Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Potvrzeno: Babišovu těhotnou hejtmanku nahradí náměstek. Vildumetzová zůstává ve Sněmovně

Aktualizováno -
11. listopadu 2019
17:39
Autor: ČTK - 
10. listopadu 2019
21:25

Zastupitelé Karlovarského kraje v pondělí zvolili nového hejtmana. Jana Mračková Vildumetzová (46, ANO) ohlásila kvůli svému těhotenství rezignaci. Nahradil ji podle koaliční dohody její náměstek Petr Kubis (50, ANO).

Na pondělním mimořádném jednání zastupitelstva navrhla hejtmanka za svého nástupce právě Kubise, funkce by se měl ujmout zřejmě na přelomu roku.

Mračková Vildumetzová by ještě ráda do odchodu z funkce dotáhla do konce zahájení rekonstrukce Císařských lázní, schvalování krajského rozpočtu, ale i předání funkce předsedkyně Rady Asociace krajů ČR. Řekla to ČTK.

Mračková Vildumetzová zůstane poslankyní a chtěla by nadále být v radě Karlovarského kraje. Narození svého druhého dítěte očekává na přelomu března a dubna, uvedla na dotaz ČTK. Z předchozího manželství má už syna Tomáše.

O odchodu z funkce hejtmanky uvažovala Mračková Vildumetzová už loni v únoru kvůli souběhu funkcí poslankyně a hejtmanky. ANO tehdy vyzvalo své hejtmany, kteří uspěli i ve sněmovních volbách, aby si vybrali jednu z funkcí. Mračková Vildumetzová si ale ponechala obě funkce, mimo jiné proto, že byla zvolena také předsedkyní Rady Asociace krajů ČR. Tuto funkci mohou vykonávat jen hejtmani.

Návrh na zvolení Kubise hejtmanem podpořilo dnes 39 z 43 přítomných zastupitelů. Kubis dnes před svým zvolením řekl, že si ještě před třemi lety neuměl představit, že by se do podobné situace dostal.

Ve Sněmovně i kraji zůstává

„Jsem ale v klidu, protože tu zůstáváte,“ řekl odcházející hejtmance. Mračková Vildumetzová totiž zůstává poslankyní a bude členem rady Karlovarského kraje jako neuvolněná radní, která bude mít na starosti finance a jednání se centrálními orgány veřejné správy. Odchodem z funkce hejtmanky přijde ale také o funkci předsedkyně Asociace krajů ČR, v ní může působit jen hejtman.

„Bude to hlavně hodně velká odpovědnost, podstatně více práce. Chci důstojně tu naši misi dotáhnout do voleb,“ řekl v pondělí Kubis, který by měl být i lídrem kandidátky ANO v příštích krajských volbách.

milan1959 ( 11. listopadu 2019 18:22 )

Blbka. Není náhodou členka sekty ANO

dajanca ( 10. listopadu 2019 23:11 )

Jestli se paní hejtmance podařilo otěhotnět, tak jí přejme zdravé dítě a radost z něho. Když si pořídí dítě 70-tiletý chlap, tak je kabrnak, ale 46-letá máma je babka?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa