Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman pro Blesk zhodnotil dva roky Babišovy vlády. Opozice je chválí i zmiňuje ostudu

  • Autor: Jakub Veinlich - 
    28. 6. 2020
    05:30

    Před dvěma lety, při výročí justiční vraždy Milady Horákové, jmenoval prezident Miloš Zeman druhou vládu Andreje Babiše, složenou z hnutí ANO, ČSSD a podporovanou KSČM. Premiér stihl představit Národní investiční plán pro budoucnost Česka až do roku 2050 a také čelí rezoluci evropského parlamentu o údajném střetu zájmu. Opozice chválí vládu za rychlé prvotní reakce při ochraně před koronavirem, zároveň ale řadu kroků vyčítá. Vládu zhodnotil exkluzivně pro Blesk Zprávy i prezident Miloš Zeman.

    Faktu, že prezident Miloš Zeman jmenoval v roce 2018 druhou vládu Andreje Babiše v den výročí justiční vraždy Milady Horákové a premiér počítal s tím, že koalici ANO a ČSSD podpoří KSČM, si tehdy všímaly také zahraniční zpravodajské agentury.

    „Výkonná rada ODS považuje jmenování polokomunistické vlády hnutí ANO, ČSSD a KSČM v den výročí popravy JUDr. Milady Horákové za pohrdání naší minulostí a oběťmi komunistické totality,“ kritizovala sled událostí například výkonná rada ODS.

    Než vláda vznikla, musela vstup do koalice schválit ve vnitrostranickém referendu ČSSD. Sociální demokraté nakonec dali vládě zelenou, pro bylo 58,5 % straníků. Prezident Miloš Zeman jí ovšem odmítl jmenovat kandidáta na ministra zahraničí – tehdejšího europoslance Miroslava Pocheho. Než Zeman jmenoval Tomáše Petříčka – Pocheho dosavadního asistenta z Bruselu, vedl českou diplomacii šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

    Za dva roky také opustilo vládu několik ministrů. Dana Ťoka na ministerstvu dopravy vystřídal krátce nestraník Vladimír Kremlík. V letech 2005 až 2015 měl být členem ČSSD. V lednu letošního roku musel ale křeslo kvůli předražené zakázce na e-shop s elektronickými dálničními známkami opustit.

    Superministr Havlíček

    Oficiálně je křeslo ministra dopravy neobsazené, řídí ho ale vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu v jedné osobě Karel Havlíček. Právě Havlíček také není ve vládě od samého začátku. V dubnu v roce 2019 vystřídal předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou. Ministryně byla kritizována mimo jiné i za svůj výrok, že za vyšší cenu dat si Češi mohou sami, protože moc využívají bezplatné wi-fi připojení.

    Video  Ministryně "drahých dat" Nováková: Štve mě, že sama platím za telefon hodně. Skončit nehodlám 
    Video se připravuje ...

    Podezření z plagiátorství

    Ke střídání došlo také v čele ministerstva spravedlnosti. Původně stála v jeho čele Taťána Malá (ANO). Ve funkci vydržela od jmenování 27.6. 2018 jen do 10. července. Vaz jí zlomilo podezření z plagiátorství při psaní diplomové práce. V rezortu ji nahradil Jan Kněžínek. I on byl ve vládě jen dočasně. A to do 30. dubna 2019, kdy se vrátil zpět do Legislativní rady vlády. Na ministerstvo spravedlnosti se vrátila zpět žena. Tentokrát Marie Benešová. Ne však jako v minulosti v dresu ČSSD, ale jako nominantka hnutí ANO.

    Stejně jako Taťána Malá musel skončit kvůli podezření z plagiátorství i Petr Krčál. Málo kdo si už vzpomene, že tento sociální demokrat byl jen o osm dní déle než Malá ministrem práce a sociálních věcí. V úřadu ho nakonec nahradila a v politice raketově vyrostla Jana Máláčová, která se následně stala také místopředsedkyní ČSSD.

    Poslední personální změna a také asi nejhlasitější se udála loni v létě. Sociální demokraté se rozhodli k výměně ministra kultury Antonína Staňka. Ten se ale nechtěl úřadu vzdát a podporu měl také prezidenta Miloše Zemana. I proto odmítal jmenovat na návrh Jana Hamáčka novým šéfem kultury Michala Šmardu – současného místopředsedu strany. Nakonec do křesla usedl na konci loňského srpna bývalý šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek, který byl původně proti vstupu ČSSD do vlády.

    Tichý Brabec a kritika Babiše

    Do voleb zbývá necelý rok a půl. I když se ministři především v době koronavirové krize dost hádali a volalo se například po konci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, komunisté odstřelují ministra zahraničí Tomáše Petříčka a premiér jak může, kritizuje ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou, další výměnu prý Babiš nechystá. O rezignaci kvůli možným škrtům přestal mluvit i ministr obrany Lubomír Metnar a nejisté období kvůli jazykové vybavenosti ustála také vicepremiérka a ministryně spravedlnosti Alena Schillerová.

    Kritice samotného Babiše se v průběhu dvou let nevyhnula ani ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, a to především kvůli přípravě stavebního zákona a kvůli školským dotacím měl namále podle kuloárních informací Blesk Zpráv také ministr školství Rober Plaga, který o svém konci mluvil už vloni na vánočním večírku. Zastání ale Plaga našel jak u rektorů vysokých škol, tak školských odborů.

    Klidně ministerskými vodami, i když Česko trápilo hodně sucho, proplouvá ministr životního prostředí Richard Brabec. Přestože v průběhu vládnutí přišel o post vicepremiéra, kterým se stal Karel Havlíček.

    Tlaku na rezignaci ze strany opozice kvůli údajnému střetu zájmu nebo údajné spolupráci s STB odolává nejen poslední dva roky i samotný premiér Andrej Babiš.

    A jak hodnotí vládu ti, kteří ji buď podporují, anebo kteří jsou v opozici? Blesk Zprávy posbíraly reakce.

  • 1.Zeman hodnotí podle výsledků

    Prezident Miloš Zeman a premiér Babiš patří za velké spojence. Pravidelně se potkávají jednou měsíčně u večeře, aby společně probrali aktuální dění. Schůzky přerušila jen kroronavirová krize. Zeman se několikrát postavil na stranu vlády i samotného premiéra, když bylo potřeba uklidnit společnost. A to buď v době šíření nákazy covid-19, nebo při protestech, které pořádá Milion chvilek pro demokracii. I ve chvíli, kdy evropský parlament schválil minulý týden rezoluci proti Babišově střetu zájmu. Pravidelně také Zeman lobbuje za vládu ve Sněmovně při projednávání státního rozpočtu.

    „Každou vládu máme hodnotit podle výsledků. Z hlediska těchto výsledků vláda Andreje Babiše uspěla jak v ekonomické politice, tak v potlačení pandemie koronaviru,“ zhodnotil druhý Babišův kabinet exkluzivně pro Blesk Zprávy prezident Miloš Zeman.

  • 2.Fiala: Zůstanou obrovské dluhy

    Původně se snažil premiér Andrej Babiš vtáhnout ODS do vlády. To strana odmítla kvůli nesplnění určitých podmínek, které ODS definovala ještě před volbami v takzvané Vyšehradské deklaraci. Současné vládě vyčítá její předseda Fiala směřování země, střet zájmů premiéra Andreje Babiše, ale i zadlužování a to, že se opírá ve sněmovně o KSČM, a někdy i SPD.  

    „Polokomunistická vláda ANO, ČSSD a KSČM během posledních let nevyužila hospodářského růstu, neudělala nic s obrovskou byrokracií, nedokáže postavit silnice, ani připravit např. důchodovou reformu. Státních úředníků je pořad více, ale služby státu lepší nejsou. Po Babišově vládě zůstanou obrovské dluhy, které budou platit ještě další generace,“ zhodnotil vládu pro Blesk Zprávy šéf ODS Petr Fiala, který se netají ambicemi být příštím premiérem.

    „V zahraničí nám dělá ostudu a problémy obrovský střet zájmů premiéra Babiše. Obávám se, že ten do budoucna přinese to, že Česko přijde o miliardy korun z EU. Česká republika potřebuje postavit na nohy, tato vláda to však nezvládne,“ je přesvědčený Fiala.

    Vládu naopak jako většina stranických lídrů pochválil za rychlou reakci na koronavir. „Problémem je i rostoucí korupce. Stačí se podívat, co se dělo v režii politiků ANO v Brně. To bylo opravdové Palermo. Vládě se povedla rychlá reakce na koronavirovou krizi, ale jinak předvádí chaos a bezradnost,“ zakončil své hodnocení Fiala, který kandidoval do sněmovny právě v Brně.

  • 3.Piráti: Vláda zhoršovala při koronaviru chaos

    O pirátech mluví premiér Andrej Babiš, nebo jeho pravá ruka ve sněmovně Jaroslav Faltýnek jako o „klucích“. Zástupci třetí nejsilnější strany ve sněmovně o sobě tvrdí, že jsou konstruktivní opozicí a nemají prý problém podpořit i vládní zákony.

    „Nekritizujeme proto vládu bezdůvodně a jsme schopní ocenit její návrhy, pokud prospějí našim občanům, firmám či krajině. Bohužel takových případů za poslední dva roky mnoho nebylo,“ začal s hodnocením dvou let druhé vlády premiéra Babiše šéf Pirátů Ivan Bartoš.

    „Aktuálně máme radost, že se Pirátům snad po několikaměsíčním tlaku konečně povedlo přesvědčit ministryni financí Alenu Schillerovou, aby vyslyšela naše volání a nabídla pomocnou ruku i lidem pracujícím na dohody. Na ty totiž do této chvíle vláda nemyslela a odmítala jim poskytnout kompenzační bonus, i když si platili poctivě pojištění a šlo mnohdy o nejohroženější skupiny,“ hodnotí klady šéf Pirátů.

    „Kladně se z našeho pohledu dají hodnotit také prvotní kroky vlády v době vypuknutí koronavirové krize – tedy karanténní opatření, která byla učiněna v zájmu zastavení šíření epidemie. Bohužel již po krátké době vláda boj s pandemií pojala jako vlastní PR představení, spekulovalo se například o tom, že Andrej Babiš dlouho odkládal zřízení krizového štábu z toho důvodu, že by nestál v jeho čele,“ dodal Bartoš.

    Ve své analýze šéf Pirátů pro Blesk zprávy připojil více negativ. Politologové oslovení redakcí ani nic jiného od opoziční stany neočekávají. Piráti se navíc podle nich snaží zaujmout voliče, se kterými se přetahují s ostatními na pravici. V průzkumech se totiž přetahují především s ODS o druhou příčku volebních preferencí.

    Negativa podle Bartoše

    Vláda v době koronaviru zhoršovala chaos, opakovaně jsme ji například vyzývali, ať představí veřejnosti jasný plán boje proti epidemii a možné scénáře vývoje. Nestalo se tak. Vláda nedostatečně komunikovala s občany, odmítala sdílet informace i podrobná data. O ty se dokonce odmítla podělit i s vědci, kteří přitom žádali jen jejich anonymizovanou formu, aby mohli pomoct Česku v době bezprecedentní krize. Opatření se tak mnohdy měnila z minuty na minutu bez jakéhokoliv zdůvodnění – drobným příkladem mohou být změny otevírací doby obchodů pro seniory – což vedlo ke zmatkům a nejistotě. 

    Co bylo neodpustitelné, bylo zneužití krize k hájení a skrývání zájmů Andreje Babiše. Piráti jako první na jaře upozornili, že se vláda náhle rozhodla po mnohaměsíčním odkládání projednat zákon o evidenci skutečných majitelů firem. A to jen pár dnů po vyhlášení nouzového stavu kvůli koronaviru. Tento zákon v navrhované podobě by přitom umožnil premiérovi využít účelové výjimky pro podniky zaparkované ve svěřenských fondech a tvrdit, že skutečným majitelem holdingu Agrofert není on.  

    Video  Michálek: Vztahy Pirátů musíme urovnat. Okomentoval i hlasování o jeho konci  - Blesk - Nikola Forejtová
    Video se připravuje ...

    Hlavním problémem této vlády tak stále zůstává trestně stíhaný premiér, který je navíc v do očí bijícím střetu zájmů. 

    Vláda se opírá o hlasy komunistů a extremistů, kterým výměnou za to pomáhá volit kandidáty do kontrolních rad.  

    Vláda neplní dostatečně své vlastní programové prohlášení. Předně je tu neustálé zvyšování dluhu, zvyšování cen komodit a energií a také vytváření podhoubí pro korupční prostředí.

  • 4.Filip: Petříček nezvládá

    Vláda stojí na hlasech KSČM. S hnutím ANO mají uzavřenou dohodu o toleranci vlády. Tu chtějí rok a půl před volbami projednat a upravit. Aktuálně se komunisté v minulém týdnu pohádali o podpoře navýšení schodku státního rozpočtu na příští rok. Vláda s návrhem na vyšší zadlužení přišla kvůli koronaviru už potřetí. Poslední žádost na půl bilionu se ale KCŠM nezamlouvala. A chtějí jednat například o vyšším zdanění firem.

    „Vláda, pokud jde o vnitropolitické záležitosti, pracovala tak, že jsme mohli jako KSČM nevypovědět dohodu o toleranci. Letošní krizi způsobenou pandemií zvládla lépe než vlády okolních zemí,“ míní šéf KSČM Vojtěch Filip v hodnocení pro Blesk Zprávy.

    Dlouhodobě komunisté kritizují počínání vlády v zahraniční politice a nejsou příliš spokojeni s šéfem české diplomacie. „Pokud jde o zahraniční politiku, tak je evidentní, že pan ministr zahraničí svou roli nezvládá, když není schopen ani na úrovni EU vysvětlit, že zákony o střetu zájmů jsou suverénním zákonodárstvím národních států, nikoli evropské legislativy,“ naráží Filip na rezoluci evropského parlamentu o střetu zájmu českého premiéra.

    „Diktát, o který se pokusila předsedkyně výboru evropského parlamentu, je jeho chyba,“ míní Filip.

  • 5.Jurečka: Samé nesplněné sliby

    V minulém volebním období byli lidovci spolu se sociálními demokraty s hnutím ANO a Andrejem Babišem ve vládě. Nyní sedí v opozici. A stejně jako většina ostatních stran vidí pozitiva u současné vlády především to, jak zvládla začátek koronavirové krize.

    „Myslím, že první tři, čtyři týdny se vláda v rámci možností snažila vše zvládnout v rámci zajištění zdraví a bezpečnosti obyvatel. Vláda podle mého udělala maximum, co udělat mohla,“ pochválil vládu šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. V oblasti postupného rozvolňování ale mluví podobně jako ostatní spíš o chaosu.

    „Některá ta rozvolnění nedávala úplně logiku. Bylo evidentní, že v rozhodování nejsou jednotní ani ministři a ani hygienici,“ dodal předseda KDU-ČSL, který byl v minulém období ministrem zemědělství.

    Video  Nový předseda KDU-ČSL Marian Jurečka  - Jaroslav Šimáček, Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

    Zjednodušení podnikání, zjednodušení daňového systému, snížení zatížení daní, stavební zákon. Nejen tyto nesplněné úkoly, které si vláda dala do svého programového prohlášení, vyjmenoval předseda lidovců Marian Jurečka jako body, ve kterých vláda zklamala. „Jsou to body, které sliboval Andrej Babiš se svým nástupem, že budou velmi rychle vyřešeny, a tyto věci stále vyřešené nejsou a nejsou ani před finálním dokončením,“ vadí Jurečkovi nenaplněné body ze slibů vlády.

    „Chybí i podpora mladých rodin, živnost na jeden papír, podpora rodinných farem, řidičák na zkoušku. To vše jsme slyšeli jako sliby před volbami, ale stále nic,“ dodal další nesplněné sliby Jurečka a nevěří, že se do voleb ještě nějaké podaří prosadit. Věří ale, že vláda bude jednat o ochraně vody a půdy, nebo snížení skládkování, a vůbec o bodech životního prostředí anebo také o důchodové reformě. „Andrej Babiš ji sliboval v roce 2014, máme šest let po té, ale žádný zákon, který by řešil důchodový systém, nevidím,“ uzavřel Jurečka.

  • 6.Pekarová Adamová: Naše země nevzkvétá

    Dost hlasitým odpůrcem především Andreje Babiše je TOP 09. O jejím bývalém předsedovi Miroslavu Kalouskovi Babiš často mluví jako o nejhorším ministrovi financí, lháři, nebo že často pije alkohol. Současná šéfka TOPky kritizuje premiéra za jeho střet zájmů, za to, že vláda kvůli jeho soukromým problémům neřeší potřebné a důležité věci. Současně poslanci této strany odmítají podpořit astronomický schodek rozpočtu na letošní rok ve výši půl bilionu korun.

    „Andrej Babiš už je dva roky premiérem a naše země nevzkvétá. Naopak. Česká republika se v posledních letech propadá v mezinárodním srovnání konkurenceschopnosti, vnímání korupce, délky stavebního řízení a dalších podstatných ukazatelů. Do toho celá Evropa řeší střet zájmů a dotační problémy našeho premiéra. Přesto je určitě Andrej Babiš spokojený, protože zisky a dotace Agrofertu rostou jako nikdy před tím. A to v době, kdy vláda schvaluje půlbilionový schodek rozpočtu a česká ekonomika padá na ústa, protože jsme vůbec nebyli připraveni na krizi, které nyní čelíme. A doplácí na to samozřejmě čeští občané,“ zhodnotila dva roky současné vlády pro Blesk Zprávy předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

  • 7.Rakušan: na ministerstvech jsou nemehla

    V častém souboji je s vládou také hnutí STAN. A naopak. Místopředsedkyně Starostů Věra Kovářová využije každé situace, kdy jsou ve Sněmovně interpelace, aby se ho zeptala. Starostové nešetří premiéra výtkami, že se právě čtvrtečním interpelacím pravidelně vyhýbá. Kovářová šťourá do šéfa vlády tak dlouho, až ji premiér ve vládním autobusu před televizní kamerou nazval Bestií.

    STAN kritizuje vládní spojenectví s komunisty, šéf hnutí tvrdí, že jeho lidé udělají vše, „aby tu byla vláda, za kterou se nebudete stydět.“ Během koronavirové krize chtěli Starostové po vládě slyšet plán, jak z krize ven, nebo také šili do ministrů kvůli penězům, které vláda sebrala obcím, aby mohla pomoct živnostníkům, a starostům chtěla finance vrátit přes dotační tituly, které jsou ale podle starostů nenárokové.

    Zhodnocení předsedy hnutí STAN Víta Rakušana pro současný kabinet:

    Vláda Andreje Babiše slaví dvouleté výročí, nabízí se proto zhodnocení její činnosti. Začnu věcmi, které se „povedly“. Agrofert znásobil své zisky, o Česku se v souvislosti s premiérovým zneužíváním evropských dotací mluvilo po celém světě a Ester Ledecká získala velký křišťálový glóbus za triumf ve Světovém poháru, byť na tom vlastně vláda až takovou zásluhu neměla.

    Věcí, které se nepovedly, je bohužel celá řada. Premiér sliboval odborníky, ale na ministerstva přivedl nemehla. O důchodové reformě a zjednodušení daňového systému se mu bohužel pořád jen zdá. Byrokracie a zbytečná administrativa každý rok nabobtnávají, úřady namísto sdílení informací po internetu pořád posílají holuby, vzdělání je od dob Marie Terezie neměnné a zelená krajina se nám postupně zbarvuje dožluta. Jestli to není tím, že vláda většinu svého času obhajuje své vlastní osobní zájmy, respektive zájmy jednotlivých ministrů – podnikatelů, a to na úkor skutečně moderního a prosperujícího státu.

nespokojeny ( 29. června 2020 16:16 )

Tak jsem měl pravdu. Odpověď mluví za vše.

nespokojeny ( 29. června 2020 13:33 )

Zajímalo by mě jak jsou tito kritici na tom s intelektem? Nezastávám se prezidenta má "svoje" problémy. Tímto "anonymním způsobem" může však urážet jen primitiv....

gejzovic ( 28. června 2020 14:56 )

přej bude ti dopřano

MAMKA2316 ( 28. června 2020 13:09 )

*1.* Můj vztah k zelenině je veskrze pozitivní. Žádám ovšem, aby mezi mne a ji byl vsunut transformační
mezičlánek, který se jmenuje prase.
*2.* Moje kuřecí polévka „ chef d’oeuvre “ je tak dobrá, že mě ji rodina nechává sníst samotného. Moje
dcera Kačenka se jednou po požití několika lžic štěstím rozplakala.
*3.* Becherovka je příjemný požitek, ať už v deset ráno, nebo pozdě večer.
*4.* Václav Klaus je jediný silný protihráč, kterého jsem v politickém životě ČR potkal. Všichni ostatní byli
stádo šašků.
*5.* Ježíšmarjá, kdybyste mi dali informaci o tom, že je tam schod, což jste mně nedali, tak bych málem,
ale málem neupadnul.
*6.* Pokud přejdu z becherovky na becherovku, není to zpanštění.
*7.* Piju plzeň, protože je alkalická a já alkalické tekutiny potřebuji proti tvorbě ledvinových kamenů.
Užívám za stejným účelem každé ráno i prášek alkalid, ale to už je méně příjemné...
*8.* Po ledvinové kolice mi lékaři nařídili hodně pít. Naštěstí ale neřekli co, takže kombinuji víno a pivo.
*9.* Tabák je prevence proti alzheimerovi a parkinsonovi. Na rakovinu plic totiž umřete dřív, než dostanete
tyto choroby.
*10.* Prezident je v české politické džungli něco jako oleandr, okrasná rostlina. Já jsem ale masožravá
rostlina s trny.
*11.* ODS stáhla ocas mezi nohy, byla podělaná až za ušima...
*12.* Já jsem si měl tu kulovnici přinést, když ne k projednávání státního rozpočtu, tak k těmto interpelacím.
*13.* Navštivte půvabnou pražskou čtvrť, která se jmenuje Bohnice, a nechte se tam, sakra, do konce
svého funkčního období hospitalizovat.
*14.* A já bych si vřele přál, aby se nikdo z nás nechoval jako závistivý a líný blbec...
*15.* Vláda, která toleruje zloděje a tuneláře, je sama objektivně vládou zlodějů a tunelářů.
70 nejlepších hlášek
Miloše Zemana
uvedených
k jeho
70. narozeninám
v roce 2014
*16.* Já v žádném případě nechci kritizovat pana Žantovského za jeho fyzický vzrůst, i když v jeho případě
zhruba odpovídá jeho intelektuální potenci.

gejzovic ( 28. června 2020 12:49 )

Hodne se naucil od Moravce,rek bych jeste horsi,asi mu tece do bot,jak prohlesoval ze byl ferovy sportovec tak dnes je pravy opak,penize kazi charakter

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa