Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš to schytává za „superministra“. „Vedou nás nemehla,“ útočí opozice kvůli dopravě

Aktualizováno -
21. ledna 2020
13:37
Autor: simao, for, ČTK - 
21. ledna 2020
10:25

Chystá se velké vládní slučování. Ke jmenování vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) ministrem dopravy má dojít již v pátek. Premiér Andrej Babiš (ANO) „zavrhl“ stávajícího šéfa dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) kvůli tendru na e-shop na dálniční známky. Sám však čelí kritice, že se chystá dosadit již čtvrtého muže do čela tohoto ministerstva, které ale i po šesti letech vlády ANO řeší řadu problémů. Resort dopravy je podle opozice v rozkladu. Nejen předseda KDU-ČSL Marek Výborný zmínil, že není možné ukočírovat dvě ministerstva a funkci vicepremiéra.

Antonín Prachař od 29. ledna 2014 do 13. listopadu 2014, Dan Ťok od 4. prosince 2014 do 30. dubna 2019 a do třetice Vladimír Kremlík od Ťokova konce po svůj vlastní pád. To je trojice mužů, která v barvách ANO vedla ministerstvo dopravy. 

Do čela ministerstva má nyní být dosazen vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Babišův oblíbenec, který však již vede ministerstvo průmyslu a obchodu. Jak bude vše zvládat, není jasné. Již nyní však je označován za superministra.

Ke jmenování Havlíčka má přitom dojít v pátek po návratu premiéra Babiše z cesty do Izraele, potvrdil ČTK tiskový odbor úřadu vlády. Může jeden člověk zvládnout dva resorty a ještě roli vicepremiéra? Dle opozice je před Havlíčkem nadlidský úkol.

Kritika za předražený e-shop

Problémů s ministerstvem dopravy je přitom více, poslední tendr za 400 milionů korun na e-shop na elektronické dálniční známky, vypsaný bez výběrového řízení, je podle expertů notně předražený.

Opozici vadí i pomalá výstavba dálniční sítě. „Odvolání (Kremlíka) vnímáme jako krok správným směrem. Ministerstvo dopravy řídí hnutí ANO už šest let, to je nejdéle v historii stran. V průměru ale postavili jen 14 kilometrů dálnic za jeden rok. Je to neodpovědné,“ čilí se místopředseda TOP 09 Jan Jakob.

Video  75 milionů ročně navíc: „Elektronické dálniční známky vyjdou dráž než papírové,“ říká Bláha.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vladimír Kremlík podle opozičních poslanců svou funkci nezvládl. „Dopustil se manažerského selhání, pan premiér to vyřešil za něj sám,“ vyjádřil se k odvolání Kremlíka také Ondřej Polanský z podvýboru pro dopravu za Piráty.

„Ten systém jde naprogramovat za víkend a nestojí to 400 milionu. Jak říkal premiér Babiš sám, vedou nás nemehla,“ zmínil i předseda STAN Vít Rakušan před jednáním Sněmovny. „Dejte tam někoho, kdo s tím pohne,“ apeloval s tím, že za uvedenou částku by bylo 20 mateřských škol. 

Samotný Kremlík by přitom z resortu nemusel odejít úplně. „On (Kremlík) je velice dobrý právník a možná, i s panem Havlíčkem jsme o tom mluvili, že by zůstal v resortu a měl na starosti nějaké konkrétní projekty,“ uvedl totiž v úterý premiér Babiš. 

Těžký úkol pro Havlíčka

Samotná výměna Havlíčka za Kremlíka se také stala terčem další opoziční kritiky. „Já si myslím, že je to ad hoc řešení. Babiš je v personální nouzi. Z nějakého důvodu se ale vzhlédl v Havlíčkovi a myslí si, že jen tak najednou budou ty dva baráky fungovat dohromady,“ míní šéf STAN Rakušan.

Havlíčka si v čele dopravy neumí představit ani předseda lidovců. Vysvětlení bude Marek Výborný (KDU-ČSL) požadovat během interpelací, jak uvedl před jednáním Sněmovny. 

„S respektem k Havlíčkovi – je vicepremiér, ministr a ještě řídí inovaci vědy a výzkumu. Kdyby resort dopravy byl zařízení a seděli tam kompetentní lidé, tak by to bylo zvládnutelné, ale tento resort jde neustále k rozkladu,“ míní Výborný. A rýpl si i do Babiše: „Pořád říká: ,Řídit stát jako firmu.' Tohle ale manažerské řízení není.“

První jednání Sněmovny v roce 2020: Jan Bartošek, Marek Výborný a Šárka Jelínková (KDU-ČSL, 21. 1. 2020) První jednání Sněmovny v roce 2020: Jan Bartošek, Marek Výborný a Šárka Jelínková (KDU-ČSL, 21. 1. 2020) | Blesk

Obavy v ČSSD

Obavy nemá jenom opozice. Na vážkách je i koaliční partner vlády ČSSD. „Nechceme říkat, že se nám to úplně nelíbí, ale je to na diskuzi,“ uvedl na tiskové konferenci předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

Babiš nenavrhl, aby Havlíček resort vedl dočasně do jmenování plnohodnotného ministra, ale funkce by se měl ujmout nastálo. Změna může podle něj být základem fúze ministerstev dopravy a průmyslu.

„Byli bychom neradi, kdyby to bylo do konce funkčního období (...). Koncentrace těchto čtyř gescí by i pro sebelepšího manažera musela být velmi náročná,“ podotýká Chvojka.

Pokud Havlíček bude zastávat dvě ministerské funkce, změní se poměr hlasů ve vládě. „Počet členů vlády se odvozuje od osob, nikoliv od počtu ministerstev, hlas má tedy jen jeden,“ sdělil ČTK ústavní právník Jan Kysela. ANO nyní disponuje deseti hlasy a ČSSD pěti, po jmenování Havlíčka bude tedy poměr 9:5.

Babiš vidí logiku ve slučování ministerstev

Babiš v úterý vyrazil do Veselí nad Moravou a tam o situaci kolem Havlíčkova působení v čele dvou resortů naráz mluvil také. Uměl by si prý představit sloučení hned několika ministerstev. 

„To, že máme tolik ministerstev, je proto, že máme poměrný parlamentní systém. Kdybychom měli většinový, dovolím si říci, že bychom možná mohli mít o čtyři ministry méně. Kdysi jsme měli ministerstvo hospodářství a asi politici měli málo míst, tak z toho udělali tři ministerstva. Klidně by místo tří mohlo být jedno,“ uvedl v úterý Babiš, který by si uměl představit sloučení ministerstev průmyslu a obchodu a dopravy ještě s ministerstvem pro místní rozvoj.

Vyžadovalo by to ale změnu kompetenčního zákona, a tak je podle něj otázkou, zda se fúze zrealizuje.

Podobnou logiku ale nevidí předseda ODS Petr Fiala. „Byli jsme pro sloučení, ale to se musí léta připravovat. Je to naivní představa, že sloučím dvě takto velká ministerstva tím, že tam postavím člověka, který bude mluvit ještě víc, než mluví teď,“ pobouřil se před jednáním Sněmovny Fiala. Podle něj je takto rychlé sloučení naivní a děsivé a bude to fungovat hůř a hůř.

„Není za tím nic jiného než personální krize. Říkal nám na vládě: ,Mám skvělého manažera.' O devět měsíců později odchází Kremlík kvůli manažerskému selhání!“ pobouřil se nad změnou v Babišově kabinetu také předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stranjura. 

Babiš vedle toho vidí logiku i u případného spojení ministerstva práce a sociálních věcí a ministerstva zdravotnictví.

Video  Premiér Andrej Babiš (ANO) oznamuje po jednání vlády odvolání ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO). Resort povede ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) stojící po premiérově pravici.  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

 

 

karambol ( 23. ledna 2020 10:07 )

pokud nás vedou nemehla která zvedla platy,­ducho­dy,ži­votní uroven,ekonomiku pak jak nazvat politická hovada tune­lářu,­zlodě­ju,kmo­tru,kř­iváku,­udava­ču opozice!! řekněte vy galérko zla,mafie,kmotru jak bychom vás měli nazvat občané ví dobytek!!

gejzovic ( 22. ledna 2020 15:14 )

CO kritizuje opozice,ma take zastoupeni v dozorci rade kolik dostali vsimneho to se nedovime, takze maslo nahlave ma take

cocumlte ( 21. ledna 2020 22:17 )

cocumlte ( 21. ledna 2020 22:01 )

oxyx_ ( 21. ledna 2020 21:56 )

Není proč vyčkávat, mohli se předvést, když měli vládu. Nepředvedli nic!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa