoval připravovaná zabezpečení včetně toho, že budou k dispozici roušky a zajištěna bude dezinfekce. „Pan prezident řekl, že i v jeho zájmu je, aby volební účast byla co nejvyšší,“ řekl Hamáček.

Místopředseda vlády přiznal, že zájem o členství ve volebních komisích je oproti minulosti nižší. „Nicméně zatím nemám signály, že by tam byly situace, které by se nedaly zvládnout,“ dodal. Obrátil se i na dobrovolné hasiče, aby v případě potřeby v obcích vypomohli. Volební komise budou podle něj speciálně proškoleny. Pro občany v karanténě se připravují speciální místa, na kterých budou moct volit z auta, s armádou se pak chystají speciální volební komise.

Posun voleb není podle Hamáčka „na stole“, označil to jen za hypotetickou možnost. Situace kolem šíření koronaviru by podle něj musela být zásadně horší. Poznamenal, že volby je možné odsunout jen v nouzovém stavu a musela by na tom panovat shoda obou komor Parlamentu. Protože nikdo takové opatření nyní nenavrhuje, Hamáček považuje téměř za jisté, že se volby na začátku října uskuteční.

Zeman Hamáčka přijímá pravidelně jednou za měsíc, podobně jako premiéra Andreje Babiše (ANO). Na tomto formátu setkávání se s místopředsedou vlády prezident dohodl na začátku roku. Přes léto se schůzky nekonaly.

trintin ( 21. září 2020 21:21 )

Zeman přijme v Lánech Hamáčka,?? Na garmošku budou hrát, všichni budem tancovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa