Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Klidně budu i matka premiérka.“ TOP 09 mění vedení, Pekarová Adamová jí chce velet

Autor: Jakub Veinlich - 
19. listopadu 2019
05:02

Jiří Pospíšil předá o víkendu otěže TOP 09. Strana spojená se jmény Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga oslavila letos deset let od svého založení, už bude mít ale čtvrtého předsedu. Nebo předsedkyni. Na pozici lídra jedné z nejmenších sněmovních stran kandiduje dosavadní místopředsedkyně a poslankyně Markéta Adamová Pekarová. V rozhovoru pro Blesk Zprávy promluvila o tom jak „nakopnout“ TOPku, jak skloubit mateřství a politiku i o demonstracích na 17. listopadu.

V sobotu jste byla na demonstraci na Letné. Kritici mluví o tom, že se politika nedělá na ulici, ale při volbách. Milion chvilek pro demokracii dalo premiérovi požadavky, které po prvních dvou dnech podepsalo asi 134 tisíc lidí. Souhlasíte s nimi, nebo vám něco přebývá, popřípadě chybí. A podepsala jste také?

Souhlasím s tím, že je nutné uchopit situaci do vlastních rukou, a že to bez politiky nelze. Jako občané máme mít možnost ovlivňovat politiku různými nástroji. Já jsem to udělala třeba tak, že jsem do ní vstoupila aktivně, protože jsem vnímala, že nechci být jen pasivní. Tak, jako mnoho lidí okolo mě. Začínala jsem nejdříve na komunální úrovni a jsem ráda, že v rámci výzvy na Letné bylo i to, aby lidé vstupovali do politických stran.

Nesouhlasím určitě s názorem, že by lidé neměli mít právo na to se ozvat a čekat až na volby. To je právě ta možnost, kterou nám svoboda a demokracie dala a kterou bychom se měli naučit uvážlivě používat. Jestli máme pocit, že se nedějí správné věci, nebo je demokracie v ohrožení, tak bychom se měli umět ozvat. Základem demokracie jsou aktivní občané, občanská společnost.

Takže jste podepsala tuto výzvu?

Zatím ještě ne, ale mám to v plánu.

Video  Babiš odmítl požadavky demonstrantů z Letné. I zmínky o StB  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Premiér Andrej Babiš vystoupil v neděli v Národním muzeu s projevem, ve kterém lituje svého členství v předlistopadové KSČ, ocenil statečnost Václava Havla, jak se vám poslouchal projev?

Těžko mu věřit ve chvíli, kdy vstupoval do aktivní politiky už na konci bývalého režimu a vystoupil až po revoluci. Věděl, co činí, když miliony lidí to ani pod nátlakem neudělaly. Vypovídá to o jeho charakteru víc než cokoliv jiného.

Všimla jste si Babišovy kravaty u památníku na Národní třídě?

Všimla. Ale až během dne při srovnání fotografií z Národní třídy a Národního muzea. Myslím, že by měl jako vrcholný politik vědět, jaký je rozdíl mezi českou a ruskou trikolorou. To už je ale jen takový poslední detail…

O víkendu vás čeká volební sněm TOP 09. Vy jste se rozhodla kandidovat na post předsedkyně strany. Co vás k tomu vede?

Především stav, ve kterém se česká politika nachází. Myslím, že je nutné, aby tu TOPka hrála větší úlohu, než může dnes se svými volebními výsledky. Chci, abychom se zas postavili na nohy a mohli pomýšlet na vládní angažmá, díky kterému bychom mohli prosazovat své programové priority.

TOP 09 se teď pohybuje podle různých průzkumů na hranici volitelnosti. Vy jste byla v tom uplynulém období 1. místopředsedkyní strany. Splnila jste podle vás v tandemu s předsedou Jiřím Pospíšilem úkol, se kterým jste byli zvolení?

Pro mě zásadnější než průzkumy jsou výsledky. Za naše volební období jsme měli troje volby. Senátní, komunální a evropské a troufnu si je hodnotit jako úspěšné. Zejména senátní volby pro nás byly nejúspěšnější v historii strany. Za deset let TOP 09 jsme neměli v senátních volbách tak vysoký výsledek jako nyní.

Podílíme se opět na vládě v Praze, úspěšné pro nás byly i evropské volby, kde jsme kandidovali i s dalšími politickými subjekty. A právě v tom vidím náš klíč pro budoucnost. Musíme být tedy schopni spolupracovat a třeba právě jako v evropských volbách kandidovat společně.

Video  Vít Rakušan rozhovor  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Jaký je to ale na druhou stranu vzkaz voličům, že do voleb nechodí svébytná strana TOP 09, která by konkurovala ostatním, kandidujícím samostatně, ale vytváří pro volby možná trochu účelově nějaké formace?

Pro nás to není nic neobvyklého, protože jsme v málokterých volbách šli skutečně samostatně. Myslím, že se zapomíná v poslední době, že jsme vždy byli TOP 09 s podporou Starostů. Když se v roce 2017 nepodařilo naši spolupráci prodloužit, tak jsme spadli na nejhorší výsledek, který jsme kdy měli. Toto by měl být tedy návrat ke kořenům, který už tu byl. Netajím se názorem, že toto je podle mého ten nejhorší scénář, kterým jsme mohli jít. Tedy kandidovat samostatně.

Máte šanci stát se historicky druhou ženou v čele parlamentní politické strany – první byla Hana Marvanová v čele US-DEU. Chcete v případě vítězství TOPku změnit nějak radikálně?

Nejsem příznivce radikálních změn. Jsem spíš příznivce evoluce, než revolucí. Myslím, že je potřeba vidět mnoho nových a mladých tváří, ve vší úctě k těm starším aktivním tvářím. Zároveň si myslím, že mohu jako žena ve světě plném mužů přinést nový politický styl. Řekněme méně konfrontační a více konsensuální.

Chci, abychom byli schopni se jako politici na řadě věcí, které jsou důležité pro Českou republiku, dohodnout tak, aby se neměnily s každým novým volebním obdobím. Například důchodová reforma. Myslím, že to důvěru lidí ve stát strašně poškozuje, když se každé čtyři roky mění systém.

TOP 09 je připravena k nějakému konsensu?

Považuji to přímo za nutnost. Lidé by měli mít důstojné penze za odvody a daně, které odvedly státu. Myslím, že se to teď kupodivu podařit může. Jako členka důchodové komise vidím velkou naději pro konsensus, i když celá řada otazníků kolem toho ještě nebyla zodpovězena. Paní ministryně nám ještě stále nezodpověděla otázku, jestli neplánuje zvýšení odvodové povinnosti. Jednáme nejen o výši věku odchodu do důchodu, ale také o zdrojích z čeho mají být penze vyplácené.

V současné době vláda vymýšlí takzvaný nultý a první pilíř důchodů – jedna část důchodu by byla řekněme dávka, kterou by měl každý důchodce stejnou, a druhá část by byla vyplácena podle zásluh a toho, kolik skutečně odvedl do systému. A my jsme ochotni o tomto přístupu vést debatu, ale musíme vědět, zda mají být lidé ještě více zdaněni. Což nechceme připustit.

Vraťme zpět k TOP 09. Chápu správně, že i když nemáte zrovna vysoké preference, tak i u vás fungují minimálně dvě stranická křídla, která bych nazval Pospíšil – Adamová Pekarová a druhé jako SchwarzenbergKalousekCzernin?

Názory jsou různé, to je přirozené, ale nejde mluvit o křídlech. Stejně jako straníci, myslím, chápou situaci okolo volby předsedy pozitivně v tom smyslu, že si mohou vybrat z více kandidátů, což je pro nás vlastně nová situace, kdy si mohou po deseti letech poprvé vybírat. Tím přirozeně dochází samozřejmě i k tomu, že se mohou diskutovat různé názory a rozdíly, které jsou mezi námi.

Platí to, že když vyhrajete, tak budete chtít pana Czernina za svého prvního místopředsedu?

Ano, platí to, že bude určitě součástí toho nejužšího týmu. Předpokládám, že by byl jako první místopředseda zvolený. Jsem si jistá, že z volby vedení vzejde silný tým. Jezdím po regionech a vnímám velmi silnou podporu, mnohem silnější, než když mě mnozí v létě přemlouvali, ať do té volby jdu.

A kdybyste ve volbě předsedy neuspěla, tak byste kandidovala a obhajovala post první místopředsedkyně strany?

Teď se soustředím hlavně na volbu předsedy. Ale je jisté, že z volby musí vzejít hlavně tým, který bude soudržný a bude schopný hodně pracovat na zviditelnění našich témat. To je mi vlastní i nyní a v tom se na mě i v budoucnu mohou kolegové spolehnout.

Pokud budete zvolená předsedkyní TOP 09, znamená to tedy, že budete i kandidátkou na premiérku? Ptám se tedy s vědomím nízkých preferencí i toho, že byste ráda, aby demokratické opoziční strany a hnutí směřovaly ke společnému politickému bloku…

Ve chvíli, kdy se bavíme čistě o TOP 09, tak ten, kdo vzejde z volby předsedy strany, by měl být připraven vést TOP 09 v příštích volbách do Poslanecké sněmovny jako lídr. Tedy i jako kandidát na premiéra. Já k tomu připravena jsem a i toto je jedna z mých nabídek spolustraníkům. Nabízím nejen své zkušenosti, ale vedle konkrétních témat i to, že chci stranu čitelnější. Nabízím také to, že jsem připravena se zhostit i případné role premiérky. Že o tom pak musí rozhodnout orgány strany, je jasné, ale už jen ta připravenost je nutná.

V případě, že bychom kandidovali ve volebním bloku, záleží na konkrétní dohodě. Umím si ale představit, že bychom oslovili někoho nadstranického. Jednání probíhají, ale zatím směřujeme k případné spolupráci v krajských a senátních volbách příští rok. Pokud budu zvolena předsedkyní TOP 09, tak chci nabídnout spolustraníkům, že zintenzivním jednání, které by se mělo týkat i sněmovních voleb.

V minulosti jste mluvila o tom, že byste chtěla rodinu. I proto jste nekandidovala na předsedkyni TOPky před dvěma lety… Půjde to eventuálně skloubit s šéfováním strany a mandátem poslankyně?

Pokud se to vůbec povede, a já bych si to moc přála, ale není to jednoduché, tak vidíme třeba novozélandskou premiérku, která zvládá i při kojení řídit celou zemi. Jsem na obojí připravená. Myslím, že i u nás bychom mohli být příkladem pro mnoho úspěšných žen, že skloubit celou rodinu i pracovní pozici není nemožné.

Jste kandidátkou na předsedkyni, která si řekne, koho chce mít v nejužším týmu? Tedy v předsednictvu strany?

Určitě. Myslím, že by měl být ve vedení ten, kdo ve volbě předsedy neuspěje, což může být Tomáš Czernin. Jsem přesvědčena, že na místopředsedy kandiduje celá řada osobností. Určitě chci, aby tam byly i nové tváře. Ať už je to současný senátor a starosta pan Herbert Pavera. Pak Jan Jakob, starosta Roztok. Ale měl by ve vedení pokračovat také končící předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Měl by to být mix stávajících a současných tváří.

Když se dnes řekne TOP 09, tak téměř každý zmíní Karla Schwarzenberga, ale i Miroslava Kalouska, ať už v pozitivním, či negativním slova smyslu. Zůstane po vašem případném zvolení i dál předsedou poslaneckého klubu?

Je to jeden z otců zakladatelů, takže určitě i nadále bude významnou personou v rámci TOP 09. Před pár týdny navíc proběhla volba předsedy poslaneckého klubu (mandát má předseda vždy na jeden rok, pozn. red.), takže pro mě platí toto rozhodnutí.

Přímá volba nevyhovuje, ale ústavu měnit nechci

Byla by TOP 09 pro změnu volebních zákonů, která má zavést jednodenní volby, možnost hlasovat korespondenčně anebo změny při vyřizování voličských průkazů?

Korespondenční hlasování je věc, kterou prosazujeme dlouhodobě, během toho volebního období ji předkládám dokonce podruhé. V zahraničí žijí statisíce krajanů, kteří mají ztíženou možnost volby. Ale co se týče jednoho volebního dne, tak si myslím, že by to mělo být doprovázeno ještě větší možností předčasné volby, než se zatím v návrhu nabízí. Tedy hlasovat v pondělí nebo ve středu před volbami, ale jen v úředních hodinách daného úřadu. To mi přijde málo.

Nebylo by tedy ale nejpraktičtější umožnit hlasování po internetu?

Tato varianta samozřejmě je, my jsme s ní přišli už před pár lety jako s vizí, jak by se mohl vyvíjet volební systém, ale samozřejmě jsou podle mého názoru s tím spojená jasná rizika, která se týkají ovlivňování či bezpečnosti voleb.

Bylo by tedy nutné především tyto věci vyřešit, aby volby nemohly být manipulovány. Myšlenky se nezdáváme, ale důležitý je ten dílčí krok, kterým je dle mého korespondenční volba. Dílčími kroky podle mého můžeme dojít i k internetovým volbám. Myšlenku neopouštíme.

Video  „Volit v jednom dni místo dvou je efektivnější,“ řekl expert k chystaným změnám  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Často se mluví také o změně ústavy, která by vrátila zpět nepřímou volbu prezidenta. Vy byste byla pro?

Byť by se mi také líbilo, kdyby přímá volby nebyla, tak nesouhlasím. Z toho důvodu, že měnit účelově volební systém na základě tohoto, že někteří nejsme spokojení s tím, jak volby dopadly, by nebylo rozumné.

Na druhou stranu by možná stálo za to zpřesnit pravomoci prezidenta. Jak vidíme, tak pan prezident Zeman si se současnou ústavou hraje jako kočka s myší a má svůj svérázný výklad celé řady ustanovení. I proto jsme podpořili žalobu na něj, na základě které by mohl ústavní soud zpřesnit a vyložit některé pravomoci.  

Asi žádný zákon, který teď leží ve Sněmovně, nerozděluje tolik politické strany takovou dobu, jako návrh na uzákonění manželství pro všechny. Tedy i páry stejného pohlaví. Už jste zákon nějak diskutovali v klubu a tušíte, kdy se dostane na plénum?

Přístup k tomuto zákonu už máme dávno vydiskutovaný a sice, že je na každém, jak se k němu postaví. Já sama jsem už veřejně mnohokrát deklarovala, že se připojím k jeho podpoře. Je pravda, že náš klub je rozdělený půl na půl, ale zároveň se nepřesvědčujeme, zda změnit či nezměnit názor, protože se nejedná o politické téma.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vankr ( 20. listopadu 2019 08:28 )

Další kormidelník,bohužel není hraběnka.

Damir55_ ( 19. listopadu 2019 19:50 )

Kdo ten hermafroid je?

e.lesanova ( 19. listopadu 2019 14:59 )

Už by měl někdo Pekarové vysvětlit, že několik let stará mrtvola se fakt oživit nedá...

tribana ( 19. listopadu 2019 14:21 )

Vypadá jak dvojče Simony Babčákové. Ale ta aspoň umí hrát a je s ní sranda. Tahle umí akorát žvanit a je všem pro srandu.

XLADI ( 19. listopadu 2019 12:26 )

Pospíšil se nominoval na Europoslance a premiérování by mu víc nevyneslo, tak nebude kandidovat i když zájem by nepochybně měl . Je to největší šmejd české politické scény.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa