Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Pellegrini v Praze připomněl Havla i Dubčeka: Změna režimu bez násilí není samozřejmá

Autor: ČTK - 
17. listopadu 2019
12:30

Slovenský premiér Peter Pellegrini ve svém nedělním projevu v Národním muzeu při příležitosti 30. výročí pádu komunismu připomněl Václava Havla a Alexandra Dubčeka jako klíčové osobnosti přerodu z komunistického do demokratického režimu. Československo je podle něj inspirativním příkladem něžného převzetí moci.

„Československá forma přechodu od starého komunistického režimu k novému svobodnému a demokratickému režimu byla, a stále je, symbolizována dvěma klíčovými osobnostmi - Václavem Havlem a Alexandrem Dubčekem,“ řekl Pellegrini.

„Při vzpomínce na tyto dva muže si připomeňme velmi důležitou věc, a to, že změny proběhly bez násilností a v ústavním rámci. Není to samozřejmostí, jak ukazují krvavé události v jiných zemích,“ dodal.

Slovenský premiér Peter Pellegrini se zúčastnil společně s ostatními  členy V4 oslav k výročí sametové revoluce. Promluvil v Národním muzeu v Praze. Slovenský premiér Peter Pellegrini se zúčastnil společně s ostatními členy V4 oslav k výročí sametové revoluce. Promluvil v Národním muzeu v Praze. | ČTK/Vondrouš Roman

Česko a Slovensko si po revoluci prošly náročnou transformací politického i ekonomicko-sociálního systému. „A na rozdíl od našich sousedů jsme museli řešit i státně-právní problémy. Byli jsme však schopní rozdělit společný stát a nedestabilizovali jsme region. A přestože transformace víc bolela nás Slováky, podařilo se nám společně před 15 lety zakotvit v Evropské unii,“ dodal předseda slovenské vlády.

Do pražského Národního muzea v neděli přijeli premiéři zemí visegrádské čtyřky (V4), tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, a předseda německého Spolkového sněmu Wolfgang Schäuble, aby uctili výročí pádu komunismu.

Po ceremoniálu, který zahájil videomapping Cesta ke svobodě a na kterém státníci vystoupili s projevy, si v Muzeu prohlédnou výstavu Sametová revoluce a zúčastní se otevření multimediální expozice Momenty 20. století.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa