Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šarapatka v Radě ČT ustál útok Babišovy blondýny. „Kádrovák“ Berkovec si křeslo drží dál a omlouvá se

Aktualizováno -
9. června 2020
18:00
Autor: Sabina Dračková - 
9. června 2020
15:55

Volební výbor Poslanecké sněmovny v úterý smetl ze stolu plán poslankyně Barbory Kořanové (ANO) odvolat člena Rady České televize Zdeňka Šarapatku. Hlasy jejích stoupenců nestačily. Opoziční poslanci kritizovali, že jde o osobní spor a výbor na něco takového ani nemá právo. Kritiku schytal i Babišův „kádrovák“ Stanislav Berkovec, který sliboval, že v roli předsedy výboru skončí. Tak ale neučinil a za e-maily si nasypal popel na hlavu. Poslanci nemilosrdně rozhodli, že příště bude muset Berkovec své místo obhájit.

Poslankyně Barbora Kořanová (ANO) toužila po odvolání Zdeňka Šarapatky z Rady ČT. Nelíbily se jí mimo jiné jeho výroky na sociálních sítích, a tak navrhla volebnímu výboru přímo bod o jeho konci.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura ale upozornil na to, že volební výbor nemá kompetence na odvolání člena Rady ČT. Musela na by o tom jednat celá Poslanecká sněmovna, která by mohla po výboru požadovat jeho odborné stanovisko. Volební výbor dělá předvýběr kandidátů, finální výběr ale opět provádí Sněmovna. Stanjura tak navrhoval celý bod smést ze stolu.

Vyřadit bod o odvolání Šarapatky se nejprve těsně nepodařilo. Sedm členů výboru bylo pro a sedm proti, takže návrh nebyl přijat. Výbor se tak dostal do patové situace. „Reálně hrozí, že se rozejdeme za 10 minut. My se nenecháme tlačit do kouta,“ řekl směrem k poslancům ANO Zbynek Stanjura (ODS).

Poté se o programu schůze hlasovalo ještě postupně. Pro zařazení bodu bylo 7 členů z řad ANO a například SPD. Proti bodu bylo 5 členů a 2 se zdrželi. Bod tak neprošel. Na jednání výboru totiž chyběli i někteří poslanci hnutí ANO. Mezi nimi například Martin Kolovratník. „Nedávám jim to za vinu, byli řádně omluveni,“ řekla Blesk Zprávám Kořanová, ale zároveň si posteskla, že hlasy nestačily.

O to přihlížet jednání byl velký zájem nejen ze strany novinářů, ale i veřejnosti. Všichni se dokonce ani nemohli vejít do jednací místnosti, a tak nechal předseda výboru Stanislav Berkovec (ANO) otevřené dveře a lidé stáli i venku. Několik lidí, kteří měli mimo jiné placky spolku Milion chvilek, po zamítnutí bodu s radním Šarapatkou ze sněmovního jednání odešlo.

Osobní spor?

Pro zařazení bodu nebyl ani poslanec Petr Gazdík (STAN). „Řešit osobní spory poslanců s kýmkoli není hodno volebního výboru, přijde mi to hloupé,“ řekl. Narážel tak na slova Barbory Kořanové, která v rozhovoru pro iRozhlas.cz uvedla, že má se Šarapatkou osobní spor. „Jsou tam určitě osobní důvody, ale hlavně jsou to lži. Pan Šarapatka tam píše, že ho chce odvolat premiér (Andrej) Babiš a hnutí ANO,“ řekla Kořanová.

Na jednání výboru ale Kořanová svá slova mírnila. „Ta věta byla úplně vytržena z kontextu,“ řekla Kořanová s tím, že se s Šarapatkou vůbec osobně nezná a nikdy se nepotkali.

To ostatně potvrdil i radní Šarapatka. Myslí si ale, že osobní přístup do sporu Kořanová „tahá“, a podle něj prý lže. Šaraptka s Kořanovou za sebou mají řadu přestřelek na sociálních sítích.

Konkrétně Kořanová kritizovala hlavně Šarapatkův lednový příspěvek na twitteru. Poté, co náhle zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), Šarapatka napsal, že „smrt je popleta“ a sdílel fotku Kubery s prezidentem Milošem Zemanem. „Toto vyjádření je otřesné. To nemůže přicházet od lidí, kteří mají reprezentovat veřejnost v orgánech veřejnoprávních médií,” bouřila poslankyně.

Šarapatku by musela „zaříznout“ Sněmovna

Šarapatka se však bránil, že tím rozhodně nepřál smrt Miloši Zemanovi. „Rozhodně nemělo jít o žádný černý humor,“ řekl v den jednání volebního výboru na dotaz Blesk Zpráv. Kořanová podle něj bude chtít spor táhnout až na plénum Poslanecké sněmovny tak, aby ho řešili všichni čeští poslanci.

Je ale připraven se prý i soudit. Šarapatka totiž tvrdí a odvolává se na zjištění některých intestigativních médií, že existuje politická domluva o jeho odvolání. V plánu je prý odvoláním Šarapatky uvolnit v kontrolním orgánu České televize místo pro kandidáta komunistické strany. Dnes byl podle svých slov připraven se před poslanci obhájit.

„Další kroky zvážím i kvůli útokům na moji osobu, ale i na moji rodinu,“ řekla Blesk Zprávám v reakci na vyřazení bodu Kořanová.

Berkovec se drží v čele výboru

Hned po zahájení schůze volebního výboru se s kritikou ozval předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Nelíbilo se mu, že na programu není změna na postu předsedy výboru.

Stanislav Berkovec totiž po první volbě radních ve Sněmovně slíbil, že dal svoji funkci k dispozici. Vášnivě se totiž řešil jeho přešlap, který udělal, když některým poslancům hnutí ANO rozeslal e-mail, ve kterém „kádroval“ kandidáty. V e-mailu byly informace o tom, jak se jednotliví uchazeči o místo v kontrolním orgánu ČT staví k politickým krokům hnutí ANO. Podle těchto materiálů měli poslanci v tajné volbě hlasovat.

Berkovec tenkrát na jednání Sněmovny slíbil, že tak učiní při první příležitosti. Kvůli koronavirové krizi však výbor jednal poprvé až nyní. „Proč to tam není? Já jsem očekával, že dostojíte svým slovům, pane předsedo, bral jsem vás vážně, když jste to říkal,“ řekl Stanjura směrem k Berkovcovi.

Berkovec přiznal, že ve Sněmovně 11. března řekl, že dá svoji funkci k dispozici. Obhajoval se ale tím, že mu důvěřují poslanci hnutí ANO. Berkovec prý poslal dopis předsedovi poslaneckého klubu Jaroslavu Faltýnkovi (za ANO). Na jednání poslaneckého klubu dal pak svoji funkci k dispozici.

„Z 63 přítomných bylo 52 pro mé setrvání, to byl ten hlavní důvod,“ řekl Berkovec, proč nezařadil na program úterního jednání bod o svém konci v čele výboru. Stanjura ale reagoval tím, že nejde o stranickou funkci. „My jsme vás zvolili, my, volební výbor,“ připomněl s tím, že tedy poslanci ANO nemají žádnou kompetenci k tomu, aby o jeho předsednictví rozhodovalo. Bod se však nakonec na program jednání nedostal.

„Kolegové chtěli poradit“

Stanjura navrhl, aby se koncem Berkovce zabýval výbor příště. Navrhnul proto bod o volbě nového předsedy. Žádost podepsalo 8 členů výboru včetně Berkovce. Ten si však ještě před hlasováním vzal slovo s tím, že bych chtěl přednést své „naprosto upřímné vysvětlení“.

Situace kolem poslední volby členů Rady ČT byla podle Berkovce velmi vypjatá. „Bylo tam velmi mnoho kandidátu, absolvovali jsme dvanáctihodinová slyšení, což se samozřejmě tady podepíše na psychice. Tím nic neomlouvám, jenom to vysvětluji,“ řekl kolegům Berkovec.

Kolegové z hnutí ANO se prý na Berkovce obrátili s prosbou a chtěli od něj poradit. „Obrátili se na mě jako na někoho kdo se pohybuje 30 let v medialním prostředí,“ dodal bývalý novinář a moderátor.

Byla to pitomost, kaje se Berkovec

Berkovec podle svých slov jednal v dobré víře kolegům poslancům pouze poradit. I tak se ale na volebním výboru v úterý omluvil za to, že e-maily rozeslal ačkoli je předseda volebního výboru. „Byla to samozřejmě pitomost, mohli jsme to řešit ústně. Toto poradenství takto řeší každý a je to normální,“ řekl. „Je to snaha, aby byl naplněn zákon o České televizi, některé věci se nedozvíte z těch oficiálních životopisů,“ dodal, které měl na mysli však nespecifikoval.

„Ta doporučení byla velmi opatrná, pochopitelně zohledňovala a to kdo je sympatizantem našeho hnutí. To od nás naši voliči očekávají,“ híjil se Berkovec. Ohradil se i proti tvrzení těch, kteří jeho chování nazvali „estébáckým kádrováním“. Kádrovat prý rozhodně nechtěl a zejména mu vadí spojení s STB, se kterou má prý vlastní negativní zkušenosti. „K praktikám STB patřilo bonzáctví a udavačství, a to není moje parketa,“ dodal.

I přes Berkovcovu omluvu se poslanci rozhodli, že o tématu budou mluvit a o setrvání či výměně Berkovce rozhodnou hlasováním. Zdrželi se pouze Miroslav Rozner (SPD) a Marcela Melková (ANO). Jednání se uskuteční 23. června a hlasovat se bude tajně. “Já budu pro změnu na tom postu, ale budu ctít dohodu, že na předsednický post volebního výboru má nárok hnutí ANO,” odpověděl navrhovatel Stanjura Blesk Zprávám na dotaz, zda mu omluva Berkovce stačila. Pokud má na postu zůstat, je podle Stanjury důležité, aby to výbor potvrdil hlasováním. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa