Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babišova vláda shání peníze na důchody, pro hlasy voličů obětuje kamiony kovů, míní ekonom

Autor: ČTK, simao - 
20. listopadu 2019
20:11

Vláda Adreje Babiše se chystá prodat část ze zásob kovů, které má Česko v rezervách. Podle ekonoma Lukáše Kovandy se však chystá k tomuto kroku v době, kdy na trzích nepanuje zcela ideální situace. Kovanda však míní, že vládu k tomuto kroku tlačí další a další zvyšování důchodů. A palčivá otázka, kde na něj vzít.

Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl minulý týden, že nevidí žádný důvod, aby stát měl v rezervách například kovy, které jsou v nich 50 let.

„V 21. století jsou na našem kontinentu aktuálnější jiné hrozby, mimo jiné kybernetické. Navíc se v současném obranném průmyslu používají častěji slitiny než kovy základní. Proto je naprosto nezbytná revize stavu hmotných rezerv a jejich modernizace, což také navrhujeme,“ uvedl minulý týden vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Správa státních hmotných rezerv naproti tomu uvedla, že většinu kovů nakoupila do státních zásob mezi roky 2000 až 2013. Návrh ministerstva průmyslu projedná počátkem prosince Bezpečnostní rada státu a následně vláda.

Ekonom: Potřebují peníze na voliče, obětují kamiony kovů

Ekonom Lukáš Kovanda míní, že se vláda snaží najít další zdroje v době, kdy naslibovala řadu výdajů včetně stále rostoucích důchodů. „Vláda je s důchody v plusu, přesto potřebuje další miliardy na jejich zvyšování. Proto zvažuje prodej kovů z rezerv době, kdy na světovém trhu nepanují pro takový prodej ideální podmínky,“ upozorňuje hlavní analytik Czech Fund.

Vláda tak dle něj hledá dodatečné příjmy i proto, že ekonomika neroste tak, jak se doufalo. „Ani ten největší optimista nyní nedoufá, že by ekonomika vykázala tempo růstu 3,1 procenta. Právě s takovou expanzí ale ministerstvo počítalo, když loni dávalo rozpočet dohromady,“ podotýká Kovanda.

Případ navrhovaného prodeje kovů z rezerv dle něj potvrzuje „dojem, že vláda spíše jen akutně hledá miliardy do státní kasy, místo aby prováděla dlouhodobé, systémové změny“. „Vláda totiž jejich prodej navrhuje v době, která takovému obchodu nijak zvlášť nenahrává,“ míní ekonom.

Otázka zvyšování důchodů dle něj je poměrně složitá. „Kupovat si důchodce za prodané stovky kamionů plně naložených strategickými kovy, to čistě politicky zní jako výtečný obchod. Vždyť komu budou ony kamiony vlastně chybět? Dlouhodobé a strategické ohledy jdou stranou,“ rýpl si do vlády.

„Důchodový systém je sice nyní v přebytku, avšak to je jen dočasné. Dříve či později se dostane do schodku, a to nakonec i dost hlubokého, pokud vláda nebude situaci řešit již nyní, zejména prosazením zásadní penzijní reformy,“ varuje Kovanda. „Prodávat strategické kovy je pohodlnější. Zbavit se části státních zaměstnanců znamená zbavit se části voličů. A kdo ví, zda tento počet dodatečně získaní voliči z řad důchodců vykompenzují. Jistější je prodat kamiony naložené kovy, kamion volební právo nemá,“ dodává.

Schillerová: Zákon neumožňuje vázat příjmy z prodeje kovů

Prodej kovů z rezerv se řeší i na jiných úrovních. Sněmovní hospodářský výbor vládu vyzval, aby vázala příjmy z prodeje strategických zásob na jejich budoucí obnovu. To je ale v rozporu se zákonem o rozpočtových pravidlech, uvedla dnes ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) po jednání sněmovního rozpočtového výboru, který se zabýval doporučeními ostatních výborů ke kapitolám státního rozpočtu.

Poslancům se nelíbilo, že ministerstvo chce prodat v příštích dvou letech kovy ze strategických zásob v celkovém objemu 2,2 miliardy korun a příjmy z prodeje ponechat ve státním rozpočtu. „Rozpočtová pravidla vám nedovolují dělat mašličky. Čili to, co se debatovalo na hospodářském výboru, je v rozporu s rozpočtovými pravidly,“ vzkázala však Schillerová.

marmat ( 21. listopadu 2019 17:56 )

qmurq: Gratulace.... Spolužáci Váš ostrovtip, hrdinství a bojovného , čistého/ryzíh/, bystrého "ducha" nepochybně ocení....I redakce PŘEDE

qmurq ( 21. listopadu 2019 16:18 )

Kun.da sem Kun.tam i tobě.

marmat ( 21. listopadu 2019 16:09 )

murQ Trollové "ZNUDIL" ???
Hurá­áááá­áááá­áááá­áááá­áááá­áááá­á, ať Vám to vydrží.....Ideální verze

murQ ( 21. listopadu 2019 14:01 )

u Hilšera a Píti. Babiš už znudil, dnes tu nečtu

marmat ( 21. listopadu 2019 13:44 )

Víte jak zde zaručené poznáte zdejšího "diskutéra" dítě/­puber­ťáka/­trolla ???
Mimo nadávek má pocit, že je nesmrtelný a že důchod ho NIKDY nepotká !!!
Tedy nejdřív za 55 let

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa