Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Matovič a Babiš oznámili otevření hranic Česka a Slovenska. Premiéři si padli do noty

Aktualizováno -
3. června 2020
18:20
Autor: Sabina Dračková, ČTK - 
3. června 2020
08:35

Od půlnoci na čtvrtek se plně obnoví volný pohyb osob mezi Českem a Slovenskem a vrátí se ke stavu v době před pandemií koronaviru. V Praze to oznámili premiéři obou zemí Andrej Babiš (ANO) a Igor Matovič na úvod první oficiální návštěvy šéfa slovenské vlády v Česku. Je to první Matovičova zahraniční cesta po březnovém nástupu do úřadu, kvůli epidemii koronaviru zatím cestování odkládal. Babiš si na uvítanou vzal kromě roušky i bílé rukavice, na příjezd svého protějšku čekal zhruba pět minut. Slovenský premiér se také s prezidentem Milošem Zemanem nebo s předsedy obou komor Parlamentu. V podvečer má ještě v plánu vyrazit na pražský vrch Petřín. Podle slovenského premiéra bylo setkání s Babišem velice neformální. Prozradil také, že se téměř nedostali k pracovním povinnostem.

Hned po příjezdu a oficiálním uvítání český premiér Andrej Babiš (ANO) ukázal svému slovenskému protějšku Matovičovi výhled na Prahu. Ze zahrad Kramářovy vily je vidět historické centrum města. První potřesení rukou předsedů obou vlád se uskutečnilo přímo za nápisem „zvládneme to”, který zdobí paronama hlavního města od začátku koronavirové krize.

Návštěva slovenského premiéra v Česku: Andrej Babiš (ANO) a Igor Matovič (3. 6. 2020) Návštěva slovenského premiéra v Česku: Andrej Babiš (ANO) a Igor Matovič (3. 6. 2020) | Blesk:Jakub Poláček

„Jsem velice rád, že dodržel tuto tradici. A po viru je to první návštěva,” řekl Babiš na úvod, pak ale přišlo speciální vyjádření. S tím politici nepočkali ani na tiskovou konferenci.

Premiéři drželi tajemství dva dny

„Je to takové naše malé tajemství, která známe už tedy dva dny,“ nakousl Matovič s tím, že je rád, že ho Babiš ani nikdo z jeho týmu neprozradil. „Od dnešní půlnoci obnovujeme Česko-Slovensko,“ překvapil Matovič a vysvětlil, že se otevřou hranice mezi Českem a Slovenskem.

Premiér Andrej Babiš uvedl slova Igora Matoviče tím, že slovenský premiér dovezl Česku dárek. „Češi a Slováci se mohou volně pohybovat přes hranice tak, jako před virem,” dodal předseda české vlády.

Video  Slovenský premiér Igor Matovič přivezl do Prahy dárek. O půlnoci se otevřou hranice mezi Českem a Slovenskem.  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Babiš pak na oficiální tiskové konferenci prozradil, že se s Matovičem setkali vůbec poprvé v životě. „Ty vazby jsou velice blízké. Nejenom ty mezilidské, ale i rodinné,“ řekl Babiš, který pochází ze Slovenska a žije tam část jeho rodiny.

Otevření hranic řešil i Prymula

„Já jsem apeloval na pana premiéra, aby všechny české espézetky nekontrolovali,“ řekl s úsměvem Babiš k otevírání hranic se Slovenskem, které je naplánované na dnešní (středeční) půlnoc.

Slovenská strana byla původně k otevření hranic skeptická. Podle premiéra Matoviče se čekalo na vyjádření epidemiologů, kteří mu až nyní „dali zelenou“. „Pan premiér stejně jako já si nedovolí postupovat proti názoru epidemiologů,“ řekl premiér Babiš.

„Slováci z hlediska epidemiologického jsou asi nejlepší v Evropě,“ pochválil Babiš. S českým epidemiologem Romanem Prymulou dnes jednalo deset jeho slovenských kolegů.

Česko dosud jednalo se Slovenskem a dalšími státy střední Evropy o otevření hranic od 15. června. Dosud čeští občané mohli bez povinnosti předkládat negativní test na koronavirus navštívit Slovensko a Maďarsko, museli se ale do 48 hodin vrátit zpět. Hranice také bylo možné překračovat pouze na oficiálních přechodech.

Babiš 19. května v Blesku řekl, že by považoval za ideální, aby se hranice mezi Českem, Slovenskem, Německem, Rakouskem a Maďarskem otevřely současně 15. června. Rakušané ale například ruší kontroly na všech hranicích s výjimkou Itálie už ke čtvrtku.

První státní návštěva v rouškách

Ještě před Matovičovým příjezdem a potřesením rukou na červeném koberci si Babiš nasadil rukavice. Ty měl kvůli koronaviru i slovenský premiér. Roušky pak doplnily i uniformy vojenské stráže a ochranu rukou, úst i nosu měli také členové obou delegací.

U přivítání nechyběli ani Babišovi vládní kolegové. Ceremoniálu se účastnil i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). Když Matovič vystoupil z limuzíny, přivítal se s Babišem objetím, poté oba prošli po červeném koberci před čestnou stráží. Český premirér si musel na svého hosta chvíli počkat.

Je tradicí, že první cesta českých a slovenských premiérů vede do země, se kterou je pojí společná československá historie. Babiš a Matovič spolu zatím několikrát jednali prostřednictvím videokonferencí, osobně se v rolích předsedů vlád sešli poprvé.

Matovič: Čekal jsem to formálnější

„Bylo to velice otevřené, příjemné, přátelské,“ zhodnotil Babiš Matovičovu návštěvu s tím, že přivítat slovenského premiéra byla pocta. Matovič na to Babišovi jménem slovenské vlády poděkoval za přijetí.  Mluvil také o propojení Čechů a Slováků. „Jsme trošku jako siamská dvojčata, to trochu násilné oddělení a zpřísněný režim na hranicích jsme mnozí težce prožívali. Za sebe mohu říct, že z toho mám teď trochu husí kůži,“ zmínil „zimomriavky“ slovenský premiér. Projevil také radost nad tím, že Slováky lákají turistické krásy Česka a naopak. „Léto se blíží. Budeme rádi, když přijdete poznávat krásy Slovenska,“ vzkázal Čechům.

Matovič řekl, že rád zmiňuje informace ze zákulisí: „Očekával jsem víc takové formální. Pro mě to bylo první setkání v zahraničí, očekával jsem víc formálností,“ nastínil s tím, že se mu dostalo mnoho lidskosti. „Za sebe přiznávám, že ty oficiální dokumenty, které mi nachystali, které bylo potřeba otevřít a mluvit o nich, jsem ani neotevřel, protože jsme měli spíš opravdu taková lidská témata.“ Na první setkání se to prý Matovičovi zamlouvalo. „Věřím, že budeme vzorem bratské lásky v Evropě,“ dodal.

Oba politici se znovu potkají 11. června v Lednici, kde bude summit premiérů zemí V4. Tam už se podle Babiše bude o koronaviru diskutovat víc. Konat se bude také tradiční společné jednání české a slovenské vlády. Tentokrát to bude na Slovensku, země se v hostitelství střídají.

Koronavirus i finance

Babiš a Matovič měli jednat mimo jiné o plánu Evropské unie na pomoc při obnově po pandemii koronaviru, který český premiér kritizuje. Touto otázkou se oba premiéři zabývali i na úterní videokonferenci visegrádské čtyřky, kterou vedle Česka a Slovenska tvoří i Polsko a Maďarsko, s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. K tématu se mají vrátit i na prvním fyzickém zasedání visegrádské čtyřky po začátku pandemie, která se uskuteční 11. června v Brně.

Zabývat se budou také víceletým finančním rámcem EU na roky 2021 až 2027, na jehož podobě se členské státy zatím neshodly. Česko i Slovensko patří do skupiny 17 zemí, které usilují o zachování více peněz na politiku soudržnosti, jež slouží k podpoře chudších evropských regionů.

Podobná témata měla být i při setkání s prezidentem Zemanem. To bylo naplánové naplánované na půl třetí. Podle prezidentova mluvčího lze předpokládat, že státníci budou mluvit o prioritách nové slovenské vlády a prioritách ve vzájemných vztazích. Debatovat by také mohli o problematice pandemie koronaviru nebo o evropské agendě.

„Prezident republiky Miloš Zeman přátelsky přivítal na Pražském hradě předsedu vlády Slovenské republiky Igora Matoviče,“ napsal po setkání na Twitter mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček a přidal pár fotografií ze setkání.

Z Parlamentu rovnou na Petřín

Přímo z Hradu se Matovič přesunul zpátky poblíž Úřadu vlády. Zamířil do Kolovratského paláce, který je součástí sídla Senátu. Tam se sešel s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), chvíli poté pak se šéfem Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Oficiální program návštěvy uzavřel na Petříně, kde položil věnec u sochy jednoho ze zakladatelů Československa Milana Rastislava Štefánika a krátce promluvil se slovenskými krajany žijícími v Praze, kterých se u petřínské hvězdárny shromáždilo několik desítek.

Matovič se svým politickým uskupením Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) vyhrál březnové parlamentní volby, čímž ukončil osmiletou vládu Směru-SD. Po výrazné kampani se podle slovenských medií premiér uklidnil a zostra začal řešit státnické záležitosti. Matovičův kabinet se v prvních měsících své vlády musel zabývat zejména reakcí na epidemii koronaviru, Slovensku se podařilo udržet nízký počet nakažených.

Tradici první návštěvy po svém zvolení neporušila v minulosti ani prezidentka Zuzana Čaputová. Ta se ještě večer bavila na koncertě uspořádaném na její počest. Zároveň tam vyjádřila pochopení lidem, kteří tenkrát demonstrovali za demisi premiéra Babiše a ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). „Dokážu rozumět Václavskému náměstí plnému klidných lidí, protože jsem rozuměla náměstím v Bratislavě,“ řekla Čaputová. 

Omasta ( 4. června 2020 10:30 )

Ještě by měli zastavit karantény lidí kolem dolu Darkov. Vždyť to je šaškárna jak tam chodí pracovníci v porotichemické výzbroji a sříkají korozivní látky do kanceláří, které poškozují povrchy nábytku a podlah.
To je nedůstojné člověka, jak tam chodí v hábitech. Bát havířem, tak jim strhnu ty kombinézy a namočím ksich do bláta.
Klidně ať tam přibyde dalších 300 infikovaných. Ale bez ponižování a bez zbytečných nákladů, kteríé musíme všichni platit!

xiioma ( 3. června 2020 14:14 )

Jak Babiš bude doma na Slovensku, tak prosím zase zavřete.

trintin ( 3. června 2020 13:51 )

„Já jsem apeloval na pana premiéra, aby všechny české espézetky nekontrolovali,“ Nejdříve se odvolávali na oranžovou, která na semaforu není a teď budou na hranicích kontrolovat pouze některé české aspézetky.

vlasok ( 3. června 2020 12:18 )

Je to jeden chudák, ktorý, ak by nebolo korony, tak by nevedel čo má robiť. Sedí na fb a trepe somariny a jeho svedkovia sú zaseknutí v jeho nekritickom obdive a obdivujú každý hlúpy výrok "premiera", potom to tak aj u nás vyzerá. Závidíme Babiša.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa