Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„ODS mě nikdy nevyhodí.“ Novotný to schytal od kolegů, první dáma Udženija ho hájí

Aktualizováno -
14. prosince 2019
22:25
Autor: Jakub Veinlich - 
14. prosince 2019
05:01

Když se dnes řekne ODS, řadě lidí vytane v poslední době především kontroverzní starosta z pražských Řeporyjí Pavel Novotný. Upoutal na seve pozornost především kvůli stavbě pomníku vlasovcům, které jedni mají za zrádce, druzí za zachránce. Jenže někteří občanští demokraté mají za to, že Novotný dělá partaji ostudu a na jeho místě by se mírnili. První dáma ODS Alexandra Udženija se však Novotného v rozhovoru pro Blesk Zprávy zastala. Zatímco šéf Senátu Jaroslav Kubera ho kritizoval.

„Protekčního spratka“ Novotného přestávají v ODS vydýchávat. Ozvali se to například jeden z možných kandidátů na místopředsedu strany, dnes europoslanec Alexandr Vondra, nebo předseda Senátu Jaroslav Kubera.

Vondra sice podle svých slov chování Novotného vůči Rusku chápe, vyhlašovat mu ale válku z trakaře je podle něj moc, a tak Novotného mírně koriguje. „Já rozumím, proč to Novotný udělal, naši voliči jsou naštvaní, že někdo leze Rusům do zadku, ale není normální, aby vyhlásil starosta z trakaře válku,“ míní bývalý ministr zahraničí, podle kterého by se neměla podobná komunikace zbytečně vyhrocovat.

„Dneska funguje komunikace na tom, kdo dá ′boxerštější′ vyjádření, to je zhoubná politika. Novotný a voliči reagují na podbízení se Rusku. Je to ale od jednoho extrému ke druhému,“ dodal na adresu Novotného Vondra.

Kubera nechce nikoho raději urazit

Negativně vidí Novotného současné aktivity i předseda Senátu Jaroslav Kubera. Není to přitom tak dávno, co právě on patřil mezi nejvýstřednější politiky občanské demokratické strany.

„Budu se snažit být velmi diplomatický a velmi eufemistický a řeknu to tak, že konzervativní strana si zaslouží konzervativní vystupování. To je vše, co k tomu řeknu, abych nikoho neurazil,“ uvedl Kubera pro Blesk Zprávy.

Pro iDnes.cz dodal, že pro stavění památníku vlasovcům není. „Já bych to nepodporoval, jsem odpůrce. Nejsem ani příznivcem pojmenovávání náměstí a ulic po někom, pak se vždycky ty názvy mění. Nestavěl bych to, nejde o těch tři sta vojáků, tyhle věci už do téhle doby nepatří, to jsou historické věci. Pravd je celá řada. Jakmile někdo začne vykládat tu svoji pravdu za tu jedinou správnou, tak je to vždycky špatně,“ míní.

„Já bych ho zřejmě nevolil, protože to není můj šálek čaje, takový ten drakonický postup. Možná je to stářím. ODS je konzervativní strana a její metody by měly odpovídat jejímu zaměření,“ dodal.

Novotného vzkaz Kuberovi

Podle Kubery budou chtít navíc někteří delegáti sjezdu zřejmě téma Novotný otevřít i v lednu na pražském volebním sněmu strany - konkrétně se tak stane 18. ledna.

Své vystoupení navíc nevylučuje k tématu vlasovců i samotný řeporyjský starosta. „I pan předseda (Petr Fiala, pozn. redakce), tehdy starostu Novotného podpořil, byl u něj v Řeporyjích a on mu slíbil, že už nebude sprostý. Myslím, že i pan předseda mění názor v tom smyslu, že už se to příliš k ODS nehodí,“ krotí svého stranického kolegu o dvě generace starší Kubera.

Novotný v reakci na článek Blesk Zpráv napsal: „Pan Kubera má nový koníček, vzkazovat mi, že se o mě bude mluvit na kongresu. Děkuji za informaci. To je dobře. Já se tam chystám promluvit taky, tak že bychom si to, Jardo, vyříkali tam, co myslíš?“

To šéf ODS Petr Fiala si na dotaz Blesk Zpráv, jestli začíná Novotného vnímat negativně, jak tvrdí například Kubera, ponechal spíš neutrální stanovisko. „Nesleduji online dění v Řeporyjích, či na facebooku Pavla Novotného. Nevím, k čemu novému se vyjadřovat,“ odpověděl na dálku z Plzeňska, kam vyrazil mezi podporovatele ODS.

ODS mám rád, nikdy mě nevyhodí, míní Novotný

Novotný v sobotu vzkázal, že by nikdy nezašel tak daleko, jako Václav Klaus mladší, který byl ze strany vyloučen. „ODS mě nikdy nevyhodí. Důvod prostý - nebude muset. Já jsem loajální pěšák. Mě když jednou zavolá Petr Fiala nebo Alexandra Udženija, nebo já nevím a řekne ′Pavle, bohužel je čas′, tak já udělám, co se mi řekne a sám. Nikdy bych nedostal situaci tam, kam jí dostal junior. Mám ODS rád,“ hájí se Novotný.

A k šéfovi Senátu dodává: „Já mám Kuberu rád. Poslední rok je nějaký divný, ale to je jeho věc. Nějaké řeči na kongresu o mé osobě stejně neproběhnout, nebude na to čas a budou jiné věci k řešení. Jen je proti mě nějakej zaujatej poslední dobou. Má na to právo. Jen už se opakuje.“ 

Udženija: Novotný je extravagatní, ale náš

A jak vnímá kontroverzního, zato ale dost slyšitelného starostu první dáma ODS Alexandra Udženija? Blesk Zprávám řekla, že je Novotný sice dost extravagantní, ona sama by tímto způsobem nekomunikovala, vycházející politickou hvězdu má prý ale za odéésáka tělem i duší.

Co říkáte jako místopředsedkyně ODS a pražská zastupitelka na vystupování vašeho řeporyjského starosty Pavla Novotného?

Pavel Novotný je úspěšný starosta, extravagantní, jiný. Osobně ho mám velmi ráda, ale jeho způsoby nejsou způsoby, které bych já používala jako způsoby komunikace. Nutno ale říct, že vyhrál volby, vždycky se choval stejně. A to je pro mě ten nejdůležitější parametr.

S jeho vystupováním má například problém předseda Senátu Jaroslav Kubera…

A pan Kubera bude asi jediný, co jsem si všimla a co jsem se bavila s naším panem předsedou Petrem Fialou. Ta témata, která pan Novotný přináší, tak nejsou špatná. Jsou pravicová, akorát jak říkám, ten způsob, kterými je prezentuje, je odlišný od toho, jak bych to prezentovala já.

Video  Starosta Řeporyjí Novotný: „Jsem šílenec a všechno je mi jedno.“  - Blesk TV
Video se připravuje ...

A je ten způsob prezentace způsobem, jak by měla vypadat ODS?

To v žádném případě. Petr Novotný je, jak jsem říkala, extravagantní, je jiný, pracoval ostatně i pro bulvár, tím pádem podává lidem vše jinak. Každopádně je to ale ojedinělý případ prezentace ODS a myslím si, že i kdyby ho chtěl někdo napodobovat, tak by mu to nešlo a vypadal by u toho legračně. Pavel Novotný je jediný, na něj to sedí a my ostatní se nepřikláníme k tomu, abychom vystupovali jako on.

A mírnit ho, nebo ho nějak korigovat se nechystáte?

Pavel Novotný několikrát sliboval, že nebude používat sprostá slova, ale je to evidentně silnější než on. Takže ho těžko budeme předělávat. Je na to ostatně dost starý, má už svá léta a bylo by to dost náročné.

V lednu čeká ODS v Praze volební kongres. Očekáváte, že se tam otevře například jeho pomník vlasovcům. Například sám Novotný uvažuje o tom, že s tímto tématem vystoupí. 

My jsme demokratická strana, a pokud některý starosta nebo člen požádá o slovo, tak určitě vystoupit může. Myslím, že to bude jedno ze zajímavějších vystoupení, u kterého se pobavíme ostatně tak, jako jsme vždy čekali na vystoupení pana Kubery a pobavili jsme se u toho.

A co říkáte na to, že právě tito dva – tedy pan Novotný a pan Kubera - jsou teď trochu ve střetu, protože na předsedu Senátu už je vystupování starosty Řeporyjí moc?

Pan Kubera je samozřejmě jeden z nejvýše postavených představitelů státu a i ta jeho odpověď patří k tomu, že představuje nejen ODS, ale také celou republiku. Myslím, že z jeho strany je mírnění Pavla Novotného takový diplomatický krok. Na druhou stranu i na projevy pana Kubery na našich kongresech vzpomínám dodnes s úsměvem. Možná je to také tím, že pan Kubera už je také v nějakých letech, takže to, co dělal v mládí, už nedělá ve stáří.

Kontroverzním způsobem působil ještě nedávno v ODS Václav Klaus mladší, který lákal určitý okruh voličů. Může být Novotný náplastí právě za něj?

Mezi oběma vnímám strašně velký rozdíl. Pavel Novotný je odéésák tělem a duší. Já ho znám osobně a vím že ODSku miluje a udělal vše pro to, aby se za ni stal starostou. Naproti tomu Václav Klaus mladší miluje jen sám sebe a udělal vše pro to, aby on sám byl úspěšný. To je podle mého diametrální rozdíl mezi oběma.

Video  Hádky o pomník: Vlasovci byli parchanti a vy manipulujete, čelil Novotný kritice. Referendum v Řeporyjích ale odmítl  - Aleš Brunclík, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Pavel Novotný se pře s Ruskem kvůli pomníku vlasovcům, jehož stavbu schválilo v úterý řeporyjské zastupitelstvo. Zatímco Rusové považují vlasovce za válečné zločince, pražský starosty za hrdiny, kteří pomohli osvobodit hlavní město. Kvůli různým výkladům historie Novotný dokonce poslal přes ambasádu dopis prezidentu Vladimiru Putinovi. Před ruský úřad v Praze přijel přitom v uklízecí multikáře.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

onanym01 ( 17. prosince 2019 07:38 )

Když se dnes řekne ODS, řadě lidí vytane v poslední době především kontroverzní starosta z pražských Řeporyjí Pavel Novotný. Upoutal na seve pozornost především kvůli stavbě pomníku vlasovcům, které jedni mají za zrádce, druzí za zachránce. Jenže někteří občanští demokraté mají za to, že Novotný dělá partaji ostudu a na jeho místě by se mírnili. První dáma ODS Alexandra Udženija se však Novotného v rozhovoru pro Blesk Zprávy zastala. Zatímco šéf Senátu Jaroslav Kubera ho kritizoval.

„Protekčního spratka“ Novotného přestávají v ODS vydýchávat. Ozvali se to například jeden z možných kandidátů na místopředsedu strany, dnes europoslanec Alexandr Vondra, nebo předseda Senátu Jaroslav Kubera.

Vondra sice podle svých slov chování Novotného vůči Rusku chápe, vyhlašovat mu ale válku z trakaře je podle něj moc, a tak Novotného mírně koriguje. „Já rozumím, proč to Novotný udělal, naši voliči jsou naštvaní, že někdo leze Rusům do zadku, ale není normální, aby vyhlásil starosta z trakaře válku,“ míní bývalý ministr zahraničí, podle kterého by se neměla podobná komunikace zbytečně vyhrocovat.

„Zeman Rusům podkuřuje,“ čílí se Vondra. A Novotný to schytal za „válku na trakaři“
„Zeman Rusům podkuřuje,“ čílí se Vondra. A Novotný to schytal za „válku na trakaři“
„Dneska funguje komunikace na tom, kdo dá ′boxerštější′ vyjádření, to je zhoubná politika. Novotný a voliči reagují na podbízení se Rusku. Je to ale od jednoho extrému ke druhému,“ dodal na adresu Novotného Vondra.

Kubera nechce nikoho raději urazit
Negativně vidí Novotného současné aktivity i předseda Senátu Jaroslav Kubera. Není to přitom tak dávno, co právě on patřil mezi nejvýstřednější politiky občanské demokratické strany.

„Budu se snažit být velmi diplomatický a velmi eufemistický a řeknu to tak, že konzervativní strana si zaslouží konzervativní vystupování. To je vše, co k tomu řeknu, abych nikoho neurazil,“ uvedl Kubera pro Blesk Zprávy.

Pro iDnes.cz dodal, že pro stavění památníku vlasovcům není.

kunpic ( 16. prosince 2019 22:55 )

Kazin:Tady vydim v příspěvcích inteligenci Českého národa.

SEBEKRITIKA NAPROSTO SEDÍ !!!!!

dama-s-kosou ( 16. prosince 2019 21:58 )

Původně stavaři chtěli odstranit pouze horní čtyři nejpoškozenější patra paneláku, který minulý týden zdemoloval výbuch plynu. Po první dnu bouracích prací to však vypadá, že se dům zachránit nepodaří ani z části. „V této chvíli to vypadá tak, že dolů půjde celý dům,“ připustil statik Jozef Polák.

Šest dní po výbuchu začala česká firma v Prešově demolovat poničený panelák.
Šest dní po výbuchu začala česká firma v Prešově demolovat poničený panelák.
Foto: Milan Kapusta, ČTK/AP
Podle statika jsou horní podlaží natolik degradovaná požárem, že v průběhu prací se vše sypalo a padalo dolů. „Došlo k přetížení stropů od materiálu. Některé spadly až dolů. Stav je kritický i na dolních podlažích,“ cituje Poláka deník Korzár. V tomto stavu podle něj nemá význam spodní podlaží technicky zachraňovat.

Začala demolice paneláku v Prešově
Evropa
Začala demolice paneláku v Prešově
Speciální stroj české společnosti Cannoneer pracoval v pondělí od rána až do čtvrté odpoledne. „Práce probíhaly, musím říct, naprosto úžasně. Opravdu se za nás modlí celý Prešov,“ vyslovil spokojenost technický ředitel firmy Jiří Raszka.

„Po pondělí se nám ulevilo a riziko, které zde bylo, jsme snížili minimálně o 70 procent,“ dodal Raszka, který průběh demolice sledoval ze střechy nedalekého paneláku.

Tělo nenašli
Po výbuchu se stále pohřešuje jedna žena. Policisté pomocí dronu ještě před demolicí prohledali každou místnost zničené budovy. Tělo se ale najít nepodařilo. Oficiálně tak má výbuch plynu a následný požár ze šestého prosince na svědomí sedm životů.

Rozebírání poškozeného prešovského paneláku zajistil speciální jeřáb české firmy.
Rozebírání poškozeného prešovského paneláku zajistil speciální jeřáb české firmy.

Foto: Milan Kapusta, ČTK/AP

Obyvatelé okolních domů byli z bezpečnostních důvodů evakuováni. Do svých domovů se mohli vrátit až vpodvečer, po ukončení prací. Zítra se scénář zopakuje a bourací práce budou pokračovat.

Speciální stroj české firmy začne po víkend

onanym01 ( 16. prosince 2019 17:05 )

Kazin:Tady vydim v příspěvcích inteligenci Českého národa. No jak to říct? Každý kecá o demokracii každý silný a po pravdě USA i Rusko jsou Mne ukradený. Ale pár Ruských vojáků a pan Novotný je posrany

(16. 12. 2019 07:5­9)re­agovat­nahlá­sit
Jan Brandis:Jsem si pořád říkal od kud je ta Udženija. Vypadá to na Mongolsko 😂🤣😂

(16. 12. 2019 03­5)re­agovat­nahlá­sit
jardahl87:SEKTA ODS,je naprosto nevolitelná kupa hnoje,jako TOP 09 a STAN s Rakušanem!!

(15. 12. 2019 19­5)re­agovat­nahlá­sit
hujer.z.blesku:A koho volíš ty, pionýre?

(15. 12. 2019 19­8)re­agovat­nahlá­sit
muriQ: Krakonošovi jeblo. My máme Advent a pohádky na diskusi Blesku.
Bureš - ty vypisuj snad jinde. Ale pravdu máš.

(15. 12. 2019 18:1­8)re­agovat­nahlá­sit
anonym­01:htt­ps://c­s.wi­kipe­dia.or­g/wi­ki/Ser­gej_Voj­cechov­ský

(15. 12. 2019 18­1)re­agovat­nahlá­sit
anonym01:onanym si nadelal do rudych trencle!

(15. 12. 2019 17:5­6)re­agovat­nahlá­sit
onanym01:muriQ:Jseš blbej jako kobliha fortun.

(15. 12. 2019 17:4­5)re­agovat­nahlá­sit
murQ:xxxx678: stav se u Okounova sila, tomik perlí.

(15. 12. 2019 17:2­0)re­agovat­nahlá­sit
qmruq:Je ti líp? Placená kobliho???

(15. 12. 2019 17:3­0)re­agovat­nahlá­sit
xxxx678:Nejmladší byl nejlepší.Věcně, stručně, jasně.

(15. 12. 2019 16:4­7)re­agovat­nahlá­sit
TempI:ale o houně🤣🤣🤣🤣🤣

(15. 12. 2019 16:4­9)re­agovat­nahlá­sit
xxxx678:O houně mluvil nemluvil mektal..Ráďa.

(15. 12. 2019 16:5­9)re­agovat­nahlá­sit
murQ:Mektá, protože se chce líbit všem, to mě na něj i mrzí. Opatrníček.

(15. 12. 2019 17:1­1)re­agovat­nahlá­sit
muriQ:Jseš blbej jako kobliha fortun.

(15. 12. 2019 17:1­9)re­agovat­nahlá­sit
mascula:měl sebou vzít tu svoji šerednou khurvu a mohli si z toho udělal pornopárty

(15. 12. 2019 171)­reago­vatnah­lásit
TempI:­🤮🤮🤮🤮🤮🤮­🤮🤮🤣🤣🤣🤣­🤣🤣🤣🤣🤣😁­😁😁😁😁😁😁

(15. 12. 2019 171)­reago­vatnah­lásit
muriQ:Mektá, protože se chce líbit všem, to mě na něj i mrzí. Opatrníček.

(15. 12. 2019 17:1­3)re­agovat­nahlá­sit
murQ:Jseš blbe

dobryclovek ( 16. prosince 2019 16:45 )

klone vytři si!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa