Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Česko koupí z USA 12 vrtulníků za 14,6 miliardy. Zdražení odvozu na skládky vláda odsunula

Aktualizováno -
12. listopadu 2019
15:32
Autor: ČTK - 
12. listopadu 2019
09:52

Česká vláda po pondělním výjezdním zasedání ve Valticích řešila po návratu do Prahy hned několik věcí. Jednou z nich byl nákup 12 vrtulníků ze Spojených států v celkové ceně 14,6 miliardy korun bez DPH. Ministerstvo obrany jej definitivně schválilo, smlouvu chce uzavřít do konce roku. Na pořad dne přišly i úpravy zákonů o odpadovém hospodářství. Jejich schválení však bylo odloženo.

Česko získá osm víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři bojové vrtulníky AH-1Z Viper za cenu, za kterou by je kupovala americká armáda. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) uvedl, že obrana dala při nákupu nových vrtulníků přednost nejbezpečnějšímu a nejtransparentnějšímu druhu zakázky, tedy na úrovni vlád.

„Nové vrtulníky armáda nutně potřebuje, potřebujeme nahradit současné Mi-24, které jsou na hraně životnosti. A potřebujeme se odvázat od závislosti na ruské provenienci,“ řekl dnes Metnar.

Zdraží odvoz odpadu na skládky?

Projednávání čtyř odpadových zákonů, které řeší mimo jiné nakládání s odpady, obaly a vybranými výrobky s ukončenou životností, dnes naopak vláda přerušila. Vláda by se k nim měla vrátit za dva týdny. Legislativa by měla platit od počátku roku 2021.

Jedněmi z hlavních opatření, které má nová legislativa zavést, jsou zvýšení poplatku za ukládání směsného komunálního odpadu na skládky a to, že obce budou moci více motivovat občany ke třídění.

Ondřej Charvát z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí dříve uvedl, že zákon o odpadech má zvýšit recyklaci a opětovné využití komunálního odpadu až na 65 procent v roce 2035. Klíčovým opatřením má být postupný růst poplatku za ukládání směsného komunálního odpadu na skládky ze současných 500 korun až na 1850 korun za tunu v roce 2030.

PET lahve povinně zálohovat nechtějí

Mezi čtyřmi odpadovými zákony však chybí povinné zálohování PET lahví. To totiž ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) navrhovat odmítá. „Velmi pravděpodobně bude stačit zvýšení počtu kontejnerů a přiblížení kontejnerů směrem k občanovi,“ řekl před časem Blesk Zprávám Brabec s tím, že Česko má unikátní systém třídění a není třeba zavádět zálohy, jako se k tomu rozhodli naposledy třeba na Slovensku.

Další nový zákon o vybraných výrobcích s ukončenou životností má umožnit, aby příspěvek na recyklaci zastaralých či nepoužívaných elektrospotřebičů viděli zákazníci nově i na účtenkách. Teď je povinný u pneumatik. Obce budou rovněž nově moci požádat o zřízení dalších sběrných míst nebo nádob.

„Ty návrhy těch novel nikdy nepotěší úplně každého, protože v oblasti odpadového hospodářství je mnoho let řada antagonistických vztahů,“ upozorňoval Brabec na tiskovce po jednání vlády a dodal: „Vypouštíme skládkařům rybník.“

S rozšířením polské dolu nesouhlasí

Vláda také dnes vzala na vědomí informaci, že Brabcovo ministerstvo vydá nesouhlasné stanovisko se záměrem na rozšíření polského hnědouhelného dolu Turów, uvedl miniśtr.

 dalších záležitostí na programu Babišova kabinetu byly např. přesuny v rozpočtové kapitole ministerstva práce Jany Maláčové (ČSSD), které chce část letošní sumy vyhrazené na dávky v hmotné nouzi přesměrovat do příspěvků na péči, na který mu chybí peníze. Celkem to má být 1,17 miliardy korun.

kuniksicht ( 12. listopadu 2019 18:10 )

Tomu říkám zdůvodnění....... potřebujeme se odvázat od závislosti na ruské provenience, tak budeme závislaci na usacich.... No, komedianti. Doufám, že aspoň nákup podminili něčím, třeba tím, že USA zpřístupní trh vývozu skodovek......

housIista ( 12. listopadu 2019 18:02 )

ty tomu tak rozumíš, senomete

zlymikes ( 12. listopadu 2019 17:32 )

No kdyby jich bylo jen deset,to by měli páni učitelé platy. Proč to oni uvědomělí jako důvod stávky neuvedli?

Manowar ( 12. listopadu 2019 15:59 )

Proč musíme ten předražený americký šrot platit,když to bude sloužit americkým zájmům,věřím že se u nás neohřejí a odletí na mise.

prudentiacz ( 12. listopadu 2019 10:40 )

Asie odmítla odpadkový kolonialismus a vpravdě *** neumí nic, jen zvýšit poplatky? Žádný nápad, žádná inovace, materiálové řešení? Také žádný mozek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa