Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Bureš, půjdeš. Nejsme tvoje firma!“ Václavák spílal Babišovi a uctil oběti masakru

Aktualizováno -
10. prosince 2019
20:30
Autor: ČTK - 
10. prosince 2019
17:56

Na demonstraci za odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO) na Václavském náměstí v Praze dorazilo podle policie přes 45 tisíc lidí. Protest byl svolán i přes tragédii v ostravské nemocnici, kde Ctirad V. zastřelil šest lidí a další tři jsou zranění. Václavák uctil památku obětí minutou ticha. Jinak se však ozývalo provolávání hanby či demise Babišovi. Poté se demonstranti v hlasitém průvodu vydali na hlavní nádraží, kde rozdávali letáky. Podle řečníků je premiér nadále ve střetu zájmů a občany ČR si vzal za rukojmí. A to kvůli auditu Evropské komise. Další demonstraci organizátoři svolali na 17. prosinec. Premiér ještě v průběhu prostestu uvedl, že nerezignuje.

Demonstraci svolal opět spolek Milion chvilek pro demokracii - a to po událostech minulého týdne. Podle auditu Evropské komise, který zveřejnila některá média, premiér Andrej Babiš porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů. Nadále totiž ovládá holding Agrofert, který pobírá unijní dotace.

Česko podle auditu přijde o stovky milionů korun. Babiš odmítá, že by udělal cokoliv nezákonného, a rovněž i to, že bude muset Česko něco vracet. Lidé si v úterý přinesli transparenty s nápisy jako „Všetci kradnú, iba já čerpám“, „Bureš, půjdeš“ či „Na vši patří petrolka, na Babiše kriminál“.

Spolek uspořádá na témže místě další demonstraci za týden, v úterý 17. prosince. Pozve na ni zástupce opozičních demokratických stran, chce znát jejich vizi.

Podle mluvčího pražské policie Jana Daňka se dnešní části demonstrace na Václavském náměstí zúčastnilo 45.000 až 50.000 lidí. Pořadatelé hovořili o 60.000 a později o zhruba 80.000 účastnících. Před začátkem protestu záchranáři ošetřovali ženu, která pak odvoz do nemocnice odmítla, řekla ČTK mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. 

Protest utišili

Původně organizátoři vyzvali k tomu, aby pochod byl hlasitý, účastníci si tak měli přinést píšťalky, klaksony či bubny. Vzhledem k dnešní tragédii ve Fakultní nemocnici Ostrava ale odvolali bubeníky, oběti střelby demonstranti uctí minutou ticha.

Dvaačtyřicetiletý muž z Opavska, který před dopadením spáchal sebevraždu, dnes ráno ve zdravotnickém zařízení zastřelil šest lidí. Další tři postřelil, jeden ze zraněných je v kritickém stavu

Demonstrace za odstoupení premiéra Andreje Babiše (10. 12. 2019) Demonstrace za odstoupení premiéra Andreje Babiše (10. 12. 2019) | Blesk:FOTO CNC / ALEXANDR MALACHOVSKÝ

Organizátoři vyzvali občany, aby v 20:00 zapálili svíčku. Mimoto se demonstrace uskuteční podle plánu - pochodem centrem Prahy směrem k hlavnímu nádraží. Premiér Babiš naopak svůj dnešní plánovaný program zrušil - do Estonska neodcestoval, vydal se naopak narychlo právě do Ostravy.

„Milí přátelé, jsme otřeseni tím, co se stalo dnes ráno ve fakultní nemocnici v Ostravě. Proto na dnešní demonstraci uctíme oběti minutou ticha. Zároveň jsme z akce odvolali bubeníky - pochod tedy nebude tak hlučný, jak měl být,“ uvedl spolek.

Reakce na audit i Čapí hnízdo

Nové protesty přichází rovněž poté, co nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zároveň zrušil usnesení o zastavení trestního stíhání Babiše a jeho někdejší poradkyně Jany Mayerové v kauze Čapí hnízdo a věc vrátil k došetření.

Na demonstraci kvůli útoku v Ostravě dohlíží o několik desítek policistů více, než bylo původně v plánu. ČTK to dnes sdělil mluvčí pražské policie Jan Daněk. V půlhodinovém programu vystoupili předseda Milionu chvilek Mikuláš Minář a místopředseda Benjamin Roll nebo ředitel Transparency International David Ondráčka.

Hanba a demisi, ozývalo se po minutě ticha

Po minutě ticha za oběti v Ostravě následoval protest proti premiérovi. „Není to ani měsíc, co jsme společně zaplnili Letenskou pláň,“ připomněl Minář. „Chceme mít politiky, kteří nelžou, nekradou a nejsou ve střetu zájmů. Bohužel musíme konstatovat, že toto není případ našeho předsedy vlády Andreje Babiše,“ uvedl Minář a následovalo pískání a provolávání hanby či demise premiéra.

„Ačkoliv předseda vlády říká, že je křišťálově čistý a že poslední dva roky nevlastní Agrofert, tak se nyní jasně prokázalo, že nás vodí za nos a účelově lže,“ bouřil dál Minář, který je přesvědčen, že protesty mají obrovský smysl a Babiš je z hlediska střetu zájmů „daleko za čárou“.

Benjamin Roll míní, že právě audit EK potvrdil, že Andrej Babiš „ovládá Agrofert a ten tak nelegálně čerpá dotace“. Podle Mináře Babiš nejen „lhal“. „Dále se vymlouvá a mlží, vysává naši zemi, platit to budeme my všichni a zneužívá náš stát - i státní správu - ve svůj prospěch,“ bouřil dál Minář. 

„Reakce MMR je skandální, kryje Andreje Babiše, nehájí zájem občanů, ani státu. Vypadá to, že se náš stát opravdu stává firmou jednoho muže,“ navezl se do resortu Kláry Dostálové Roll.

„Nejsme Agrofert,“ začali lidé skandovat po jeho slovech. „Andrej Babiš řeší stále více svých problémů místo toho, aby řešil problémy, kterým čelí naše země. A náš stát to může stát čím dál víc,“ doplnil Roll. Podle Mináře si Babiš bere občany ČR za rukojmí. „Máme toho dost! Nejsme jeho firma!“ křičel poměrně značně zaplněný Václavák.

Roll: Chceme premiéra, ne lháře

„Chceme premiéra, ne lháře. Trestně stíhaný lhář v prokázaném střetu zájmů nemá na pozici premiéra co dělat. Audit EK hovoří jasně. Andrej Babiš zneužívá politickou moc pro svůj vlastní byznys, zneužívá ČR, zneužívá důvěru voličů,“ říkal dále Roll a Minář opět zmínil požadavek na Babišovu demisi.

Následně se lidé vydali na pochod ulicemi Na příkopě, Hybernská a Opletalova na hlavní nádraží. Minář vyzval, aby účastníci byli slyšet a kreslili křídami po chodnících. Lidé podle zpravodajky ČTK psali na silnice hesla jako „Demisi“ nebo „Odstup“. Pokreslili ale také fasádu Lidového domu, sídla koaliční ČSSD, hesly jako „Kolaboranti“ nebo „Hamáčku, styď se“.

Na nádraží zněla siréna, účastníci nad sebou drželi letáky s nápisem „Demisi“. Dobrovolníci Milionu chvilek slíbili, že do haly pustí pouze tolik lidí, aby nebyl omezen provoz.

Pro účastníky protestu, kteří demonstrovali i v budově hlavního nádraží, akce podle původních předpokladů měla skončit ve 20:00, nakonec se tak stalo o zhruba 20 minut později.

 Minář vyzval lidi, aby nevyvolávali agresi a případné problémy s „provokatéry“ hlásili policii či dobrovolníkům. Demonstranti se podle něj mají usmívat, nikomu nic nenutit a nechodit na nástupiště.

Babiš nerezignuje

Premiér Andrej Babiš (ANO) nevyslyší výzvu spolku Milion chvilek k rezignaci. Právo lidí protestovat respektuje, Milion chvilek ale podle něj demonstroval, i když nebyl obviněný a Česko nemělo zprávu auditorů Evropské komise o jeho údajném střetu zájmů. Napsal to v SMS zprávě na dotaz ČTK. Na protesty podle něj pravidelně chodí opozice, protože nemá jiný program než antibabiš. 

„Milion chvilek demonstrovalo, i když jsem obviněný nebyl a zpráva auditorů do Česka nedorazila. Respektuju to, máme svobodu a demokracii, každý má právo demonstrovat proti čemu a komu chce. Ale rezignovat kvůli tomu, že nenávidí Babiše, opravdu nehodlám,“ napsal premiér.

Video  Babiše vyzývali k demisi, opozici ke spolupráci. Minář shrnul protest na Letné  - abl
Video se připravuje ...

Milion chvilek pořádal také dvě největší veřejná shromáždění po listopadu 1989 na pražské Letné. V červnu dorazilo podle organizátorů na 250.000 lidí. Podle údajů mobilního operátora T-Mobile to bylo až 283.000 demonstrantů, policie operovala s číslem kolem 200.000 demonstrantů. Podobný počet lidí přišel také 16. listopadu - policie uváděla 250.000 účastníků, T-Mobile 257.000.

hejhej ( 12. prosince 2019 14:07 )

V Ostravě tragedie a najatý , nedostudovaný kluk s ječícím davem zajímá jen , jak odstranit pana premiéra, protože neskáče, jak Brusel poroučí , odmítá nelegální muslimské vetřelce, odmítá prolomení Benešových dekretů a společně s vládou odkrývají zlodějny ODS, TOP09 a KDUČSL.
Bezcharakterní, odporný ječící dav, neúcta k tragedii. ( Tu min.ticha si mohli strčit do p...)

hejhej ( 12. prosince 2019 11:23 )

dobryclovek:
Ti ubožáci, kteří nazývají pana premiéra Burešem , budou nebo nazávají také např. M. Kocába - MUK, P. Huťku - RAKETA, J. Drahoše - BAS - všichni jmenovají jsou uvedeni ve svazcích STB.

dobryclovek ( 12. prosince 2019 08:41 )

je zajímavé jaký prostor dáva cenzura blesku anonymu!! určitě to je anonym novinář!! tolik špíny,lží,hnoje na Babiše si muže dovolit jen placený konfident blesku.Nikdo nikdy nedostal tolik prostoru k článkum pomluv lží jako to to jelito. A stejně je Babiš nejlepší!!

zdenekksevratiI ( 11. prosince 2019 20:16 )

e.blbanova: Ty hloupá kobliho, pořád se nemuč!

laskava ( 11. prosince 2019 17:28 )

Buď v klidu!!!! Hlavně tvůj mozek je naprosto bezcenný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa