Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

ODS z vedení „vypudila“ ženy. Udženiju nahradil Stanjura, Fiala zůstává

Aktualizováno -
18. ledna 2020
23:21
Autor: vei, sab, dp - 
18. ledna 2020
05:10

V nové koncertní hale se v sobotu v Praze sešli členové ODS, aby si zvolili nové vedení. Úvodem kongresu zazpíval zpěvák Dan Bárta hymnu. K moderování dne se vrátila tradiční dvojice starostka Prahy 2 Jana Černochová a šéf poslaneckého klubu strany Zbyněk Stanjura. Krátce po začátku vystoupili šéfové TOP 09, STAN a KDU-ČSL. Předseda Petr Fiala svým projevem porušil pravidla - měl řečnit 25 minut, mluvil 40 minut. Svůj post nakonec obhájil, neměl protikandidáta. Alexandra Udženija z vedení strany vypadla, pozici získal Stanjura. Řadovými místopředsedy zůstávají Martin Kupka, Miloš Vystrčil a Martin Baxa, nově se k nim připojí Alexandr Vondra.

  • 29. kongres ODS začal v sobotu 18. ledna 2020 v 10:30, skončil krátce před půlnocí.
  • Dosavadní šéf strany Petr Fiala neměl protikandáta, svůj post proto obhájil.
  • Překvapení se konalo u volby 1. místopředy strany. Alexandra Udženija nezískala potřebný počet hlasů.
  • S proslovem vystoupil řeporyjský starosta Pavel Novotný, všechny přítomné v sálu urazil.
  • Post 1. místopředsedy nakonec obsadil šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura
  • Řadovými místopředsedy zůstávají Martin Baxa, Martin Kupka a Miloš Vystrčil. Nově se k nim vrací Alexandr Vondra.
  • Na místě byla řada známých tváří, nechyběli bývalý premiér Petr Nečas či exministr vnitra Ivan Langer.
  • Několik bodů programu se nestihlo, jednání se značně protáhlo.

29. kongres ODS ONLINE
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
23:26
18. 1. 2020
!

Kongres skončil posledními slovy předsedy strany Petra Fialy. Děkujeme, že jste sledovali jednání ODS s námi a přejeme dobrou noc. 

29. kongres ODS: Kompletní nové vedení strany na tiskové konferenci (18.1.2020)
23:20
18. 1. 2020

Předseda Petr Fiala v závěrečné řeči poděkoval Janě Černochové, která se nakonec stala jedinou moderátorkou. První místopředseda strany Zbyněk Stanjura moderovat po svém zvolení přestal.

"Část programu jsme nestihli, ještě se k tomu vrátíme," řekl Petr Fiala s tím, že to co dnes zaznělo bylo to nejzajímavější, co mohlo dnes mezi politickými stranami zaznít. Řekl také, že delegáti zvolili silné vedení. "Dnes byl den D, zítra si po dlouhém a náročném dni odpočineme a v pondělí do toho půjdeme naplno. Tak šťastný návrat domů přátelé a dobrou noc," ukončil kongres ODS předseda Petr Fiala.

23:10
18. 1. 2020

Moderátorka sjezdu Jana Černochová řekla, že v politické diskuzi vystoupili všichni přihlášení a tento bod ukončila. Zároveň poděkovala jménem vedení strany delegátům, hostům, členům komisí, manažerům ODS, produkci, režii, karemanům, fotografům, technikům, novinářům, osvětlovačům a všem ostatním, kteří pomohli sjezd připravit a poskytli zázemí. Předala slovo předsedovi strany Petru Fialovi.

23:05
18. 1. 2020

Do politické diskuze se zapojují dosud méně výrazní členové. Vymezují se zejména proti premiéru Andreji Babišovi. Někteří z nich také vyzývají k tomu, aby ODS byla zajímavější pro mladší voliče. Podle řečníků by také bylo dobré, kdyby do strany vstupovalo víc mladých lidí a víc mladých se objevovalo také na kandidátkách. Tématem je i klimatická krize, či důchodová reforma.

22:57
18. 1. 2020

V rámci politické diskuze vystoupila i kandidátka na první místopředsedkyni i místopředsedkyni Marie Kubíková. "Prosím, příště nedopustme, abychom řečnili k takhle prázdnému sálu, zorganizujme důstojný dvoudenní kongres, kde bude první den dnem diskutujících, dnem, kdy budeme ovlivňat své postoje a den druhý, den volební. Myslím si, že ODS si to velmi zaslouží," řekla. Vyzvala také k vytvoření stínové vlády.

22:31
18. 1. 2020

Všechny body byly usneseny, politická diskuze pokračuje. V sále je neklid, Jana Černochová musela delegáty vyzvat k většímu tichu. "Kdo si chce povídat, může jít do předsálí," vzkázala účastníkům kongresu. 

22:18
18. 1. 2020

ODS se nakonec rozhodla, že je stále ještě usnášeníschopná. Urychleně ale přistoupila k hlasování o usneseních a stanovách, dokud to jde. Pak bude obnovena politická diskuze. 

Staronový předseda ODS Petr Fiala a první místopředsedkyně strany Alexandra Udženija po volbě předsedy. (18. 1. 2020)
22:11
18. 1. 2020

Moderátorka Jana Černochová musela přerušit probíhající politickou diskuzi. Počet delegátů v sále klesl natolik, že ODS na hraně toho, aby se mohla usnášet. Momentálně se řeší, jak situaci vyřešit. 

22:02
18. 1. 2020

Předseda pražského regionu a místostarosta Prahy 9 Tomáš Portlík přivítal stranické kolegy na svém území. Hala, ve které se kongres koná, totiž stojí na Praze 9.

21:58
18. 1. 2020

Počet delegátů v sále klesá. Jana Černochová poprosila, aby delegáti vydrželi do hlasování závěrečných usnesení. K tomu by mělo dojít před závěrečným projevem předsedy. Do diskuze je nyní přihlášených 14 lidí.

21:55
18. 1. 2020

Začíná politická diskuze. Jako první vystupuje Miroslava Němcová. Podle svých slov přemýšlela, jestli vzhledem k pozdní hodině vůbec vystoupí.

Němcová kritizuje současnou vládu, vadí jí na ní podíl komunistů. Ve svém projevu hodnotila stav demokracie v České republice. Dotkla se i zahraniční politiky, pak ji ale Jana Černochová upozornila, že už překročila časový limit. Hlavním sdělením Miroslavy Němcové bylo zastavit vliv Andreje Babiše (ANO). V politické diskuzi je možné vystoupit na 6 minut.

29. kongres ODS: Poslankyně Miroslava Němcová odmítla nominaci na post místopředsedy strany (18.1.2020)
21:42
18. 1. 2020

Členové teď měli mluvit o programu strany s názvem Země, která vítězí. Vedení strany ale upozornilo na to, že v tak pozdní hodinu by se tomu členové nevěnovali s patřičnou pozorností. Členové se tedy shodli bod přesunout na jindy. "Mysleli jsme si, že k tomu dojde někdy v šest hodin," řekla Jana Černochová.

21:35
18. 1. 2020

Není jasné, kdy kongres ODS skončí. Zřejmě se protáhne do nočních hodin. Předseda Senátu Jaroslav Kubera ve svém projevu uvedl, že vedení haly je k nim vstřícné a prodlouží jim parkování.

21:20
18. 1. 2020

Předseda Senátu se vyjadřoval k ochraně životního prostředí, k zadlužování a exekucím. Pochválil i svého žáka Vyskočila. "Je tak pracovitý, až nám to leze na nervy," řekl s nadsázkou Kubera. "Mám tady toho ještě hodně, ale to bysme tu byli do rána," uvedl Kubera, ten mluvil při projevu zpaměti, na papíře měl jen některé body.

Koho ale nepochválil je Jan Skopeček. O něm řekl, že byl líný kandidovat. Uvedl, že ho to mrzí, protože Skopečka prý strana bude potřebovat.

Svým stranickým kolegům narozdíl od Pavla Novotného poradil, aby se příliš nesoustředili na sociální sítě a více s lidmi mluvili z očí do očí. "Bez Twitteru seš mrtvej člověk," říkali prý Kuberovi přátelé, když kandidoval do Senátu, který teď vede.

Ve svém projevu také Kubera pozdravil svoji manželku, která dnes slaví narozeniny. "Jestli si myslíte, že život s předsedou Senátu je těžký, tak se mýlíte. Život s vodnářem. To je! Najděte si to. Žít s vodnářem, to je pro chlapa skoro jako žít s učitelkou," zavtipkoval vodnář Kubera.

21:15
18. 1. 2020

"Je to opravdu takový fičák, že si to málokdo umí představit, ale protože mě to šíleně baví, tak je to brnkačka, když vás totiž práce baví, tak máte půlku udělanou," řekl o své práci v projevu na kongresu předseda Senátu.

"Politologové se nám přemnožili jako hraboši," rýpl si Kubera. Pak si ale uvědomil, že i stranický šéf Petr Fiala je taktéž politolog. "Omlouvám se pane předsedo, ale vy už to neděláte, že?" zachránil to šéf Senátu.

Kubera také podotknul, že novoroční projev byl jeho nápad. Vondráček, Babiš i Čižinský se přidali až poté. Rýpl si také do toho, že předseda vlády dostal lukrativnější vysílací čas. Premiér Babiš ho totiž přednesl v tzv. prime time, tedy v hlavním vysílacím čase.

21:11
18. 1. 2020

Šéf Senátu Jaroslav Kubera na úvod svého proslovu řekl, že během kongresu již nachodil 7,5 kilometrů. Narážel tím na svůj zlozvyk kouření, kvůli kterému chodil ven. „Patřím k těm neřestníkům, kteří platí tři čtvrtiny našeho zdravotnictví,“ zmínil Kubera.

Projev předsedy Petra Fialy byl podle něj nejlepší, který kdy slyšel. Jen brněnský profesor podle něj ale nestačí k tomu, aby ODS porazila ANO. Musí se zapojit všichni členové strany, kterých má ODS více než konkurence.

29. kongres ODS: Šéf Senátu Jaroslav Kubera během proslovu (18.1.2020) 29. kongres ODS: Šéf Senátu Jaroslav Kubera během proslovu (18.1.2020)
21:00
18. 1. 2020

Do Výkonné rady se dostali Stanislav Blaha se 428 hlasy, Martin Červíček se 431 hlasy, Eva Decroix se 417 hlasy, Filip Dvořák se 420 hlasy, Karel Haas se 423 hlasy, Pavel Karpíšek se 426 hlasy, Martin Kuba se 405 hlasy, Jan Mraček se 409 hlasy, Dan Ramzer se 425 hlasy, Jan skopeček se 435 hlasy, Michal Šidák se 422 hlasy, Libor Šťástka se 424 hlasy, Evžen Tošenovský se 426 hlasy a Michal Zácha se 425 hlasy.

Všech 449 hlasovacích lístků bylo tentokrát platných. Po předchozím poučení se tak členové zřejmě zdrželi malůvek, na které bylo ze strany volební komise upozorňováno.

Předseda volební komise také poděkoval regionům za lidi, které nominovali na sčítání hlasů. Ocenil jejich rychlost, což jim prý všem usnadnilo práci a ušetřilo čas. 

20:57
18. 1. 2020

Ve vedení strany nově není žádný ženský element. Kromě SPD je tedy ODS jedinou parlamentní stranou, která nemá ve vedení ženu. 

"U nás neplatí žádné kvóty, u nás neplatí žádné rozhodování shora, rozhodují delegáti i delegátky," reagoval na dotazy k absenci ženy ve vedení strany její šéf. Podle Fialy má ODS výrazné členky na jiných místech. "Nepřikládal bych tomu žádnou velkou váhu a není to žádný signál," řekl předseda.

20:50
18. 1. 2020

Předseda Petr Fiala na tiskové konferenci řekl, že předpokládá, že místo pěti opozičních demokratických stran by do sněmovních voleb mohly jít tři politické subjekty. Není podle něj ale zatím jasné, jestli se ODS vůbec s někým spojí.

Fiala také uvedl, že nechce, aby vznikali kočkopsi a také, aby nepropadaly hlasy pravicových voličů. Vyzkoušet spolupráci chce nejprve na úrovních krajské a senátní. Do Vánoc by podle jeho slov mělo být jasno, v jakych formacích se pujde do sněmovních voleb.

29. kongres ODS: Kompletní nové vedení strany na tiskové konferenci (18.1.2020) 29. kongres ODS: Kompletní nové vedení strany na tiskové konferenci (18.1.2020) 29. kongres ODS: Kompletní nové vedení strany na tiskové konferenci (18.1.2020) 29. kongres ODS: Kompletní nové vedení strany (18.1.2020)
20:42
18. 1. 2020

Novináři se Alexandra Vondry ptali i na jeho deset bodů, které představi. "Já je myslím vážně, já si nedělal legraci," řekl Vondra. Předseda Fiala například s úsměvem ocenil to, že by chtěl národní fotbalový stadion umísit do Brna.

Padl i dotaz na záměr umístit na území České republiky leteckou základnu. Vondra uvedl, že to již diskutoval s Američany, když byl ministr obrany a například na dnech NATO, které se konají v Ostravě. Přiznal ale, že v té době byl prezidentem Barack Obama a teď už je jiná situace. Upozornil, že ODS nevládne.

 

20:35
18. 1. 2020

Nové předsednictvo strany předstoupilo na tiskové konferenci před novináře. Předseda Petr Fiala uvedl, že kongres dokázal, že ODS není nudná strana. "Takto poskládané vedení má velmi silný mandát," řekl předseda a opět poděkoval Alexandře Udženiji, kterou již členové na post první místopředsedkyně nezvolili.

"Občan tu má být pánem, ne stát," řekl Fiala a uvedl také, že chce dovést stranu do vlády, aby ukončil polokomunistickou vládu.

Nástupce Udženiji Zbyněk Stanjura řekl, že dopoledne ještě netušil, že bude kandidovat. Zatím prý nemá žádný podrobný plán, ale už nyní ví, že chce důsledně hájit zájmy střední třídy a díky tomu by měla podle něj ODS sestavovat příští vládu. Na dotaz Blesku Stanjura odpověděl, že by si chtěl nechat funkci předsedy poslaneckého klubu ODS do konce funkčního období.

Že si na funkci příliš nebrousil zuby, uvedl i Alexandr Vondra. Jeho témata jsou podle něj svoboda, lidská práva, zahraniční a evropská politika a životní prostředí. "Už mě jen tak něco nerozhodí," uvedl s tím, že už má zkušenosti, které může nabídnout.

 

20:25
18. 1. 2020

Na zvolení Petra Fialy reagoval i šéf koministů Vojtěch Filip. Ke gratulaci přidal i pobídnutí, aby ODS více vnímala podněty oponentů. Zanedlouho se bude konat i sjezd KSČM, kde bude právě Filip obhajovat svůj post předsedy.

20:14
18. 1. 2020

V programu se ODS posunula o kus dál. Teď volí Výkonnou radu strany, ve které mají zastoupení kraje. "Žádné domalůvky a srdíčka, to si nechte na výtvarnou soutěž někam jinam," napomenul kolegy Petr Bendl, protože nebylo jasné, zda je v takových případech hlas platný.

20:12
18. 1. 2020
!

Místopředsedy ODS se stali Martin Baxa s počtem 338 hlasů, Martin Kupka se 405 hlasy, Miloš Vystrčil se 432 hlasy a Alexandr Vondra s největším počtem hlasů. Získal jich 443 a doplní tak trojici mužů, kteří do těď už místopředsedy byli.

Na místoředsednický post nedosáhla Marie Kubíková, získala pouze 64 hlasů. Místopředsedou se nestal ani Pavel Novotný, ten získal 103 hlasů.

Z původních devíti kandidátů z boje dobrovolně odešli tři. Těmi jsou Miroslava Němcová, Jan Skopeček a Zdeněk Nytra.

19:38
18. 1. 2020

Projevy, které na sjezdu ODS zazněly, zkritizovala kromě svého stranického šéfa Hamáčka i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Fialovej-blb ( 19. ledna 2020 17:19 )

Ta ODSka je fakt ubohost sama... Vondra, Topolánek, Langr, Benda, Bendl, Němcová, Stanjura, Novák­..No­votný­....­.stra­ka vedle straky.A ještě mají tu drzost kritizovat nejlepšího Babiše...! Zavřel vám kohouty, co? Hnusáci hnus­ný..­.nenaž­raný­...
Kazdé ráno dekuji Bohu za našeho p. Babiše a p.Zemana 👍❤
Žumpa Blesk se bojí přispěvků kde se zaslouženě chválí uspěchy p. Babiše a Zemana, a piše se pravda na ostatní žumpu slunič­kařskou­...ka­varen­skou­🤮👎

e.lesanova ( 19. ledna 2020 15:51 )

ODS je absolutně NEVOLITELNOU stranou...ten zbytek ještě "normálních" členů by měl kvapíkem vzít nohy na ramena...včerejší "představení" bylo
představením trapnosti, planých slibů jimž nevěří ani oni, natřásání si samolibého ega některých aktérů, omleté fráze a jako pouťová atrakce řeporyjský ondoň To bylo na velkého panáka i pro abstinenty

Fialovej-hnus ( 19. ledna 2020 14:37 )

Ta ODSka je fakt ubohost sama... Vondra, Topolánek, Langr, Benda, Bendl, Němcová, Stanjura, Novák­..No­votný­....­.stra­ka vedle straky.A ještě mají tu drzost kritizovat nejlepšího Babiše...! Zavřel vám kohouty, co? Hnusáci hnus­ný..­.nenaž­raný­...
Kazdé ráno dekuji Bohu za našeho p. Babiše a p.Zemana 👍❤
Žumpa Blesk se bojí přispěvků kde se zaslouženě chválí uspěchy p. Babiše a Zemana, ale piše se pravda na ostatní žumpu slunič­kařskou­...ka­varen­skou­🤮👎

vxftghugfdsrgghb ( 19. ledna 2020 14:24 )

Ta ODSka je fakt senkrovna. Vondra, Topolánek, Langr, Benda, Bendl, Němcová, Stanjura, Novák...straka vedle straky.A ještě mají tu drzost kritizovat Babiše. Zavřel vám kohouty, co? Hnusáci hnusný.
Kazdé ráno dekuji Bohu za Babiše a Zemana 👍❤
Žumpa Blesk se bojí přispěvků kde se zaslouženě chválí Babiš a Zeman ale piše se pravda na ostatní žumpu slunič­kařskou­...ka­varen­skou­🤮👎

123454521 ( 19. ledna 2020 13:48 )

Jé, to seš ty z vedlejšího pokoje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa