Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Agent s jedem děsí poslance. Filipa chce TOP 09 sestřelit z vedení: „Hájí zájmy Rusů“

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
5. května 2020
15:40
Autor: simao, ČTK - 
5. května 2020
11:54

Dramatické dění kolem policejní ochrany pro primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a starosty Ondřeje Koláře (TOP 09) a Pavla Novotného (ODS) se dostalo i na sněmovní půdu. TOP 09 vyzvala vládu, aby důrazně vystoupila proti údajnému „vměšování“ Ruska do českých záležitostí. Předseda KSČM Vojtěch Filip nemá kvůli svým výrokům ohledně Ruska být podle T0P 09 ve vedení Sněmovny. Sbírá proto podpisy pro jednání o jeho odvolání.  Šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek vyzval k projednání o tvrzení o ruském agentovi s jedem.

TOP 09 vyzvala v úterý Sněmovnu, aby se věnovala bodu „vměšování Ruska do vnitřních záležitostí ČR“. „ČR není ruská gubernie a vláda nesmí mlčet k tomu, o co se tady Rusko dlouhodobě pokouší a jak výrazně v posledních týdnech zagresivnilo a zintenzivnilo svůj postup vůči ČR,“ uvedla Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) při tiskovce ve Sněmovně.

„Na území ČR prokazatelně probíhá zvýšená zpravodajská aktivita Ruska, českým komunálním politikům vyhrožují ruští ministři, snaží se je stíhat na základě jakéhosi absurdního zákona. Na českou ambasádu v Moskvě a generální konzulát v Petrohradě byly provedeny fyzické útoky atd. A přesto, že se děje tohle všechno, česká vláda mlčí a schovává se pouze za ministra zahraničních věcí Petříčka. To je naprosto neospravedlnitelné chování z pozice české vlády, která by měla rychle zaujmout důrazné stanovisko vůči tomuto postupu Ruské federace,“ vyzvala předsedkyně TOP 09.

„Je také alarmující, že na ruské ambasádě se už dlouhodobě vyskytuje tolik údajných diplomatů a v poslední době je rozšířil i další, který pod diplomatickým pasem přicestoval do ČR a který je podle vyhodnocení bezpečnostních složek nebezpečný pro komunální politiky z Prahy,“ podotkla. „Měl by být vyhoštěn, nevidíme důvod, proč by tady neměla česká vláda jednat,“ míní Pekarová Adamová.

Chtějí sestřelit Filipa z křesla místopředsedy

Pekarová Adamová narážela na zprávu Respektu o tom, že do Česka údajně přicestoval s diplomatickým pasem pracovník ruských tajných služeb vybavený jedem ricin. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil zprávu za nesmysl. „Kdo se zdravým rozumem bude s něčím takovým souhlasit a věřit všem těmto výmyslům?“ reagoval Lavrov.

Moskva to dementovala jako novinářskou kachnu, zprávě se vysmál i šéf KSČM Vojtěch Filip. Ani toho však TOP 09 nešetří. „Je nepřijatelné, aby Poslaneckou sněmovnu reprezentoval člověk, který se vůči těmto našim komunálním politikům vyjadřuje tak, že je osočuje z propagace fašismu,“ uvedla Pekarová Adamová. A vyzvala k hlasování o odvolání Filipa z křesla místopředsedy Sněmovny. Dle ní pomáhá hájení zájmů Ruské federace.

Filip: No tak ať sbírají

„Budeme sbírat podpisy pro vyvolání hlasování o setrvání Vojtěcha Filipa v pozici prvního místopředsedy Poslanecké Sněmovny,“ oznámila Pekarová Adamová s tím, že by o odvolání Filipa měl hlasovat každý poslanec, kterému není lhostejná důvěryhodnost českého parlamentu. 

„No tak ať sbírají,“ reagoval Filip pro Blesk Zprávy v reakci na slova Markéty Pekarové Adamové. 

Video  Politolog Šír: Rusko ohýbá fakta, Novotný v ruské TV jednal adekvátně.  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

K odvolání člena vedení Sněmovny musejí poslalncci nasbírat alespoň 80 podpisů, což není v tuto chvíli reálné. I když ODS by s tím problém nemělo, hnutí ANO zatím šéfa KSČM co by prvního místopředsedu Sněmovny podrží. 

„Vojtěcha Filipa jsme nevolili a nezvolili do křesla místopředsedy. Nemáme žádný problém s tím, aby tuto pozici opustil,“ komentoval návrh TOPky šéf poslanců ODS Stanjura s tím, že když tento návrh přijde, tak ho podpoří. 

„Hlavní odpovědnost za to, že pan Filip je prvním místopředsedou Poslanecké sněmovny nesou poslanci hnutí ČSSD a ANO a především předseda Sněmovny Radek Vondráček,“ doplnil. 

Faltýnek: Filip není téma dne

Poslanci hnutí ANO prý na klubu o tomto bodu jednali, priority ale v tuto chvíli vidí podle jejich předsedy Jaroslava Faltýnka jinde.

„Pro nás téma odvolávání Vojtěcha Filipa není určitě téma dne,“ reagoval.Jeho klub chce prý projednat především zákony, které se týkají lidí.

„Nevím, jestli v tuto chvíli zajímá naše občany postavení pana Filipa, nebo tyto zákony, ale neříkám, že bychom se o tom nemohli bavit na schůzi za 14 dní,“ uzavřel Faltýnek. 

Kalouska pobouřil srp a kladivo

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek přitom v pondělí sdílel na svém profilu na facebooku foto motorkáře s vlajkou Sovětského svazu.

„Žádám Policii ČR, aby zasáhla. Pro svobodomyslné občany je tohle stejně nepřijatelná provokace, jako by na českých silnicích vlála vlajka s hákovým křížem. Stejně tak to vnímá i náš právní řád. V naší zemi nebude nikdo ani hajlovat, ani mávat rudou vlajkou se srpem a kladivem!“ vzkázal Kalousek.

Bartošek žádá projednat zprávu o agentovi s jedem

Bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny by měl podle předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL Jana Bartoška projednat možný příjezd pracovníka ruských tajných služeb s jedem ricin, o kterém informoval Respekt.

„Jsou to velmi závažné informace. Budu se ptát na otázky. Za prvé, zda vůbec se tato informace měla dostat ven a v případě, že se tak stalo nezákonně, jakým způsobem bude ministerstvo vnitra nebo Bezpečnostní informační služba postupovat. Za druhé, jaké jsou hrozby pro Českou republiku, a za třetí, jakým způsobem na toto Česká republika adekvátně odpoví. Není možné, aby se Ruská federace tímto způsobem, tak drze vlamovala a ovlivňovala život v České republice, potažmo případně i životy některých českých politiků,“ řekl Bartošek.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) v neděli v České televizi uvedl, že ruské výhružky pražským politikům jsou nepřijatelné, vláda ale odvetné kroky včetně případného vyhoštění některých diplomatů podnikne až po potvrzení informací bezpečnostními složkami.

Mezi Českem a Ruskem jsou nyní napjaté vztahy. Pod policejní ochranou jsou pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a také starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS).

Rusko a jeho přívrženci kritizují Koláře kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva, Hřiba kvůli rozhodnutí magistrátu přejmenovat náměstí Pod Kaštany, kde sídlí ruská ambasáda, na náměstí Borise Němcova po zavražděném ruském opozičním politikovi. Novotný je terčem kvůli pamětní desce protisovětským vlasovcům, kteří se podíleli na konci druhé světové války na osvobození Prahy. Ruští činitelé pohrozili těmto politikům trestním stíháním.

Petříček: Předali jsme Rusům nótu

„Jasně jsme se ohradili vůči nařčením z porušování mezinárodních smluv a vůči všem aktům, které chápeme jako vměšování do chodu demokratického státu. A to nejen slovy mými, ale také slovy pana premiéra Babiše. Fakta a právní interpretace byla oboustranně již komunikována a jsou stanovena,“ uvedl ve Sněmovně ministr zahraničí Petříček.

Ruské straně dnes předali oficiální nótu, která ji vyzývá ke komunikaci. „Jedná se o první formální návrh tohoto druhu mezi oběma stranami, dosud o této možnosti ruská strana hovořila pouze v médiích (...) Je tam spousta témat, na kterých se neshodujeme a na kterých je zde jasný spor,“ podotkl Petříček a žádal o prostor k diplomatickému řešení s tím, že politizace těchto témat je „spíše kontraproduktivní“.

Staroduchodce ( 7. května 2020 19:54 )

K tomu STB, případně Bureš. Členové KSČ se podpisem také zavázali práskat nepravosti proti soc./ kom. režimu. V padesátých letech praskali vzajemně na sebe, později hlavně když šlo o stranické boje o "lepší postavení". Pokud byl někdo ještě navíc zapsán jako člen KSČ u STB, asi byl zajímavější než dělník zlepšující třídní složení KSč, který se mohl realizovat na nejnižší úrovni kádrováním občanů/ sousedů v ulici, na podniku ve mzdové komisi při stanovování platu nestraníkům-úředníkům atd.. V této části býv. ČSSR byl jeden milion členů KSČ, na ně napojeno s různými výhodami, např. při posuzování přijetí na školy, postavení v zaměstnání , atd., alespoň 2 příbuzní a další "burešové", i když nic nepodepsali, pouze dělali agenty členům - agentům KSč. Takže často proti Babišovi povykují přímí pohrobci KSČ agentů, nebo přímí potomci, a nebo dokonce KSČ agenti. Jak to bylo v Komunistické straně lidové, do které se rád nacpal Kalousek? To co jsem napsal výše, bylo pro tuto spolustranu v kádrování stejné. On osobně nebyl pro vedoucí stranu zajímavý.

hejhej ( 6. května 2020 13:22 )

Kalousek a Pekarová z pidi strany už nevědí, jakou debulitou se zviditelnit a BLESK je " musí" pořád zviditelňovat. Jenom ať stále hloupě pokračují, propad po volbách tak budou mít zaručený.

AVATAR ( 6. května 2020 08:18 )

AVATAR ( 6. května 2020 08:16 )

Ty první

horaIysa ( 6. května 2020 00:24 )

Kolik těch nicků ještě máš?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa