Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kubera (†72) měl masivní infarkt. Vdova jednala o pohřbu, pieta bude 3. února

Aktualizováno -
22. ledna 2020
15:35
Autor: Jakub Veinlich, miv - 
22. ledna 2020
12:30

Poslední rozloučení s Jaroslavem Kuberou (†72) bude 3. února v Teplicích. Rakev se státní vlajkou bude vystavena v Krušnohorském divadle. Právě o pohřbu zesnulého šéfa Senátu jednal ve středu předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil s vdovou Věrou. Do Teplic přijel staronový místopředseda občanských demokratů především s osobní kondolencí Věře Kuberové a celé rodině. Kuberův tajemník z teplického magistrátu Marek Fujdiak přidal pro Aktuálně.cz podrobnost o příčině smrti: Jaroslav Kubera měl masivní infarkt.

„Mám známé na záchrance, takže informace jsem měl z první ruky. Měl masivní infarkt,“ uvedl Fujdiak pro Aktuálně.cz. Zpráva ho zastihla na rehabilitaci.

„Když jsem vyšel ven, měl jsem čtyři zmeškané hovory. Volali mi známí, jestli je pravda, že zemřel. Já jsem z toho byl tak v šoku, že jsem nebyl schopen nic říct. Ověřoval jsem to na internetu, telefonoval jsem kvůli tomu. Bohužel to tak bylo. Ještě v sobotu večer jsem se díval na záznam z kongresu ODS a jeho projev, kde byl plný síly a humoru,“ dodal Kuberův tajemník z teplického magistrátu.

Volba Kuberova nástupce na konci března

„V pondělí 3. února se bude moci veřejnost od dopoledních hodin rozloučit se zesnulým Jaroslavem Kuberou v Krušnohorském divadle v Teplicích, kde budou i jeho ostatky. Rakev tam bude,“ uvedla tisková tajemnice senátu Sue Nguyen pro Blesk Zprávy. Následně se bude konat pietní shromáždění v pražském Rudolfinu. Pohřeb se uskuteční v rodinném kruhu.

Jasno už je i o volbách jeho nástupce v Senátu, na Teplicku proběhnou 27. a 28. března, termín vyhlásil prezident Miloš Zeman.

Schůzka s Věrou Kuberovou trvala Vystrčilovi zhruba hodinu a půl. Reportér Blesku popsal přímo z místa, že šéfa klubu ODS  doprovázel do domu, kde zesnulý šéf Senátu žil, také současný primátor Teplic Hynek Hanza a také šéf kanceláře předsedy Senátu.

Dům Kuberových v Teplicích hlídali podle všeho po celou dobu schůzky policisté v civilu.  

Auto se všemi účastníky schůzky vjelo ale rovnou do vrat a zhruba okolo 12. hodiny zase odjelo. Miloš Vystrčil ale tehdy nechtěl výsledek jednání nijak komentovat.

Vystrčil: Nejdřív to probereme v Senátu

„Nejdříve budeme mít jednání na úrovni vedení Senátu a členů organizačního výboru. Až po tomto jednání sdělíme výsledek schůzky i podobu pohřbu veřejnosti,“ řekl z auta Blesk Zprávám Vystrčil.

Právě Vystrčil se považuje za politického žáka Jaroslava Kubery. Ve vzpomínkovém Epicentru o zesnulém šéfovi Senátu zmínil šéf senátního klubu ODS své začátky v horní komoře parlamentu, kam nastoupil v roce 2010. Kubera už byl tou dobou v Senátu 10 let, a tak mu prý dával cenné rady.

Video  Jaroslav Kubera (†72) kouřil i ve vládním letadle, vzpomíná Miloš Vystrčil.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

S Věrou Kuberovou se Vystrčil zná osobně dlouhá léta. Když se prý vždy potkaly oba manželské páry, dostali senátoři od svých manželek podle Vystrčila vždy co proto. Kubera byl ženatý 52 let. 

Předseda Senátu zemřel náhle v pondělí dopoledne, udělalo se mu špatně v jeho teplické kanceláři a nepomohl mu ani rychlý převoz do ústecké nemocnice. Kvůli silné nevolnosti mu volala sanitku jeho asistentka. V sobotu přitom oblíbený politik bavil své kolegy na volebním kongresu ODS v Praze. 

Video  V sobotu na kongresu ODS, v pondělí zemřel: Poslední projev Jaroslava Kubery (†72).  - ODS, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

beztedoprdele ( 23. ledna 2020 13:17 )

Ukažte mi jednoho, který opravdu pracuje pro lidí, žádný každý jen pro prachy.

beztedoprdele ( 23. ledna 2020 12:59 )

Dědové mají sedět doma na zadku a užívat si důchodů, jenže oni ne, nebylo by na cigarety a luksusni život, na který si zvykli, nic nedělat a mít se dobře, takových je senátu a poslanecké sněmovně více, takže co na to říct, raději nic

vankr ( 23. ledna 2020 07:42 )

Kdopak ti to sesmolil, absolvente blbšulky?

vankr ( 23. ledna 2020 07:38 )

Kubata dal hlavu za Blata, Kubera za Philip Morris International.Asi si nestihl uvědomit,že kouření škodí dostatečně.Jeho předčasná smrt je varováním.

mbmb ( 23. ledna 2020 07:09 )

co duchod,ale ty velky prachy co nosil k duchodu domu, to a dalsi vyhody o kterych se nam ani nezda!vsak zacnou zpivat "kolegove" casem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa