Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kalousek tleská Novotnému za pomník, Rusové zuří: „Rouhači.“ A vytáhli hrůzy Lidic

Aktualizováno -
11. prosince 2019
14:54
Autor: simao - 
11. prosince 2019
11:19

Pavel Novotný (ODS) se raduje, ani hádky na jednání zastupitelstva v Řeporyjích nenabouraly plán na pomník vlasovcům – vojákům, kteří pomáhali během Pražského povstání. Rusové je mají za zrádce. Všech 10 přítomných zastupitelů byl opro pomník, ruská agentura však tvrdí, že Řeporyjští jsou proti pomníku. Naopak Novotnému gratuluje např. Miroslav Kalousek (TOP 09) s dovětkem, ať se ruská propaganda zalkne.

Za zrádce či parchanty byli označováni během vyhrocené debaty na řeporyjském zastupitelstvu vlasovci, Pavel Novotný odmítal, že by v Řeporyjích chtěli vztyčit pomník kontroverznímu generálovi Vlasovovi, po němž má někdejší jednotka ve službách nacistického Německa jméno.

Právě to, že původně sovětští zajatci sloužili pod nacisty v rámci Ruské osvobozenecké armády (ROA), je vlasovcům vytýkáno. Především současným Ruskem, které je má za zrádce, kolaboranty a válečné zločince

„Já špatně snáším takové ty dokumenty z koncentráků o Židech. A já jsem sám neměl tušení, jak vlastně vypadal zajatecký tábor v Sovětském svazu. Co jsem pochopil, tak ti zajatci, příslušníci mnoha národů, nejen Rusové, to byla ve stepi taková ohraničená území, kde oni je normálně vybíjeli. Já sám si nejsem jistý, jestli po dvou třech letech takové lidského utrpení, kdyby mi někdo nabídl žold a uniformu, já bych asi taky šel s Ruskou osvobozeneckou armádou. To byla jistá smrt,“ uvedl Novotný.

A hájil vlasovce slovy historika Davida Svobody: „Byla to Moskva, kdo zradil tyto lidi, ne naopak, Stalin se sovětských válečných zajatců osobně zřekl, byli pro něj méně než lidé. Tímto postojem nahrál Hitlerovi, pro nějž tito nebožáci představovali pro změnu podlidi, a jako takoví byli vystaveni nacistické genocidě.“

Video  Novotný hájil vlasovce: Pro Stalina zrádci, pro Hitlera podlidi. Řeporyjím pomohli, pomník si padlí vojáci zaslouží.  - Aleš Brunclík, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Uličníci z ruské TV

Došlo však třeba i na připomínky Novotného vystoupení v ruské TV, kde záměr bránil v přímém přenosu také, ale byl označen za blázna a po pěti minutách vypnut. 

„Tahle státní televize je bezpečnostní hrozba. Ta úroveň těch lidí, ta mě vyděsila. Oni člověka, kvůli kterému ten pořad udělali, vypnuli a hádali se tam mezi sebou jako uličníci. Jediný člověk, který tam mluvil fakticky a rozumně, byl ten historik, klidně můžete říkat, že lžu,“ čílil se během hádek v Řeporyjích místní kronikář Peterka.

Do Řeporyjí dorazili i příznivci SPD a KSČM, kteří dostali také prostor pro vyjádření, což Novotný komentoval slovy, že nikdy takový prostor komunisté a fanoušci SPD nedostali. Právě z jejich radikálněji laděných projevů si jasný názor udělala ruská agentura TASS.

Ruská agentura vytáhla jen kritiky pomníku

I ruská agentura totiž informovala o tom, že záměr na pomník zastupitelé schválili. „‚Mezi vojáky ROA byli váleční zločinci,‘ uvedla jedna z obyvatelek Prahy-Řeporyje. ‚Mnozí vlasovci před převelením do ROA sloužili v jednotkách SS. Byli to skuteční zločinci,‘ připomněl muž, který také žije v městské části,“ uvedla agentura TASS bez zmínky o četných hlasech na obranu pomníku.

Video  Politolog Šír: Rusko ohýbá fakta, Novotný v ruské TV jednal adekvátně.  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Jeden z pražských městských politiků Robert Vašíček (SPD - pozn. red.) upozornil, že rozhodnutí vybudovat památník vlasovcům směřuje k deformování historie druhé světové války. Zazněl návrh na referendum o sporné iniciativě. Vedení městské části ho zamítlo,“ konstatuje agentura.

Novotný přitom odmítnutí referenda vysvětloval tím, že jsou v zastupitelstvu Řeporyjí členové stran napříč spektrem schopni odpovědně rozhodnout o tom, zda pomník ano, či ne. Novotný tvrdil, že se nikomu nebude mstít, pokud záměr neprojde a dodal, že byli občané městské části zváni do debaty o pomníku opakovaně a měli možnost se vyjádřit.

Ruský senátor: Banditi a zrádci

Na sítích nyní zuří i ruský senátor Franc Klincevič z Putinovy strany Jednotné Rusko.

„Podle všeho toto rozhodnutí bylo přijato na truc Rusku a všem, kdo chrání památku na tuto hroznou válku. Ale zaslouží si shovívavost a tím více povýšení banditi, kteří v průběhu mnoha let páchali loupeže a násilí, a pak si najednou vzpomněli, že se ′napraví′, kdy pomohou babičce přes přechod? Vlasovci nejsou o nic lepší a historie už je ohodnotila jako válečné zločince a zrádce.“

Kalousek gratuluje Novotnému

Novotného snaha si však vysloužila i potlesk. „Zastupitelstvo schválilo záměr jednomyslně. Myslím, že 300 lidských životů položených za osvobození Prahy si pomník zaslouží. Blahopřeji Pavlovi Novotnému a ruská propaganda ať se třeba zalkne...,“ napsal na síti Miroslav Kalousek (TOP 09) a gratuloval řeporyjskému starostovi.

Video  Hádky o pomník: Vlasovci byli parchanti a vy manipulujete, čelil Novotný kritice. Referendum v Řeporyjích ale odmítl  - Aleš Brunclík, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Je to nedůstojné, ti lidé si zaslouží pietu,“ odmítl Novotný kritiky pomníku, který dle něj bude mít „náchylnost k tomu být ohrožen“. „Je tu například jasná nutnost zabezpečit to místo kamerovým systémem,“ podotýkal starosta.

Ruské velvyslanectví připomnělo Lidice

Zatímco Miroslav Kalousek chválí, ruské velvyslanectví sdílelo středeční vyjádření ruského ministerstva zahraničí, které rozhodnutí realizovat pomník odmítlo. A mluví o rouhání.

Rouhavé rozhodnutí postavit pomník vlasovcům nemůže vyvolávat nic jiného, než pocit hlubokého rozhořčení. A nejen u ruské ambasády, jak se to snaží podat autoři tohoto záměru, ale i u všech nelhostejných obyvatel České republiky a jiných zemí, kde zachovávají památku na krvavý boj proti největšímu zlu XX. století – hitlerovskému nacismu,“ zlobí se Rusové.

Vlasovce viní z toho, že „v různých obdobích byli součástí útvarů Wehrmachtu a SS“. „Vyvolává rozpaky, že takové iniciativy nachází podporu v zemi, jež zažila hrůzy Lidic a Ležáků, kde páchali zvěrstva zločinci, kteří nosili stejnou vojenskou uniformu,“ píše ruské ministerstvo v prohlášení.

„Mezinárodním vojenským tribunálem v Norimberku zločiny kompliců nacistů, takových jako byli i vlasovci, jsou kvalifikovány jako zločiny, které nemají promlčecí lhůtu. Očekáváme od české strany plnění mezinárodních závazků, a to podle Charty OSN a Úmluvy o nepromlčitelnosti válečných zločinů a zločinů proti lidskosti z roku 1968. Je důležité se společnými úsilími bránit pokusům o reinkarnaci nacismu a jejich tolerování,“ dodávají Rusové.

Video  Starosta Řeporyjí Novotný: „Jsem šílenec a všechno je mi jedno.“  - Blesk TV
Video se připravuje ...

hejhej ( 12. prosince 2019 20:07 )

Alespoň o adventu by nám neměli ukazovat ty dva odporné ksichty Novotného a Kalouska.

xiioma ( 12. prosince 2019 13:47 )

Obzvlášť mě pobavilo, že komunisté se bojí přepisování dějin. Těch dějin které oni přepsali ve jménu své ideologie a teď se děsí že jim jejich verzi někdo naruší..

gejzovic ( 12. prosince 2019 10:31 )

j e skoda ze padaky netestoval a druhyho ze to lano neprasklo co by stat usetril penez ale stoupla nezamestnanost novinaru

vaber ( 12. prosince 2019 10:12 )

jak vznikla Amerika? vyvražděním 20milionů Indiánů ,krádeží a přivlastněním si jejich země, pak prišlo otrokářské období a kolik milionů otroků zemřelo? a tak by se dalo pokračovat dál o tomto vzoru pro celý svět

borka30 ( 12. prosince 2019 09:58 )

Strašné na ty dva koukat. Oba patří do Bohnic. To jsou ti, kteří patří k těm,kteří se snaží rozdělovat naši společnost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa