Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Maláčová skončila pod kudlou, plastiku rázně odmítla. Gazdík z nemocnice „prchl“

10. prosince 2019
05:02

Hned dva zákonodárci skončili v minulých dnech v rukou lékařů. Na operačním sále se ocitla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která si bude muset na návrat do práce chvíli počkat. Místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík naopak zamával lékařům téměř záhy po zákroku. S berlemi si to hned druhý den zamířil do Sněmovny kvůli schvalování státního rozpočtu na příští rok.

Petr Gazdík zdravotní důvody, Jana Maláčová zdravotní důvody,“ znělo minulý týden na začátku schůze Poslanecké sněmovny. Až teď je jasné, co za absencí obou politiků stálo. 

Operaci prozradila hádka natTwitteru

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová své zdravotní důvody možná trochu nečekaně práskla na sociální síti, když se bránila novináři Ondřeji Kundrovi z Respektu.

„Před deseti dny jsem se zeptal ministryně Jany Maláčové, zda by přijala čtyřicet dětí z Řecka. Paní Maláčová mi napsala, ať otázku pošlu jejímu tiskovému oddělení. Udělal jsem. Ani po deseti dnech odpověď nemám,“ stěžoval si na pracovní nasazení Maláčové veřejně novinář Kundra.

Ministryně si to nenechala líbit, Kundra podle ní lže a přidala překvapivě také důvody…

„Lžete! Já jsem Vám napsala, že jsem v nemocnici, po operaci a že se mate ozvat tiskovému,“ reagovala ministryně na twitteru s tím, že tiskové Kundrovi zareagovalo – ministryně prý odpoví, až bude v práci.

Jak zjistily Blesk Zprávy, Maláčová bude mimo kancelář ještě nějaký den. „Podstoupila jsem léčebný chirurgický zákrok, který si vyžádá ještě několik dní rekonvalescenci,“ napsala Maláčová v SMS zprávě s tím, že víc prozradit v tuto chvíli nechce.

„Nejde o žádnou pikantnost typu plastické operace,“ dodala. Na vládě tak v pondělí chyběla například při schvalování nové výše minimální mzdy, která nedávno vyvolala pořádné napětí v koalici i mezi zaměstnavateli a odboráři. I bez jejího hlasu ale zvýšení na 14 600 korun pohodlně prošlo.

„Lékaři mi bohužel přikázali, že se ještě musím šetřit. Doufám ale, že se už brzy budu moci vrhnout naplno do práce,“ věří ministryně.

Na Mikuláše už ale byla Maláčová nejspíš doma. Na instagram se vyfotila s dekou na klíně se synem Gustavem a manželem Alešem Chmelařem, náměstkem ministra zahraničí Tomáše Petříčka.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) je po operaci. Na Mikuláše se vyfotila na instagram s celou rodinou. Synem Gustavem a manželem Alešem Chmelařem, náměstkem ministra zahraničí. ( 5. 12. 2019) Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) je po operaci. Na Mikuláše se vyfotila na instagram s celou rodinou. Synem Gustavem a manželem Alešem Chmelařem, náměstkem ministra zahraničí. ( 5. 12. 2019) | instagram/Jana Maláčová

Gazdíkova nešikovnost a spěchání do Sněmovny

V rukou lékařů skončil minulý týden také místopředseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík. Částečně prý za to může jeho nešikovnost.

„V létě jsem lezl s dcerou na dovolené, tam jsem si zvrtnul nohu. Vytvořila se mi nějaká cysta a potřebovala vyoperovat,“ popsal Gazdík, jak ke svému zranění přišel. Nakonec byl na magnetické rezonanci a v Ústřední vojenské nemocnici se podrobil lékařskému zákroku. Dlouho v klidu ale nezůstal.

„Domluvil jsem si to tak, abych hned z nemocnice ‚zdrhal‘ do Sněmovny na schvalování státního rozpočtu,“ řekl Gazdík Blesk Zprávám.

Ze sněmovní lavice tak odoperovanou nohu natáhl do uličky, aby byla alespoň chvíli v klidu a v natažené poloze. „Když mi vytahovali z kolene hadičku, tak jsem viděl všechny svaté,“ vzpomínal poslanec a zároveň radní Zlínského kraje pro školství v rozhovoru pro Blesk Zprávy. Rána se prý ale hojí rychle. „Včera jsem už odhodil berle, příští týden jdu na kontrolu.“

Nastavená noha Petra Gazdíka. Místopředseda STAN musel k doktorovi kvůli své nešikovnosti. Z nemocnice ale spěchal, aby byl u schvalování státního rozpočtu. Nastavená noha Petra Gazdíka. Místopředseda STAN musel k doktorovi kvůli své nešikovnosti. Z nemocnice ale spěchal, aby byl u schvalování státního rozpočtu. | Petr Gazdík/Blesk Zprávy

Na skákání přes kaluže to prý ale zatím není, práci rušit ale příliš nemusel. „Zrovna teď děsím školy Zlínského kraje, když jim chodím do hodin,“ a pokud prý půjde vše, jak má, tak stihne začátkem roku také oblíbené lyže, kam jezdí každý rok. „Říkali, že od února by to šlo. V lednu ještě nejspíš ne, ale od února už by to neměl být problém,“ záleží, jak prý půjdou rehabilitace.

Kalousek je v nemocnici stále častěji

Zdravotní komplikace se v uplynulých letech nevyhýbaly ani šéfovi poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. Nejdříve si sám volal záchranku a skončil v nemocnici, kde podstoupil akutní operaci tenkého střeva. „Máme si vážit každé chvilky, protože nikdy nevíme, jestli náhodou není poslední. To prostě platí obecně, to je fakt,“ komentoval tehdy Kalousek lékařský zákrok, o kterém informovaly Blesk Zprávy jako první a který prý přišel na poslední chvíli.

A zdravotní problémy měl Kalousek dvakrát během dvou let také kvůli sportu. Mezi jeho vášně patří tenis a právě kvůli němu si vysloužil berle.

„Já jsem byl minulé úterý na artroskopii kolene, měl jsem prasklý vnitřní meniskus a trochu poškozenou chrupavku, tak mi udělali nový výbrus,“ řekl letos na začátku března Blesk Zprávám Kalousek, když se mu podařilo operaci před všemi ututlat. Prozradila ho ovšem fotografie z České televize. Do Otázek Václava Moravce přišel s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) tehdy diskutovat právě s modrými francouzskými holemi.

„Je to všechno v nejlepším pořádku, akorát musím to koleno ještě trochu odlehčovat. Byl to plánovaný zákrok,“ komentoval úspěšnost operace šéf poslanců za TOP 09.

O berlích byl Kalousek ve Sněmovně také v loňském roce. „V hospodě se mi to nestalo,“ žertoval tehdy po zranění z tenisového zápasu krajského přeboru za Bechyni, kde má bývalý ministr dům i maminku. Tehdy měl natržený lýtkový sval.   

Strach o knížete

Právě Kalousek měl ale v letošním roce také strach o spoluzakladatele TOP 09 Karla Schwarzenberga. Ten totiž z ničeho nic během schůze poslanců omdlel a do Sněmovny si pro něj přijela sanitka.

„Zaplať pánbůh to vypadá na opravdu kratičkou nevolnost. Je u něj sice lékař a vyšetřuje ho, ale byla to jen opravdu chvilková indispozice přímo v sále,“ řekl loni v září po náhlé nevolnosti Schwarzenberga Blesk Zprávám Kalousek.

Video  Schwarzenberg (80) upadl ve Sněmovně: Vyděšení poslanci přerušili schůzi.  - PSP
Video se připravuje ...

A za pár desítek minut se redakci přihlásil i sám nejstarší poslanec Schwarzenberg, který se vzpouzel, aby ho lékaři odvezli do nemocnice. „Děkuju za optání, už je vše v pořádku. Už zase blbnu,“ reagoval tehdy kníže.

Operace srdce a v nemocnici s Čaputovou

Letos v březnu skončil Schwarzenberg ale v nemocnici na víc dní. Podrobil se totiž náročnému zákroku srdce. Lékaři mu museli vyměnit nefunkční srdeční chlopeň. Kníže je ale alergický na heparin – tedy látku ředící krev, a tak celková narkóza u něj nepřipadala v úvahu. Dostal proto jen lokální anestezii.

„Měl jsem jen tu lehkou narkózu, ale i z toho člověk blbne. Ale to už přestalo a rostu do pohody,“ řekl tehdy Schwarzenberg redakci Blesk Zpráv přímo z nemocničního lůžka. Přímo v nemocnici ho přitom tehdy ve finále volební kampaně navštívila Zuzana Čaputová – tehdy ještě jako kandidátka na slovenskou prezidentku.

Když ve volbách uspěla, setkala se se Schwarzenbergem už v plné síle na večeři a u piva.

otrusnik ( 10. prosince 2019 08:32 )

pro Maláčovou by byla plastika , zbytečnou věcí , leda tak trojitá liposukce

Jiri Kazlepka ( 10. prosince 2019 07:16 )

Chudáci poslanci.Asi začnu plakat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa