Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Němcová chce po 22 letech ze Sněmovny. Strany hledají „taháky“ pro senátní volby. Co Prymula?

Autor: Jakub Veinlich - 
5. května 2020
06:10

Od roku 1998 je stálicí Poslanecké sněmovny. Byla její místopředsedkyní a jedno volební období dokonce poslancům i šéfovala. Musela například povolit také zatčení Davida Ratha (tehdy hejtmana za ČSSD). Teď chce Miroslava Němcová (ODS) ze Sněmovny odejít a hlídat demokracii ze Senátu. Kandidovat by měl podle informací Blesk Zpráv ale také ředitel knihovny Václava Havla Michael Žantovský, naopak náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula tuto možnost pro Blesk Zprávy odmítl.

Pět měsíců zbývá do voleb. 2. a 3. října budou lidé vybírat třetinu nových senátorů a senátorek a také nové vedení krajských radnic. Minimálně v Praze budou lidé do horní komory vybírat ze zajímavých jmen, která nejsou nijak neznámá.

Překvapením senátních voleb bude určitě pokus Miroslavy Němcové. Po 22. letech se totiž rozhodla, že zkusí vyměnit sněmovní lavici za tu senátorskou.

„Rozhodla jsem se kandidovat do Senátu, protože chci upozornit na jeho klíčovou odpovědnost za stav demokracie u nás, zvláště nyní,“ potvrdila Blesk Zprávám svůj záměr jít do senátních voleb sedmašedesátiletá Němcová.

Kandidovat by měla v silném volebním obvodu 27 přímo v centru metropole – v Praze 1, a to na společné kandidátce domovské ODS a pravicové TOP 09.

„Musí ale ještě proběhnout volební sněmy a schvalování kandidátů ve výkonné radě ODS,“ upozornila Němcová. To by mělo být nejpozději v červnu a podle informací Blesk Zpráv by to především v případě Němcové měla být jen formalita. Hlavním protikandidátem by jí měl být současný senátor Václav Hampl. Bývalý rektor Karlovy univerzity kandidoval v roce 2014 na společné kandidátce KDU-ČSL a Strany zelených. Mandát mu skončí oficiálně 18. 10. 2020.

Němcová toho v politice zažila víc než dost. První poslanecký mandát získal ve volbách po takzvaném Sarajevském atentátu, kdy se část ODS snažila svrhnout tehdejšího předsedu strany, otce zakladatele Václava Klause.

„Já už jsem tehdy v politice byla. Byla jsem radní ve Žďáře nad Sázavou, ale rozhodla jsem se kandidovat v předčasných parlamentních volbách v roce 1998 – které byly právě reakcí na Sarajevský atentát,“ popsala svůj vstup do vysoké politiky Němcová pro Blesk Zprávy v roce 2018 – tedy u příležitosti, kdy si připomínala 20 let od prvního zvolení do Sněmovny.

Od roku 2010 do roku 2013, kdy byly po neslavném pádu vlády premiéra Petra Nečase předčasné volby, byla Němcová předsedkyní Poslanecké sněmovny. Téměř před osmi lety – 14. května 2012 to byla právě ona, která musela dát policii a státnímu zástupci rychlý souhlas k zadržení tehdejšího hejtmana a také poslance Davida Ratha, kterého chytli na základě odposlechů s krabicí od vína, ve které mělo být sedm milionů korun jako úplatek.

Němcová Blesk Zprávám při vzpomínce na tyto události v roce 2017 řekla, že ji telefonát zastihl v autě a původně prý této informaci ani nevěřila.

„Bylo to ohromné překvapení, ale chtěla jsem mít jistotu, že to není nějaká provokace. Že to není jen něčí hra,“ popisovala Němcová tehdejší večer. Sama byla na cestě z Jihlavy do Prahy. O zatčení Davida Ratha jí volal do auta nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. „Nikdy jsme si s panem Zemanem netelefonovali, tak jsem jeho hlas neznala z telefonu. Byla jsem proto trochu nedůvěřivá, jestli je to on, nebo ne,“ pokračovala Němcová.

Zprávě prý uvěřila až ve chvíli, kdy Zeman zmínil jméno dozorující vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. Pozvala si ji proto do své pracovny ve Sněmovně, kde nakonec dala k zadržení Ratha souhlas. Bývalý vlivný představitel ČSSD si dnes odpykává trest sedm let vězení.

Žantovský chce do Senátu po 24 letech

Do Senátu chce usednout také bývalý diplomat, mluvčí prezidenta Václava Havla a nyní ředitel jeho knihovny Michael Žantovský. Blesk Zprávy zjistily, že by měl kandidovat ve volebním obvodu 21, tedy v Praze 5, a to opět s podporovou více stran. Tentokrát TOP 09, ODS a hnutí STAN.

Video  Žantovský: Brexit rozděluje i královskou rodinu. Trump porušuje všechna pravidla a zvyklosti 
Video se připravuje ...

Mandát tu bude obhajovat další ze silných kandidátů – Václav Láska, kterého v roce 2014 podporovali lidovci a Strana Zelených. Žantovský ale nejde do úplně neznámého prostředí. Za Prahu pět už totiž v senátu jednou seděl. A to hned po prvních volbách do horní komory parlamentu – tedy od roku 1996 do roku 2002.  

Ludvík už v politice byl

O politický návrat se chce pokusit také bývalý ministr zdravotnictví a současný šéf pražské motolské nemocnice Miloslav Ludvík. Jak zjistily Blesk Zprávy, kandidovat by tu měl za svou domovskou ČSSD.  

A další silné jméno v senátních volbách. Hnutí STAN, TOP 09 a dost možná i Piráti v obvodu 24, tedy v Praze 9, společně vyšlou obhajovat senátorské křeslo Davida Smoljaka. Syna známého cimrmanologa Ladislava Smoljaka přitom čekají volby v krátké době už podruhé.  

Mandátu se totiž ujal teprve v dubnu 2019. Za hnutí STAN kandidoval kvůli rezignaci tehdejší senátorky za Hnutí ANO Zuzany Baudyšové. Mandátu se zakladatelka Nadace Naše dítě vzdala ze zdravotních důvodů.

Video  Syn legendy Smoljaka promluvil v Senátu o fake news a jejich šiřitelích, kteří chtějí kontrolovat ČT či ČRo  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Prymula se do politiky nežene

Už nějakou dobu se spekuluje, zda do voleb také nezasáhne muž, který je velmi spojovaný s postupem proti pandemii COVID – 19. Náměstek ministra zdravotnictví, kterého chce prezident Miloš Zeman v říjnu ocenit nejvyšším státním vyznamenáním Bílého lva, Roman Prymula.

Jednou už o kandidatuře do Senátu uvažoval. V roce 2014 měl zabojovat za SPOZ – tedy Stranu práv občanů Zemanovci. Nakonec ale do voleb nešel. Nyní se objevil dokonce v kolonce „lidé“ na oficiálních webových stránkách hnutí ANO.

Kandidaturu ale pro Blesk Zprávy Prymula aktuálně odmítl. I když nejdřív velmi opatrně. „Myslím, že ano,“ nejdříve odpověděl, na dotaz zda může jasně vyloučit, že se účastnil voleb.

Při následném dotazu pak odpověď teprve rozšířil a utnul spekulace. „Nebudu kandidovat, ať je nabídka jakákoliv,“ doplnil.

Video  Miloš Zeman o vyznamenání pro Romana Prylumu  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

Podle dostupných průzkumů mezi voliči a občany ČR přitom patří vrchní epidemiolog Prymula mezi nejdůvěryhodnější zástupce státu, kteří rozhodují o opatřeních v boji s koronavirem.

Volby do třetiny Senátu by se měly konat spolu s krajskými volbami 2. a 3. října. Předsedkyně TOP 09 navrhuje, aby se kvůli možnému riziku druhé vlny koronaviru mohly konat korespondenčně.  

Na další kandidáty do Senátu se podívejte ZDE >>>

Jak volit do Senátu čtěte ZDE >>>

Doporučujeme
alusinek ( 13. května 2020 13:20 )

Zajímavé,kdo jednou čuchne k politice,ten se nerad loučí a cpe se dál nebo na některé dobré místo.Tihle vysloužilci ať jdou do důchodu a ne strávit podzim života v Senátu,který je úplně k ničemu.Ten je třeba zrušit a ne tam držet tolik vyžírků a cpát jim tolik peněz.Mirka už je v politice dost dlouho,tak ať jde konečně odpočívat a vezme sebou i nějaké přestárlé

fjdksla ( 6. května 2020 14:18 )

Přátelé, uvědomte si, že vinou katastrofálně nízké účasti v senátních volbách stačí ke zvolení pár stovek hlasů. Takže je to ve vašich rukou- zdvihněte zadek, běžte k volbám a Milku pošlete do důchodu!!!

hejhej ( 6. května 2020 13:31 )

narcis:
Bábě Němcové by zachtělo senátu, další vyžírka, politická nula.Méně zasedání, hodně peněz.
Volím jen tu stranu, která bude mít v programu referendum o zrušení senátu.

hejhej ( 6. května 2020 13:27 )

Po r.1989 hlásal Havel, že budou jiní, že poslanci už nebudou mít mandádt do důchodu. A ejhle, kolik oslanců tam sedí od r.1990- jen namátkou: samozdřejmě M. Benda, Stanjura, Němcová, Kalousek a mnoho dalších, kteří své poslanecké židle drží jak houno košile na dělá všechno, aby tam byl co nejdéle viz poslední volby , kdy byla Topka pod 5% a najednou.....

Huron ( 5. května 2020 11:49 )

To mě překvapila,já myslel že půjde dělat něco užitečného,třeba rukama.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa