Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

30 let svobody ONLINE: Davy na Letné, Národní i Václaváku. Babiš se sklonil před Havlem

Autor: Mii, ula, trm, kal, simao, for, ČTK - 
17. listopadu 2019
22:30

V Česku 17. listopadu vyvrcholily oslavy 30. výročí sametové revoluce. Blesk Zprávy pro vás vše podstatné spojené s tímto výročím sledovaly online. V sobotu proběhla další demonstrace na Letné se čtvrtmilionovou účastí, kde dostal premiér Andrej Babiš (ANO) ultimátum. Babiš v neděli ráno za pískotu zapálil svíčku na Národní třídě, v Národním muzeum pak ocenil statečnost Václava Havla. To prezident Miloš Zeman po sobotním otevření Českého domu v Bratislavě strávil neděli v Lánech. Na Národní třídu i Václavské náměstí přišlo 40 tisíc lidí.

17. listopad 2019
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
22:30
17. 11. 2019

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, kterou jste věnovali našemu čtyřdennímu kontinuálnímu zpravodajství z oslav 30 let svobody. Dodejme na závěr, že šlo o oslavy poklidné, které přinesly jen minimum dílčích vyhrocených momentů.

22:15
17. 11. 2019

Klaus se dostal do dalších názorových střetů se svými bývalými kolegy z Laterny magiky. S Pithartem v ČT nenašel společnou řeč v otázce globalizace, současných možností lidí a nebo kuponové privatizace.

Pithart jako český premiér z let 1990-1992 se na Klause naštval, když o ministrech jako vlády mluvil se slovy „Ti tvoji Vrbové a Vlasákové“. „Ne, říkej Vrba a Vlasák!“ osopil se na Klause, který se své řečnické formule nechtěl vzdát. Každopádně si stál za tím, že bylo lepší podniky v Česku dát do kuponové privatizace než je přímo nabídnout zahraničním vlastníkům.

Petr Pithart a Václav Klaus v debatě na ČT
22:05
17. 11. 2019

Účastníci koncertu na Letné se dočkali znovu videomappingu na Národním muzeu, kterým program na Václavském náměstí skončil. Předtím lidi do varu dostala kapela Mig 21 s frontmanem Jiřím Macháčkem.

Video  
Video se připravuje ...
21:55
17. 11. 2019
!

„Pravda a láska je falešné heslo k systémové změně,“ uvedl v debatě na ČT exprezident Václav Klaus. Dostal se přitom do ostrého sporu s bývalým šéfem Senátu Petrem Pithartem (KDU-ČSL), kterému silně vadí, že se pojem pravdoláskař stal v uplynulých deseti letech nadávkou. Právník Zdeněk Jičínský připustil, že Havel při konstrukci výroku o pravdě a lásce čerpal ze své profese dramatika. Klause s Pithartem se v tomto ohledu snažil sbližovat.

Zdeněk Jičínský, Petr Pithart, Václav Klaus a Světlana Witowská v debatě ČT aktérů událostí z Laterny Magiky po 30 letech
21:49
17. 11. 2019

Ceny Paměti národa, kterými obecně prospěšná společnost Post Bellum oceňuje účastníky zlomových momentů minulého století, letos putují do sousedních postkomunistických zemí. Ocenění získal také Miroslav Hampl, jenž pomáhal jako mladík vězňům v uranových dolech. U příležitosti 30. výročí sametové revoluce převzal dnes na slavnostním večeru v Národním divadle ocenění i polský disident a bývalý lídr hnutí Solidarita Wladyslaw Frasyniuk.

Ceny pro maďarského politického vězně László Regéczy-Nagye a německého politického vězně Dietricha Kocha převzali jejich příbuzní. Stejně tak převzali příbuzní ocenění pro slovenskou herečku Dalmu Špitzerovou, která přežila holokaust a účastnila se Slovenského národního povstání.

Sedmaosmdesátiletý Hampl řekl, že nelituje pomoci svým spoluvězňům v 50. letech. „Jak jsem byl spokojený s tím, co jsem udělal v životě, a hlavně, že jsem pomohl politickým vězňům a jejich rodinám, tak to pro mne znamená moc,“ uvedl k dnešnímu ocenění. Lidem, kteří dnes a v sobotu přišli do centra Prahy oslavit 30. výročí sametové revoluce, drží palce. „Aby se to podařilo tak, jak se to podařilo před třiceti lety,“ řekl.

Miroslav Hampl z Česka převzal 17. listopadu 2019 v Národním divadle v Praze Cenu Paměti národa u příležitosti 30. výročí sametové revoluce. Miroslav Hampl z Česka převzal 17. listopadu 2019 v Národním divadle v Praze Cenu Paměti národa u příležitosti 30. výročí sametové revoluce.
21:40
17. 11. 2019

Značně prořídly davy na Národní třídě, ulice už je po odpoledním a večerním náporu lidí průchozí.

Národní třída se začíná pomalu vyklízet. Národní třída se začíná pomalu vyklízet.
21:25
17. 11. 2019

„Jsem jak Alenka v říši divů. Kdyby mi někdo před 30 lety řekl, že tu budu na podiu stát a mluvit k plnému Václaváku, odporoval bych mu,” řekl generál Petr Pavel před tisíci lidí shromážděných na Václavském náměstí. „Máme štěstí, že žijeme v této zemi,“ prohlásil. Lidé jeho slova odměnili potleskem.

Video  
Video se připravuje ...
21:15
17. 11. 2019

K 30. výročí událostí ze 17. listopadu se na facebooku kriticky vyslovil bývalý slovenský premiér Robert Fico. Napsal, že sametová revoluce znamenala pro miliony občanů pokles životní úrovně. „A pro statisíce z nich propad do pásma chudoby, z něhož se lidé postupně začali dostávat až po roce 2007,“ uvedl politik.

21:05
17. 11. 2019

Petr Pavel přidal pro Blesk Zprávy i vzkaz lidem: „Aby vnímali věci pozitivně a aby hlavně našli cestu k diskuzi, která bude prostá nepřátelství a odmítání názoru toho druhého, jenom proto, že je jiný. Musíme se pokusit najít smírný směr, diskuzi, která bude vedená na základě argumentů, ne na základě nevraživosti.“

Zaznívaly tu i výtky k prezidentovi Miloši Zemanovi a premiérovi Andreji Babišovi. Jsou tyto výtky podle vás oprávněné?

„Já si myslím, že je oprávněné, že se lidem - nehledě na politické názory – nelíbí, že politici lžou, zneužívají své pravomoci a případně, že koncentrují moc politickou, moc mediální i ekonomickou. To jsou naprosto adekvátní výhrady.“

Uvedl jste, že zvažujete kandidaturu na prezidenta, uvažujete o tom i nadále?

„Řekl jsem, že pokud uvidím, že nám bude hrozit, že bude vítěz kandidát, který by nás přiblížil do Číny, tak bych to považoval za povinnost a u toho prozatím zůstanu.“

Na kandidáta vás dneska viděl i Jáchym Topol. Volal „Pavle kde jsi“.

„No, tak zatím jsem tady (smích).“

21:03
17. 11. 2019

Blesk zprávy na Koncertu pro budoucnost vyzpovídaly generála Petra Pavla. Jsme na Festivalu svobody a občas se říká i budoucnosti. Co pro vás znamená budoucnost?

„Znamená pro mě pokračovat tam, kde jsme začali… a dosud je co vylepšovat. Je evidentní, že tahle cesta nemá žádný konec. Je to hodně práce, a pokud se budeme starat, tak to bude nějak vypadat a jestli ne, tak budeme naštvaní jen sami na sebe. A budeme si jen stěžovat.“

A máme si nyní na co stěžovat?

„Máme, ano. Samozřejmě. Vždycky je na co. Je ale podstatný si uvědomit, že toho, co se povedlo, je mnohem víc než toho, co se nepovedlo. A to, že se nám něco nelíbí, je naprosto přirozený stav věcí. Nikdy to nebude dokonalý. Nástroje na změnu máme v rukou my.“

Dnes se kromě Festivalu svobody objevili i demonstranti. Myslíte si, že to do toho dne patří, že je to v pořádku?

„Patří to k tomu, je to svoboda vyjádření názoru. Někdo to vyjádří tím, že se tu baví na koncertu, někdo tak, že jde s transparentně, a někdo má názor, no, naprosto opačný. Ale to je dobře! Od toho tu ta svoboda je.“

Rozhovor generálem Pavlem na Koncertu pro budoucnost.
20:55
17. 11. 2019

V Chebu byla dnes slavnostně odhalena pamětní deska nedávno zesnulé herečce Vlastě Chramostové. Její jméno ponese také prostranství před Západočeským divadlem Cheb. Odhalení plakety bylo součástí dnešních oslav 30. výročí listopadových událostí roku 1989. 

„Je to jen malé poděkování velké ženě,“ řekl dnes při odhalení plakety starosta Chebu Antonín Jalovec (VPM). O pojmenování prostranství požádalo po smrti herečky chebské divadlo zastupitele města. Ti to v říjnu schválili.

V Chebu u příležitosti 30. výročí sametové revoluce uctili herečku Chramostovou.
20:46
17. 11. 2019

Koncertem amatérských umělců začal dnes v Českých Budějovicích průvod Rozsviťme demokracii. Pořádající Jihočeské divadlo každoročně touto akcí připomíná výročí 17. listopadu. Účastníci průvodu se od budovy divadla, kde se krátký koncert konal, vydali na náměstí Přemysla Otakara II. Tam u busty T. G. Masaryka vytvořili z hořících svíček velký nápis demokracie.

„Je vidět, že po celé republice se dnes koná spousta akcí a lidé si připomínají události kolem 17. listopadu. My jsme s tím začali před čtyřmi lety, kdy jsme měli pocit, že si to nikdo nepřipomíná. Proto jsme začali organizovat pietní průvod a takovou tichou připomínku svobody,“ řekl ČTK ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek.

Přestože každý ročník měl jiné aranžmá a jinou dramaturgii, základní motto je vždy stejné. Zůstává jím touha po zachování demokracie. „Nevidím jediný důvod tuto myšlenku měnit. Naopak se domnívám, že tohle motto je důležitější a důležitější,“ řekl Průdek.

Pietní akce k 17. listopadu v Českých Budějovicích. Pietní akce k 17. listopadu v Českých Budějovicích. Pietní akce k 17. listopadu v Českých Budějovicích.
20:40
17. 11. 2019

Stále to „žije“ i na Národní třídě.

Národní třída je stále zaplněná.
20:37
17. 11. 2019

Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí je v plném proudu. Tisíce lidí zůstávají, aby si poslechly české muzikanty nebo řečníky či jen užily atmosféru. Kvůli vzpomínkovým akcím a koncertu platila v centru dopravní omezení. Na magistrále u Václavského náměstí před muzeem mají podle policie trvat do půlnoci.

Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí pokračuje. Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí pokračuje. Lidé během Koncertu pro budoucnost zvonili klíči.
20:18
17. 11. 2019

Slovensko potřebuje po 30 letech od pádu komunismu překonat rozdělení společnosti v souvislosti s nadcházejícími změnami ve světě, jako jsou stárnutí populace, klimatická změna, zpomalování výkonu ekonomiky či nové pořádky ve světových vztazích. V televizním projevu k výročí sametové revoluce z roku 1989 to řekl slovenský premiér Peter Pellegrini.

„Jsou zde nové časy a Slovensko na ně musí být připraveno. A proto opět potřebujeme najít soudržnost a vzájemnou důvěru, které nás vždy v historických chvílích společně posouvaly kupředu. Přece jsme před 30 lety senebourali zdi proto, abychom je dnes mezi sebou a kolem sebe opět stavěli,“ uvedl Pellegrini v projevu, který na svém hlavním televizním kanálu odvysílal veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS).

Změna po listopadu 1989 podle Pellegriniho kromě nesporných přínosů v podobě osobní svobody, možnosti cestování a příležitostí hlavně pro mladou generaci přinesla i mnoho nežádoucího. Mezi negativními změnami uvedl například bujení nezákonných aktivit, rozmach podsvětí či zapomenutí na starší generaci. „Nemůžeme se divit pocitům zklamání a nevyužité příležitosti, které si mnoho pamětníků od té doby nosí v duši,“ řekl premiér. Dodal, že země si již nemůže dovolit sociální experimenty a že nemohou na úkor všech bohatnout skupiny mafiánů a různých podvodníků.

Slovenský premiér Peter Pellegrini. Představitelé zemí V4 (zleva) polský ministr zahraničí Jacek Czaputowicz, manželka českého premiéra Monika Babišová, český premiér Andrej Babiš, slovenský premiér Peter Pellegrini, maďarský premiér Viktor Orbán a jeho žena Anikó Lévaiová si 17. listopadu 2019 u památníku Brána svobody v Bratislavě připomněli 30. výročí sametové revoluce.
20:16
17. 11. 2019

„Ať žije Havel!“ pokřikují na Václavském náměstí. 

20:12
17. 11. 2019

Mladou Boleslaví dnes večer prošli lidé se svíčkami, připomněli si tak 30 let od sametové revoluce. Zhruba 150 lidí se sešlo u budovy městského divadla, odtud šli asi 500 metrů k lavičce Václava Havla, která se nachází před vchodem do Havelského parku. Třicáté výročí revoluce si připomínali lidé také na dalších místech v kraji.

Svíčkového průvodu se zúčastnili lidé všech generací včetně dětí. Zaznělo několik projevů, které revoluci v Mladé Boleslavi připomínaly. Promluvila také pamětnice sametové revoluce ve městě. Před průvodem lidé zhlédli na místní faře dokument Něžná revoluce.

Pietní akce k 17. listopadu v Mladé Boleslavi. Pietní akce k 17. listopadu v Mladé Boleslavi. Pietní akce k 17. listopadu v Mladé Boleslavi. Pietní akce k 17. listopadu v Mladé Boleslavi.
20:01
17. 11. 2019

Program s názvem Brněnský sedmnáctý přilákal na náměstí Svobody v podvečer podle organizátorů nejméně tři tisíce Brňanů. Po státní hymně vystoupili řečníci z řad pamětníků listopadových událostí roku 1989, ke slovu se dostali také rektoři brněnských vysokých škol. Poté zazněly z kostelních věží zvony, lidé zvonili klíči. Přesně v 17.17 hodin vykročil směrem k náměstí Míru lampiónový průvod.

Program s názvem Brněnský sedmnáctý přilákal na náměstí Svobody v podvečer podle organizátorů nejméně tři tisíce Brňanů Program s názvem Brněnský sedmnáctý přilákal na náměstí Svobody v podvečer podle organizátorů nejméně tři tisíce Brňanů Program s názvem Brněnský sedmnáctý přilákal na náměstí Svobody v podvečer podle organizátorů nejméně tři tisíce Brňanů
19:55
17. 11. 2019

Po 30 letech se na Václavském náměstí opět cinká! Tentokrát vytáhli organizátoři klíče v barvách vlajky České republiky. 

Po zpívání české hymny, čehož se ujmul zpěvák Matěj Ruppert, se tak bývalý koňský trh opět rozcinkal. 

Video  
Video se připravuje ...
19:53
17. 11. 2019

Podívejte se na úryvek videomappingu, který se týká sametové revoluce.

Video  
Video se připravuje ...
19:48
17. 11. 2019

40 tisíc lidí na Václavském náměstí přihlíželo unikátnímu videomappingu, které si připravilo Národní muzeum. Zhruba 10minutová projekce na historickou budovu s příznačným názvem Cesta ke svobodě připomněla stěžejní události Listopadu v kontextu pádu železné opony a konce komunistického režimu i celého bloku.

Tutéž projekci viděli také dopoledne předsedové vlád zemí V4 v Národním muzeu a lidé na Václavském náměstí ji znovu uvidí ve 22:00, čímž program Festivalu svobody oficiálně skončí.

Videomapping na budově Národního muzea. Videomapping na budově Národního muzea. Videomapping na budově Národního muzea.
Video  
Video se připravuje ...
19:29
17. 11. 2019

Po emotivním vystoupení duchovního vůdce Tibeťanů organizátoři poděkovali svým sponzorům i dobrovolníkům, kteří se za Festival svobody přičinili. 

Dnešním dnem ale festival nekončí. I nadále v dalších týdnech budou různé upomínkové  akce pokračovat. „Přeci jenom i sametová revoluce neskončila jedním dnem, “ vysvětlili organizátoři. 

19:26
17. 11. 2019

Slova se chopil i Dalajláma. Nikoliv však osobně. Tento nejznámější duchovní vůdce využil moderních technologií a své poselství předal Čechům prostřednictvím obrazovek.

Dalajláma zavzpomínal především na svého přítele a symbol sametové revoluce Václava Havla. „Fyzicky tu s námi už není. Přesto jsem ale zaznamenal, že je váš národ i nadále nositelem jeho moudrosti a morálních hodnot. Prosím, vytrvejte v šíření Havlových myšlenek,“ řekl. 

19:20
17. 11. 2019

V Liberci dnes přišlo bezmála 1000 lidí na podvečerní happening k připomenutí sametové revoluce roku 1989 i aktuální politické situaci. Na náměstí u radnice vytvořili lidský řetěz. Podle organizátorů šlo o symboliku toho, aby se demokratické strany nebály a spojily se. Akci pořádal spolek Milion chvilek, který požaduje odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO), pokud úplně nepřeruší vazby se svými firmami a médii a neodvolá ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO).

„Dnes to nebyla demonstrace, ale bohužel ani čistá oslava státního svátku 17. listopadu. Byl to happening, abychom si připomněli, kdo nás teď vede a kdo nás vedl tenkrát. Ti lidé, kteří nás vedou teď, tak tenkrát byli na druhé straně barikády než my všichni,“ uvedl za pořadatele Daniel Zah.

19:02
17. 11. 2019

Zněla před 50 lety, před 30 lety a zní i teď v těchto dnech. Václavským náměstím zazněla stejně jako včera na Letenské pláni Modlitba pro Martu. Bez doprovodu zazpívala zpěvačka Annamária d´Almeida.

Video  
Video se připravuje ...
18:42
17. 11. 2019

Policisté varují řidiče, aby se vyhnuli magistrále - od 18:00 je totiž její úsek před Národním muzeem uzavřen. 

18:40
17. 11. 2019

Až 40 tisíc lidí přišlo odpoledne podle policie na Národní třídu v Praze při oslavách výročí revoluce. Podobný počet lidí je i na Václavském náměstí. „Počet se však s ohledem na změnu programu může změnit,“ doplnila policie k situaci na Václavském náměstí.

Národní třída v podvečer 30. výročí od sametové revoluce (17. 11. 2019) Národní třída v podvečer 30. výročí od sametové revoluce (17. 11. 2019) Pohled na zaplněné Václavské náměstí, (17.11.2019).
18:36
17. 11. 2019

Na Václavském náměstí během Koncertu pro budoucnost proběhlo hromadné focení. Organizátoři vyzvali účastníky, aby zamávali fotografům v kupoli Národního muzea.

Pohled na zaplněné Václavské náměstí, (17.11.2019). Pohled na zaplněné Václavské náměstí, (17.11.2019). Pohled na zaplněné Václavské náměstí, (17.11.2019). Pohled na zaplněné Václavské náměstí, (17.11.2019).
18:30
17. 11. 2019

Zatímco prezident Miloš Zeman mlčí, jeho mluvčí Jiří Ovčáček přidává reakci za reakcí. „To jsou konce. Profesor se chlubí podporou agresivního davu a dává to za příklad prezidentu republiky a premiérovi. Děkujeme, nechceme. Na straně Hradu jsou svobodomyslní lidé, kteří ctí demokracii. Těch si vážíme. Agresivní kohortu si nechte pro sebe, pane profesore!“ štěkl na twitteru.

18:24
17. 11. 2019

„Někteří lidé žijí v ulitě,“ domnívá se filozofka Anna Hogenová. Blesk Zprávám ještě před svým vystoupením prozradila, co podle ní lidé potřebují. „Pro mě je 17. listopad znovunarozením a přála bych si, aby se ta původní myšlenka probouzela dál. Chci, aby se lidé nebáli riskovat. Potřebujeme pravdu a laskavost. Potřebujeme dělat setkání, kde se lidé nebudou bát projevovat své názory, pokud nějaké mají,“ řekla. Dodala, že se nemá jednat o nenávistná setkání. „Musíme diskutovat tak, aby tam byly i střety. To by nám strašně pomohlo, ale ne v té nenávistné formě,“ vysvětlila Hogenová.

Sváteční podvečer na Národní třídě, (17.11.2019). Filozofka Anna Hogenová na Koncertu pro budoucnost. Filozofka Anna Hogenová na Koncertu pro budoucnost.
18:18
17. 11. 2019

U památníku obětí přísně střežených hranic v komunistickém Československu si zástupci zemí takzvané visegrádské skupiny - Česka, Slovenska, Maďarska a Polska - dnes vpodvečer připomenuli v Bratislavě 30. výročí sametové revoluce. Českou republiku zastupoval premiér Babiš.

„Je důležité, že Češi a Slováci spolu slavíme třicet let od získání svobody a demokracie a hlavně svobodných voleb. To bylo to nejdůležitější, po čem Občanské fórum i (slovenské hnutí) Veřejnost proti násilí volaly a to se splnilo,“ řekl novinářům Babiš.

Politici položili věnce k památníku Brána svobody. Ten byl pod hradem Devín u slovensko-rakouských hranic vybudován na počest čtyř stovek lidí, kteří zemřeli při pokusu o útěk z komunistického Československa do západních zemí. Právě hranice u Devína patřila před rokem 1989 k takzvané železné oponě, kterou tvořily i technické zábrany včetně plotů s cílem zamezit nekontrolovanému přechodu lidí do Rakouska.

Český Premiér Andrej Babiš a jeho žena Monika položili 17. listopadu 2019 věnec k památníku Brána svobody v Bratislavě, kde si premiéři zemí V4 připomněli 30. výročí sametové revoluce. Český Premiér Andrej Babiš a jeho žena Monika položili 17. listopadu 2019 věnec k památníku Brána svobody v Bratislavě. Český Premiér Andrej Babiš a jeho žena Monika položili 17. listopadu 2019 věnec k památníku Brána svobody v Bratislavě. Český Premiér Andrej Babiš a jeho žena Monika položili 17. listopadu 2019 věnec k památníku Brána svobody v Bratislavě.
18:13
17. 11. 2019

K 30. výročí sametové revoluce dnes Litomyšl pojmenovala prostor před vstupem do zámeckého areálu náměstím Václava Havla. Název nově vzniklého náměstí u piaristické koleje připomíná, že právě odtud vítal Václav Havel své prezidentské kolegy z šesti zemí střední Evropy. Tabule s jeho jménem byla umístěna na budově Regionálního muzea, odhalena byla symbolicky v 17:11.

„Myslíme si, že bychom měli umět oceňovat vzory a symboly. A Václav Havel pro nás je symbol demokracie a svobody,“ uvedl starosta Daniel Brýdl (Generace 89). Jím vedené uskupení mělo pojmenování náměstí Václava Havla dlouhodobě ve volebním programu.

Lidé drží českou vlajku před vstupem do zámeckého areálu v Litomyšli, jehož okolí bylo 17. listopadu 2019 k 30. výročí sametové revoluce pojmenováno náměstím Václava Havla.
17:55
17. 11. 2019

Spisovatel Jáchym Topol měl jasný vzkaz pro generála Petra Pavla. „Kdo se bojí Číny nebo Ruska, je srab, tak třeba já. Potřebujeme generála. Prezidentské volby jsou za dva roky (mají být až v roce 2023, pozn. red.), Pavle, kde jsi?“ řekl lidem Topol, bratr „psího vojáka“ Filipa Topola. „Demokratům nestačí už jen kritizovat a demonstrovat, ale chtějí jít pořádně do toho. Chtějí určovat kurz budoucí demokracie,“ dodal v projevu.

Koncert pro budoucnost pokračuje. Koncert pro budoucnost. Jáchym Topol na Koncertě pro budoucnost.
17:35
17. 11. 2019
!

Bývalý prezident Václav Klaus letos návštěvu památníku na Národní třídě vynechal. Blesk Zprávám to potvrdil jeho syn Václav Klaus ml. „Táta je v zahraničí, volal nám a zajímal se, jestli jsme v pořádku,“ uvedl s odkazem na incident z Národní třídy. Prý to není poprvé, co exprezident Klaus 17. listopadu v centru Prahy chybí, ale prý „tak počtvrté“.

17:40
17. 11. 2019

Domy na Národní třídě se se setměním rozzářily v barvách trikolory, v 17:00 navíc na pěti z nich poprvé proběhla speciální projekce. Představila příběhy spojené se sametovou revolucí a připravila ji Paměť národa ve spolupráci s Díky, že můžem a 3dsense. 

Celkem na Národce svítí 230 synchronizovaných světel, projekce probíhají současně na pěti domech a celá světelná instalace je dohromady dlouhá 440 metrů. Další promítání si mohou lidé prohlédnout v 18:45 a naposledy domy ožijí v 20:00.

Video  
Video se připravuje ...
Projekce na domy na Národní třídě, kterou vytvořila Paměť národa. Národní třída během 30. výročí sametové revoluce 17. 11. 2019
17:34
17. 11. 2019

Program sice rychle pokračuje, ale začíná nabírat krátké zpoždění. Po kapele Poletíme? krátce promluvil ústavní právník Jan Kysela. „Je smutné, že si musíme připomínat, jak hájit ústavu a jak se za ni mají stavět činitelé,“ řekl. „Nebojme se být ústavě ku pomoci, ať už chceme nebo ne, my občané, hlídáme a nebojme se toho!“ prohlásil Kysela.

Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí v Praze u příležitosti 30. výročí sametové revoluce. Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí v Praze u příležitosti 30. výročí sametové revoluce.
17:31
17. 11. 2019

Na část Babišova projevu, v níž premiér vyjádřil lítost nad svým členstvím v komunistické straně v 80. letech minulého století, upozornila i agentura AFP. Připomněla, že jeho slovům v sobotu předcházela mohutná demonstrace na pražské Letné, jejíž účastníci žádali Babišovu rezignaci a označovali ho za bývalého agenta komunistické tajné policie.

Slovenská agentura TASR přinesla informaci o pražském projevu slovenského premiéra Petra Pellegriniho a upozornila na jeho slova, že „zatímco před třiceti lety jsme bourali barikády, dnes jsme si je v myslích znovu postavili“.

17:30
17. 11. 2019

Zahraniční tiskové agentury věnují pozornost dnešním pražským oslavám 30. výročí sametové revoluce a pádu komunistického režimu a soustřeďují se na projev českého premiéra Babiše, který podle agentury Reuters zvolil „smířlivý tón“. Upozorňují, že oslavám v sobotu předcházelo mohutné shromáždění v Praze, jehož účastníci kritizovali ministerského předsedu a také prezidenta Miloše Zemana.

Pod titulkem „Je dědictví sametové revoluce v Česku ohroženo?“ se oslavám 30. výročí konce totality v Československu věnovala agentura DPA. Mnoho Čechů se podle ní dnes ptá, co se od revoluce stalo špatně. „Mysleli si, že se lidé stanou lepšími, pokud se jim bude ekonomicky dařit lépe. Mezi tím ale žádný přímý vztah není,“ cituje pražského světícího biskupa Václava Malého, který před 30 lety moderoval masové demonstrace proti komunistickému režimu.

Agentura si rovněž všímá dnešního premiérova projevu, který označuje za „emotivní“ a z něhož mimo jiné vyzdvihuje Babišova slova o tom, že „není pyšný“ na své členství v komunistické straně před rokem 1989. Připomíná rovněž snahu ministerského předsedy o soudní očištění kvůli obviněním, že za minulého režimu donášel tajné policii StB.

Národní třída během 30. výročí sametové revoluce 17. 11. 2019 Národní třída během 30. výročí sametové revoluce 17. 11. 2019 Národní třída během 30. výročí sametové revoluce 17. 11. 2019 Národní třída během 30. výročí sametové revoluce 17. 11. 2019
17:25
17. 11. 2019

O nutnosti čelit populismu mluvil na koncertu katolický kněz Tomáš Halík. „To důležité se neděje na náměstích. To důležité se děje v našem prostředí - v našich rodinách, v naší obci, v naší práci. Bez kritického myšlení není žádná odpovědná činnost a odpovědná demokracie,“ podotkl Halík.

O hrozbě populismu na Koncertu pro budoucnost promluvil Tomáš Halík, (17.11.2019). O hrozbě populismu na Koncertu pro budoucnost promluvil Tomáš Halík, (17.11.2019).
17:20
17. 11. 2019

Přesně v 17:11 se na Václavském náměstí, stejně jako po celé republice, rozezvonily symbolické zvony. Dav si jejich bití vyslechl v naprosté tichosti a následně odpověděl potleskem.

Video  
Video se připravuje ...
Kněz Tomáš Halík promluvil 17. listopadu 2019 na akci Koncert pro budoucnost, která se konala na Václavském náměstí v Praze u příležitosti 30. výročí sametové revoluce.
17:19
17. 11. 2019

Brněnské náměstí Svobody se zvolna zaplňuje, hlavní program začal v 16 hodin. Ve skautském stánku jdou na odbyt trikolóry i sametové perníčky. Nedaleká legendární Alfa pasáž se změnila v koncertní sál.

Program ke 30. výročí Sametové revoluce v Brně Program ke 30. výročí Sametové revoluce v Brně Program ke 30. výročí Sametové revoluce v Brně
17:16
17. 11. 2019

Do programu organizátoři zařadili třeba vystoupení kapel Poletíme?, Vltava, Dunaj, Tata Bojs, Buty, Mig 21 či Vypsaná fixa. Pozvali také kněze Václava Malého, právníka Jiřího Přibáně, spisovatele Jáchyma Topola, ústavního právníka Jana Kyselu či bývalé studentské vůdce Martina Mejstříka a Šimona Pánka. Videopozdrav poslal i dalajlama.

17:15
17. 11. 2019

Na Circus Brothers se čile „paří“ i v backstage! Prozatím není s organizací koncertu žádný problém, přesto se štáb připravuje i na nějakou tu krizi.

Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí. Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí.
17:06
17. 11. 2019

„Nemáme vyhráno, snažila jsem se už v 89 vysvětlit, že nyní už se nemůžeme vymlouvat,“ řekla na začátku svého vystoupení známá a uznávaná novinářka Lída Rakušanová. Žena, která za svou práci získala ocenění Opus vitae Nadace Českého literárního fondu.

Rakušanová připomněla, že ve spoustě porevolučních zemí se projevují „chybky“, ale všude je možnost na změnu. „Stačily jedny volby a na Slovensku je prezidentka,“ doplnila a dočkala se žhavého potlesku a výkřiků nadšení.

Zpěvačku Langerovou na pódiu vystřídala novinářka Lída Rakušanová. Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí. Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí. Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí. Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí.
17:04
17. 11. 2019

V brněnském divadle Husa na provázku začal maratón 30 rozhovorů se 30 osobnostmi s názvem Třicet. Celá akce potrvá 8 hodin, na jevišti ji doprovodí projekce dobových záznamů z listopadu a prosince roku 1989 v Brně. „Listopad byl zázrak,“ prohlásila první z diskutujících osobností, brněnská disidentka Jana Soukupová. V divadle také vznikla "zeď paměti".

Diskuze ke 30. výročí sametové revoluce v brněnském divadle Husa na provázku Diskuze ke 30. výročí sametové revoluce v brněnském divadle Husa na provázku
16:50
17. 11. 2019

Zatímco premiér Andrej Babiš (ANO) 17. listopadu narychlo měnil kravatu, jeho paní Monika vsadila na jistotu. Tou je pro ni italská módní značka Valentino, od které tenkrát zvolila model. Černobílé hedvábné šaty s potiskem květů připomínající lilie. Na internetu jsou teď k mání ve slevě za zhruba 63 tisíc. Do Národního muzea je doplnila černým podlouhlým psaníčkem a cennými šperky – například prstenem, který připomínal minimalisticky vyvedenou ptačí hlavu.

Andrej Babiš s manželkou Monikou v Národním muzeu
16:55
17. 11. 2019

Zpěvačka Aneta Langerové své vystoupení na Koncertu pro budoucnost zakončila svou nejznámější písní Voda živá, kterou proslavila krátce po výhře v pěvecké soutěži Superstar.

Aneta Langerová na Koncertu pro budoucnost Festival svobody na Václavském náměstí otevřela Aneta Langerová. Festival svobody na Václavském náměstí otevřela Aneta Langerová.
16:47
17. 11. 2019

Rekonstruovaný průvod dorazil na Národní třídu a zcela ji zablokoval. Ulicí se dalo procházet s obtížemi, dav se rozlil do okolních uliček a průchodů. Plné byly i tamní kavárny a restaurace. Některé podniky připravily speciální nabídku. Nabízely třeba revoluční svařák.

Nejvíc lidí se shromažďovalo u místa někdejšího policejního zásahu u pamětní desky. Kolem hořely svíčky. Na místě zůstávala také skupina lidí s transparenty, která protestovala proti premiérovi Babišovi (ANO). Prostor byl neprůchozí.

Rekonstruovaný průvod dorazil na Národní třídu. Rekonstruovaný průvod dorazil na Národní třídu. Rekonstrukce studentského průvodu. Rekonstrukce studentského průvodu.
16:35
17. 11. 2019

Aneta Langerová už započala Koncert pro budoucnost. Ještě před samotným vystoupením varoval organizátor občany před naprosto neprůchozí Národní třídou. Podobně už je na tom i samotné Václavské náměstí.

Koncert na Václavském náměstí, jako první vystoupila zpěvačka Aneta Langerová. Koncert na Václavském náměstí zahájilo úvodní slovo.
Video  
Video se připravuje ...
16:32
17. 11. 2019

Jan Farský ze STAN zaútočil na Andreje Babiše, vadí mu, že se premiér odmítá setkat s demonstrujícími – zrušen byl pořad ČT s Babišem či zástupci z ANO na straně jedné a se zástupci Milionu chvilek na straně druhé. „On jim vzkazuje, on s nimi nedebatuje a to si myslím, že je velká chyba. A to také povede k jeho brzkému konci,“ míní Farský. Pískot na Národce chápe. Babišovo ranní rozsvěcování svíček označil za „trapné“.

Video  
Video se připravuje ...

zdenekksevratiI ( 19. listopadu 2019 19:03 )

Babiš je křivák všech křiváků fotrál, ***.

Ifigenie ( 19. listopadu 2019 11:06 )

Václav Havel - symbol falešné a pokřivené morálky

Říká se, že o mrtvých se má mluvit, respektive psát pouze v dobrém. V tomto případě to však možná nepůjde, jelikož je řeč o člověku, který je přímo zodpovědný za stav našeho státu, za úpadek morálky v něm a také za rozrůstání organizovaného zločinu do vrcholných pater politiky.

Václav Havel je dokonalý symbol falešné a pokřivené morálky naší společnosti. Na úpadku morálky a národního cítění se Václav Havel podepsal ještě více, než celý komunistický režim. Ten, kdo jej uznává a uctívá jako “morální symbol”, tímto zároveň přijímá tuto pokřivenou a neupřímnou morálku za svou.

My, jako nacionalisté, nebudeme nikdy uznávat tak falešnou osobu, jakou byl právě Havel. Ten, kdo jej považuje za osobnost národa tím plive do tváře milionům lidí, kteří mu věřili... Odkaz Václava Havla, respektive novodobý „havlismus“ musí dřív nebo později skončit na smetišti dějin. Téměř tři desetiletí jsme jen obelháváni sametovým podvodem, který umožnil rozkradení už tak zničené země. Rozdělil společnost na bohaté, co mají moc a chudé otroky, kteří nemají sílu se elitě vzepřít. Demokracie v našem státě nemohla být pohřbena, jelikož se ani nezrodila. Své o tom věděl i Karel Kryl, jenž odkryl celou lež hned v začátku. Jeho „porevoluční“ tvorba není medializovaná, nezpívají se ji děti na základních školách. Proč? Jednoduše protože pravda v našem státě nevítězí...

Zdroj: http­s://br­ezny­.blog­.idnes­.cz/bl­og.as­px?c=4­40028

Vis_prd ( 18. listopadu 2019 14:20 )

Asi takhle.Letná 16.11­.2019­....nud­ná,bez energie,mdlá a zmatená, nezajimavá a vynucená . Mnoho lidí tam bylo jen ze zvedavosti a na výletě....,lidi nevedeli cemu tleskat a kdy piskat..😁,..Zrzoun a vystupující na podiu uplný propadák...fraška uplně mimo a bez zájmu.Zájem o něj a milion chcanek rapidně klesa!Babiše NIKDY neporazí a podminky si muze diktovat max.v restauraci.😁 Milion chcanek končí a skvěleho premiera p.Babiše to muze jen potěsit 👍👍👍🍀P.S.ANO uz ma 54 % !!!👍­cesky_­novi­nar:AB je nejlepší premier ČR všech dob a ANO je dlohodobě absolutní jednička s tím nic nenadělá najaté neokomunistické stádo tupých pískacích ovcí zlodějskou komunistickou sektou ODS.Babiše nenávidí zloději, kterým Babiš jejich zlodějiny znesnadnil zavedením EET, častějšími kontrolami a tím, že se za jeho éry konečně začaly trestně stíhat zločiny spojené s úplatkářstvím při získávání veřejných zakázek.

Kovo ( 18. listopadu 2019 09:46 )

Vážení najděte si na internetu Babiš a jejo rodiče, a budete se divit,nechápu proč lžeeeeeeeeee, je to podvodník a lhář!!!

BABIS_JEDINE_BABIS ( 18. listopadu 2019 09:25 )

Přatelé podle ofic.průzkumu ma ANO 54% !!!!!!!!!!!
Děkujeme zrzoune.Jen tak dál👍👍👍😁😁😁😂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa