Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

40 sirotků do ČR? Nabídli nám starší chlapce, říká Hamáček. Babiš pošle 500 tisíc do Sýrie

Aktualizováno -
20. ledna 2020
10:10
Autor: simao - 
20. ledna 2020
08:09

Kauza 40 sirotků, které údajně Česko odmítlo, pokračuje. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) tvrdí, že Řecko nedodalo seznam dětí, které by bylo možné prověřit a případně převézt do Česka. Hamáček v neděli uvedl, že malé děti „nejsou volné" a v současné době by bylo možné přivézt jen 16leté až 18leté afghánské či pákistánská chlapce, což dál považuje za hrozbu.

„Sice za to schytám kritiku, ale to se nedá nic dělat. Nepřivezu do ČR osmnáctileté Afghánce, protože to pokládám za bezpečnostní riziko. Vždycky když se začne mluvit o dětech, stává se jakékoliv téma citlivým. A já tomu rozumím,“  uvedl na facebooku Jan Hamáček (ČSSD).

Hamáček: Děti nejsou volné, nabídli chlapce 16 až 18 let

„Když se objevila zpráva o 40 sirotcích, kteří čekají v Řecku na pomoc z ČR, vzali jsme to vážně. Požádali jsme řeckou stranu, aby nám poskytli konkrétní seznam dětí, které by mohla ČR přijmout. Nic takového se nestalo,“ upozorňuje vicepremiér.

„Řecká strana jasně řekla, že nám žádný seznam 40 dětí nepošle, že se to musí řešit individuálně. Upozornila na to, že malé děti jsou v nějakých integračních programech na řecké straně, tudíž nejsou volné,“ pokračuje šéf vnitra.

Video  Spor o syrské sirotky: Hamáček varuje před dovezením mladých Afghánců do Česka  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy / foto Reuters
Video se připravuje ...

„V současné době by bylo možné do Česka přivézt afghánské a pákistánské chlapce mezi 16 a 18 lety. Řekové sami říkají, že jejich umístění do rodin není realistické a vyžadovalo by to umístění do speciálních ústavů. A to se pak celá realita jeví trochu jinak,“ dodává k ožehavému tématu Hamáček.

Dokument z Athén: Napravme reputaci ČR

Jeho slova potvrzuje i dokument z českého velvyslanectví v Athénách, které celou záležitost komunikuje. Blesk Zprávy jej mají k dispozici, píše se v něm, že „žádost MV ČR o ,seznam 40 konkrétních dětí s cílem podrobit je bezpečnostnímu prověření′ je vítaná, ale nerealistická“.

„K převozu do CZ budou určeni pouze UAM, kteří nemají v EU příbuzné a u kterých neprobíhá řízení vedoucí ke sloučení rodiny. Relokace by se tak de facto týkala cílové skupiny pubescentů především mužského pohlaví před dovršením plnoletosti,“ stojí v dokumentu.

Padlo i doporučení. „ZÚ doporučuje vycházet GR požadavkům pokud možno bez prodlení vstříc. Z pragmatického hlediska není v tuto chvíli prvořadým cílem MZV převoz 40 anonymních UAM (který bude dlouhodobým a administrativně náročným procesem s nejistým koncem), ale převzít iniciativu v dialogu s GR a napravit reputaci ČR jako nekooperujícího partnera,“ dodává český zastupitelský úřad v Řecku.

Hamáček v neděli v televizi Prima řekl, že Česko dětské uprchlíky z řeckých táborů nepřijme. A potvrdil, že Řecko požadovaný seznam 40 sirotků, jimž by mohla česká strana pomoci, neposkytne. Kauzu pokládá za uzavřenou.

Babiš posílá půl milionu ze svého

To premiér Andrej Babiš (ANO) nyní uvedl, že nepočítá s vybudováním centra pro syrské sirotky, které původně plánoval. Tamním organizacím, které se starají o děti bez jednoho nebo obou rodičů, osobně pošle 500 000 korun. Problém podle něj není v nedostatku zařízení, ale v penězích.

V Sýrii je podle Babiše dost křesťanských i muslimských organizací, které se o děti bez jednoho či obou rodičů starají. Chybí jim však peníze například na oblečení či na platy učitelů. "Kvůli válce tam nefungují banky, a tak nás oslovila jedna místní organizace s žádostí o finanční pomoc. Já jim osobně pošlu 500.000 korun a doufám, že se ke mně připojí další," uvedl Babiš a facebooku.

Babiš v dubnu napsal, že má pro centrum pro sirotky vybraný pozemek v Sýrii. Vybudování centra zhruba pro 50 dětí, včetně sportovišť a školy, mělo stát zhruba 65 milionů korun. Realizovat ho měla firma Cubespace, která staví modulové domy. Babiš projekt pojal jako svou osobní iniciativu, podle něj by nebylo efektivní, kdyby to organizovaly úřady. V listopadu ale týdeník Respekt napsal, že se plán neuskuteční.

Babiš svou iniciativou ohledně centra reagoval na předchozí návrhy europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL), aby Česko přesunulo na své území 50 syrských sirotků z uprchlických táborů v Řecku. Iniciativa Češi pomáhají pak koncem listopadu oznámila, že má seznam zhruba 200 rodin, které by byly ochotny dětské uprchlíky z řeckých táborů přijmout.

Podle zástupců organizace Lékaři bez hranic bylo loni v listopadu v Řecku na 5000 dětských uprchlíků bez doprovodu. V centru na ostrově Samos s kapacitou 650 míst pobývalo 7000 lidí, dětí bez doprovodu tam bylo 300. Méně než 13 let bylo 15 procentům dětí.

karambol ( 25. ledna 2020 11:00 )

neziskovky jsou pro svuj prospěch největší zrudy,zločinci!!

salto ( 20. ledna 2020 19:56 )

anonym01: Pozor ať ti nepraskne žilka a taky bych ti doporučil kupovat kvalitnější matroš

11karel11 ( 20. ledna 2020 14:29 )

Krávo.

11karel11 ( 20. ledna 2020 14:24 )

Ještě nikdo nenapsal, co dělají jejich rodiče. Proč nebojují za jejich svobodu? Proč utíkají zbaběle a chtějí bezpracně žít a nestarat se o děcka. V Česku je dosti sirotků, útulků, které přežívají a tady se škemrá na zachránění dětí v Africe. Je toho plná televize a co jejich nezodpovědní rodiče, proč se nestarají, jen se kurví a dělají děcka. Česko starej se především o Česko.

karambol ( 20. ledna 2020 11:36 )

díky bohu za Babiše!!!!ještě se zbavit Šroj­drové,­Zadec­hovský­ho,Pe­karo­vé arabistky,Farskýho křivá­ka,Ka­louska­,Něm­cový starý slizký vydry a bude veselejší život!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa