Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Šašek, který udělal Rusům klystýr.“ Novotný ukázal propagandě fakta, tvrdí analytici

Autor: sab, simao, vei - 
3. prosince 2019
05:02

Mimořádný poprask vyvolal starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný vystoupením v živém vysílání ruské státní televize, ve kterém Rusům mimo jiné připomněl vraždění v polské Katyni. Rozhovor s moderátory, kteří patří k nejdůraznějším průkopníkům tamní propagandy, „prošpikoval“ úšklebky a výsměšnými poznámkami. Rusové Novotného nakonec „utípli“. A zatímco z politických kruhů se ozývá, že by se starosta městské části „neměl vměšovat do zahraniční politiky Česka“, analytici a experti pro Blesk Zprávy ocenili mimo jiné to, že Novotný Rusům přednesl fakta. Podle odborníka na marketing Martina Jaroše je Novotný sice „šašek“, ale udělal „Rusům pěkný klystýr“. 

Vystoupení starosty Řeporyjí a bývalého bulvárního novináře Pavla Novotného (ODS) v nejsledovanější ruské televizi vzbudilo rozruch. Bylo plné vulgarismů ze strany moderátorů, „protekční spratek“ zase o jednom z aktérů řekl, že je zřejmě opilý či zfetovaný. Do vosího hnízda starosta píchl, když vytáhl vraždění v polské Katyni, na které jsou Rusové hákliví. 

Jako naprosto adekvátní zhodnotil Novotného vystoupení politický geograf z Univerzity Karlovy Michael Romancov. Nejde totiž o klasickou talkshow. „Moderátoři tam nejsou proto, aby dali stejný prostor zástupcům různých názorů a kultivovaně moderovali debatu, ale jsou tam od toho, aby některou část těch pozvaných hostů se pokusili znemožnit, znevěrohodnit jejich názory a tím vlastně jejich role v tom pořadu potom končí,“ řekl expert Blesk Zprávám.

Fakticky měl Novotný pravdu

Fakticky přesné bylo vystoupení i podle analytika z Asociace pro mezinárodní otázky Pavla Havlíčka. „Vyjadřoval se tam o vlasovcích a o osvobození Prahy, v souvislosti s tím tam řekl velmi přesně několik věcí, na které Rusové rádi zapomínají. I pro mě bylo zajímavé pozorovat jejich reakce,“ okomentoval vystoupení Havlíček pro Blesk Zprávy.

Novotný chtěl v pořadu upozornit na to, že nechce v Řeporyjích postavit pomník Vlasovovi, ale zhruba třem stovkám vojáků z tzv. Ruské osvobozenecké armády, kteří padli v květnu 1945 v Praze. V tom mu ale moderátoři skočili do řeči a přerušili ho. „To znamená, že on tam měl fungovat jako stafáž pro demonstraci jejich názoru, že v okamžiku, kdy se Sovětský svaz, a Rusko se s tím ztotožňuje, rozhodl nějakým způsobem, tak že toto rozhodnutí je nějakým způsobem závazné pro celý zbytek světa,“ míní Romancov.

Odborník se také domnívá, že šlo o jasné překrucování faktů a upravování historie. Novinářů a historiků, kteří se snaží státem prosazovaný uniformovaný názor narušit, je podle něj velmi málo. „Prostor ve sdělovacích prostředcích jim buďto není dáván vůbec, zejména u těch celoplošných televizních kanálů, anebo podobně jako v této debatě, když se snaží svůj názor prezentovat, tak jsou moderátory a dalšími hosty překřičeni tak, aby jiný názor zanikl v jejich řevu,“ popsal ruskou praxi odborník.

Může to Rusům pomoct, není jenom propaganda, říká odborník

Podle Romancova není důvod, aby záležitost měla vliv na diplomatické vztahy obou zemí. „Rusové by si měli být vědomi, že se tady jedná o návrh, zatím žádný pomník ani vlasovcům ani Vlasovovi nestojí a jde primárně o komunální záležitost,“ řekl, ale zároveň připustil, že se Rusové tématu věnují záměrně. 

Na co ale vliv vystoupení v nejsledovanější televizi starosty Novotného mít může, je pohled ruské veřejnosti na historii a tamní média. „Mohlo by to dovést některé lidi k uvědomění, že vlastně existují i jiné názory a že nejenom ten ruský je možný. V tomto to může být docela užitečné,“ řekl Havlíček. 

Novotný podle něj připomněl Rusům věci, které jsou u nás jasné, ale v Rusku se je snaží zjednodušovat a odsouvat. „Ta ruská propaganda o tom, jak Sovětský svaz byl ten jediný, který zvítězil nad fašismem a nacismem, není jediný pohled. To Pavel Novotný připomenul, když mluvil o paktování s Hitlerem,“ popsal analytik.

Mitrofanov: Mohli ho napadnout, dělal si z nich pr*el

Komentátor Alexandr Mitrofanov, který v Sovětském svazu vystudoval žurnalistiku, tvrdí, že Novotný může být rád, že se do živého vysílání připojil z Prahy. „Běžně v takových show moderátor nejen napadá, ale fyzicky vyhazuje oponenty ze studia,“ napsal na twitteru spolu s informací, že manželský pár moderátorů patří „k elitnímu odpadu ruských propagandistů“.

Podle něj řeporyjský starosta Rusy šokoval. „Šokem byl i způsob, jakým to říkal. Dělal si z nich nepokrytě pr*el. To vyvolalo vůči Novotnému sympatie normálních lidí v síti,“ uvedl. 

Jaroš: Sice šašek, ale má odvahu

Novotného výkon v ruské televizi pořádně rozvášnil marketingového experta a influencera Martina Jaroše. „Pavel Novotný to těm Rusům řekl dobře,“ míní. „I když je to samozřejmě absolutní šašek a fanfarón a schválně to šroubuje. Ale aspoň má odvahu. Proč do h*jzlu neříct, co si opravdu myslíme? Proč furt ustrašeně mumlat, protože kdybychom řekli pravdu nahlas, tak by to třeba někoho mohlo naštvat a kdesi cosi? Proč si furt říkat, že jsme maličká země a nemáme proti Rusku šanci? Ale houby! To Rusko je chudý obr na hliněných nohou, který se snaží ostatní šikanovat, aby nebyla vidět jeho vnitřní nejistota,“ upozorňuje Jaroš.

„Prezident a další servilní patolízalové léta lezou Rusku do zadku – a teď Pavel udělal Rusům pěkný klystýr,“ rýpl si Jaroš.

„Mimochodem, tenhle švejkovský přístup hraničící s absurdním humorem je zároveň velmi český – za mě o. k. I proto to podle mě má budoucnost a měli bychom dělat věci právě takhle,“ dodal. 

Z Novotného si na sítích utahují

Reakce na sociálních sítích jsou však různé, nejen pochvalné. Objevují se již i vtípky utahující si z Novotného a jeho „války“ s Rusy. Jinde zase vyměnili starostův snímek za nelichotivou fotografii prezidenta Miloše Zeman.

Vystoupení Pavla Novotného v ruské televizi k pomníku vlasovcům vzbudilo kladné ohlasy i kritiku. Vystoupení Pavla Novotného v ruské televizi k pomníku vlasovcům vzbudilo kladné ohlasy i kritiku. | Facebook

Rýpnutí do Novotného si nedopustil ani tvůrce satirických koláží s přezdívkou TMBK. „Gratuluji Pavlovi Novotnému, že pro své obyvatele zařídil krásné jezero,“ napsal k obrázku.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Gratuluji @pavel_protekcni , že pro své obyvatele zařídil krásné jezero 😘😁a výborná píčovina vole 🤦🏻‍♂️😁 #tmbk

Příspěvek sdílený TMBK (@tmbkofficial),

Vystoupení Novotného ve státní televizi předcházel dopis, který prostřednictvím velvyslanectví Novotný poslal Ruské federaci a prezidentovi Vladimiru Putinovi. K ambasádě přijel s praporem v obecní multikáře. V dopise mimo jiné píše, že o pomníku s Rusy nebude diskutovat. „Řeporyje mají tisíckrát lepší historickou zkušenost s vlasovci než s vámi, vy karikatury sebe sama s atomovým kufříkem za zadkem a hlavou plnou vodky a černého svědomí. Česká republika je demokratickou zemí, do které můžete posílat tak maximálně agenty, peníze na kampaně vám loajálních ubožáků, nadopované sportovce a určitě i prostřednictvím velvyslance depeše o tom, co se vám nelíbí. Nám nezbývá než toto respektovat, či to spíše trpět a vzít na vědomí,“ spílá Rusům Novotný.

O stavbě pomníku vlasovcům budou rozhodovat zastupitelé Řeporyjí v polovině prosince. „Dostávám takové nabídky peněz, že bych mohl postavit dvacet pomníků nebo muzeum vlasovců,“ řekl Novotný v pořadu Blesku Epicentrum.

Video  Starosta Řeporyjí Novotný: „Jsem šílenec a všechno je mi jedno.“  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Kazin ( 4. prosince 2019 17:45 )

Bohužel Český národ byl vždy Národ udavačů. A To už za války. Novotný jako SS by se hodil.Přal bych takovým zmatkům týden v koncentráku.

marais ( 4. prosince 2019 10:29 )

Ten krystýr potřebuje tak akorát Novotný.

snehulak ( 4. prosince 2019 08:16 )

Konečně dostal zase šanci Romancov. Ten o Rusku ví všechno, přesto že tam už 40 let nežije. Nejspíš konzultuje s tamními disidenty.

Jedine-BABIS ( 4. prosince 2019 07:07 )

Deb..il z Řeporyjí... 🤮🤮

sleepless ( 4. prosince 2019 01:33 )

veru, mali by tavarišči túto českú "škodnú" odkrágľovať, robí vám len ostudu a problémy, č.urák spotený smradlavy, vypatlaný

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa