Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Z Chorvatska, Rakouska a Slovenska bez testů už v červnu. A Česko nakoupí obří zásoby roušek

Aktualizováno -
18. května 2020
18:52
Autor: ČTK, sab - 
18. května 2020
06:53

Česko chce od 8. června upustit od povinných testů na covid 19 u lidí vstupujících do země, pokud budou přicházet ze států, které budou z epidemiologického hlediska nerizikové. V současnosti by mezi nimi byly například Rakousko, Slovensko nebo Chorvatsko, řekl dnes po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Vláda mimo jiné také schválila přesun projektu takzvané Chytré karantény pod ministerstvo zdravotnictví. Ministři také kývli na nákup zásob roušek a dalších ochranných pomůcek. Celkem jich Česko nakoupí za 3,7 miliardy korun.

Seznam rizikových a nerizikových zemí se podle Vojtěcha bude pravidelně aktualizovat. Příští týden by se měl zmírnit hraniční režim, když plošné kontroly na hraničních přechodech budou nahrazeny namátkovými, uvedli Vojtěch a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Nadále ale bude nutné vykazovat, že přijíždějící má negativní test na koronavirus. V opačném případě bude povinná 14 denní karanténa.

Prymula o hranicích: Rakousko bez rizika, Německo problém

„S Rakouskem nevidím sebemenší problém, proč i na naší straně by hranice neměly být otevřeny,“ uvedl v pondělí v ČT Prymula. Zmínil podobně dobrou epidemiologickou situaci obou zemí. Rakušané otevřeli všechny hraniční přechody s Českem v neděli. Z české strany je otevřeno osm pro automobilovou dopravu a dva vlakové. 

„Co se týká dalších zemí, tam už drobné problémy jsou. Co se týká třeba Německa, tak Bavorsko má poměrně vysoké procento nakažených. Tady pro nás určité riziko je,“ řekl Prymula.

Polsko jako celek podle epidemiologa problémem není, ale jeho příhraniční oblast ano. „Slezsko má několikanásobně vyšší čísla než celé Polsko. Hrozí tu zavlečení nákazy, tak je to riziko opravdu vysoké,“ zmínil náměstek ministra zdravotnictví. „Slovensko je obecně velmi klidné, tam ta situace je mnohem příznivější než u nás. S jedinou výjimkou, tou jsou romské osady, kde příliš mnoho opatření nepobíhá. To pro nás znamená problém, právě z těchto osad by mohlo dojít k migraci na naše území,“ dodal.

Od úterý bez roušek v kancelářích

Osoby, které vykonávají práci, která je zařazená ve třetí nebo čtvrté kategorii pro rizikový faktor pracovních podmínek „zátěž teplem“ nebudou muset od zítřka nosit roušky. „Stejně tak jako zaměstnanci při pobytu v kanceláři,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch po jednání vlády. Podmínkou je, aby lidé byli dva metry od jiné osoby. „Nemůžou to být nějaké kanceláře, kde jsou lidé nahuštěni na sobě,“ dodal Vojtěch.

Vláda schválila také přesun projektu Chytré karantény pod resort zdravotnictví. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli v České televizi zkritizoval nízkou angažovanost ministerstva zdravotnictví v projektu tzv. Chytré karantény, který má pomáhat ve vyhledávání kontaktů nakažených koronavirem nového typu a ohnisek nemoci. Ministerstvo zdravotnictví projekt převezme od 25. května.

První část projektu se zaměřovala zejména na komunikaci a předávání dat mezi hygienickými stanicemi, nemocnicemi nebo laboratořemi testujícími na covid-19. Všechny složky měly také pravidelně reportovat data, která se každý den vyhodnocovala. Další část počítá například s mobilní aplikací eRouška.

Pomoc pro podnikatele?

Vláda také podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) kývla na program COVID III na podporu podnikatelů postižených důsledky koronavirové pandemie. Havlíček dostal v pátek od Evropské komise informace o notifikaci programu, řekl v neděli CNN Prima News. Kabinet na záruky vyčlenil 150 miliard korun. Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) tak bude moci ručit za půjčky až 500 miliard korun. Podporu by tak mohlo získat až 150.000 podnikatelů.

Živnostníci a podniky do 250 zaměstnanců budou mít nárok na záruku až 90 procent, firmy s více pracovníky, maximálně ale 500, získají záruku do 80 procent. Maximální výše úvěru bude 50 milionů korun. Z programu bude možné podle šéfů tuzemských komerčních bank úvěry čerpat do týdne či 14 dnů. ČMZRB musí nyní vypsat výzvu. Do ní se mohou hlásit komerční banky, se kterými následně ČMZRB bude podepisovat smlouvy.

Stát také přispěje na nájem podnikatelům zasažených koronavirovou krizí 50 procent v případě, že ho majitel o 30 procent sníží a nájemce doplatí pětinu.  „Všichni nájemci, kteří jsou v komerčních prostorách, nebo v prostorách, za které platí komerční nájemné, ale platí to samozřejmě i vůči státu, když ho platí, a tito nájemci byli odstaveni od svého podnikání tím, že od 12. března museli uzavřít svoje provozovny, tak všichni ti mají šanci využít padesátiprocentní kompenzaci nájemného," řekl ministr Karel Havlíček. Předpokladem je, že nájemce se s pronajímatelem domluví na třicetiprocentní slevě. Týkat se to bude měsíců duben, květen a červen.

Ministerstvo obrany by vybraným spolkům mohlo pomáhat finančně i třeba bezplatným zapůjčením nemovitostí nebo vybavení. Ročně chce ministerstvo obrany v této souvislosti vynaložit 275 milionů korun. Zpracovatelé novely zákona o zpravodajských službách ve svém návrhu uvádí, že spolky, církve či náboženské společnosti mají často dobře organizovanou členskou základnu a mají k dispozici i dobré materiální i odborné zázemí. Zákon je ale nemotivuje k tomu, aby se v době míru zapojily do přípravy občanů na obranu státu. S jejich povinným zapojením se v současné době počítá až po vyhlášení stavu ohrožení státu nebo válečného stavu.

Pohybovenadany ( 19. května 2020 01:33 )

Vzpamatujme se .....nebo bude hůř než za komunistů . Omezení jsou teprve začátek .

joanna5 ( 18. května 2020 20:14 )

jak je mozne, ze male deti ve skolkach nuti pouzivat na ruce dezinfekci - takovy sajrajt na pokozku!!! copak nestaci mydlo? Uz se proboha vzpamatujte!!! naopak v obchodech sahaji prodavaci na penize a rukavice si nedezinfikuji a sahaji vsem lidem na zbozi!!! Je v tom binec a zadna narizeni????!!!???

mord ( 18. května 2020 19:41 )

Čau lidi zachraňují rusky budu obrovské zasoby ještě větší zlodejny napakujeme sá to sorry jako odbaví to akesi firmy před bankrotem když nebudou osobně privezu teď zachraňují z vašich daní kámošovi Smart wings mám v tom firmu co opravuje letadla tak makejte hlupaci

mord ( 18. května 2020 16:15 )

Sudruhovia nejchytřejší, nejvznesenejsi a nejosvicenejsi je jeho blahorodí Panko velkomozny oligarcha vládce nad našimi životy a zachránce tisíce životů sudruh udavač Babis ať na něj slunce pořád sviti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa