Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Prymulu naštvala „účelová věc“, u Vojtěcha se ho prý bojí. Ministr promluvil o konci

Aktualizováno -
19. května 2020
20:15
Autor: ČTK - 
19. května 2020
13:40

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula tvrdí, že ministerstvo zavedlo povinné bezpečnostní prověrky pro náměstky kvůli obavám z jeho popularity. Prymula to uvedl v dnešním rozhovoru pro server Seznam Zprávy. Termín pro získání prověrky měli náměstci do poloviny letošního března. V Prymulově případě ale Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) dosud nerozhodl, takže mu ministerstvo lhůtu prodloužilo do konce června. Prymula minulý týden prohlásil, že chce z vedení ministerstva ke konci května odejít, pokud nenastanou dvě skutečnosti, které ale neupřesnil. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch očekává, že Prymula opravdu ke konci května skončí. Náměstek jedná o svém dalším angažmá s premiérem Andrejem Babišem.

Ministerstvo nařídilo povinné bezpečnostní prověrky pro náměstky na nejnižší stupeň „důvěrné“ loni v březnu. Zdůvodnilo to tehdy blížícím se předsednictvím Česka v Evropské unii a s tím souvisejícím zpracováváním citlivých dokumentů. „Vnímal jsem to jako účelovou věc, protože se mě tady bojí. To je jednoduché vysvětlení,“ řekl k zavedení prověrek nyní Prymula Seznam Zprávám. Doplnil, že se ho na ministerstvu bojí kvůli jeho popularitě.

Zmíněné požadavky, kterými Prymula podmiňuje své setrvání na ministerstvu, se podle jeho dřívějších vyjádření netýkají chybějící prověrky. Náměstek serveru řekl, že o prodloužení termínu pro její získání s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) nejednal.

„Neřešili jsme to, mě to nezajímá, protože já tady asi delší dobu stejně nebudu. Buď mě tady chtějí, nebo ne. Já tady nebudu, když mě tady chce někdo cvičit s prověrkou, o které si myslím, že je nekorektně vedená,“ uvedl. Prymula také tvrdí, že někdo vyřízení jeho prověrky na NBÚ zdržuje, ale neuvedl, kdo by to mohl být.

Prymula odmítl, že by problémy s vyřízením prověrky souvisely s jeho dřívějšími obchodními vztahy.

Vojtěch očekává, že Prymula jako jeho náměstek opravdu skončí. „Předpokládám, že na ministerstvu skončí na konci května tak, jak avizuje. Ale zatím mě sám neinformoval. Myslím, že věci by se primárně měly řešit u stolu, ne přes média,“ řekl ministr Vojtěch. Byl by rád, kdyby epidemiolog Prymula s resortem dál externě spolupracoval jako expert.

Prymula dnes večer v televizi Nova potvrdil, že na odchodu z funkce ke konci května se domluvil s premiérem, s Vojtěchem o tomto termínu zatím nemluvil. Vztahy s ministrem zdravotnictví označil za „celkem vlažné“. Dosavadní rozhovory s Babišem o jeho novém působení zatím nejsou uzavřeny, nechtěl tedy říct, kam míří. Připustil ale, že by mohlo jít o nějaké vládní angažmá. „Nechci předbíhat, dokud to nebylo dohodnuto,“ dodal Prymula.

Na místo náměstka pro zdravotní péči by ministerstvo muselo vypsat výběrové řízení podle služebního zákona. Prymula avizoval, že má dvě podmínky, za jejichž splnění na ministerstvu setrvá. Jejich obsah nezveřejnil. Chce je ještě probrat s Babišem.

Prymula byl v minulosti ředitelem královéhradecké fakultní nemocnice. Z této pozice ho ale v červnu 2016 odvolal tehdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), podle informací tisku kvůli napojení na firmu Biovomed, která provádí klinický výzkum pro společnosti z celého světa.

Potíž s firmou vlastněnou dříve Prymulovo dcerou

Firmu totiž vlastnila Prymulova dcera a Prymula v ní podle Seznamu také působil. „Samozřejmě že to (na NBÚ) prošetřovali, ale dle mých informací nic nezjistili, protože jsem do spisu nahlédl a tohle nebylo to, co by bylo problematické,“ řekl dnes Prymula serveru.

Prymulova dcera později Biovomed prodala. Prymula dnes uvedl, že neví, za jakou cenu byla firma prodána a že ani předem nevěděl, komu bude prodána. S podnikatelem Luďkem Podolou, který Biovomed získal, se Prymula loni setkal na mezinárodním ekonomickém fóru v Rusku. Podle Prymuly to ale bylo náhodné setkání a víckrát se s Podolou nesešel.

V Biovomedu po prodeji Podolovi také nyní působí dlouholetý Prymulův známý Igor Kohl. Prymula popřel, že by mu k funkci ve firmě pomohl. „Toho si do této funkce posléze najal podnikatel Luděk Podola,“ řekl serveru.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 19. května 2020 22:02 )

Neznali jsme ho do března....
odvedl dobrou práci-hodnou náměstka
a zase od června bude/nebude
viditelný........
TO JE VŠE.

Citronel ( 19. května 2020 21:01 )

Každý je nahraditelný,to co dělal on to by dělal jeho předchůdce a bude to dělat jeho nástupce,snad každý tuší co se od té funkce očekává.Až se ten virus usadí,tak zase někam zaleze,bude zase brát plat a nebude o něm zase slyšet.Jen dělal to co měl.

Jaronovaku ( 19. května 2020 20:01 )

Nejhorší je když úřad obsadí hlupáci ve vedoucích funkcích. Ti pak nedovolí aby jim někdo přerostl pres hlavu. Je jedno potom jak je kdo schopný. Ti hluponi ho vždy dokázou odstavit. Na to jsou dost chytří.

sorgedoktor ( 19. května 2020 19:34 )

My starsi lide, ktgerym se dneska rika seniori tomu dr Prymulovi svym zpusobem vdešcime, ze nemame nad sebou jeste metr hliny/­Zatim­/.Sa­mozrej­me ze ta opatreni nejde protahovat do nekonecna, aler za pana namestka dr Prymuly mluvi vysledky

sorgedoktor ( 19. května 2020 19:32 )

S doktorerm Prymulou jde o zajimavou ukazku, jak si nas narod potazmo stat nevazi schopnych lidi.Nešvim co nejake proveeky presentuji....Nekdo v prezidentska kancelari je nema a svet se nezbori

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa