Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

E-neschopenka jako Columbova žena? Firmy varují: Neviděly jsme ji a nestíháme test

Autor: ČTK, tva - 
18. listopadu 2019
16:40

Zaměstnavatelé zatím nedostali k testování nové elektronické neschopenky, které se v Česku mají používat od ledna. Obávají se toho, že se spuštění nového systému nemusí obejít bez obtíží. Po pondělním jednání tripartity to na tiskové konferenci řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj. Zástupci zaměstnavatelů, odborů a vlády o projektu jednali. Ministerstvo práce v podkladech pro jednání uvedlo, že přípravy postupují podle plánu tak, aby e-neschopenky od ledna fungovaly.

Pro zaměstnavatele jsou e-neschopenky zatím trošku Columbova žena. Všichni o nich mluví, ale nikdo je neviděl. V tuto chvíli nejsou pro zaměstnavatele k dispozici. Žádný ze zaměstnavatelů je neotestoval,“ uvedl Rafaj.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy řekl, že pokud mají firmy začlenit e-neschopenku do svých systémů, nemohou ji dostat na poslední chvíli či až 1. ledna. Na odzkoušení tak zbývá do Vánoc zhruba měsíc. „Obvykle u takovýchto implementací a podobných věcí se říká, že je důležité mít na testování minimálně dva až tři měsíce. To už jsme prošvihli. S každým dalším dnem netestování se pravděpodobnost, že to bude skutečně plně funkční, snižuje,“ dodal Rafaj.

U Maláčové tvrdí: Projekt se testuje

Elektronické neschopenky měly původně fungovat už od letošního ledna. První Babišova vláda ale chtěla projekt zrušit a připravit nový od roku 2021. Po nástupu ministryně Jany Maláčové (ČSSD) se práce na e-neschopence obnovily, spuštění se ale odložilo na leden 2020. Zaměstnavatelé pak dostali vládní příslib, že elektronické neschopenky začnou fungovat od letošního července současně se zrušením karenční doby. V provozu měl být na šest měsíců ale jen provizorní systém. Od plánu se tedy upustilo a od ledna se má spustit plná nová verze.

Ministerstvo v podkladech pro tripartitu uvedlo, že všechny smlouvy k e-neschopence jsou podepsané a účinné. Nyní se vede informační kampaň pro zdravotníky a zaměstnavatele. Dopisy dostali lékaři i zaměstnavatelé do datových schránek. Ostatním se nyní posílají poštou. V provozu je informační linka a na webu České správy sociálního zabezpečení formulář pro otázky. „Převažují zatím dotazy od zaměstnavatelů,“ uvedlo ministerstvo. Podle něj je možné komunikovat i s vývojáři a projekt se už testuje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa