Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jakeš (†97) zemřel v LDN. Rodina smrt tajila pět dní a pohřbila ho potají

Autor: Jakub Tomek - 
15. července 2020
05:03

Nejvyšší komunistický pohlavár v totalitním státě a pak zhrzený důchodce, kterému se zhroutil svět, když ho po sametové revoluci »vykopli« ze strany. Až do vysokého věku neskutečně vitální Milouš Jakeš (†97) odešel na věčnost. Podle informací Blesku už 9. července!

O jeho úmrtí se spekulovalo již od konce minulého týdne, nikdo ale nechtěl smrt posledního generálního tajemníka ÚV KSČ potvrdit. Jako první o ní informovala až včera po 21. hodině televize CNN Prima News, která se odvolávala na dva na sobě nezávislé zdroje.

Jedním z nich byla pohřební služba, která zajišťovala jeho přísně tajný pohřeb. „Rodina si nepřála žádný humbuk, reportéry, křik a podobně,“ sdělila jim telefonicky.

Podle informací Blesku Jakeš skonal už koncem minulého týdne, v noci ze čtvrtka na pátek měl naposledy vydechnout v LDN vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích.

Pekla se nebál

Když mu jeden ze čtenářů Blesku před třemi lety položil jízlivý dotaz, jak se těší do pekla, někdejší papaláš s úsměvem odpověděl: „Dnes všichni odchází do krematoria, nebo do země, pekla už se bát nemusí.“

Jeho slova se nyní naplnila, když ho rodina včera, po 5 dnech tajností, pohřbila v motolském krematoriu bez účasti veřejnosti.

Už nevycházel...

Poslední komunistický »kápo« před sametovou revolucí byl až donedávna velmi čilý. Rychle se oklepal dokonce i z dopravní nehody, kdy ho před třemi lety srazilo na přechodu auto. A ještě loni žertoval se svými příznivci na komunistické oslavě Prvního máje a odrážel ataky odpůrců. Kvůli obavě z koronaviru však Jakeš v posledních měsících nevycházel z bytu. Z kopce to s ním šlo ale už od minulého roku. Před Vánocemi dokonce skončil právě ve střešovické LDN. Když ho v únoru Blesk navštívil doma, na dotaz, jak se mu daří, řekl slabým hlasem jen: „Nezlobte se, jsem nemocnej...“

Vysmívaný projev z Červeného hrádku

Do povědomí široké veřejnosti se dostal díky svému legendárnímu projevu na Červeném hrádku 17. července 1989. Mluvil spatra ke stranickým funkcionářům a mimo jiné si pletl slova. Třeba místo označení brojler, použil výraz pro ohřívač vody. A protože také umělci podepsali jen pár týdnů před tímto projevem petici Několik vět, obul se i do nich. Odnesla to zejména zpěvačka Hana Zagorová. “Tak řekněme paní Zagorová, je to milá holka, všechno, no ale ona už tři roky po sobě bere 600 tisíc každý rok,“ prohlásil v plamenném projevu. Proslov, kde Jakeš soudruhy nabádal, že mohou zůstat jako „kůl v plotě“, nebyl určen pro veřejné uši. Přesto jeho nahrávka unikla a šířila se jako humorný příspěvek. Současně ale bylo jasné, že tohle už nemohou soudruzi dlouho ustát, což se potvrdilo už za čtyři měsíce. „Sestříhali to tak, aby to vedlo k mému zesměšnění. Udělali z toho velkou záležitost, která měla zdiskreditovat mě i komunistickou stranu,“ byl i po letech Jakeš přesvědčen.

Video  Jakeš na oslavách 1. máje: K převratu nemělo dojít. Byli jsme dál, než jsme dnes  - Blesk - Jan Jedlička a Jakub Tomek
Video se připravuje ...

Rodinné prokletí

Nešťastný rok 2013 vzal Jakešovi nejen milovanou ženu Květenu, s níž žil téměř 70 let, ale i vnuka Petra (†28). Ten spáchal roku 2013 v Los Angeles sebevraždu. Jakeš byl přesvědčen, že to zavinilo »prokleté« jméno. „Trpěl depresemi. Už od první třídy byl, jak bych to řekl, okopánkem třídy. Šikanovali ho jak učitelé, tak i žáci, kteří mu třeba udělali trestní uličku, kopali do něj, nadávali mu. Vnuk hrál dobře tenis. Když ale hrál, řvali na něj: „Jakeše do koše“ a on z toho propadl depresím,“ vysvětloval tehdy Jakeš.

Na stará kolena souzen?

Na zdraví Jakešovi jistě nepřidalo ani trestní stíhání. Tomu čelil spolu s exministrem vnitra Vratislavem Vajnarem (89) a tehdejším federálním premiérem Lubomírem Štrougalem (95). Všechny vyšetřovatelé viní ze zneužití pravomocí, kdy kvůli jejich nečinnosti bylo na státních hranicích od března 1976 do konce roku 1989 zastřeleno nebo roztrháno psy devět lidí a nejméně dalších sedm vážně zraněno. Pokud by se Jakeš dožil soudu, hrozilo by mu spolu s dalšími dvěma pohlaváry až 10 let vězení. V roce 1976 totiž vstoupil v platnost Mezinárodní pakt o občanských a politických právech, který každému člověku zaručoval právo svobodně opustit kteroukoliv zemi včetně vlasti.

Video  „Věřím, že je to začátek,“ říká o stíhání komunistických pohlavárů spoluautorka trestního oznámení  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

horaIysa ( 16. července 2020 09:33 )

Ty ses úplně pomátla. Vyhledej odbornou pomoc.

horaIysa ( 16. července 2020 09:29 )

Že ty se tak urputně snažíš někoho kádrovat bez argumentů. Hele, když nejsi schopna uznat historická fakta, raději mlč a nedělej ze sebe větší blbku, než jsi.

horaIysa ( 16. července 2020 09:26 )

Nebýt války, byla by historie jinde....velké moudro, které by nikoho ani ve snu nenapadlo Tak jen pro tvou informaci. Nejsem restituent, ani feudál. A Hitlera jsem si vzal do huby, protože jeho ideologie a víra v ni je téměř totožná s tou bolševickou. Jestli jsi to nepochopila, jsi blbá, jestli ano a pokrucuješ to chováš se poplatně své víře.

horaIysa ( 16. července 2020 09:17 )

Tvůj otec by musel rotovat v truhle už jenom kdyby četl ty tvoje slátaniny.

horaIysa ( 16. července 2020 09:15 )

Ty by ses jako jasnovidka asi neuživila. V kádrování mého osobního a morálního profilu ses netrefila ani jednou. A že vám, bolševikům kádrování vždycky šlo. Konec konců když bylo potřeba, udělali jste z nepohodlného člověka někoho jiného a podle toho jste s ním potom nakládali.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa