Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Úřady odebraly rodinám v Česku přes 3500 dětí: Je za tím zanedbaná péče, týrání i zneužívání

Autor: ČTK - 
14. června 2020
19:15

Úřady odebraly loni z rodin 3 579 dětí. Rozhodly o tom soudy. U poloviny chlapců a děvčat bylo důvodem zanedbávání péče, týrání a zneužívání, u čtvrtiny dětí pak jejich výchovné problémy a u zbývající čtvrtiny „překážky v péči na straně rodičů“. Vyplývá to z ročního výkazu ministerstva práce o ochraně dětí. Počet odebraných dětí se v posledních letech každý rok mírně snižuje.

Informace o odebírání dětí a důvodech se poprvé objevují ve výkazu za rok 2016. Do té doby chyběly. Organizace na pomoc dětem a rodinám a experti na rodinnou problematiku žádali, aby ministerstvo údaje shromažďovalo. Nadace Naše dítě v minulosti opakovaně upozorňovala na to, že se ročně odebírá z rodin několik tisíc dětí kvůli týrání, zanedbávání a zneužívání, ale také kvůli zadluženosti a špatné sociální situaci rodičů.

Loni sociální pracovníci navrhli odebrání 2 288 dětí. Celkem 1 202 dětí se odebralo z rodiny na návrh jiných osob. Ze státních zastupitelství bylo 12 návrhů, zbytek řešil sám soud. Rozhodoval ale i o všech ostatních případech. Nejčastějším důvodem odebrání bylo zanedbávání, zažilo ho 1 608 dětí. Týrání a zneužívání se objevilo ve 196 kauzách. Překážky na straně rodičů resort eviduje u 932 chlapců a děvčat.

Nejvyšší soud v Česku už na začátku roku 2011 uvedl, že chudoba a špatné bydlení nemohou být hlavní důvod k umístění dítěte do ústavu. Odebrat dítě je možné až tehdy, pokud jiná opatření nevedla ke zlepšení podmínek. Potřeba je také vyslechnout názor dítěte, nařídil Nejvyšší soud.

Počty odebraných dětí se mírně snižují

Počty odebraných dětí se v posledních letech snižují, ale jen pomalu. Proti roku 2018 bylo případů loni o 87 méně, proti roku 2017 méně o 187 a proti roku 2016 pak o 262. Za čtyři roky tak dětí, které kvůli špatným podmínkám či výchovným problémům úřady vzaly z domova, ubylo o necelou desetinu. Podíl případů kvůli překážkám v péči u rodičů se pohybuje mezi 26 a 29 procenty.

Podle zástupců organizací na podporu rodin je nutné posílit preventivní služby a práci s rodinou, aby dokázala potíže zvládnout a děti z ní nemusely odcházet. Netýká se to ale případů, kdy jde dětem o zdraví, zdůrazňují experti.

Ministerstvo práce v minulém volebním období plánovalo posílení prevence a přesun části peněz na ústavy do včasné pomoci a následné podpory rodin. Podle tehdejší ministryně Michaely Marksové (ČSSD) podmínkou provedení bylo sjednocení péče o ohrožené děti pod jeden resort, o kterou se nyní dělí ministerstva práce, školství a zdravotnictví. Tento záměr se ale nepodařilo prosadit. O potřebě sjednocení začala loni na podzim mluvit i vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO).

Resort práce chystá nyní dvě novely. Podle podkladů pro vládu chce v zákoně o ochraně dětí upřesnit, že stát obcím poskytuje náhradu nákladů na ochranu dětí. Upravit se mají odměny přechodných pěstounů a financování klokánků a domů pro děti v tísni. Ve zprávě k normě o sociálních službách pak ministerstvo zmiňuje rozvoj sociální práce či rodinné poradenství.

Video  Devatenáct let hledaná Slovenka Silvie se ozvala: Co řekla po tolika letech mamince?  - TV JOJ
Video se připravuje ...