Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Útočník (31) s noži vtrhl do Sněmovny, vyděsil těhotnou poslankyni. Policie ho zpacifikovala

Aktualizováno -
30. ledna 2020
13:29
Autor: pom, for, vei - 
30. ledna 2020
11:05

S nožem v ruce vstoupil do vchodu do Poslanecké sněmovny ve Sněmovní ulici na Malé Straně a chtěl se dostat dovnitř! Ozbrojený muž (31) na místě ohrožoval policisty, ti ho zadrželi a v poutech převezli na služebnu. U incidentu byla i těhotná poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Podle předsedy Radka Vondráčka (ANO) byla velmi rozrušena. Útočník měl u sebe dva nože, jedna čepel měla bezmála 27 centimetrů, a také teleskopický obušek. Jeden nůž měl útočník údajně v batohu, druhý pak u sebe. V době incidentu byly na půdě Sněmovny děti ze základní školy. Předseda Sněmovny Radek Vondráček uvedl, že je zapotřebí změnit bezpečnostní opatření. 

O pořádný humbuk se postaral 31letý gauner. Ozbrojený vešel do dveří Poslanecké sněmovny ve Sněmovní ulici! Mával při tom nožem a dožadoval se, aby ho pustili dovnitř. Incident potvrdil Blesk Zprávám i šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO). „Skutečně došlo k incidentu. Byl napaden policista na stanovišti Sněmovní 4. Kontrolovaná osoba se pokusila nožem napadnout příslušníka. Útočník zadržen. Bez zranění policisty,“ napsal Blesk Zprávám.

Muž měl u sebe dva nože a teleskopický obušek. Podle informací Aktu měl muž na ženu u rentgenu vytáhnout nůž, který měl v batohu. Druhý nůž následně vytáhl na výzvu policisty, který dožadoval vysvětlení toho, proč má u sebe muž zbraně. Jedna z čepelí měla bezmála 27 centimetrů. 

Těhotná poslankyně v šoku

Šestačtyřicetiletá poslankyně Jana Mráčková Vildumetzová, která je ve vysokém stupni těhotenství, Blesk Zprávám potvrdila, že v době útoku procházela vedlejším turniketem. 

Radek Vondráček uvedl, že byla incidentem velmi rozrušená. „Jednalo se o velmi intenzivní zážitek,“ řekl. 

Jana Mračková Vildumetzová (46, ANO) se vzdá kvůli těhotenství hejtmanského křesla. Ponechá si jen mandát poslankyně. Porodit by měla v dubnu. O těhotenství i práci se rozpovídala víc v obsáhlém rozhovoru pro Blesk Zprávy. Jana Mračková Vildumetzová (46, ANO) se vzdá kvůli těhotenství hejtmanského křesla. Ponechá si jen mandát poslankyně. Porodit by měla v dubnu. O těhotenství i práci se rozpovídala víc v obsáhlém rozhovoru pro Blesk Zprávy. | Blesk:Jakub Poláček

Vondráček: Lidé se radikalizují, přehodnotíme bezpečnost

Předseda Vondráček krátce po útoku promluvil pro ČT. „Muž se snažil dostat do budovy už v době, kdy probíhala schůze,“ dodal předseda s tím, že by nedělal předčasné závěry a počkal na výsledky policejního vyšetřování. 

Podle něj také čeká poslance debata o zabezpečení prostoru Sněmovny. „Nedá se nic dělat, žijeme v nějaké době a standardy, které platily před dvaceti lety, je nutné přehodnotit. Bezpečnost kolem Parlamentu neodpovídá době. Nemůžeme ignorovat, že hrozeb může přibývat a že se někteří lidé radikalizují,“ myslí si.

„Tohle je druhý intenzivní incident, který si já jako poslanec pamatuji,“ uvedl v ČT. Poprvé se snažil jeden člověk skočit mezi poslance z balkonu, od té doby je zde bezpečnostní sklo. 

Podle policejního prezidia byl muž po zadržení převezen na policejní služebnu. Aktuálně se policie snaží zjistit motiv útočníka, který se do PS snažil dostat vstupem pro veřejnost. „Protestuji proti tomuhle systému,“ řekl, když ho policisté odváděli do auta. Právní kvalifikace nebyla prozatím stanovena. 

Vstup do Sněmovny nyní hlídají policisté. Útočník by se ale do prostoru dolní komory nejspíše nedostal. Každý návštěvník i host totiž musí projít přísnou bezpečnostní kontrolou a detekčním rámem. 

Schůze Sněmovny nerušeně pokračuje dál, jak Blesk Zprávy informoval ředitel tiskového odboru Roman Žamboch. Incident má podle něj na starost policie. 

Během incidentu se na půdě Sněmovny nacházela také třída ze základní školy. Bezprostředně poté, co se muž snažil násilím dostat mezi poslance, ale byla Sněmovna pro veřejnost uzavřena. Další třídě, která měla dorazit na exkurzi, byl zamezen vstup.

lisi202@seznam.cz ( 31. ledna 2020 08:40 )

Pokud to bil gauner tak šel pouze mezi své kolegy.

.tg.bb ( 30. ledna 2020 17:54 )

Pako s deseti exekucema a stranickou knížkou SPD

.tg.bb ( 30. ledna 2020 17:48 )

Pokud nehákuje u pásu, tak je to OK

panda82 ( 30. ledna 2020 15:57 )

Pánové ve Sněmově, kdybyste pracovali a nevymýšeli blbosti, neslibovali nesplnitelné, nestáli daňové poplatníky tolik milionu za nula nula práce, tak by vás nikdo neohrožoval, lezete lidem na nervy, zamysletev se, je to na klíče

Jarabak ( 30. ledna 2020 14:48 )

To vypadá spíš na nějakýho komoušo anarchistu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa