Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš musel nechat Moniku doma: „Manželky vyřadili.“ Přivezl Zemanův pozdrav do Izraele

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
22. ledna 2020
14:55
Autor: Jaroslav Šimáček - 
22. ledna 2020
06:20

Paní Monika chtěla jet s ním, ale nevyšlo to. Premiér Andrej Babiš (ANO) při dotazu Blesk Zpráv v Jeruzalémě prozradil, že na slavnostní večeři dostal pozvánku 1+0. Není divu. Do hlavního izraelského města se sjely delegace z mnoha států světa, fóra o holokaustu se bude účastnit na 40 lídrů včetně Vladimira Putina a Emmanuela Macrona. A tak dostaly drahé polovičky stopku. Babiše vítal v Tel Avivu, kam vládní speciál ve středu dosedl, velvyslanec Martin Stropnický - taktéž bez manželky Veroniky Žilkové.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu dorazil do Izraele. A jak upozorňoval i při následné schůzce s prezidentem Reuvenem Rivlinem, přiletěl podruhé v životě a tentokrát na žádost prezidenta Miloše Zemana, aby jej na velké mezinárodní akci zastoupil.

Babiš přivezl do Jeruzaléma Zemanův pozdrav, do židovského státu se přitom vrátil po roce - tentokrát však bez manželky Moniky, kterou loni v únoru rozplakala návštěva Muzea historie holokaustu. Hrůzám nacistického vyvražďování bude premiér čelit opět. A to především na čtvrtečním fóru, pořádaném u příležitosti 75 let od osvobození koncentračního tábora Osvětim. S projevem tam vystoupí mj. i ruský prezident Vladimir Putin.

Manželky vyřadili, posteskl si Babiš

„Taky jste zmokli, jak já,“ říkal premiér Babiš při příchodu před české novináře v luxusním pětihvězdičkovém hotelu Waldorf Astoria, kde je ubytován. Přímořský Tel Aviv ho přivítal nesměle vykukujícím sluníčkem, vnitrozemský Jeruzalém ale lednovým deštěm.

„Moje paní chtěla přicestovat, i se těšila, byla i v delegaci. Ale potom nám oznámili, že ta večeře je jeden plus nula, takže manželky z nějakých důvodů vyřadili,“ říkal Babiš na dotaz Blesk Zpráv.

„Původně byla v delegaci. Zkrátka ten formát se změnil údajně z bezpečnostních důvodů, ta akce je samozřejmě z hlediska bezpečnosti a organizace velice náročná. I pro pana prezidenta, který tam všechny hlavy delegací přijímá. Původně to bylo, ale bylo nám řečeno, že je to bez manželek, ta večeře. A potom nemělo smysl, aby moje paní tady byla na hotelu,  když by nebyla přímo v nějakých těch společenských záležitostech,“ pokračoval český premiér.

Video  Babiš přiletěl do Izraele, premiéra vítal Stropnický  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Že jde o velkou akci, dokládal už mumraj na letišti v Tel Avivu. Krátce po příletu české delegace už na ranvej usedalo i vládní letadlo z Itálie, nedlouho poté ze Švédska. A české vlajky musely ze stojanů rychle pryč.

Slzy Moniky Babišové

Babiš vyrazil nejprve za Rivlinem, od kterého slyšel vřelá slova na česko-izraelské vztahy, sám pak zmiňoval možnosti spolupráce včetně oblasti léčebného konopí, zacházení s vodou, v čemž jsou Izraelci světová špička a také v oblasti bezpečnosti a armády.

Právě bývalý šéf ministerstva obrany Martin Stropnický je nyní v Izraeli velvyslancem, a tak Babiše doprovázel od samotného příletu.  Zatímco doma zůstala paní Monika, nepřidala se v oficiální části ani Stropnického žena Veronika Žilková.

Babiš si v únoru 2019 prošel s manželkou Monikou Staré Město, zastavil se u božího hrobu i Zdi nářků, premiérovu manželku pak dojala k slzám návštěva muzea holokaustu.

Fórum o holokaustu

Ve středu se Babiš setká na recepci v prezidentově rezidenci i s premiérem Benjaminem Netanjahuem. S Rivlinem Babiš mluvil o přátelství Česka a Izraele i Prahy s Jeruzalémem. Bez tlumočníka, anglicky. Oba vzpomínali na dobu holokaustu jako na dobu temna, nešlo ale jen o historii - Rivlin rovněž varoval před hrozbou nárůstu antisemitismu v současnosti.

Hlavní částí Babišovy návštěvy bude po setkání s českými přeživšími holokaustu a recepci v památníku obětí nacistického řádění Jad Vašem především World Holocaust Forum v Jeruzalémě, které se koná u příležitosti 75 let od osvobození koncentračního tábora Osvětim, jejž osvobodili vojáci Rudé armády 27. ledna 1945.

Andrej Babiš navštívil Izrael i v únoru 2019, tehdy do Jeruzaléma letěl i s manželkou Monikou. Andrej Babiš navštívil Izrael i v únoru 2019, tehdy do Jeruzaléma letěl i s manželkou Monikou. | Úřad vlády ČR, Foto Blesk - Jakub Veinlich

Babiš na akci s Putinem, Macronem i Čaputovou

Na konferenci byli sezbáni hosté z celého světa. A to včetně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, ruského prezidenta Vladimira Putina či německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera.

USA má zastupovat při neúčasti Donalda Trumpa viceprezident Mike Pence, Trumpův poradce a zeť Jared Kuschner, manžel Ivanky Trumpové, a také demokratka, šéfka Sněmovny reprezentantů a Trumpova hlasitá kritička Nancy Pelosiová, z Velké Británie dorazí princ Charles. Mezi pozvanými hosty je i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Protest polského prezidenta

Kdo naopak oproti původním předpokladům nepřiletí, je polský prezident Andrzej Duda. Ten zrušil účast poté, co mu nebylo umožněno připravit si na konferenci o holokaustu projev, zatímco Putin by před hosty řečnit měl.

„Ukázalo se, že prezidenti Ruska, Německa a Francie – jejichž vlády kolaborovaly s nacistickým Německem – mluvit budou, ale organizátoři nesouhlasili s proslovem prezidenta Polska. Absolutně s tím nesouhlasím,“ postěžoval si Duda v polské televizi. Do Ruska se mezitím opřel i polský premiér Mateusz Morawiecki, který jej obviňuje z „falšování historie“ a kritizuje „ruskou historickou propagandu“.

Video  Babiš v Izraeli tlumočil prezidentovi pozdrav od Zemana  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Babiš před odletem z Prahy na dotaz Blesk Zpráv uvedl, že je mu líto nepřítomnosti polského prezidenta, podotkl však, že by se neměla do těchto pietních záležitostí tahat politika. Sám ale doufá, že se podaří realizovat již letos návštěva izraelského premiéra v Praze. Benjamina Netanjahua však čekají již 2. března izraelské volby.

Napjatá mezinárodní situace

Složitou je však především současná mezinárodní situace. Babiš se do Izraele vydal v době, kdy nadále doutná íránská krize, rozdmýchaná zabitím íránského elitního generála Sulejmáního americkým dronem a následným ostřelováním pozic vojáků USA v Iráku íránskými raketami.

A také katastrofou ukrajinského letadla se 176 obětmi, které bylo sestřeleno 8. ledna nedlouho po startu z letiště v Teheránu. Právě izraelský premiér Netanjahu přitom minulý týden vyzval k obnovení sankcí OSN vůči Íránu, napětí mezi Izraelem a Íránem tak dál stoupá.

Po návratu čeká Babiše jmenování Havlíčka

Na vojenské letiště v Praze-Kbelích se Babiš vrátí z Tel Avivu ve čtvrtek pozdě večer, kolem 23. hodiny – a skočí rovnýma nohama zpět do české politické reality. Již v pátek totiž premiéra čeká jmenování nového ministra dopravy – tím by se měl stát stávající vicepremiér a šéf resortu průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Babiš před odletem okomentoval myšlenku na slučování resortů dopravy a právě průmyslu a obchodu. Novinářům řekl, že nikdo ministerstva slučovat nechce, ale že Havlíček bude řídit obě. Byť se to koaliční ČSSD i komunistům, kteří kabinet podporují, nelíbí.

Babiš podává trestní oznámení

Havlíček nastoupí po potížích se zakázkou za 400 milionů na e-shop na elektronické dálniční známky. „Chvála bohu od 1. února 2020 veškeré zakázky IT musí být schváleny útvarem hlavního architekta na ministerstvu vnitra a půjdou potom na vládu. Takže tím se to zásadně změní,“ slibuje si Babiš.

Problematická zakázka však ještě bude mít dohru. „Dostáváme ještě víc a víc znepokojivé informace, jak to proběhlo. Dneska už skutečně můžu potvrdit, že skutečně podám trestní oznámení. Ty informace, které dostávám i o propojení nějakých osob a celkově, takže je potřeba, aby to policie vyšetřila,“ vzkázal Babiš.

Vondráčka nepochválil

Při komentáři pro české novináře v jeruzalémském hotelu Waldorf Astoria také Babiš reagoval na „neplechu“ šéfa Sněmovny a člena ANO Radka Vondráčka, který ukázal ze svého předsednického křesla na plénu zdvižený prostředníček, čímž dal vzpomenout na podobné gesto expremiéra Mirka Topolánka a sklidil kritiku opozice.

„Samozřejmě to tam nepatří, to se mu nepovedlo a je to nešťastné,“ zkritizoval Babiš Vondráčka. „On argumentuje - myslím, že se i omluvil - že to bylo nějaké dohadování se s nějakým poslancem za hnutí ANO, ale určitě si to mohli nechat nějak mimo Sněmovnu. Nedělá to dobrý dojem, to se fakt nepovedlo. Ale on se omluvil, doufejme, že se z toho už poučí a že se to nebude opakovat,“ uvedl Babiš. „Nebylo to ještě v rámci schůze, bylo to před začátkem. Snad tím pádem to máme za sebou,“ dodal Babiš.

Video  Vondráček ve Sněmovně ukazoval prostředník. Babišův muž to měl za legraci  - PSP ČR
Video se připravuje ...

fotrpjotr ( 22. ledna 2020 14:13 )

Tady diskuze je,proč není i u kulisáka.

Evka4 ( 22. ledna 2020 14:07 )

karambol: Máš pravdu

karambol ( 22. ledna 2020 12:32 )

tomik!! Tvuj táta je hovedo,pí.a,buzna!!

Tubera ( 22. ledna 2020 10:37 )

Cigaretový kouř je dynamickým komplexem více než 4000 plynných i pevných látek vzniklých nedokonalým spalováním cigaret. Obsahuje 43 prokázaných karcinogenů (mezi nejznámější patří dibenzantracen, benzo-a-pyren, dimetylnitrosamin, dietylnitrosamin, vinylchlorid, hydrazin, arsen, kadmium[1]) dále velké množství kokarcinogenů, promotorů nebo suspektních karcinogenů, mutagenů, alergenů a toxických látek. Dále je bohatý na oxid uhelnatý. V kouři se také zároveň nachází malé množství těžkých kovů, kyanovodíku a pro tabákový kouř specifické nitrosaminy.[2] Zároveň tabákový kouř obsahuje také radioaktivní látky (Polonium 210, Olovo 210) díky nimž se plíce silného kuřáka který vykouří 2 krabičky denně ozáří jako při rentgenu plic už za 6 dní.ZAPALTE SI

karambol ( 22. ledna 2020 10:00 )

vemte sebou prase vyžraný Novotnýho at vidí jak by dopad jeho přiblblík tatínek a že by to hovado nebylo nebýt statečných rusu.žid a chce stavět esesá­kum,vr­ahum­,zlo­čincum banderovcu pomník! typický ODS politik dobytek!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa