Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Schillerová se pochlubila fotkou z dětství. Školkám slibuje nové miliardy

Aktualizováno -
7. června 2020
08:35
Autor: ČTK, sab - 
6. června 2020
21:50

Ministerstvo financí navrhne na pondělním jednání vlády navýšit peníze v programu na opravu škol a školek v malých obcích do 3000 obyvatel o 3,1 miliardy korun. V sobotu to sdělilo ministerstvo financí. V současnosti je v programu 300 milionů korun, z kterých je možné financovat 34 projektů. Programu přitom vyhovělo 454 projektů. Po navýšení peněz bude tak možné uskutečnit všechny, uvedlo MF. Peníze chce úřad vyčlenit z vládní rozpočtové rezervy.

„Podpoříme tím nejmenší obce, které jsou vůbec nejzranitelnější. Právě pro ně je fungující škola nebo školka důležitá k tomu, aby v nich mladé rodiny s dětmi zůstávaly a nestěhovaly se jinam. Byla by nesmírná škoda, kdyby se kvůli nedostatečné kapacitě výzvy musely odložit projekty, které jsou připravené a mohou okamžitě odstartovat,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Navýšení peněz se týká již vyhodnocené výzvy k programu, který spadá pod rozpočtovou kapitolu Všeobecná pokladní správa. Tu spravuje MF. „Cílem je podpořit rekonstrukce a modernizace základních a mateřských škol, jejichž zřizovateli jsou obce. Žadatelé mohou získat dotaci, která pokryje až 90 procent nákladů na investiční akci. Maximální výše dotace na jeden projekt činí 20 milionů korun,“ uvedlo MF.

Padesát let stará vzpomínka

O svém plánu použít na opravy peníze z vládních rezerv chtěla dát ministryně financí vědět i svým sledujícím na sociální síti Instagram. Na tom si Schillerová dost zakládá, sledujících má šest tisíc a z každé nové tisícovky se raduje a veřejně za ni děkuje.

Tentokrát nalákala své příznivce k přečtení svých slov nezvyklým způsobem. K textu právě o dotacích pro školky a školy přidala fotografii ze svých školních let. Poznámka o tom, že jde o školní rok 1970/1971 prozrazuje, že takto budoucí ministryni vyfotili se spolužáky v první třídě. Nyní šestapadesátileté Schillerové bylo na fotografii šest let.

Ministryni by na fotografii možná málokdo poznal. Označení prozrazuje, že jde o holčičku sedící v druhé řadě oblečenou ve světlém tričku. Srdíčkem její nostalgickou fotografii označil i mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček.

Po politické stránce ale své sledující až tak nezaujala. K tématu přidávat peníze školkám se v komentářích ozvali někteří, kterým se podle jejich slov nelíbí, že stát neřeší více raději sucho, když školy a školky dostávají peníze na opravy z EU nebo to také Schillerová schytala za to, že se kvůli jejímu zákonu berou peníze obcím a nyní si dělá na přidávání školám PR. 

Žádosti v rámci této výzvy vyhodnotilo MF na konci dubna. Obdrželo celkem 463 žádostí o poskytnutí dotací za zhruba 3,4 miliardy korun. Podmínky splnilo 454 žádostí.

Nejvíce projektů je ve Středočeském kraji, celkem 84. Dalších 69 žádostí pochází z Jihomoravského kraje, 44 žádostí o dotaci přišlo z Jihočeského kraje a 37 z Olomouckého kraje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zabwezedwa ( 9. června 2020 20:26 )

Miss Schillerová,
I'd like to tell you one thing: "Phunzirani Chingerezi, chonde kodi mukuwona momwe ndimalankhulira bwino Nanjing? Sizovuta? Yippee !! Damn, inunso muye***.".

marmat ( 7. června 2020 20:21 )

Panictví a puberta je horror že???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa