Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Chvilkaři“ bouřili proti Babišovi u vlády. Premiér si u Zemana pochutnával na pstruhovi

Aktualizováno -
17. prosince 2019
21:10
Autor: ČTK, vei - 
17. prosince 2019
07:10

 Spolek Milion chvilek bude příští rok pokračovat v protestech, chce ukazovat, že lidem není demokracie lhostejná. Organizátoři dnešní demonstrace v Praze také vyzvali účastníky, aby se zajímali o druhé a aby převzali díl odpovědnosti za stav společnosti. Lidé se podle nich mohou na stránkách spolku přihlásit k závazku, že jim záleží na demokracii, najdou si pro ni chvilku a v případě potřeby ji budou bránit. Premiér měl ale během úterní demonstrace jiný program - na lánském zámku povečeřel s prezidentem Milošem Zemanem. Od hlavy státu dostal plnící pero s věnováním.

Předseda Milionu chvilek Mikuláš Minář prohlásil, že demonstranti chtějí politiky, kteří nebudou lhát, krátst, nebudou ve střetu zájmů a budou respektovat demokratické instituce. Lidé také podle něj chtějí žít v zemi, kde se daříé svobodě a spravedlnosti a kde se občané nemusejí bát.

Dnešní demonstrace začala na Václavském náměstí, protestující poté došli kolem úřadu vlády na Klárov. Podle policejního odhadu na akci dorazilo kolem 15.000 lidí, Minář uváděl desítky tisíc. Demonstranti požadovali demisi premiéra Andreje Babiše (ANO),

V hlavní části akce na Klárově vystoupili i představitelé sněmovních opozičních stran s výjimkou SPD. Kromě nich pozvali organizátoři také místopředsedkyni Zelených Magdalenu Davis, která mluvila o potřebě chránit českou krajinu nebo poslance Jana Čižinského (za KDU-ČSL).

Čižinský na demonstraci mluvil o tom, že pro změnu je nutná angažovanost běžných lidí, jako příklad uváděl své politické angažmá v komunální politice. „Třicet lidí změnilo městskou část, 300 lidí změnilo Prahu, 3000 změní celou naši zem,“ řekl. Vyzval k podpoře svého nového politického projektu 3000 statečných, který by měl spolupracovat s demokratickými stranami a dodávat jim hlasy.

Protestní akci na Klárově ukončil společný zpěv české hymny. Ještě předtím Minář vyzval účastníky demonstrace, aby si na Štědrý den zapálili svíčku pro demokracii a na Nový rok připili „na změnu, na budoucnost bez Babiše“.

Babiš večeřel u Zemana v Lánech

Premiér ve chvíli, kdy demonstrace startovala, dorazil na lánský zámek na pravidelnou schůzku s prezidentem Milošem Zemanem.  Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček Blesk Zprávám řekl, že Zeman premiéra pohostil filátkem ze pstruna na másle s opečeným bramborem, jako dezert se podávaly moravské koláčky.

Prezident předal premiérovi také dárek. Podle informací Blesk Zpráv dostal Babiš plníci pero s věnováním. Pero dal Zeman také nedávno k 90. narozeninám bývalému ministru průmyslu a obchodu Miroslavu Grégrovi. 

Babiš měl zas Zemanovi přivést koš plný uzenin a koňak. 

Babiš také prezidentovi přivezl Národní investiční plán své vlády. Oba politici hovořili i o nedávném summitu Evropské rady, kterého se zúčastnil Babiš, a vrcholného setkání NATO, na němž Českou republiku zastupoval Zeman.

Schůzka na Zámku v Lánech trvala zhruba hodinu a půl. Před odjezdem přišel Babiš na chvíli před novináře. „Popřáli jsme si krásné svátky,“ uvedl.

Premiér informoval Zemana, že pondělní rozhodnutí vlády o odvolání Navrátila bylo jednomyslné. Navrátil se podle Babiše zasloužil o vybudování nového kybernetického úřadu i zákona. „Fungování ale zkrátka nebylo podle našich představ a hlavně komunikace nefungovala,“ poznamenal Babiš. Opoziční politici argumenty vlády zpochybňují a naznačují, že důvodem mohlo být varování NÚKIB před hrozbami z Číny.

Babiš předal Zemanovi dokument se seznamem strategických investic, které mají podle vlády do roku 2050 dosáhnout osmi bilionů korun. Z toho přes šest bilionů má jít na investiční akce v dopravě. Národní investiční plán podle opozice i některých ekonomů není realistický, chybí v něm plán financování nebo harmonogram uskutečnění jednotlivých cílů.

Dnešní setkání na lánském zámku se konalo už v době prezidentovy dovolené, kterou Zeman zahájil v pondělí. Hlava státu svou dovolenou kvůli pracovním povinnostem přeruší také 26. prosince, kdy pronese své tradiční vánoční poselství. Znovu by se Zeman s Babišem měli potkat v Lánech na tradičním novoročním obědě, kterého se účastní i manželky politiků.

Video  Babiš je trapný a dělá velkou chybu, povede to k jeho brzkému konci, říká Farský ze STAN.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

pindal ( 20. prosince 2019 16:53 )

To žádnej rozumnej člověk neudělá.

pindal ( 20. prosince 2019 16:50 )

Hujere,zkus jít mezi stádo hlupáků,ještě k tomu rozblázněných a zkus s nimi diskutovat,jestli ti budou rozumět a ty jim.

dobryclovek ( 20. prosince 2019 08:59 )

anonym zvolíme tebe.

marmat ( 18. prosince 2019 14:54 )

8.12.2019 10 000,00 CZK Bezhotovostní příjem PETR JIŘÍ
VĚŘME, ŽE STIHNE I NĚJAKOU MENŠÍ CHARITU

marmat ( 18. prosince 2019 14:52 )

nepište si, už je to tady velká havárie trollů ......počítaj vám MCH řádky ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa