Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vyzvedávání těl obětí ze sopečného pekla: 6 mrtvých odvezli, pro dva se vrátí

Autor: ČTK - 
13. prosince 2019
06:49

Novozélandské úřady z vulkanického ostrova White Island, zasaženého pondělní erupcí sopky, při nebezpečné misi s nasazením armády odvezly šest těl. Oznámil to v pátek podle agentury AFP zástupce policie. Pro zbylá dvě těla se úřady vrátí, jakmile to bude možné, sdělila dnes podle agentury Reuters australská ministryně zahraničí Marise Payneová. Řada obětí pochází právě z Austrálie.

„Šest těl bylo úspěšně odvezeno z ostrova White Island a nyní se nachází na palubě lodi Wellington,“ uvedl zástupce šéfa místní policie John Tims.

Úřady uvádějí, že na ostrově je dohromady nejméně osm těl, přičemž zpočátku identifikovaly pouze místa s šesti oběťmi, jejichž vyproštění si stanovily jako prioritu. Vyprošťování těl z ostrova je považováno za velmi nebezpečné, protože hrozí další erupce. Podle Reuters na pevnině čekaly na těla desítky truchlících příbuzných obětí.

Šéfka australské diplomacie Payneová uvedla, že novozélandské úřady se na ostrov „co nejdříve“ vrátí pro zbylá dvě těla. Ministryně vysvětlila, že vojenský tým je nedokázal odvézt. „Kvůli omezenému vybavení a potřebě dokončit operaci během určitého časového úseku,“ vysvětlila politička důvod, proč dva mrtví stále zůstávají na ostrově. Kvůli sopečné aktivitě bylo úkolem týmu dostat těla z ostrova co nejrychleji.

Erupce sopky si vedle zmíněných osmi obětí na ostrově vyžádala ještě dalších osm mrtvých, dvacet lidí pak utrpělo vážná zranění.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bullshit ( 13. prosince 2019 13:24 )

Co na to Gréta, tohle musí být uhlíková stopa jako prase...

Zobrazit celou diskusi